Дата и час: Пон Сеп 06, 2010 2:33 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Измиване на двигател с пароструйка
МнениеПубликувано на: Съб Апр 24, 2010 1:17 am 
Напреднал
Аватар

Колеги, дайте акъл. Откакто купих Аутбека преди ок. 2 години, не съм му мил двигателя с пароструйка. Не ми се е налагало, защото нямам абсолютно никакви течове на масла по него (да чукна на дърво). Само когато много прашуляса го забърсвам с влажен парцал. Преди седмица реших, все пак, да поглезя Субито и след като на автомивка го измиха отвън, ги помолих да измият и двигателя. "А, не [-X - беше отговорът - ще го измием, но само на твоя отговорност". На въпроса ми - "Що тъй, бре, хора?" не можаха да ми дадат вразумителен отговор. Аз се позачудих, защото с предишните коли не съм имал проблеми с измиването на двигателите им. Най-много предварително да сложа найлонова торба на алтернатора или, ако се наложи, да подсуша дистрибуторната капачка след това. За всеки случай реших да не рискувам преди да се допитам до многоуважаемата и компетентна аудитория на нашия форум.
Та въпросът ми е: Има ли някакви мерки характерни за този тип двигатели, които трябва да се вземат предварително, преди да се измият? :?:

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: Re: Измиване на двигател с пароструйка
МнениеПубликувано на: Съб Апр 24, 2010 7:01 am 
Напреднал

Автомобил: Outback 2.5AT '07, Impreza 2.0 '08
Аз съм си мил и продължавам да си мия двигателите на двата Аутбека и на Импрезата когато са прашясали с водоструйка сам и до сега не съм имал проблеми. Добре е преди тази процедура двигателя да е топъл за да може всичко да се подсуши от топлината след това, а не да сваляш и подсушаваш.... :D

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Апр 24, 2010 2:04 pm 
Пристрастен

Няма какво да му стане на мотора,ако преди това всичко е било изправно и херметично .Няма японец,страхуващ се от вода, за разлика от......Но все пак:
-Не бих мил веднага напълно загрял мотор-да нищо няма да му стане,но все пак ако мога да му спестя резки температурни промени-защо не.
-Не бих се доверил на случайни миячи, които не знаят на къде и колко силно да насочат струята.

Принципно не мия мотор на кола, освен в случаите в които се налага по майсторски заказ. :smt023

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Апр 24, 2010 11:15 pm 
Напреднал
Аватар

Благодаря, колеги, успокоихте ме!
Утре ще отида да ударя една пароструйка на двигателя. Все пак, за две години едно миене ще му дойде добре на Субито, пък и определено си го е заслужило. :D

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Апр 25, 2010 11:32 am 
Професионалист
Аватар

Автомобил: subaru legacy outback 2,5 1998
Аз лично веднъж съм мил двигател на мазда не на суби ама с къв акъл незнам никога повече няма да го направя! Излезнах без никъв проблем ама после едно кихане кашляне мирише на сяра ужас :( оставих я да стои и на другия ден същия филм и в сервиза! Но така срешнах наи готиния майстор на които звъннах в неделя а човека се занимава само с мутренски коли по една чанта пари, почивал но случаино бил на близо и щял да доиде да погледне това става в Несебър.Цифна със скъп джип и бяла ризка веднага разбра кво и е издуха лолите на свещите с компресор и ме прати да я изпържа 2,3 км и пак обратно повтори процедурата. На въпроса колко дължа ме изгледа и изгони като мръсно коте :lol: с една дума я се огледаи кви АМГта висят по криковете :lol: :lol: :lol: на тръгване вика-изкараи лолите като паркираш да съхнат! :-D

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Апр 25, 2010 12:56 pm 
Напреднал

Автомобил: Outback 2.5AT '07, Impreza 2.0 '08
:lol: :lol: :lol: Тука споделяме мисли и опит за Subaru :!: Иначе аз като измиех двигателя на Москвич-а 408И или на Жигули-то посмъртно не можеха да запалят преди да подсушиш всичко- капачка,лули, бобина и т.н. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Апр 25, 2010 1:13 pm 
Професионалист
Аватар

Автомобил: Impreza Blob Eye
Аз никога не мия двигатели, но има обезмасляващи спрейове за двигатели с който се пръска леко загрят мотор и след това с вода и имали добър ефект откъм чистота.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Юни 02, 2010 1:10 pm 
Нов потребител

Автомобил: 2005 Impreza STI
Аз мия 2 пъти в годината двигател - есен и пролет... така си правя на всичките коли до сега. Никога не съм имал проблеми. Мил съм на приятел двигателя който после работи на 3 цилиндъра, разбрахме защо... оказа се неизправно уплътнение.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Юни 02, 2010 3:31 pm 
Напреднал
Аватар

Автомобил: Subaru impreza 2.0R
Миналата седмица си мих двигателя на субито и нямам проблеми.Загрят двигател,пароструйка топла вода70 градуса,накиснах го,препарат за обезмасляване 15 минутки,изплакване с пароструйката топла вода,изчаках четери часа с вдигнат капак на припек преди да запаля колата,а и смазване на всички подвижни части с спрей/грес с тефлон! Тази седмица 6те сменям филтър на климата,другата свещи и накладки.За накладките още се чудя на коя марка да заложа?Някой да има преки наблюдения и идеи??? Проблемите ми са ,че при намаляне при високи скорости задницата бяга в ляво,което е недопустимо при мокра настилка.Но ще го отстранявам като проблем ,тепърва.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Юни 02, 2010 10:49 pm 
Impreza Owner

