Реших днес да се спра
TPS (Throttle Position Sensor) - променлив резистор или потенциометър, както искате го наречете. При почистване на дросела преди доста време го свалих от любопитство и при поставянето изненада..., колата е глъхне и в ниските и във средните обороти, казах си, бачо тази работа без "Библията" няма да стане а захранването беше 0,2V в крайно положение при натиск от пружината от оста на дросела. Та отворих ръководството и разбрах за, какво става реч.
Та ето ви рецепта за регулиране без OBD.
Взех от мои стари захранвания на компютър (едни бели щекери за HD или CD) разрязах ги и взех две кабелчета. Женските букси влизат в сензора от другата страна го прерязах след 3 см (мъжки) влизат в щекера на сензора, като съм оставил оголен кабел за мерене с мултицет.
Първия кабел се поставя на най-горното краче, там захранването трябва да бъде 4.5 — 5.5 V, при мен беше 5,1V
Втория кабел е следващия по-надолу и от него се чете и волтажа към ECU-то и на контакт трябва да бъде 0.5V (или от 0.45V до 0.55V)
При Forester SG за, който пиша се регулира от двете винтчета, чрез затягане и отпускане на
TPS, който е на пружина и се затягат винтовете при постигане на необходимия волтаж.
Разликата няма в показанията между мултицета и ECU-то на автомобила предполагам, че точността се дължи на еднакъв 8 битов A/D конвертор, на мултицета съм сигурен, а на ECU-то предполагам, че е толкова.
Интересното е това, че при настройване от мен на 0.53V на контакт, при запалване и на тихи обороти ми дава през OBD- 0,48V или 0.00% отвор на дросела.
Можете да проверите коректността на
TPS - сензора, чрез проверка на съпротивлението му-естествено по данни от ръководството.