Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема
 Професионални техники на каране (Speed Secrets) 
Автор Съобщение
звездоброец
Аватар

Постове: 1399
Автомобил: 4-цилиндрово сешоарче
Телефон: 0898-695-268
Рейтинг: 292
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Превеждам една наскоро купена от мен книга Speed Secrets-Professional Race Driving Techniques (първата част на поредицата). Почвам превода й, ще ми е приятно ако ви свърши работа!

Надявам се книгата да е полезна за вас.

SPEED SECRETS
PROFESSIONAL RACE DRIVING TECHNIQUES

АВТОР: ROSS BENTLEY

ВЪВЕДЕНИЕ

Какво е нужно за да си победител в автомобилно състезание? Какво различава победителите от другите състезатели? Защо някои пилоте побеждават по-често от другите?Какво можеш да направиш за да се превърнеш в победител?
Това са тдудни за отговор въпроси. Всеки който има винаги работещо решение, става богат!
И така, аз не съм богат, нито твърдя че знам всички отговори. Изучавах изкуството на управление на състезателен автомобил много години-мисля толкова колкото всички. Инструктирал съм и съм тренирал хиляди мъже и жени на различни видове техники на шофиране. Виждал съм какво работи и какво-не, стоейки встрани от пистата, от телевизията, от позицията на пасажерската седалка и зад волана.
Отделих много време в анализиране на техниките, стиловете и движенията на някои от най-великите пилоти на и извън пистата. Имах възможността дори да се състезавам срещу някои от тях и да ги видя лично. Състезавал съм се гума до гума с пилоти от всяко ниво на спорта. Карал съм много различни видове състезателни автомобили. Това ме понаучи малко. И най-накрая, самият аз съм печелил състезания.

Както казах, научих много от другите пилоти. Също така добих много знания от собствениците на тимове, инженери, механици, инструктори и други приятели и близки в спорта. Всъщност, взех най-голямата част от това което ми вършеше работа от гледане и слушане на другите. Искам да предам на свой ред колкото мога от това.

Отделих доста голяма част от кариерата си в каране на неконкурентноспособни коли. Не защото отборите в които съм бил не са били страхотни, но заради бюджета с който се налагаше да работя. Ограничените средства ме принудиха да намеря предимство в моето каране и ме подготвиха добре за случаите в които имах добра кола.

Като резултат от неконкурентноспособното оборудване с което често се състезавах, резултатите ми не бяха толкова добри, колкото ми се искаше. Това накара някои хора да подценят способностите ми. Лично никога не съм се притеснявал от това. Аз знам собствените си способности, както знаят доста приятели пилоти и отбори. Хората които подцениха качествата ми (могат да подценят и твоите някой ден), обикновено са тези, които смятат, че биха се справили по-добре ако имаха възможността. Винаги съм казвал, моля, направете го. Не е като че ли някой е дошъл и ми е подал болид от Инди Рейсинг Лигата. Това няма да се случи и на теб. Работих усилено за да достигна там, където исках да бъда и ти трябва да направиш същото.

Урока тук е-преценявай собствените си си способности. Не оставяй други хора да ти казват колко талант имаш-независимо добър или лош. В интерес на истината, слушането и вярването на публиката относно колко си велик може да бъде толкова пагубно, колкото и критиката.

Трябва да си ентусиазиран във всяка стъпка от кариерата си. Ако почнеш да вярваш, че си толкова велик, може да не работиш достатъчно усърдно. Както много неща, балансът е ключът към това да бъдеш 100% честен със себе си.

За да си истински победител трябва да можещ много повече от умението да пилотираш състезателен автомобил бързо. Състезателен пилот се нуждае от цялостна програма, която да направи него или нея успешен/успешна: най-добрата кола и отбор, добро финансиране, правилен план за тестове и много повече.

И така, когато веднъж имаш програмата на място, за да спечелиш по всички правила, трябва да си способен винаги да караш колата на лимита на възможностите й. Затова се отнася и тази книга.
Когато анализираш, има само три фактора които влияят на способността ти да караш на ръба: колата, пистата и ти-пилотът. И има типична подредба по която състезателните пилоти работят в ставането на победител. Те биха отделили хиляди долари в правенето на колата по-бърза, скъпи части за двигателя, най-новите и.т.н. Те могат да отделят часове след часове в анализиране и преразглеждане на идеалната линия през завой, или къде да започнат спирането в края на правата. Рядко, ако въобще мислят, се занимават с последния фактор-пилотът.

Това ли е правилния подход? Не мисля. В повечето случаи има много повече какво да бъде постигнато от оптимизиране представянето на пилота, отколкото подобряване на колата. Най-важният фактор е пилотът-най-висшата контролна система на състезателен автомобил.

Тази книга може да е организирана в типичния стил: първо колата, пилота-накрая, но аз подхождам към всяка от тези области от гледната точка на пилота. Като пример, част 1-ва „Колата”. Няма да ти кажа как да настроиш пружините или ъглите на крилата, така че да контролираш презавиваща кола. Има много чудесни книги за подготовка на състезателен автомобил, които ще ти кажат как да го направиш. Това е пилотска книга-ще ти кажа какво може да причини това презавиване, как да го индентифизираш и как да го коригираш, за да станеш по-бърз.

Част 2-ра, „Пистата”, обяснява детайлно как да оптимизираш рпедставянето си чрез анализиране и използване на пистата като твое предиство. Покрива идеални линии за завиване, настилки и профил на трасето, както и как да се справяш с други пилоти.

В Част 3-та, „Пилотът”, ще обсъдя умствени и психолoгически умения, необходими за да те направят победител.

Накрая, в Част 4-та, „Финалната линията”, ще покрия всички други аспекти на състезаването които са необходими за да победиш.

Много пилоти говорят за тяхната „тайна” идеална линия в завой или за „тайната” модификация, която са направили върху колата си. Не съм сигурен че има изобщо тайни, включващи печеленето на състезания. Победата е, обикновено, резултат от много усърдна работа, постоянност, мотивация, способности, упражнения, подготовки и.т.н. Там няма тайни.

Аз, все пак, избрах няколко ключови точки, които някои хора могат да нарекат тайни. Ако ги запомниш и ги използваш, те ще ти помогнат да се превърнеш в печелещ пилот. В книгата съм ги обособил като „Тайнити на скоростта” (и съм ги изброил отново в края).

След като написах първоначания вариант на тази книга, се върнах и се опитах да добавя личен опит, което мисля че трябва да направи книгата малко по-лесна за разбиране и за по-лесно съврзване (с ралността).

Спед това попитах няколко приятели и хора на които се възхищавам- FIA GT Световния шампион за 1996-та година Джеймс Уйивър, др.Брок Уолкър от ТракТек (най-образованият човек на света на безопастността на кокпита и дизайнана състазателен автомобил), Брус МакКоу (собственик на отбора от Инди „Пак Уест”) и Дани Суливан, победителя на 500-те мили на Индианаполис за 1985-та година и световен шампион за 1998-ма в PPG Инди Рейсинг Лигата-за допълнение. Трябва наистина да им благодаря-техните коментари и проницателност са безценни.

Да пилотираш състезателен автомобил не е нещо, което можещ да направиш „по книга”. Трябва да научиш най-голямата част чрез собствен опит. Но можеш да научиш доста от основните неща чрез четене и изучаване на книга. Всъщност книгата би ти позволила да се учиш по-бързо след като вече си бил зад волана. Ако можеш да разбереш теорията, ако можеш да я изобразиш ясно в съзнанието си преди да почнеш да караш, ще бъдеш по-чувствителен към нея и по-лесно ще я свързваш с опита си. И това означава, че ще можеш да караш на ръба доста по-скоро. Може да спестиш години в учене по метода на пробата и грешката, като просто прочетеш тази книга.

Моторните спортове се различават от повечето други спортове по един параграф: състезателните пилоти рядко имат тренъори. Наистина не разбирам защо (въпреки че тренъорите започват да стават малко по-срещано явление в състезанията). Може би причината е във високата цена на спорта. Допълнителното струване на тренъор се приема като ненужно и повечето пилоти биха предпочели (грешно) да отделят тези пари в правенето на колата по-бърза. През последните няколко години имах възможността да работя като частен тренъор с редица пилоти. Резултатитевинаги са по-добри от очакваните. Горещо препоръчвам наемането на персонален тренъор, ако можеш. До момента в който ще можеш да си го позволиш, а и докато можеш, гледай на тази книга като на твой тренъор. Използвай я. Недей просто да я прочетеш и да я оставиш на рафта. Връщай се към нея за да опресниш спомените си, или когато се изкачваш на следващото стъпало на състезателната стълбица.

За начинаещия, надявам се тази книга да служи като препоръчителен материал за дълго време. Част от информацията може да не ти говори нищо, до момента в който не си преминал основите и не си започнал работа по финните настройко на техниките си. Но се надявам тя да ти помогне да започнеш с десния крак и после може да се обръщаш към нея по-късно.

Опитният състезател вече може да знае доста от тук изложената информация. Може вече да използваш някои от техниките, въпреки че не разбираш защо. Учудващо е как едно опресняване може понякога да направи така, че да ти „светне”, като резултата се измерва в драматично увеличаване на скоростта.

Тази книга не е написана само за начинаещия състезател, но и за опитен такъв, който е достигнал „плато”, или точка, откоято той или тя неможе да бъде по-бърз/а. Надждата ми е, че тази книга ще даде повече от просто учене на основите как състезателен автомобил се кара бързо. Искам да ти дам мунициите и фона да продулжиш анализа за да бъдеш по-бърз при всяка ситуация.

Най-важното, искам тази книга да те научи не само как да караш бързо, но също и как да бъдеш победител във всеки клас или ниво на състезанието.

ЧАСТ I-КОЛАТА

В тази първа част ще ти дам основите как да използваш управлението на състезателен автомобил, така че то да ти позволи да караш на лимита. Ще ти помогна да разбереш динамиката на колата (какво прави колата, когато ти я караш на ръба на нейните възможности), и ще ти дам фундаментална представа за функициите на окачването и шасито.

Помни че гледам на тези теми стриктно като пилот. Инженер може да не обясни нещата по начина, по който аз го правя. Той би използвал неразбираеми точни технически термини. Аз искам да опростя нещата, така че те да се разберат от човека, стоящ зад волана. Това което казвам не е грешно. Няма да се опитвам да ти обяснявам научната страна на нещата. Това, от което се интересувам, е ти, пилотът да ги разбереш и че ти ще може да ги обясниш на инженер. Повечето добри инженери не изискват техническо обяснение от пилота. Те искат детайлно такова, относно това как се чувства колата. Така че, научи се да обясняваш как се справя автомобила, не защо. Това ще те направи по-добър състезателен пилот.

ГЛАВА 1
Зад волана

Ако искаш да управляваш състезателен автомобил добре, няма значение дали се бориш за победата в Инди, или да се състезаваш в средата на колоната в аматъорксо състезание, трябва да си седнал правилно в колата. Първо: трябва да ти е удобно, в противен случай състезанието ще бъде преуморително и ще ти е много трудно да се концентрираш. Много състезания са били изгубени в следствие на дискомфорта, причинен от зле напасната седалка.
Когато започнах да се състезавам ми казаха, че добре настроена седалка може да свали половин секунда на обиколка. След много години състезаване, продължавам да вярвам, че това вярно. Спомням си за две състезания, където загубих позиции, просто защото седалката ми причиняваше толкова болка, че не можех да карам ефективно. Първото беше „ТрансАм”, в Полша, Орегон, където скобата на седалката се счупи, позволявайки и да се гъне и да мърда. Трябваше да използвам толкова усилия и енергия просто за да се опитвам да задържа тялото си стабилно, че неможех да се концентрирам в това което правех. Второто беше състезание от серията Инди, в Лонг Бийч, през 1993. Все още не бях,ме способни да направим седалка, даваща добра опора на долната част на гърба ми. След 30 обиколки прещипах нерв в бедрото, което направи десния ми крак напълно скован.
Седалката и позицията ти в нея са мног по-важни, отколкото повечето състезатели си мислят (осоебно тези, намиращи се в самото начало на кариерата си). Много пилоти са толкова вманиачени в подготовката за първите си няколко състезания и в правене на колата бърза, че забравят да обърнат внимание на правилното поставяне на седалката.
Удобството в колата е критично. Ако такова липства, не само ще използваш повече физическа енергия за да караш, но ще ти повлияе и психически. Болезнено тяло ще понижи нивото на концентрацията ти.

Най-добрите пилоти в Инди, Формула 1, НАСКАР отделят повече от 10 часа работа, за да сложат седалката правилно и я настройват фино по време на целия сезон.

Др. Брок Уолкър казва: „тялото на пилота има само три контактни точки с колата: седалката, кормилото и педалите. Оптималната стойка на седене, постигната чрез добра седалка, би могла да даде допълнително количество контрол, чувствителност, сила и общо въздействие, което пилота ще прилага върху кормилото и педалите. Плавното контролиране, ефективното маневриране вътре в кокпита са директно свързани с последователните резултати и бързи времена на обиколки.”

Получаваш доста от информацията, която колата ти дава чрез седалката. Когато седиш правилно в добре направено седло, ще бъдеш по-чувствителен към различни вибрации и ускорителни сили (така наречените G-Forces), от които се нуждаеш за да разбереш какво прави колата.

Трябва да използваш стойката на седене, при която тялото ти да е в колкото се може повече контакт с колата. Искаш да седиш В седалката, не ВЪРХУ нея, с колкото е възможно по-голяма странична опора, като лимитиращият фактор трябва да бъде възможността да движиш ръцете си свободно.

Трябва да седиш колкото се може по-изправен/а, с рамене назад, не свити и с високо вдигната глава. Разбира се, колкото по-ниско седиш, толкова по-добре. Това е най-ефективния начин да караш състезателен автомобил, там където ти си най-силен и най-чувствителен към колата. Също така е и най-безопасният.

Тази позиция на седене би трябвало да ти позволи да завърташ кормилото на 180 градуса без никаква намеса и без да си мърдаш ръцете по или от кормилото. Направи това: трябва да можеш да сложиш ръката си на най-горната точка на волана (на 12 часа) и все още лакътя ти да бъде леко свит без да издърпваш рамото си напред, от седалката. Провери това със затегнати колани/предпазни средства. Доста шофьори седят твърде далеч от кормилото с почти прави ръце. Това не ти позволява опорната точка да въртиш правилно волана. Също така тази отдалечена позиция е и много изморителна.

Когато си седнеш, провери дали можеш да стигнеш скоростния лост удобно. Може да се наложи да модифицираш или настроиш лоста за да дойде на правилната позиция.

Др. Брок Уолкър казва: „Позата и разположението на пилота вътре в кокпита трябва да определи дизайна на седалката. Често виждаме опити за правене на обратното. Позицията на пилота и/или мястото на седалката не бива никога да са определяни от позициите на волана, скоростния лост или педалите. Винаги се концентрирай върху поставянето на пилота-тогава премести всичко друго до него.”

Би трябвало да можеш да натискаш педалите напълно и все още да имаш лека извивка в краката. Това е не само най-неуморителната позиция, но също така ти позволява идеално управление над педалите, като ще можеш да ги натиснеш с изпъване на глезена ти, не да вдигаш целия си крак.

Ако е възможно, горещо препоръчвам да имаш специално построена за теб седалка. Най-добрия начин е да ползваш услугите на Др. Брок Уолкър от ТракТек (или някой друг специалист в областта на поръчковите седалки). С малко мисъл и подготовка обаче, би могъл да си изготвиш седалката сам, като използваш раздуваща се пяна. Това е проста операция, която би могла да подобри наистина много възможностите ти на пилотиране. Използвай двукомпонентна пяна (достъпна в магазините за фибростъкло), която се оформя като твърд Стирофоум. Изсипва се в найлонова торбичка между тялото ти и седалката. Преди да започнеш работа, бъди сигурен че си покрил всичко- и когато кажа всичко, значи всичко!- с найлонови торбички за смет, защото е практически невъзможно да махнеш пяната, след като се полепи някъде. След като махнеш найлоновите торбички може да изчистиш шуплите и да покриеш с някакъв материал (за предпочитане огнеупорен), или може да използваш вече втвърдената пяна като модел за направа на карбонова седалка или такава от фибростъкло.

Др. Брок Уолкър ми разказа следната история: „През пролетта на 1996-та спрях в Лонг Бийч по пътя ми към Азия и отидох при бащата на Бъди Лазиер – Боб. Той ми каза, че Бъди се нуждае от помощ за конструирането на специална седалка за Инди 500, което щеше да се проведе след няколко седмици. Помислих си: „Специална седалка?”, това би било сензацията на годината.

Преди няколко седмици, Бъди катастрофирал тежко във Феникс. Множество фрактури в долната част на гръбнака, направили Бъди известно осакатен. И когато кажа множество, значи множество.

И така, отидох в Индианаполис за да му изготвя седалка. Реших, че щом ще участвам в това начинание, ще бъда наистина креативен, защото Бъди не можеше да стои прав или да легне поради инцидента. Целият отбор ми помагаше и ми позволи достъп до кокпита. Свършихме доста работа през следващите няколко дни. Когато приключихме бях малко несигурен в проекта. Единственото, което знаех със сигурност бе, че когато пристигнах, Бъди не можеше да стои прав, да седи или лежи. Когато напуснах пистата няколко дни преди състезанието, той можеше да бъде намерен със затворени очи, почивайки си на седалката. Това беше добър знак, но знаех че медицинските проблеми, биха могли да вземат връх над всичко останало. Всъщност, помислих си че ако всичко по време на състезанието беше наред, Бъди не би могъл да направи повече от 50 или 60 обиколки, заради силните, дори обездвижващи болки.

Както знаете, Бъди отиде да спечели 1996 Индианаполис 500. Събраната информация ни позволява да анализираме представянето на колата и пилота в това състезание и да го сравним с предишни победители на Инди 500. Компютърът ще потвърди, че Бъди Лазиер би бил труден опонент в този ден, без значение кой е на пистата.

Оттогава много беше написано за тази специална седалка и тя е отговорна за доста от вниманието, отделяно на безопасността на моторспорт седалките днес. Подготовка, умения, технология и късмет са необходими за да се спечели Инди 500. В този ден, специална седалка влезе в печелившата комбинация. Както Бъди каза: „За Брок и мен, това бе поредното доказателство, че седалката е най-подценяваната част от оборудването на болид от Инди.”

Винаги когато построяваш, модифицираш или настройваш седалката, или позицията на седенето ти в бокса, трябва да знаеш че само на пистата ще усетиш резултата. Винаги, когато имах перфектно настроена седалка в бокса, имаше нужда от модификации след като е използвана на пистата. Обмисли това преди да отделиш много време и пари за да покриеш седалката. Изчакай докато не е проверена на пистата.

Като заговорихме за покриване на седалки, недей да използваш много мек пълнеж. Само ще се сплеска от натиска на тялото ти с него, причинен от силите на ускорение и в резултат ще имаш хлабава седалка. Освен това, трябва да усещаш вибрациите и силите от колата. Дебелия пълнеж ще намали чувствителността ти. Използвай само тънък слой дунапрен (foam rubber).

Др. Брок Уолкър казва: „Седалката трябва да обслужва променливи характеристики, което би й позволило да функционира като инструмент; не само като устройство, което да държи пилот за колата. Този инструмент се нуждае от добре обмислени стойности на тегло, комбинации от материал, гъвкавост, усукливост и дизайн на усукващите се компоненти. За да увеличим комфорта на пилота, препоръчваме анатомично разпределение на силите на ускорение при кратки, продължителни натоварвания и такива, причинени от удар. Допълнително: захващането на пилота, предпазването и постигането на комфорта включват индивидуално оформени материали, които помагат на пилота при тежките натоварвания, но същевременно спомагат за кръвообръщението му (Избраните материали зависят от медицинската история на пациента. Например: пилот може да има разтежение на крака, стъпалото или гърба, заради което се нуждае от специална опора, стабилизиране или подпомагане на кръвообръщението). Допълнителни точки, водещи до промяна на дизайна, конструкцията и изработката на седалката са физикалните мерки на пилота (ръст и.т.н.), стойка и навици на при пилотиране. Накрая, вида на мероприятията, дължината на състезанието и вида на пистата имат голямо въздействие над проекта. Когато инструмента е направен правилно, ще има драматично подобрение в контрола на пилота. Крайният резултат е по-бързи времена на обиколка”.

Използвай пръстите на краката си за да натискаш педалите. Те не само са най-здравата част на крака, но също така и най-чувствителната. Когато не използваш съединителя, левия ти крак трябва да бъде на „мъртвия педал” (мястото за отпочиване на левия крак отляво на съединителя), не да виси във въздуха над съединителя. Това ще ти помогне да държиш тялото си на място при рязко спиране и ще усещаш страничните натоварвания. Някои болиди с една седалка обаче са толкова тесни в областта на педалите, че почти е невъзможно да има четвърти педал. Направи всичко по силите си за да направиш дори малък такъв. Но ако не можеш, тогава е още по-важно да имаш правилно построена седалка. Увери се че има добра опора за предната част на петите ти, за да попречиш на тялото ти да се хлъзга напред при рязко спиране.

Преди да седнеш в колата си и да излезеш на пистата, увери се че педалите и подметките на обувките ти са чисти. Много пилоти са катастрофирали, защото краката им са се хлъзвали от педала на спирачката при спиране преди завой. Трябва да имаш член от екипа, който да ти избърше обувките с чист парцал преди да влезеш в колата. Спомням си, когато отидох за пръв път на състезание от Формула 1 в Монреал. Тогава валеше много силно. И едно от нещата които запомних беше, че пилотите са закарвани до болидите им с колички, от които са вдигани и поставяни директно в състезателните автомобили, така че краката им въобще да не могат да се намокрят. Видях също такива, които носеха найлонови торбички върху обувките си.

Мерките за безопасност в състезателен автомобил са не само в случай на инцидент, но също така за да ти помогнат да задържаш тялото си. Използвай само най-добрите колани за колата ти и след това се грижи добре за тях. Пази ги чисти и често ги проверявай за износване и повреди. Настрои ги така, че да държат тялото ти здраво и удобно. И запомни, те ще се разпъват и разхлабват по време на състезанието, особено в областта на раменете, затова бъди сигурен че ще можеш да се пресегнеш и да ги затегнеш докато караш (повече за коланите може да прочетеш в Глава 26). Също така бъди сигурен че имаш някакво ограничение зад каската си.

Увери се, че всички части на предпазната клетка или кокпита, с които можеш да имаш контакт при удар са покрити с дунапрен с много голяма плътност. Доста пилоти са пострадвали от простото удряне с предпазната клетка. Сигурно ще бъдеш учуден колко много пилота мърда при удар, дори здраво захванат с колани. Някои глави на пилоти са се удряли с кормилото.

И накрая, направи всичко възможно за да запазиш кокпита хладен. Сложи тръби, които да отвеждат въздух право в теб. В кокпита на състезателен автомобил би могло да стане екстремно горещо, което ще повлияе негативно на издръжливостта ти, а оттам- и на представянето ти.

ГЛАВА 2
Контролите

Състезателен пилот има списък от контроли, които му помагат да кара на лимита – кормилото, скоростния лост, контролните уреди, педала на съединителя, педала на спирачката, педала на газта и дори огледалата. Всичко, което правиш с тези контроли трябва да бъде правено плавно, нежно и с финес.

Често виждам състезатели, особено в края на колоната в аматьорско състезание, опитващи се да бъдат бързи с хвърчащи наляво - надясно ръце, изстрелващи предавки, с рязко бутане на кормилото в завой и силно натискане на педалите – колата обикновено прави масивни хлъзгания в завоите. Може да се чувства или дори да изглежда бързо, но аз мога да гарантирам, че не е. Всъщност, при такова управление, колата че бъде разбалансирана и затова ще губи сцепление и оттам ще се движи по-бавно. Ако пилота само намали скоростта на своите движения, колата би започнала да се движи по-бързо. Това ми напомня фразата: „Не смятай всяко движение за действие”.

SPEED SECRET #1:
Колкото по-малко неща правиш с контролите, толкова по-малък е шанса да сбъркаш.

Завивай, превключвай предавки и използвай педалите плавно и с финес – не със скоростта на светлината и груба сила.

SPEED SECRET #2:
Колкото по-бавно се движиш ти, толкова по-бързо се движи колата.

Последна промяна ImprezaSTI на Нед Юни 15, 2008 1:39 pm, променена общо 2 пъти

Сря Фев 20, 2008 10:32 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ WWW
Аватар

Постове: 175
Автомобил: Импреса 2,0R,2007
Телефон: 0897342858
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Браво,бе братле!

Давай нататък!

Чет Фев 28, 2008 11:21 pm
Върнете се в началото
Профил
звездоброец
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
Контролни уреди

Типичният спортен автомобил има четири главни контролни уреда, към които се нуждаеш да насочиш вниманието си ако искаш да караш надеждно на лимита. Те са: тахометър, налягане на маслото, температура на маслото и температура на водата. Използвай скоростомера за да ти помогне да бъдеш бърз, а другите три - за да бъдеш сигурен че колата продължава да работи.

Може да се наложи да работиш с други контролни уреди, като например налягане на горивото, амперметър, налягане на турбото, температура на изгорелите газове и.т.н.

Много е важно контролните уреди да са поставени така, че да можеш да разчиташ показанията им само с един бърз поглед. Често е най-добре да поставиш скоростомера и другите уреди под ъгъл за да можеш да ги виждаш по-ясно; началото на червената зона на оборотомера трябва да бъде на 12 часа. По този начин, с бърз поглед ще знаеш кога да превключиш предавка или дали температурите и наляганията са наред. Така че се постарай уредите да не отразяват слънчевата светлина в очите ти или да са толкова ярки, че да не можеш да ги разчиташ.

По принцип, трябва с бегъл поглед да проверяваш повече за промяна в позицията на стрелките на уредите, отколкото за точната стойност, която показват.

Просто устроено табло е най-добрия вариант, с колкото се може по-малко контролни уреди.
Все повече състезателни автомобили вече използват компютъризирани табла, които са свързани със системи за анализиране на данните. Те са много полезни, защото могат да ти дадат информация за времето на обиколката ти, минималната и максималната скорост в различни участъци от пистата и друга полезна информация, която може да ти помогне да определиш къде можеш да подобриш представянето си. Все пак, не се оставяй анализирането на информацията да те вманиачи и да те отдалечи от самото пилотиране.
Обичам да използвам скоростомера при излизане от повечето завои за да преценя как съм се справил на въпросния завой. Това е доклада ми за свършената работа. Избирам си точка от пистата и проверявам колко оборота показва оборотомера. Ако съм с 50 оборота по-високо от предишната , знам точно какво е проработило през сегашната. И така, опитвам се да хвърлям по един поглед към уредите ми поне един път на обиколка, когато съм на правата. Иначе, завися от предупредителните лампи, които ме предупреждават за евентуални проблеми.

Предупредителни или „идиотски” сигнални лампи може да се окажат много ценни. Обикновено са настроени така, че да светват само при критични ситуации за двигателя, когато нивата станат недопустими, например ако налягането на маслото падне под 40 паунда на квадратен инч (psi), или температурата на водата достигне 240 градуса (по Фаренхайт). И защото тези светлини ще те предупредят ако има основен проблем, можеш да проверяваш уредите си само когато е удобно, например на правата.

Педала на спирачките

Когато спираш, мисли за „стискане” на педала на спирачките при натискане и плавното му отпускане. Колкото си по-плавен със спирачките, толкова по-балансирана ще е колата ти, позволяваща ти да караш на лимита. Една от причините трикратния Световен Шампион Джеки Стюарт да спечели толкова много Гран При - та е защото той отпуска спирачките много по-плавно от всички останали състезатели. Наистина е трудно да си представиш колко много това може да се отрази на състезанието, нали? Но му е позволявало да влезе в завой с част от милята по-бързо, защото колата е била по-добре балансирана. Разбира се, това натискане и отпускане на педала на спирачките трябва да бъде правено бързо. С упражнения може да се научиш да го правиш много бързо, но винаги с голямо внимание към плавността.

SPEED SECRET #3
Натискай и отпускай спирачния педал плавно.

Това е техника, която може да се използва безопасно всеки ден на улицата. Винаги когато крака ти отиде върху спирачния педал, мисли за думата „стискане”, а когато отпускаш педала – за „облекчаване”. Практикувай това, за да може бързата и плавна работа с педала на спирачките да се превърне в твоя втора природа или навик.

Натискане на спирачния педал с левия крак

Спирането с левия крак е техника, изисквана при състезание на овална писта. Тя се използва доста по-рядко на писти със завои. Всъщност, повечето пилоти никога не я използват при състезание на нормални писти (визирам писти със завои), въпреки че може да е полезна в бързи завои, Също така е полезна когато караш коли с принудително пълнене, защото тя позволява десния ти крак да остане на педала на газта, като по този начин турбото продължава да се върти и лаг – а е по-малък. Като се замислиш, това е доста тежко за спирачките, затова внимавай да не ги пренатовариш.
Натискането на спирачния педал с левия крак пести време – времето, отделено за преместването на десния крак от педала на газта, към спирачния. Също така ти позволява по-плавно преразпределяне на масите при спиране и при ускорението след това. Но спирането с левия крак изисква много тренировка за да добиеш нужната чувствителност – чувствителност, която си постигнал с десния крак при работата с газта.

При плавно натискане на спирачния педал с левия крак и същевременното отпускане на този на газта, може да намалиш „гмуркането на предницата”. Това намалява количеството тежест, пренесено напред, запазващо колата по-добре балансиран и като резултат получаваш по-добро сцепление (повече за това в глава 5).
При използване на тази техника, на практика на овални писти, някои пилоти правят грешката спирачките им да бъдат леко натиснати при ускоряването след излизане от завой. Това задържане губи време, може да прегрее спирачките и е определено нежелателно. Обърни внимание на тази грешка и я избягвай.

Педала на газта

Винаги използвай педала на газта нежно. Както при спирачките, прогресивно натискай педала докато ускоряваш и бързо, но плавно го отпускай като спираш. Винаги когато ритнеш педала или го пуснеш рязко, колата ще се разбалансира, което ще намали сцеплението. Колкото по-плавен / плавна си с педала на газта, толкова колата ще има по-добър баланс и в крайна сметка ще имаш повече сцепление и скорост.

SPEED SECRET #4:

Педала на газта не е ключ включи / изключи.

Ако откриеш че връщаш педала на газта след като вече си започнал да ускоряваш в завой, си подал газта прекалено рано или прекалено силно в началото. Натискай газта плавно. Отнема време и тренировки да развиеш чувство за колко и колко бързо газ можеш да подадеш.

Когато придвижваш крака си от педала на газта, към този на спирачката, или обратното, това трябва да се случва колкото се може по-бързо. Десния ти крак винаги трябва да е на педала на газта (дори да подаваш съвсем малко, стабилна газ) или на спирачките. Не губи време да правиш нещо с крака ти между двата. Никога не трябва да го отпускаш (coasting).

Волана

Използвай здрав, но отпуснат захват на волана, като ръцете ти трябва да бъдат на 9 и 3 часа. Постави палците си върху спиците на кормилото, ако ти е удобно (тук става въпрос при кормило с 3 спици). Винаги трябва да държиш кормилото по един и същи начин, ще знаеш точно колко си го навил и къде е направо. Ще видиш колко важно е това, когато колата започне да се върти и не знаеш накъде е направо!
Изображение
Със захват на 9-3 часа ще можеш да завиеш почти на всеки завой, без да е необходимо да мърдаш ръцете си от тази позиция. Като резултат ще се получи по-плавно и по-добре контролирано завиване. Вероятно, някои големи състезателни седани, идентични със серийните модели, няма да успееш да завиеш достатъчно остро за да вземеш някои много тесни обратни завои с този захват. В този случай, премести ръцете си леко преди завоя (на позиция 7 и 1 часа за ляв и 11 и 5 часа за десен завой), за да ти позволи да навиеш волана достатъчно, без да се налага да приплъзваш ръцете си по него.

[color="red"]Когато завиваш, ръцете ти трябва да вършат еднаква работа.[/color] Докато едната ръка дърпа надолу, другата го бута нагоре плавно. Дръж и двете си ръце на волана винаги (освен когато сменяш предавки разбира се, но дори тогава, върни ръката си обратно между предавките). Прави малки корекции с китката, на с ръцете. Всяко движение на кормилото трябва да се прави плавно и прогресивно, никога не трябва да блъскаш волана в завой. Движи кормилото така, че да се получи плавна арка през завоя.

Помисли. Всеки път, когато предните ти гуми са под някакъв ъгъл спрямо пътя те убиват скорост. Пределно ясно, нали? Но какво всъщност означава това? Как можеш да минеш през завой без да навиваш волана? Гледай и мисли напред, като планираш пътя и линията си в завой, така че да се налага да въртиш волана възможно най-малко, изправяйки колкото се може повече. Ако усещаш или чуваш предните гуми да се хлъзгат или да свирят при завиване, опитай се да изправиш волана.

SPEED SECRET #5:
Колкото по-малко въртиш волана, толкова по-бързо ще се движиш.

Когато си завъртял волана в завой, опитай се да го върнеш обратно колкото се може по-скоро. Разбира се, това означава да използваш всичкото възможно трасе. Може дори да упражняваш това на улицата (в рамките на закона), като завиваш плавно във и от завоите, задържайки предните гуми да сочат колкото се може по-направо.

SPEED SECRET#6:
Намали движението на волана до минимум.

Последна промяна ImprezaSTI на Сря Апр 02, 2008 3:42 pm, променена общо 1 път

Чет Мар 06, 2008 5:00 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ WWW
Аватар

Постове: 64
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Браво на колегата! Да добавя, има една книжка - старичка е но техниките описани в нея си важат. Писана е от полски състезател и се казва "Безопасна скорост"

ето и от къде може да се смъкне - http://skodaclub-bg.org/forum/viewtopic.php?t=259 - това е другият авто форум в който предимно чета на последък, тъй като вече не карам семейната шкода ;)

Последна промяна dtodorovruse на Пет Мар 07, 2008 1:45 pm, променена общо 1 път

Пет Мар 07, 2008 9:11 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 16
Автомобил: O2 Combi RS
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Страхотно четиво :!:

Моите уважения за труда, който си започнал =D> !

Пет Мар 07, 2008 11:00 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5904
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
Браво, наистина са малко такива книги на български, но аз съм събрал доста на английски и руски предимно

http://jdmfsm.info/Auto/--General--/Books/

Пет Мар 07, 2008 4:41 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 820
Рейтинг: 63
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
dtodorovruse написа:
Браво на колегата! Да добавя, има една книжка - старичка е но техниките описани в нея си важат. Писана е от полски състезател и се казва "Безопасна скорост"

ето и от къде може да се смъкне - http://skodaclub-bg.org/forum/viewtopic.php?t=259 - това е другият авто форум в който предимно чета на последък, тъй като вече не карам семейната шкода ;)

Имам я лично тази книжка някъде в къщи, преведено на бългърски, доста старо издание от миналия век :D . Наистина е много ценна и полезна :smt023
ImprezaSTI! Евала за труда започнат тук! :smt023

Пет Мар 07, 2008 8:49 pm
Върнете се в началото
Профил
звездоброец
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
Малка добавка:

SPEED SECRET #7:
Проверявай огледалата си толкова често, колкото е необходимо, за да знаеш винаги къде са всички около теб.

Все пак, недей да гледаш постоянно в огледалата, докато караш. Някои пилоти са предизвиквали повече проблеми, когато са правели точно това, отколкото ако не бяха въобще поглеждали в огледалата си. Виждал съм пилоти, който излизат от пистата, когато гледат в огледалата си!
Винаги хвърлям бърз поглед на огледалата винаги, когато излизам на права, независимо от дължината й. Ако ги настроя правилно (насочени малко настрани, за да мога да виждам към всяка страна), не се нуждая да си завъртам главата за да поглеждам в тях за да видя другите коли - автоматично ги забелязвам с периферното ми зрение, като по този начин намалявам шансовете да бъда изненадан от по-бърза, задминаваща ме кола.
Огледалата на някои модерни формули стават все по-малки с годините. За щастие мисля че няма да стават по-малки. Ако използваш малко огледало, бъди сигурен че е изпъкнало, за да увеличи зрителното поле назад и странично.

ГЛАВА 2
Превключването на предавки

Правилната техника за превключване на предавките е често пренебрегвано състезателно умение. Много пилоти мислят, че трябва да „ръгат” скоростите колкото се може по-бързо за да бъдат бързи. Грешно! Всъщност, количеството време което може да спестиш е минимално, особено когато го сравниш с времето, което можеш да загубиш ако пропуснеш предавка. Смяната на скоростите трябва да бъде правена нежно и с финес.

SPEED SECRET#8:
Смяна на предавка трябва да бъде правена нежно и с финес.

Просто вкарай скоростния лост в предавката колкото можеш по-плавно. Смяна на скорост никога не трябва да „отпада” (да бъде сгрешена). Сигурно ще се изненадаш колко бавно и отпуснато превключват скоростите най-добрите пилоти в света.

Пет Мар 07, 2008 9:55 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ WWW
Subaru Extremist
Аватар

Постове: 1099
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Тази книга е писана като за мене.
Само от Габрово да дадат еди ВРХ с автоматични скорости за тест драйв :-D :-D :-D

Пет Мар 07, 2008 10:02 pm
Върнете се в началото
Профил
звездоброец
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
Радвам се че ви е полезна, за мен превода е също полезен от гледна точка на осмисляне на нещата още веднъж, така че ще продължавам, ще гледам по-бързо! :D

Пет Мар 07, 2008 10:22 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ WWW
Confidence in Motion
Аватар

Постове: 6482
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
Днес и аз започнах да чета, и определено има какво да се научи :idea:
Браво, Тони. Със сигурност не е лесно и затова сме ти благодарни...много ;-)

Съб Мар 08, 2008 12:20 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 24
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
браво много полезно и интересно четиво колега благодаря много :D

Нед Мар 09, 2008 2:42 pm
Върнете се в началото
Профил
Subaru Extremist
Аватар

Постове: 1099
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Откакто прочетох съветите и се загледах как шофирам. Извода беше, че няма нищо общо с горното. Малко по малко взех да натискам все по-плавно газта. За мое учудване колата потегля по-бързо. (Не го сравнявам с kickDown-а./
След това започнах да държа волана не само с палеца на лявата ръка. Сега карам с две ръце на волана, което ми стана адски удобно.
За скоростите няма как да ги включвам ръчно, тъй като съм АТ.

Изкам да кажа едно голямо БЛАГОДАРЯ на ImprezaSTI

Нед Мар 23, 2008 10:51 am
Върнете се в началото
Профил
звездоброец
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
:D Радвам се да прочета такъв коментар, това означава наистина много за мен! :) В тоя ред на мисли: книгата има още 20-на глави и още 5 части, интересните работи тепърва започват: понижаване на предавка с heel-toe, траектории, ментална подготовка, интересните неща тепърва започват!(с тия темпове на развитие не знам как ще стане превода), ще гледам тая седмица да се активизирам :wink:

Нед Мар 23, 2008 9:07 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ WWW
звездоброец
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
Понижаването на предавка е най - неразбраната и най - неправилно използваната техника в карането на автомобил. А е необходимост за извличането на пълния потенциал от колата ти. Не винаги е лесно – изисква точна последователност на действията за определено време, умение и практика – но когато е усвоено, ще ти помогнеш да караш на ръба.
Каква е истинската причина за понижаване на предавка? Много пилоти си мислят че тя е за да използват двигателя като спирачка. Отново грешно! Двигателя е направен за да увеличава скоростта ти, не да я намалява. Всъщност, при използване на двигателя за да забавиш колата може да ти попречи да работиш със спирачките правилно и да наруши баланса на колата. Състезателните пилоти и добрите шофьори, понижават предавка просто за да бъдат на правилната и в оптималните обороти на двигателя, за да им позволи максимално ускорение при излизане от завой.
Отново, причината за понижаване на предавка не е да намалиш. Не мога да подчертая това достатъчно. За спиране са направени спирачките. Прекалено много пилоти се опитват да използват двигателната компресия да вземе участие при забавянето на колата. Всички техни реални успехи са разбалансиране на колата и намаляване на ефективността на спиране (ако спирачките са точно на ръба да заковат и добавиш двигателна спирачка на задните колела, вероятно ще ги заковеш), повече износване и тормоз на двигателя. Първо спри, тогава понижи предавка.

SPEED SECRET #9
Първо спри, тогава понижи предавка.

По време на състезание, трябва да понижиш предавка, докато поддържаш оптимално спирачно усилие. Това трябва да бъде правено плавно , без да се разстройва баланса на колата. Но ако просто преместиш скоростния лост на по-ниска предавка и отпуснеш съединителя докато спираш усилено, ще се получи „гмуркане на носа”, разбалансиране на колата, както и заключване на двигателните колела, поради допълнителната спирачна сила от компресията на двигателя.
Най-плавното понижаване на предавка се случва, когато оборотите на двигателя са увеличени чрез „помпане” на педала на газта. Това се нарича “blipping” на педала. Това синхронизира оборотите на двигателя с тези на колелата.
Трудната част е да продължиш максимално спирачно усилие, докато в същото време помпаш газта. Това налага използването на така наречената техника “heel and toe” понижаване на предавка. За да схванете основното усещане за техниката, тренирай го, когато двигателя е изключен (виж илюстрацията). Тогава може да почнеш да го тренираш на пътя или на състезателната писта.
Важно е да запомниш, че трябва да подаваш определено спирачно усилие през цялото време на тази маневра. Просто извърташ десния си крак, за да може да помпа газта, докато е върху педала на спирачките в същото време.
Това помпане на газта е един от най-важните аспекти. Искаш скоростта на двигателя да съвпадне с тази на предавката, която избираш. Но не можеш да гледаш в оборотомера, очите ти трябва да гледат напред. Правилното помпане на газта и синхронизирането на оборотите зависи от тренировката и използването на ушите и силите, на които е подложено тялото. Ако не форсираш достатъчно, двигателните колела ще се заключат когато отпуснеш съединителя. Това ще ти причини големи проблеми! Ако форсираш прекалено много, колата ще се опита да ускори...а се предполага, че намаляваш.
Най-добрият метод е да форсираш двигателя малко над необходимото, избираш необходимата предавка и бързо отпускаш съединителя докато оборотите падат. Ще ти се наложи да го тренираш - постоянно да тренира. Може да изглежда много за вършене едновременно, но веднъж схванеш ли го, ще се превърне в твоя втора природа.
За да използваш “heel-toe” правилно, педалите трябва да са поставени правилно. Когато педала на спирачките е напълно натиснат, трябва все още да е малко над и точно до педала на газта. В специално построена за целта състезателна кола, отнема време да настроиш педалите да паснат. Ако се състезаваш с базирана на масово произвеждан автомобил, може да се наложи да извиеш или да добавиш удължение към педала на газта, за да ти пасне. Недей да модифицираш педала на спирачките, не го огъвай и не добавяй нищо по него. Това ще го направи по-малко здрав.
Няма успял състезател в света, който не използва heel-toe при всяко понижаване на предавка. И, отново, може да бъде упражнявано всеки ден на улицата. Всъщност, това е единствения начин по който трябва да караш през цялото време. (следва продължение)

Това е илюстрация на обяснението на техниката heel-toe стъпка по стъпка:
1. Започни спирането, използвайки пръстите на десния ти крак, за да натиснеш спирачния педал, докато държиш малка част от дясната му страна, която да покрива педала на газта, но все още без да го натиска.
2. Натисни съединителя с левия ти крак, докато продължаваш да спираш.
3. Бутни скоростния лост в по-ниската предавка (от 4-та на 3-та на илюстрацията), докато продължаваш да спираш.
4. Докато спираш с натиснат съединител извърти крака си в глезена, като бързо помпаш газта (форсираш двигателя) (може да извърташ глезена така че да натискаш педала на газта с дясната част на десния крак, или с петата).
5. Бързо отпусни съединителя, като продължаваш да спираш.
6. Сложи левия си крак на мъртвия педал, като продължаваш да спираш, вече – на по-ниската предавка.

