Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: Чет Мар 28, 2024 9:56 pm



Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
 Каравана - покупка и поддръжка. 
Автор Съобщение
Аватар

Регистриран на: Сря Яну 11, 2012 2:18 pm
Мнения: 292
Местоположение: София
Skype: stoycho.danailov
Автомобил: B12 Outback H6 2003
Рейтинг: 211
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравейте
Замислям се за покупка на каравана. Почетох разни форуми и сайтове из нета да посъбера инфо. Моля колегите, които позлват каравани да споделят. Идеята ми е да направим една добра дискусия на тема каравани - смисъл, покупка, подръжка, места и начин на ползване...

Конкретно за моя случай. Гърците доста вдигнаха цените и се замислям за по-евтини алтернативи. Само тази година ходих на ски в Австрия и ще ходя поне 2 пъти на море в Гърция. По груби сметки за ще отидат към 6000лв само за спане. С караваната не е безплатно - пак се плаща по къмпинзи, но е доста по евтино. Разхода за колата ще е доста по голям.

За сега идеята ми е да си купя каравана на старо за до макс 10000лв. Караваната трябва да е поне 4 местна и да има удобства. Ще трябва да се поработи и по колата - по-добро охлаждане и евентуално спирачки. Всякаква информация ще ми е полезна. Като се почне от:
1. Кои удобства/аксесоари трябва задължително да има караваната и без кои може да се мине.
2. Марки каравани, вносители, съвети при избор.
3. Къмпинзи, цени, маршрути.
4. Друго

Мерси предварително.

Вто Май 08, 2018 7:08 am
Върнете се в началото
Профил

Регистриран на: Пон Юни 01, 2015 2:08 pm
Мнения: 29
Местоположение: София
Рейтинг: 11
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Колега, караваната е скъпо удоволствие, та ако идеята е да пестиш - не се занимавай!
Както каза първо е покупката - тва ясно
2. Къде ще я държиш - ако имаш двор е супер, ама не всеки има..
3. Къде ще ходиш с нея.. смятай че с каравана не можеш да караш над 80-90, а ако вземеш по-луксозна, т.е. голяма не ми се мисли
4. .. и като стигнеш къде ще я паркираш... за разлика от палатките, караваните имат малко повече изисквания откъм пространство. по къмпингите имат ен места, тъй че трябват далечни резервации и тнт
5. обаче е готино и удобно, ако ходиш по язовири с малка караванка или ако я закотвиш някъде за цяло лято и имаш време да и се наслаждаваш ;)
------------------------------------
и като удариш чертата - караваната е бая време*бая пари = пари на квадрат, обаче парите са корена на злото, така че караваната = зло ROFL ROFL ROFL ROFL

Пон Май 28, 2018 10:05 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Регистриран на: Пон Авг 07, 2017 1:33 pm
Мнения: 74
Автомобил: 2002 Outback sedan 3.0 H6
Телефон: 0884793503
Рейтинг: 83
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
ех... спомени. Едно време беше евтино и "бохемско".

Баща ми имаше каравана и много от детските и тийнейджърските спомени са ми някъде на море или планина с караваната. Помня на къмпинг Градина за първа линия беше 500-700 лева на месец. Сега е мнооооого повече. Поради тази причина караваната седеше 10 години на яз. Искър на ветроходната база. Наема беше 100 лева на мястото, отделно ток. Градинка, лодка, рибка, скара, бира = почивка. но отново някой 'Концесионер" започна да се разпорежда мутренски и нещата се разтуриха.

сега конкретно на въпроса. Имаме опит с няколко каравани.
От евтината страна на нещата каравана около 1990 година (което въобще не е старо) без климатик върви между 3000 и 6000 в добро състояние. При оглед задължително се проверява дали хладилника работи на ток и на газ. Дали газовите котлони работят, както и газовата печка (под гардероба са обикновено).
В този диапазон на пари (по мое мнение и опит) се търсят Wilk, Burstner, Hobby, по скъпите са Tabbert, но има защо, доста по добро изпълнение.
Ако си нов за караванинга препоръчвам да си вземеш нещо по-старо, но запазено. По новите (1995-2005 година) с цена 8000-20000 лева не са от най-качествените (отново зависи марката) и в последствие са трудно продаваеми и е възможна значителна загуба от инвестицията. Ако си твърдо решен с това да се занимаваш дълги години - да, купуваш по-нова, но моето мнение е, че не ти трябва нещо лъскаво и ново. За мен е по-важна природата и това дали спя в нещо старо или ново е без значение. Ако човек иска ново и лъскаво има хотел.
Тук опираме на въпроса къде ще пътува караваната. Ако възнамеряваш да пътуваш на далеч по Европа ти трябва по-нова каравана със "успокоител" на теглича (по-запознатите колеги могат да кажат как се наричаше това устройство), целта му е да предотврати "змията" или случаите, в които караваната започва да се държи като махало в движение. Вече и категория В+Е е необходима.
В Италия има 1200 къмпинга, във Франция - 1500 навсякъде са и са добре поддържани и в някои случаи наема на вечер е по-вече от хотел (бих искал да говоря конкретно с цени, но не мога).
В България се продават каравани и има постоянен ръст на продажбите. Познавам търговци, които ги внасят и те потвърждават това. Но винаги съм се чудил къде отиват тия каравани.... ?! има 5 (риторична цифра) къмпинга на кръст в цяла България и 90% от тях са по морето. 100% от къмпингите тук по мое мниение са не добре организирани с лоша инфраструктура и прекалено скъпи. Гърция is the way to go.. :)
Относно разходите. Стандартно е като на кола - Регистрация, номера, талони, гражданска(със зелена карта ако се пътува в чужбина) и данък, който е някакви малки левове. А пътния преглед се прави на всеки 2 години, а не всяка година както на кола. :good:

Но нищо не може да замести усещането че си имаш дом, от който всяка сутрин да виждаш различна гледка някъде по света.

по-късно мога да пусна снимки през годините на страхотни местенца с караваната. :beer:
 43

Сря Май 30, 2018 8:54 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 10:51 pm
Мнения: 491
Местоположение: София
Автомобил: XV 2.0 ; Outback B13 H6
Рейтинг: 209
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Като гледам нищо не си писал от доста време. Колегата по горе ти е описал доста неща. Аз лично за последните 10г съм имал 2 каравани. Двете малки с идея да са по проходими по черното. Първата беше около 4.20 с голяма спалня, баня(с тоалетна) кухня и хладилник. Аз допълнително си сложих фотоволтаична система за 12в и мощен инвертор за 220в (пълна синусоида). Купих я от частно лице което я продаваше поради това че половинката не иска да я използват. Година на производство 12.1994-та ( купих я за около 4-5 хиляди). Преди 3г я продадох за 3500лв с идеята да нямам повече каравана.

Минаха се няколко месеца и пак се оказах с каравана. Купих я от Пепи2000 купих една още по малка и стара каравана (1989г) 3.3м. Купих я за 3300лв. Тази от вътре е с едно голямо легло и едно малко легло (без WC и баня) Пак си има кухня и хладилник. Имам преносима тоалетна (химическа). Преместих си фотоволтаичната система и в тази каравана.


Английските каравани имат фурни. Някои хора си ги ползват. Аз лично в двете каравани съм ползвал единствено хладилника и газовия котлон да си стопля вода или направа на кафе (при силно ветровито време навън) Не се готви вътре защото се умирисва много. Купил съм си още 2 газови хладилника(ракли) защото ми малее този в караваната.


Последната година малкото легло в караваната се превърна в бебешка кошара. Изкарахме цяло лято и малката много се забавлява. Говоря за 6м бебе и бяхме за навършването на 6,7,8 и 9м все с караванката на море. Караваната я ползваме само за спане (подвижната къща) Вътре в нея е багажа който разтоварвам. От както съм с дете вече и кутията на покрива на субаруто ми малеее.


1. Горе съм ти описал какво мисля аз.
2. Тук въпроса е да попаднеш на нещо читаво и запазено. И двете ми каравани се водят от по ниският клас, но изглежат като нови, а съм виждал прочутите хобита и таберти в какво състояние са. Доста от вносителите вкарват боклуци. Със сигурност те съветвам по далеч от ИВО (София Враждебна)… нещо като бай Петко е той.
3. Не използвам къмпинзи с караванта (много скъпо). Наемал съм си каравана на къмпинг в гърция. Нарочно нова 2014(произведена), дълга 6м на първа линия. Не се впечатлих. Моята караванка ми харесва повече.70евро на вечер беше удоволствието. За твоя каравана е към 7-10евро -> https://www.armenistis.gr/pdf/Armenisti ... ist_EN.pdf
4. Друго

За толкова години съм теглил караваните с 3 превозни средства (2 субита) и един джип Ленд ровър дискавъри. Не съм променял нищо по колите нито спирачки, нито охладителни системи. Първото суби беше 2.2 128коня... малко се озорваше по чукарите, Джипа 2.5 дизел 115 коня по лесно му беше, но по магистралата със суби беше по добре. H6-цата е най ми допада, но и сегашната е 200кг по лека и немога да сравня как щеше да е с другата. ( Тази собственото тегло и е към 600кг другата беше към 800кг)


Ето няколко снимки


Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

_________________
Subaru XV Premium 2.0 `18
Subaru Outback H6 3.0 `05
Subaru Outback H6 3.0 `03
Subaru Outback 2.5 `98 USA
Subaru Legacy 2.2i GX `95
Toyota Corolla D4D `06
Skoda Octavia AXR `07
LR Discovery 300Tdi `96

Вто Окт 30, 2018 12:29 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Регистриран на: Пон Авг 07, 2017 1:33 pm
Мнения: 74
Автомобил: 2002 Outback sedan 3.0 H6
Телефон: 0884793503
Рейтинг: 83
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега, с две ръце :bow: за Пепи 2000, лични приятели на семейството от които не само ние, но и наши приятели са си купували каравани. :good:

Вто Окт 30, 2018 12:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 5 мнения ] 

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Информацията от този форум може да се ползва свободно при условие, че посочите източника. Форумът и всички качени файлове се ползват при условията на Криейтив Комънс договор! Криейтив Комънс договор