Автор |
Съобщение |
stefan4
|
Здравейте,от една седмица съм собственик на SUBARU XV. Колата е с фабрична газова BRC. Разхода на газ е 8 на 100 км. и ме устроива напълно. Проблема е,че за 400 км. и бензина спадна с поне две деления. Някой има ли идея дали е нормално да харчи бензин докато е на газ? Препоръки за газаджия който работи с BRC за София? Някакви идеи какво да проверя и от къде да започна?
|
|
|
Вто Май 07, 2024 6:38 pm |
|
|
Alxx
|
1. Фабрична газ няма. 2. Ако моторът е с директно впръскване( най-вероятно е), няма как да не харчи и бензин.
_________________ Cogito ergo sum
|
|
|
Вто Май 07, 2024 6:50 pm |
|
|
stefan4
|
1. За фабричната газ не ми се спори не ми е и важно. Имах предвид ,че колата е продадена като нова от субару с газ. При проверка по VIN изписва че е с газ, но пак да кажа не ми е важно това. 2. Мотора е FB16 не е течна фаза. Колата е 2014 г. Ако някой има други насоки... Или препоръки за добър газаджия.
|
|
|
Вто Май 07, 2024 9:24 pm |
|
|
valqk
|
А вие как проверихте, че харчи бензин? Спадна стрелката или заредихте до горе и след 400км допълнихте хх литра? Не гледайте стрелката, гледайте пълно-пълно. Стрелката пада, особено, ако се правят наведнъж километрите, но може да не е изхарчила бензин. Отделно може да е настроена да впръсква и бензин при дадени параметри. За БРЦ - има тема - потърсете.
_________________ http://www.hostit.bg/
|
|
|
Вто Май 07, 2024 11:31 pm |
|
|
Alxx
|
stefan4 написа: 2. Мотора е FB16 не е течна фаза. Колата е 2014 г. Малко бъркаш понятията, но да, май не е с директно впръскване. Възможните отговори са два: 1. Единият ти го е написал Валяка - може така да е настроена заради почистващите цикли на бензиновите инжектори, така не се запушват и те съветвам да не пренастройваш. 2. Стрелката да слиза по алгоритъм(както при Хонда и Мазда) и реално да нямаш разход. Официалния сервиз на БРЦ не го препоръчваме тук. Пробвай с Тони Динамик арт.
|
|
|
Сря Май 08, 2024 7:24 am |
|
|
stefan4
|
Ето това вече е полезна информация. Благодаря. За понятията не разбирам кое бъркам? Мотора е FB16 (многоточково впръскване ) , не е течна фаза,която се монтира на мотори с директно впръскване. ?
|
|
|
Сря Май 08, 2024 11:16 am |
|
|
Alxx
|
Течна фаза газ се монтира на всичко, което може не само на директно впръскване. На някои мотори с директно монтират газова фаза, която харчи и бензин в такива случаи. Именно второто си помислих, че е при теб.
|
|
|
Сря Май 08, 2024 11:47 am |
|
|
Vmax
|
Не питате основния въпрос - тия 400км как са изминати - за 1-2 дена или за седмица / 10 дни с мин. 2 пъти студен старт на ден?
Тази каляска с мотор за тревна косачка няма нужда да работи на бензин, нито във високите, нито да пази инжекторите.
|
|
|
Сря Май 08, 2024 12:22 pm |
|
|
stefan4
|
Косачката ги е минала за 3 дни. Като от тях градско са били 15-20 км.
|
15
|
|
Сря Май 08, 2024 3:50 pm |
|
|
Vmax
|
stefan4 написа: Косачката ги е минала за 3 дни. Като от тях градско са били 15-20 км. В такъв случай има 2 опции: 1. Индикацията за бензин не работи коректно както предположиха колегите - т.е. зареждай пълно - пълно за да знаеш какво става. 2. Колата си харчи и бензин когато е на газ, което според мен не е нормално и е възможно да е допълнителна настройка за да прикрие проблем с газовата. Без значение кое от двете е, щом си пресен с тази кола е задължително да я види газаджия най малкото за да потвърди че газовата е изправна. Колата е на 10г, много вероятно е да е минала над 200к км и газовата да е за ремонт - инжектори, изпарител, ако не греша бутилката е с 10г живот…
|
|
|
Сря Май 08, 2024 4:50 pm |
|
|
BAlexandrov
|
И аз да допълня, към горните варианти. 3. Инжекторите за бензин не затварят и пускат постоянно. Не е зле да се прегледа в сервиз.
|
|
|
Сря Май 08, 2024 6:55 pm |
|
|
tst
|
Само за информация - FB16DIT се слага само на Subaru Levorg 2014-2020, като единственото общо между двата мотора е коляновия вал
|
|
|
Сря Май 08, 2024 8:10 pm |
|
|
ico_tech
|
Към автора на темата: направете тест - напълнете до горе и след 100 км напълнете пак. Стрелката на колата не е вързана само с резервоара. Компютъра смята и времената на инжекторите. Тъй като газовите инжектори са вързани с бензиновите, дори когато карате на газ стрелката на горивото пада. Не съм намерил решение за този проблем. Обикновено ако превключите на бензин и направите три цикъла на запалване стрелката се връща на реалното ниво. Отделно от горното, в определени режими- студен двигател, високи обороти(5000+) колата работи на бензин. Горния тест, макар и скъп ще ви даде инфо какъв разход прави Btw 8/100 ако е градско е крайно нисък разход за газ- проверете смесите, че …. абе не е добре.
_________________ Legacy GT, Subaru Impreza 2.0
|
|
|
Сря Май 08, 2024 8:17 pm |
|
|
stefan4
|
Разхода 8/100 газ е извънградско като колата е карана до 3000-3500 оборота с цел засичане на разход. Теста с пълен-пълен резервоар ще го направя покрай празниците. Сега пробвах с трите паления на бензин. Нищо не се промени. Какво имате предвид под цикли три пъти да загрее колата ли? Защото съм я карал на къси разстояния от по 3 км.
|
|
|
Чет Май 09, 2024 7:48 am |
|
|
ico_tech
|
Ами и извън града 8/100 газ е много нисък разход Имах предвид каране само на бензин в три последователни цикъла, не на място да палите. Примерно днес карате на бензин три пъти през деня - палиш, пътуваш някъде, гасиш. При мен това върши работа. Другото, което забавя процеса е да карам с повече от половин резервоар бензин. Това “разхищение” обаче не ми се нрави и вече свикнах - веднъж седмично слагам за 20 лв бензин, за да не ми свети лампата И така ….. 200 000 км 
_________________ Legacy GT, Subaru Impreza 2.0
|
|
|
Чет Май 09, 2024 6:54 pm |
|
|