Отговори на тема
 Странен проблем с климатроник на Форестър XT 2005 
Автор Съобщение

Постове: 1
Автомобил: subaru forester 2.5 xt sg
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте група!
Колата ми е Форестър 2005 2.5 ХТ. Климатроника на колата се държи странно и в няколко сервиза не могат да кажат защо прави така. Ситуацията е следната:
При включен климатроник, настроен на студено, както работи нормално и всичко е ок, започва да вкарва външния въздух... Копчето свети, но компресора се е изключи и не работи. Изключвам от копчето, пускам го отново веднага... Но няма промяна.... Изключвам го и след около 2-3 минути го пускам пак, климатроник си тръгва нормално, навлиза студен въздух и след около 1-2минути историята се повтаря. Общо взето работи си когато си иска...
Системата е проверена за течове и напълнена с фреон. Релето на климатика бе подменено, но историята е същата...

Моля, ако някой се е сблъсква с подобна ситуация, да сподели решението... Благодаря предварително... :)

Пет Юни 14, 2024 10:56 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 877
Автомобил: VW Touareg 7P
Рейтинг: 418
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега, дублирал си темата.
Относно проблемът ти, почти съм сигурен, че ти е заминал компресора. За това отиди в някоя морга и търси втора ръка, за да го тестваш първо с него.
До миналото лято имах подобен проблем, но откакто сложих втора употреба, дори и сега при 34 градуса нямам ядове.
Ето и темата: viewtopic.php?f=7&t=21016&start=80

Пет Юни 14, 2024 11:06 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 322
Автомобил: FORESTER SH 2.0 D
Телефон: нула893/624083
Рейтинг: 275
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
https://www.subaruclubbg.com/forum/viewtopic.php?f=7&t=21016&start=40
Абсолютно същия проблем го имаме почти всички.
Според Alxx (и според мен също) вероятната причина е в остаряването на колата и в частност на бобината на климатика. Лака се напуква от постоянната промяна на температуратв в коша на двигателя с течение на времето. При влага във въздуха, като сега, бобината започва да окъсява и прегрява. Оттам - компютъра я изключва. Решението е смяна на бобината... Не че моята съм я сменил още, но вече натам отиват нещата... :idea:

Пет Юни 14, 2024 11:15 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 322
Автомобил: FORESTER SH 2.0 D
Телефон: нула893/624083
Рейтинг: 275
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
kronos написа:
Колега, дублирал си темата.
Относно проблемът ти, почти съм сигурен, че ти е заминал компресора. За това отиди в някоя морга и търси втора ръка, за да го тестваш първо с него.
До миналото лято имах подобен проблем, но откакто сложих втора употреба, дори и сега при 34 градуса нямам ядове.
Ето и темата: viewtopic.php?f=7&t=21016&start=80

Щото си уцелил компресор с читава бобина вероятно. Едва ли е от компресора, щом включва когато си иска. Моят, като включи, хвърля кубчета лед през въздуховодите! :D

Пет Юни 14, 2024 11:18 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 877
Автомобил: VW Touareg 7P
Рейтинг: 418
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Както бях писал в другата тема, компресорът беше сдал багажа по думите на момчето, което се занимава само и единствено с автоклиматици. За това го и изхвърлих после, защото не ми се занимаваше да го рециклирам.
Иначе и той работеше в жегите, ама като настъпвах колата над 4500 оборота :D Е, чак кубчета лед едва ли вадеше, защото принципно на Субару климатиците са си слабички, сравнение с други марки коли.
За сега нямам ядове с новия, макар и втора употреба. Просто миналата година нямаше никъде нов компресор и сложих рециклиран.

Пет Юни 14, 2024 1:53 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема