Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: Чет Мар 28, 2024 3:17 pm



Отговори на тема  [ 63 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
 Смяна на фабричната навигация Kenwood KNA DV3200 -> CS9100 
Автор Съобщение

Регистриран на: Сря Авг 04, 2010 3:21 pm
Мнения: 40
Рейтинг: 43
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Привет,
Доста време обмислях смяна на фабричната навигация на Tribeca-та, проучвах няколко варианта, миналата седмица реализирах най-доброто, което открих.

Проблемите на фабричната навигация са ясни - технология от 2001-2002г; кофти графика; липса на функционалности, които са нормални за всяка съвременна нави система; не се поддържа добре от Субару - съвременни карти няма и се налага да се правят фокуси с карти на други марки ползващи същия/подобен хардуер.

Взех ето това:
http://car-solutions.com/en/Navigation- ... CS9100.php
Поддържа: Subaru Impreza 2008, Subaru Outback, Subaru Legacy, Subaru Tribeca с фабрична навигационна система. (Т.е. трябва да има монтиран дисплей).

Цените са посочени в линка. Украинците от CarSolutions могат да пращат през Полша, което улеснява получаването - няма митнически усложнения и забавяне. На теория може да се поръча всичко директно от китайците, които го произвеждат, за да падне цената, но това го препоръчвам само ако сте напълно наясно какво точно е необходимо и сте достатъчно убедени, че ще го получите.

Комплектът за Субару идва с необходимия кабел, за да се включи прозрачно на мястото на фабричния Kenwood. Монтажът е относително лесен - повече време отнема демонтирането на фабричната навигация, която е наистина солидно закрепена, със защитни екрани за кабелите си.

Инструкцията за монтаж -
http://car-solutions.com/content_file/p ... 3_1_EN.pdf
дава ясна представа какво трябва да се направи -

1. Да се включи захранващия кабел на CS9100 към захранването на фабричната навигация.
2. Да се среже оригиналния кабел на GPS антената, защото е със специфичен куплунг и да се приспособи BNC-то от антената, която идва с CS9100. Т.е. ползва се оригиналната антена, която е добре монтирана, доколкото знам в задния спойлер.

Кабелите за захранване и връзка с дисплей и аудио система са много къси, трябва да се внимава да не се скъсат при демонтажа на фабричната система. Най-добре е да се започне отпред като шофьорската седалка се изтегли плътно назад, за да се освободи кутията на Kenwood-а, а после седалката да мине плътно напред и откъм задната седалка да се освободят кабели и направят необходимите връзки.

Плюсове на CS9100
Прозрачно заменя фабричната навигация. Всички функции на аудио системата работят без промяна. Можете да използвате популярни и много добри навигационни програми като iGO, TomTom, Garmin, за които има карти и въобще много екстри (нави програмите НЕ СА ЧАСТ от комплектацията, трябва да си ги осигурите сами).

В допълнение получавате авто компютър с възможност за интернет, MP3 плейър, видео плейър, игри, офис програми и т.н. GPS приемника е добър.

Минуси на CS9100

1. Хардуерът на компютъра не е от най-бързите (400MHz процесор, 64MB RAM), но операционната му система (WinCE 5.0) е много оптимизирана и всичко работи с приемлива скорост. E - няма да можете да гледате филми във високи разделителни способности. Все пак този проблем има лесно решение - филмите се конвертират в по-ниска разделителна способност, тъкмо заемат и по-малко място. Така или иначе дисплеят на Tribeca е 480x234 пиксела - повече от това не е необходимо и във филмите.

2. Разделителната способност на дисплея не е от най-стандартните, отне ми доста време докато подкарам навигацията (ползвам iGO, защото и на телефона имам същото, свикнал съм), но след това работи прекрасно.

3. Подкарването на 3G интернета - програмката за настройка на комуникацията не поддържа България и нашите мобилни оператори - трябва да се редактират файлове, за да се включи поддръжката - лесно е, не е проблем.

4. WinCE е една от най-отвратителните операционни системи, особено в орязания вариант, който е инсталиран на CS9100. Причините са ясни - супероптимизация за скорост и премахване на лесните начини да омажеш системата - така хем си гарантират, че няма да търсиш много поддръжка, хем когато ти потрябва нещо "повече" - ще си плащаш. Принципно за този уиндоус има много софтуер. Вярно е, че в момента вече не се пишат програми за WinCE, щото има по-модерните Android и iOS, но предполагам 90% от нещата, които може да потрябват са налични. Остава проблема с инсталацията - най-естествения начин - с CAB файл не работи, отрязана е тази функционалност. Сякаш през ActiveSync може, но ще пиша допълнително като съм сигурен, че съм намерил принципно и широко работещо решение.

5. Не е точно минус, но аудио изходът на CS9100 влиза в аудио системата на Tribeca като навигация - т.е. имайте предвид, че потенциометъра на колата не управлява аудиото от автокомпютъра - ако слушате MP3 от CS9100 трябва да изключите или намалите докрай аудиото на колата. Плюсът на това решение е, че когато има съобщение от навигацията - автоматично се намалява радиото или CD на автомобила.

6. Кутията на CS9100 (160mm×110mm×26mm) не е хидроизолирана, не съм направил нищо за допълнителна изолация, но може би си струва да помисля по въпроса. Фабричната навигация е по-добре в това отношение (не че е херметична).

7. Дисплеят на Tribeca е добър за визуализация на аудио системата, бордовия компютър и на навигацията, но за уеб сайтове - малка му е разделителната способност и макар 7" - достатъчно далеч се намира от шофьора, за да се чете комфортно. При ползването на фабричните функции - не е голям проблем, че е резистивен (т.е. touch функциите му са по-неточни - по-малка чувствителност), но през него да играете игри е голяма мъка.

8. Дистанционното управление на CS9100, макар да има touchpad - също не е достатъчно чувствително за да управлявате динамични неща.

9. Бутоните за управление на фабричната навигация на таблото на Tribeca (Zoom, Map, Dist, Menu) не изпълняват никакви други функции, освен да включват дисплея към CS9100.

В резюме

Струва си!
На ниво хардуер монтажът е лесен. С допълнителен USB hub може да се включи повече периферия (например 3G модем + USB Flash).
На ниво софтуер - всичко извън предвиденото е мъка, но вече минах по този път и ще споделя наученото.
Работи пъргаво - по-добре, отколкото очаквах.

 39

Пон Мар 05, 2012 11:33 pm
Върнете се в началото
Профил

Регистриран на: Вто Фев 02, 2010 1:02 pm
Мнения: 34
Автомобил: Tribeca
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Отлично описание !

Съб Мар 10, 2012 12:03 pm
Върнете се в началото
Профил
Perfect Stranger
Аватар

Регистриран на: Вто Сеп 11, 2007 11:59 am
Мнения: 1285
Местоположение: Planet Earth
Skype: nikolay.kapitanov
Автомобил: двойката
Телефон: 0888 831783
Рейтинг: 109
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Това отдавна се прави в Бг, само не ми е ясно защо не придоби достатъчно голяма популярност. Всичко е китайско ъфкорс, но май някои дават и гаранция. Разбира се, и цената ще да е по-голяма. Вкарваш в МПС-то външен модул, който обработва и предава сигнала към наличния монитор на навигацията, а същия в случая го играе само тИлИвизор в режим AUX. Управлението на допълнителния навигационен модул е с дистанционно.

_________________
https://www.catalogmachine.com/treasure-bulgaria/catalogs

Съб Мар 10, 2012 9:28 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Регистриран на: Пон Апр 02, 2007 10:26 am
Мнения: 1254
Местоположение: София
Skype: six__stars
Автомобил: 2010 Mercedes E350 CDI 4Matic
Телефон: 0887999499
Рейтинг: 162
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Това за моя аутбек май не работи, нали? Аз търсих ваарианти, обаче единственото, което ми предложиха е RGB ковертор с два канала, към който да се върже камера и тунер/двд. При цена 400 лв само за конвертора, се отказах... Някой знае ли, дали това чудо ще стане директно на моя монитор?

_________________
Всички видове застраховки. Отстъпки за членовете на форума и пълно съдействие за завеждане на щети.

Съб Мар 10, 2012 9:44 pm
Върнете се в началото
Профил

Регистриран на: Сря Авг 04, 2010 3:21 pm
Мнения: 40
Рейтинг: 43
От звездите одобрен
Отговори с цитат
За колегата ender - в това решение - CS9100 - си ползваш тъчскрийна, няма нужда от дистанционното, което в интерес на истината е крайно неудобно.
Монитора не се ползва в режим AUX а се "включваш" към него, там където е била фабричната навигация. Т.е. задната камера и DVD системата си подават сигнала както и преди модификацията.

Пон Мар 12, 2012 3:45 pm
Върнете се в началото
Профил

Регистриран на: Сря Авг 04, 2010 3:21 pm
Мнения: 40
Рейтинг: 43
От звездите одобрен
Отговори с цитат
За колегата six_stars -

Ако имаш фабрична навигация може би ще работи. На сайта на Car_Solutions пише, че поддържат:
Subaru Impreza 2008, Subaru Outback, Subaru Legacy, Subaru Tribeca with built-in color (touchscreen) monitor and external DVD navigation unit.
Най-добре е да ги попиташ през сайта, като им кажеш кой модел имаш в каква конфигурация.

Това, което дават е един Y преходник (различен за всеки автомобилен производител), който да закачиш от едната страна към оригиналното окабеляване на монитора и аудио системата, а от другите две страни към куплунзите на CS9100.

Пон Мар 12, 2012 3:51 pm
Върнете се в началото
Профил
Perfect Stranger
Аватар

Регистриран на: Вто Сеп 11, 2007 11:59 am
Мнения: 1285
Местоположение: Planet Earth
Skype: nikolay.kapitanov
Автомобил: двойката
Телефон: 0888 831783
Рейтинг: 109
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
zvezdelin написа:
За колегата ender - в това решение - CS9100 - си ползваш тъчскрийна, няма нужда от дистанционното, което в интерес на истината е крайно неудобно.
Монитора не се ползва в режим AUX а се "включваш" към него, там където е била фабричната навигация. Т.е. задната камера и DVD системата си подават сигнала както и преди модификацията.

Тогава това е голям пробив, браво за което. :good: Досега не бях чувал някой да е успял.

Остава да кажеш как работи и може ли да се разчита на него. Вероятно интереса няма да е малък и ще е от полза за доста хора.

_________________
https://www.catalogmachine.com/treasure-bulgaria/catalogs

Пон Мар 12, 2012 4:49 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Регистриран на: Вто Авг 24, 2010 1:55 pm
Мнения: 843
Местоположение: Шумен
Автомобил: 2008 Tribeca 3.6
Рейтинг: 186
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
В момента с това ли си? В четвъртък значи ще мога да го видя живот и здраве :)

Пон Мар 12, 2012 4:59 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Регистриран на: Пон Апр 02, 2007 10:26 am
Мнения: 1254
Местоположение: София
Skype: six__stars
Автомобил: 2010 Mercedes E350 CDI 4Matic
Телефон: 0887999499
Рейтинг: 162
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
zvezdelin написа:
За колегата six_stars -

Ако имаш фабрична навигация може би ще работи. На сайта на Car_Solutions пише, че поддържат:
Subaru Impreza 2008, Subaru Outback, Subaru Legacy, Subaru Tribeca with built-in color (touchscreen) monitor and external DVD navigation unit.
Най-добре е да ги попиташ през сайта, като им кажеш кой модел имаш в каква конфигурация.

Това, което дават е един Y преходник (различен за всеки автомобилен производител), който да закачиш от едната страна към оригиналното окабеляване на монитора и аудио системата, а от другите две страни към куплунзите на CS9100.


Имам фабрична навигация, но дисплея е по-стария - няма възможност за камера за заден ход и тн директно - тоест няма вход.

_________________
Всички видове застраховки. Отстъпки за членовете на форума и пълно съдействие за завеждане на щети.

Пон Мар 12, 2012 9:27 pm
Върнете се в началото
Профил

Регистриран на: Сря Авг 04, 2010 3:21 pm
Мнения: 40
Рейтинг: 43
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Към ender -
Ползвам го от две седмици, засега не съм видял проблеми и го препоръчвам. Недостатъците съм ги описал в първия си пост - приемливи са на фона на това, което получаваш. Всъщност мога да допълня още един недостатък :) - фабричната навигация има и жироскоп, така че никога не губи посоката, ако правиш завой с малък радиус или си в тунел, да речем. Софтуера, който ползвам в момента iGO8 се обърква от време на време при резки завои с малък радиус и когато все пак "хване" посоката - рязко завърта картата. :)

Но това са бели кахъри на фона на това да имаш свестни карти, забележителности, радари и камери, 3D обекти и т.н. Отделно си имаш истинско PC в колата, можеш да гледаш филми на него, mp3-ки, интернет и т.н. екстри.

Пон Мар 12, 2012 10:58 pm
Върнете се в началото
Профил

Регистриран на: Сря Авг 04, 2010 3:21 pm
Мнения: 40
Рейтинг: 43
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Към miroslavmark -

Да, ще го видиш. :)
Но си вземи първия фабричен диск на твоята навигация - този с операционната система на Kenwooda - ако забие нещо ще трябва да презаредим системата от оригиналния диск. Моят е налице, ама не знам дали са съвместими, както обикновено е с картите.

Пон Мар 12, 2012 11:01 pm
Върнете се в началото
Профил

Регистриран на: Сря Авг 04, 2010 3:21 pm
Мнения: 40
Рейтинг: 43
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Към six_stars -

Най-вероятно ще стане при теб. CS9100 се включва вместо фабричната навигация, така че това, че нямаш вход за камера за задния ход не е от значение. С тъчскрийн ли е?

Пон Мар 12, 2012 11:05 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Регистриран на: Пон Апр 02, 2007 10:26 am
Мнения: 1254
Местоположение: София
Skype: six__stars
Автомобил: 2010 Mercedes E350 CDI 4Matic
Телефон: 0887999499
Рейтинг: 162
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
zvezdelin написа:
Към six_stars -

Най-вероятно ще стане при теб. CS9100 се включва вместо фабричната навигация, така че това, че нямаш вход за камера за задния ход не е от значение. С тъчскрийн ли е?


Да, с тъчскрийн е. Утре мисля да им драсна някой ред на тези украински пичове :)

_________________
Всички видове застраховки. Отстъпки за членовете на форума и пълно съдействие за завеждане на щети.

Вто Мар 13, 2012 12:23 am
Върнете се в началото
Профил

Регистриран на: Сря Авг 04, 2010 3:21 pm
Мнения: 40
Рейтинг: 43
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Ако го купиш - обади се да ти дам готов софтуера, да не се бориш с разделителната способност на дисплея.

Вто Мар 13, 2012 9:36 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Регистриран на: Вто Мар 13, 2012 6:33 am
Мнения: 6
Местоположение: Варна
Автомобил: Tribeca 3,6
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Супер, че сте отворили такава тема. Ето и моите тегоби :)
От около месец съм щастлив собственик на една Трибека 6-ца, щатска. Старият собственик е монтирал точно такова устройство и си съответно е сложил iGo и всичко изглежда да е наред с малки изключения:

1. Не мога да си пусна mp3-ки от флашка, понеже ми изписва "cannot find player". Разбира се, извадих SD-картата да видякакво имана нея и открих само папка "NAVI" и там вътре си стоеше кроткософта за навигацията. Но как да си плейвам музичка така и не разбрах какво да направя. Определено не намерих файл player.exe

2. Желанието ми е да сложа софт на Garmin вместо iGo най-вече заради камерите. Ползвал съм gps устройство на Garmin преди и си обновявах софта и беше перфектно с полицаите. Докато на iGo нищо няма в тази посока

3. Какъв е чалъма да си пусна и DVD-то на екарана отпред.

Благодаря предварително за помоща ;)

Сря Мар 28, 2012 2:27 pm
Върнете се в началото
Профил

Регистриран на: Сря Авг 04, 2010 3:21 pm
Мнения: 40
Рейтинг: 43
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Привет, moko,

По въпросите -

1. А можеш ли да пуснеш MP3 от SD картата?
Ако въобще не ти работи - вероятно е изтрит плейъра и може би ако копираме (внимателно) съдържанието на папка Software от моята карта ще тръгне. При мен плейъра се казва mp3.exe. За да сме сигурни - каква е версията на уиндоуса?

2. Имам Гармин за WinCE, но мисля без картите, не съм го пробвал, не знам дали тръгва и какви карти се ползват за него. За iGO също има файл с камерите, мисля е актуален, от някое време миналата година е моят.

3. за DVDто, ако не е пипано нещо по самата аудио система това, което трябва да направиш е:
- "включваш" ръчна спирачка
- натискаш бутон AUX на аудио системата
- натискаш Audio бутона още веднъж, за да включи екрана на DVDто отпред

Ако искаш да гледаш DVDто докато караш - прави се малка преработка, за да си мисли системата, че е на ръчна.
Вариант е да пускаш филми през CarPCто.

Сря Мар 28, 2012 3:34 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Регистриран на: Вто Мар 13, 2012 6:33 am
Мнения: 6
Местоположение: Варна
Автомобил: Tribeca 3,6
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Много си бърз, благодаря за което :good:

1. Не мога да си пусна MP3 и от SD картата. При мен има само една папка "WP_NAVI". Няма нищо друго на картата, а съответно вътре си е софта на iGo.
Версията на у-вото съм го снимал, че да не стане грешка:
http://db.tt/PYU8bfYz

2. Ако имаш камерите на iGo, ще ми свърши перфектна работа, не се натискам за Гармин. Ако и ги обновяват още по-добре

3. Става на въпрос точно за гледане в движение. Преработката дали може да се направи от кръжочник "Направи си сам" или трябва да се ходи при специалист

Сря Мар 28, 2012 5:18 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Регистриран на: Пон Апр 02, 2007 10:26 am
Мнения: 1254
Местоположение: София
Skype: six__stars
Автомобил: 2010 Mercedes E350 CDI 4Matic
Телефон: 0887999499
Рейтинг: 162
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
А може ли да пуснете някоя снимка на филм, камера за заден ход, навигация и тн, за да придобием представа. Благодаря!

_________________
Всички видове застраховки. Отстъпки за членовете на форума и пълно съдействие за завеждане на щети.

Сря Мар 28, 2012 5:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Регистриран на: Вто Мар 13, 2012 6:33 am
Мнения: 6
Местоположение: Варна
Автомобил: Tribeca 3,6
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
six_stars написа:
А може ли да пуснете някоя снимка на филм, камера за заден ход, навигация и тн, за да придобием представа. Благодаря!

Утре по светло ще ти направя няколко шота ;)

Сря Мар 28, 2012 10:08 pm
Върнете се в началото
Профил

Регистриран на: Сря Авг 04, 2010 3:21 pm
Мнения: 40
Рейтинг: 43
От звездите одобрен
Отговори с цитат
За moko -
Виждам, че си с WP6.5, а не с winCE5, което е базова версия без много от нещата сложени във WM. Неприятното е, че може би няма да се получат нещата с просто копиране (програмките ще тръгнат, те са "портативни" версии), но скриптовете, които описват менютата на автомобилния интерфейс вероятно трябва да се коригират. Те, обаче, явно не са записани на картата (щом там има папка само за навигацията), а на вградената флаш памет, та ще трябва да се проучи по детайлно. Виждам си от Варна - ако имаш път към София, обади се да погледна.

Прати ми бележка с мейла си, за да ти изпратя файл с описание на камери, ще ти пратя и софтуера, който имам да видиш дали програмките ще тръгнат, ако ги стартираш през файл мениджър (всъщност имаш ли достъп до файловата система?)

По въпроса за гледането в движение -
Не съм я правил преработката виж тези два линка -
1. http://legacygt.com/forums/showthread.p ... ml?t=63678
Това трябва да "отключи" менютата на навигацията, докато си в движение.

2. http://www.sb9t.com/forums/showthread.php?t=526
Това пише, че решава проблема с DVDто

Чет Мар 29, 2012 9:49 am
Върнете се в началото
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 63 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 23 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Информацията от този форум може да се ползва свободно при условие, че посочите източника. Форумът и всички качени файлове се ползват при условията на Криейтив Комънс договор! Криейтив Комънс договор