Привет
Имам нужда от малко мнения на опитни субаристи.
От около 2 месеца си търся читав Outback B13-ка (фейслифтов или не) със H6 мотора във София и Варна. Бюджета ми е около 12 000лв +/-
Понеже имаше във София около 4 обяви от частни лица(не искам нов внос / автокъщи), прегледах три от тях и нещата седяха по следния начин:
- гледах два фейслифтови (2006а и 2007а) на по близо 300к километра, на които никога не им е правен реглаж а и двете са на газ от години. Уж са поддържани, ходовата част и на двете е сменяна, а едната даже е със сменена скоростна кутия (но като я карах имаше по едно време силен метален звук като отпуснах рязко педала на газта).
И двете им искат около 10 000лв. И двете от вътре са много уморени и поскъсани.
- Другия вариант, на който съм се почти съгласил вече е следния- 2004 година на точно 300 хиляди км- цена 5 700 (5000лв по-малко!!). Там ходовата част е г/д на същото състояние- не е ръждива, и е подменяно почти всичко миналата година. Боята отпред е леко олющена но пък отвътре колата е по-запазена от другите две които гледах. Колата е поддържана при Марти от Требич и е с газова BRC.
Реших да я заведа на диагностика при Митака Субару (чувал съм че е добър, но днес цял ден чета темата с черния списък и реших да пиша тук)
Митака като погледна двигатела и каза че "тече" - съответно трябва да и се прави освен реглаж (също никога не и е правен), гарнитури и също каза, че трябва да и се правят и главите да се шлайфат. Свещи и разни други консумативи, евентуално вериги ако се сменят отиваме на между 4-5000лв за тоя ремонт.
Не знам как разбра че главите трябва да и се шлайфат без да отваря двигателя или да му маха пластмасовия капак, но аз нито съм механик нито съм имал Субару.
Колата не пуши никъде. Разхода на масло не знам какъв и е реално, но отдолу се вижда че е омаслен двигатела. Също така когато се запали и е на празен ход леко тресе (собственика каза че има свещи за смяна).
На тест драйва който и направих колата се държеше както другите две, не съм забелязал някаква разлика в ускорение или нещо подобно. Единствено забелязах че мотора е по-тих, не ръмжи така както на другите две които покарах.
Според вас струва ли си да взема колата за 5700, и изцяло да и "ремонтирам" / обслужа двигателя за още близо толкова? По този начин ще имам вече направена H6-ца, макар и не фейслифтова, и ще си влезна в бюджета. Докато ако избера фейслифтова за 10к, и пак ще трябва след малко каране да и направя същия вид ремонт, и да отидат едни 5к лв отгоре.
След като четох тука цял ден бели сервизи и черни сервизи реших да звънна в Субаруленд и в 1040 да ги питам за мнение, и от двете места ми казаха че отвори ли се може да има много други неща за правене освен вече изброените и ремонта да отиде много над 5 000лв съответно аз почвам вече много да се чудя и притеснявам дали изобщо си струва риска и занимавката.
Също така при Митака ми казват че го правели това в рамките на седмица, докато в Субаруленд ми казаха поне 2, а от 1040 изобщо не стигнахме до там да говорим за колко време би отнело (жената по телефона направо влезна в някакъв режим и почна да изрежда само колко много неща ще трябва да и се сменят и колко много пари ще е и каза че ще ми даде телефона на Тенчо и така и не го даде). Викам си седмица е добре, мога да изчакам седмица, обаче после тука като отворих форума и гледам на колко хора им е казано "ей сега е готова" и ги бавят с месеци и направо почвам да се отказвам.
Къде бихте ми препоръчали да я закарам и да не ме нашият с излишни неща само защото не разбирам и ми личи? Имах чувството че Митака малко си приказва някви неща и ти ако не си наясно с цените на разните части за тоя двигател, просто си ти казва квото си иска и може преспокойно да ми набие едни 1-2000лв отгоре за нещо което изобщо няма нужда, или пък обратното да ми вземе много пари пък да не направи всичко нужно (чета че на други хора с тоя двигател в тоя сервиз им правят същия тоя ремонт и не сменят водната помпа

)
Също искам да знам че ако дам 5 000 български лева за ремонт, тоя двигател в следващите 100 000км трябва да е като нов.
Дайте ми съвет какво да правя, вече много се обърках. Не знам наивен ли съм да смятам че за до 10к мога да имам стегнат работещ аутбек с изцяло обслужен двигател?
Искам просто да карам стар аутбек с тоя хубав двигател, но няма една оферта дето да е вече напревен тоя ремонт, а пък всичките им предстои
Дойдох от Варна и вече трета седмица седя в София да се занимавам с това и искам да го свърша възможно най-бързо, че почнах вече да психясвам.