Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема
 Subaru AWD или Audi Quattro 
Автор Съобщение

Постове: 10
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Възникна спор с един приятел: Коя система 4x4 е по-добра? Audi Quattro или Subaru AWD? И двамата сме на мнение, че само тези две марки правят истинско 4x4. Аз разбира се веднага скочих, че AWD е по-добро в комбинация с боксеровия двигател който използва Subaru. Така колата има по-нисък център на тежеста и е по-устойчива на пътя. Неговият аргумент е, че още не е виждал Audi Quattro със счупено 4x4, което било красноречив факт.
Очаквам експертно изказване от вас :D

Втория ми въпрос е относно това което чета във форума, как някои от вас имали опция на колата с която да включват и изключват 4x4. Мойто Легаси е 2007 година с ръчни скорости и няма такава опция. 4x4 е постоянно включено и не може да се изключи. Защо? Само знам, че моята кола е със SYMMETRICAL All-WHEEL DRIVE, което било различно от обикновенното ALL-WHEEL DRIVE. Каква е толкова разликата?
А сега да видим кой си е научил урока та да обясни :D

Съб Ное 10, 2007 8:03 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 116
Рейтинг: 6
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Пост 
преди много време из някой от форумите някой беше постнал добри обяснения за основните AWD при различните производители, но спомен нямам каде. принципно е трудно да се каже кое е по-добро, зависи от много неща. мисля че ако трябва да се сравняват две неща по този начин, те поне трябва да бадат по специфични. Ауди срещу Субару не е честен спор, вариациите са прекаленно много. това което искам да кажа е че например Quattro на S4(TORSEN) няма нищо общо с Quattro на S3(Heldex). също AWD на STi(planetary differential with computer regulated lockup) се различава от AWD на WRX(50/50 center differential with viscous clutch).
една от най-добрите системи за AWD e Quattro на S4(предишната генерациа, новата не я знам как е), няма електроника, но много хора не биха се съгласили че е толкоз добра, веднага биха набутали разните модерни електроники. там разпределението предни задни гуми е 50/50, като централниа диференциал е TORSEN(той и затова е толкова здрав), който при приплъзване може да прехвърли мощноста 80% в полза на гумите с по добро сцепление.
STi също има много добро AWD, при него разпределението е 41/59(предни/задни), като на централниа диференциал може да му се променя чувствителноста(автоматично и ръчно). или иначе казано централния диференциал има опциите да е отворен и заключен(съответно и положения между тях)
освен централния диференциал, друго много важно нещо е предния и задния диференциал. в зависимост от това какво се търси и с колко пари се разполага има различни решения.
аз от 4х4 не разбирам кой знае колко, но ако не се лъжа 4х4 са колите дет можеш да избираш дали да е задно предаване или четрите гуми да се въртят, още наречено 4WD. Quattro на Audi според мен е AWD.

Съб Ное 10, 2007 10:56 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема