Такааа, ще се
наложи да по
напиша малко

.....Колега, добре си се ориентирал в разликата, та нещата стоят така:
С времето, "продаж
ната" способност
на мойте бивши " възлюбени колеги" пад
на з
начително (защото хората вече трудно се подлъгват, когато са се опарили един, два пъти), което доведе до още по -голямо освирепяване от тях
на стра
на, и за да запазят същите маржове които си правеха преди дести
на години (щото са свик
нали всяка вечер да ядат по кръчмите агнета, да пъхат в циците
на певиците по 20 лв и да плащат горивото
на ML-лите
на жените си), им се
налага да търсят автомобили с още по-ниска стойност отвън, за да достиг
нат печалбата си , която варира между 1500-2300 лв
на кола, в зависимост от това, колко ще успеят да обработят дадения клиент и каква кочи
на ще
намерят. Много лесно може да се прецени це
ната
на един автомобил продаван в БГ, като просто от нея се изкарат едни 3500 - 4000 лв, без парите които се свалят при пазарлъка (които така и така са сложени вътре, за да се мах
нат и от там започва кирията), като в тези пари се включват транспортни разходи, печалба (марж) и разходи за туй-унуй (като ако е кола от швейцария с платени такси към държавата - още по зле) и така се получава реал
ната це
на на автомобила. Естествено всеки средно интелигентен човек, може да влезе и да сравни
цените на такава кола с тези в Германия (която до голяма степен е показател за це
ната
на кола в идеално техническо състояние, естествено зависи и точно какви коли се гледат в нета, защото между тях има и
наредени). Показател е и факта, че примерно Аутбеци, няма
на це
на от по 1500-2000 евро, а започват примерно от 3500 евро.Колите под 3000 евро , а и
над тях (до към 5000) се продават и съответно купуват, масово от всякакви всевъзможни гастери - араби, турци, чеченци, украинци, поляци и какви ли не гъзове, които реално също имат печалба върху колата и отделно , че с тях става културен пазарлък . Е, как да има, като тези коли реално са отнесени, като в 90 % от случайте са към бълканските страни. Най-големите попивателни
на Субару в Европа са поляците и те масово обират колите, в ценовия диапазон между кочините (под 2000 евро) и 5-6000 евро.Като сравнение
на цени, мога да кажа, че
цените в Италия са с не повече от 500-1000 евро по ниски отколкото в Германия, и това е така, защото основно се пазарува от там, километражите се въртят културно, когато колата е за експорт, а прословутата италианска палачорщи
на започва, когато автомобила премине 100 000 км . Това е така, защото сервизното обслужване в Италия е едно от
най-
натоварващите фи
нансово в Европа, и
на жабарите им се дръпва л......., да цакат докато колата е в гаранция, като
най-
нанагорно им идва послед
ната сервиз
на акция (около 100-105 000км) и от там
нататък, мача свсършва и поддръжката
на колата се размива до безобразие. Това всичко , при положение, че не са се отказали , още докато колата е била под 100 000км и съответно и е отпад
нала гаранцията. Лошото е че , в Италия е много трудно да се
направи и проучване
на даден автомобил и да се види дали е обслужван редовно до 100 000км и кога са
настъпили те, а и много лесно се подправят и вадят
натаманени сервизни книжки (понеже всички
наши джамбази работят само с представителства в Италия

).Читавите коли в Швейцария не се различават много по це
на от Германия, но това зависи от коя част са. ако са от немската част, където са и немско -говорящите - да, но ако са от италианската, там нещата стоят повече като в Италия.
Ще се вър
на в моя очерк

, пак към Германия. Повечето Аутбециот периода 2001-2003 (говоря за коли в много добро , до отлично състояние, със проследима история и правил
на поддръжка....такива коли, които служат дълго време и не създават проблеми) са в диапазо
на 4-4300 до 6000, че и малко отгоре евро. Това е продиктувано от факта, че там продаж
ната це
на на колите се формира много стриктно, основно по Шваке, като ако се продава от частник или даде
на автокъща (собственост
на немец !!), които не з
наят как да си формират це
ната (а това го има в голяма част от случайте) (има случай в които представителство примерно
на Пежо, продава Субару....тогава механиците не поемат отговорност за точен ценообразуващ оглед , защото ако объркат и недовидят нещо, което е непоз
ната материя за тях(
нали са като коне с капаци повечето, могат лесно да си изпатят съдебно), та, се вика независим о
ценител (в повечето случай работят към АДАК), който срещу 56 евро с ДДС, оглежда абсолютно всичко и им казва - це
ната
на тази кола в момента е такава, ако
направите това и това, ще стане такава ....и те си преценяват. Имайте в предвид, че изискванията към техническото състояние
на колите в Австрия е по-високо и от Германия....единствения недостатък че, че и ръждичката е повече, но това съвсем не омаловажава технически колите в Германия.
Мисля, че с това мога да завърша, като искам да кажа,
на колегите , които също искат да карат Субару, но нямат достатъчно средства и се впускат върху коли от БГ - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва даде
ната кола да се прекара през читав майстор, занимаващ се със Субару, който да поеме отговорността за това , какво ще Ви каже за колата и това при положение, че дадения търговец още в
начал
ната степен
на разговора откликне с желание колата да се мине през специализиран сервиз. Първата му реакция е
най-важ
на и тя говори
най-много.
И искам да акцентирам върху нещо, защото все още има хора , които ги виждат нещата под друг ъгъл. И аз съм правил бая мръсотиики по колите, и аз съм лъгал мъжката, преди години, но от 99г.
насам , от както съм започ
нал да се занимавам с това съм попадал 2 пъти
на уникален автомобил , като състояние и туй-унуй за малко пари, а са ми ми
нали доста коли . Та, основно в Германия - НЯМА КОЛА И НЯМА НЕМЕЦ, КОЙТО ДА ПРОДАВА КОЛА, КОЯТО ДА Е В БЕЗУПРЕЧНО ИЛИ ОТЛИЧНО, ИЛИ МНОГО ДОБРО СЪСТОЯНИЕ, НА МАЛКО ГОДИНИ И ЗА МАЛКО ПАРИ......такъв филм просто няма и хората там не са прости , когато става дума за пари! Това е от мен....дано повече хора да го прочетат, че ми е омръз
нало да го повтарям,
на всеки който ми звънне
на телефо
на, макар, че ви
наги съм готов да помог
на