Как си опазвате радиаторите от струята?Сваляте ли ги.Моите не съм ги мил все нямам 5 лева.Дано не ми се налага.Маѝ нямате друга работа.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Юни 03, 2010 10:42 am 
Начинаещ
Аватар

Автомобил: Blue Thunder
На мен двигателя до сега ми мие само детайлерчето, което идва в нас и да ти кажа той прави следното...
Двигателя да е топъл, и някои чарколя ги закрива за да не се намокрят, че може после проблеми да имаш... мие с водоструйка, като не я доближава много, много или с обикновен маркуч и накрайник... и така...

п.с. - виж в подписа ми, пича е написал как да се мие всичко по колата
RESPECT :smt023

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Юли 11, 2010 2:11 am 
Напреднал

Автомобил: SUBARU Impreza 2.0 115 HP
никога не съм мил а и не мисля,това е автомобил,не манекенка,не съм чул след иэмиване някоя да върви повече [-X

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Юли 29, 2010 3:46 pm 
Професионалист

Сваляш двигателя, разкачаш колекторите, махаш капаците и отиваш така на пароструйка, таман после така и така си го свалил - си сменяш, някой семеринг, помпа, може и бутало, маховик, съединител, абе така и така си тръгнал я и колянов вал и лагери. Та така де :-D

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Авг 09, 2010 12:15 pm 
Напреднал
Аватар

proscrip написа:
Сваляш двигателя, разкачаш колекторите, махаш капаците и отиваш така на пароструйка, таман после така и така си го свалил - си сменяш, някой семеринг, помпа, може и бутало, маховик, съединител, абе така и така си тръгнал я и колянов вал и лагери. Та така де :-D

И така и така си почнал, вземеш да смениш и двигателя с нещо по ново ,а??? Не давай такива странни идеи ,че туку виж някой си разглоби Субито! [-X :smt023

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Авг 12, 2010 7:35 pm 
Напреднал
Аватар

Голям К.е миенето на двигател,особено ако колата е натъпкана с електроника за какво ли не.Само забърсване с влажен парцал и пак ще е чист.Не един и двама познавам с измити двигатели на които миенето след това им е струвало 2-3000лв.Хубаво е да ти е чист двигателя,ама по сигурно е с парцала.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Авг 13, 2010 1:59 pm 
Напреднал
Аватар

Последно си мих колекторите с четка за зъби и мокър парцал,а по предния път с пароструйка на топъл двигател,и обработка с въздух и контактен спрей на всички букси по двигателя.По добре свършена работа от тази която ще си свършиш сам няма. :smt023

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Авг 13, 2010 5:02 pm 
Напреднал
Аватар

Автомобил: Subaru Justy 1.2 GLI 4WD MT '94
Колеги няма нищо страшно да се мие двигател с пароструйка / казвам го от професионален опит /, просто си има начини как да се направи интелигенто без да нанася поражения на автомобила.
1/ ДВГ се мие с топла вода 60-90 градуса с не повече от 100-110 бара налягане.
2/ с пълна сила се мият само метални детайли / без букси, уплътнение, кабели и маркучи/, за другите части налягането се сваля 40-50 бара максимум.
3/ Около горепосочените детайли се минава внимателно като се гледа ъгъла на дюзата да не е прекалено косо върху детайла, т.е. силата на натиск е по малка и оттичането на водата е по добро.
4/ Радиатор воден и на климатика се мият с ниско налягане по посока на ламелите от 15-20см. минимум.
5/ За добро и бързо измиване се ползват съответните препарати / обезмаслители / които са си разработени за премахване на неорганична мазнина и мръсотия. Никога да не се остават да изсъхнат.
Повечето обезмаслители са силно алкални препарати които при продължителен контакт с алуминии го увреждат, особено там където му липсва лаковото покритие. преди нанасяне на обезмаслителя направете един лек вятър с пароструйката за да събори слоя прах по мотора за да си действа после препарата там където трябва.
6/ След като си направите цялата разкрасителна процедура на двигателя го запалете и оставете да поработи малко на място да си загрее и да си изпари излишната по него вода и да изсъхне.
Дори радиаторите е хубаво да се мият преди и след летния сезон за сваляне на животните от тях, и голямото количество прах, все пак нашите улици са прашнички. :D

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Авг 13, 2010 5:09 pm 
Напреднал
Аватар

За радиатора си много прав,едно отиване и връщане до София ,и съм като хербарий,всякакви гадорийки се лепят по предницата и радиатора. :smt023

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Авг 13, 2010 8:09 pm 
Напреднал
Аватар

Автомобил: SUBARU Legacy 2.2 GX 4WD
Бързо карате колеги! :)

There is only one pure truth on (and off) the road, and it's called SUBARU!

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Авг 16, 2010 9:06 am 
Напреднал
Аватар

Автомобил: Subaru Justy 1.2 GLI 4WD MT '94
gatof написа:
Бързо карате колеги! :)

Аз толкова бавно карам, че май мухичките летят по бързо от мене - мажат ми се в задното стъкло :lol: :lol: :lol:

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]