Изображение

Сря Апр 02, 2008 3:37 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ WWW
звездоброец
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
Когато бях на 17, използвах всичките си пари за да си купя колата на мечтите ми – 1969 Лотус Елан. За жалост беше доста добре използвана, трябва да кажа, подлежала на злоупотреби.
Въпреки това, научих наистина много за шофирането с тази кола. Излизах и карах с часове всеки ден, просто за удоволствие. Упражнявах превключване на предавки, особено heel-toe. Научих се да правя всяко превключване на всяка предавка перфектно плавно – толкова, че никой в колата не би трябвало да може да усети нищо.
Мисля че това е причината да не претоварвам скоростните кутии в момента.
Сега, след като говорихме за това как трябва да превключваш, нека кажем и кога да го правиш. Първо, понижаването на предавка. Запомни Speed Secret #9: “Първо намали – тогава мини на по-ниска предавка”. Ако не спазваш това правило, ще претовариш двигателя.
Помисли. Ако си на максимални обороти на четвърта и превключиш на трета без да забавиш колата, ще претовариш двигателя. Също така запомни, че понижаването на предавка е правено не е правено за да намалиш скоростта – освен ако не останеш без спирачки.
Винаги завършвай преминаването на по-ниска скорост преди да влезеш в завой. Една от най-често срещаните грешки, която съм виждал, е как пилоти се опитват да завършат маневрата, докато влизат в завой. В момента, в който съединителя бъде отпуснат (обикновено, без плавно изпълнение на heel-toe), задвижващите колела се опитват да се заключат моментално и колата се завърта. Прецени времето, за което ще изпълниш техниката, така че левия ти крак да е отпуснал амбреажа и да се намира върху четвъртия педал, преди дори да започнеш да завърташ волана.
Като превключваш на по-висока предавка, за абсолютно максимално ускорение трябва да знаеш характеристика на въртящия момент и мощността. При доста двигатели е по-добре да смениш предавка преди да достигнеш червената зона. Искаш да превключиш на такива обороти, които ти позволяват да останеш в зоната с най-висок въртящ момент.
Нека да дадем пример, като използваме графиката „Въртящ момент и мощност срещу Обороти на двигателя”. При падане на оборотите с 2000 при минаване на по-висока предавка, ако си превкючил/а от първа на втора на 7хил.об., трябва след това да ускориш от 5хил. Обратно до 7.хил.

Изображение

Както се вижда на графиката, от 5хил.об. нагоре кривата на въртящия момент спада. Ако обаче си превключил/а при 6хил.об., двигателя ще ускорява в обхвата на най-високия въртящ момент. Всъщност, тогава двигателя ще работи най-ефективно – като дава максимално ускорение – когато оборотите са в между точката с максимален въртящ момент и пика на максималната мощност.
Забележи, че говоря повече за въртящия момент на двигателя, отколкото за мощността му. Има един израз: „Конските сили продават коли, въртящият момент печели състезания”. Последният е този, който кара колата да ускорява, мощността поддържа вече набраната скорост.
Говори с конструктора на двигателя ти или изучи графиката на въртящия момент и мощността, за да определиш оборотите при които трябва да преключваш. Това дава огромна разлика. Когато се усъвършенстващ в много плавни и добре изпълнени във времето превключвания на по-ниски скорости, пробвай да прескачаш предавки, когато ги понижаваш. Вместо да преминаваш през всичките (например от 5-а на 4-та, от 4-та на 3-та и от 3-та на 2-ра). Очевидно, това изисква правилното разпределение на времето за различните действия: използване на спирачките за намаляване на скоростта и включването на по-ниската предавка, точно преди влизането в завоя. Трябва да забавиш колата със спирачките още повече, преди да прескочиш двете предавки.
Това ме връща на обясняваното от мен пред: колкото по-малко неща правиш зад волана, толкова по бърз/а ще си. Всеки път, когато превключваш предавка, има шанс да направиш малка грешка, която да наруши баланса на колата. Сменяй скорости колкото се може по-рядко. Всъщност, колкото по-малко понижавания на предавки направиш, докато достигнеш завоя, толкова по-малко вероятно е да направиш грешка и ще ти бъде по-лесно да работиш плавни със спирачките.
Сега, при някои коли, скоростната кутия не обича да прескачаш предавки. Често е трудно да синхронизираш перфектно оборотите и оттам действието да получиш чисто понижаване без скоростната кутия да прихърква при вкарване на предавка става трудно. Очевидно, с такъв тип кола е по-добре да не прескачаш предавки.
Какво ще кажем за двойното амбриране? Смятам, че то не е необходимо при никоя модерна серийна кола (всичко, направено през последните 15 – 20 години), но би могло да бъде полезно при някои истински състезателни автомобили със състезателни трансмисии.
Какво представлява двойното амбриране? Основното: натискаш и отпускаш съединителя два пъти при всяка смяна на предавка. Ето как изглеждат нещата при превключването на по-ниска: движиш се на четвърта и започваш да спираш за завой. Тогава натискаш съединителя, преместваш скоростния лост на неутрална, пускаш амбреажа, форсираш двигателя (помпаш педала на газта, използвайки heel-toe), натискаш съединителя отново, вкарваш трета и пускаш съединителя. Превключването е готово.

ЕДИТ: (3-а глава до края)

Причината за двойното амбриране е да спомогне за по-плавното зацепване на предавките. При несинхронизирани трансмисии, каквито са състезателните, може да направи смяната на предавка по-лесна. И точно това е причината, заради която казвам, че може да не е необходимо двойно амбриране ако използваш автомобил, базиран на сериен такъв, притежаващ синхронизирана трансмисия. Но ако синхронизаторите започват да се износват, двойното амбриране може малко да удължи живота им и да направи включването на предавка по-лесно.
Може да се състезаваш с години наред без да ти се налага да използваш тази техника. Но завършеният състезател трябва да я умее и да бъде добър в нея. В състезанията за издръжливост, може да се използва за да намали износването и тормоза над скоростната кутия. В други случаи става дума по-скоро за предпочитание на пилота.
Друг вариант за работа с чисто състезателна трансмисия е съединителя въобще да не бъде използван при превключване на предавки. Това изисква упражнение, тъй като е от още по-голяма важност оборотите на двигателя и скоростната кутия да са еднакви, при понижаване на скорост. Предимството на тази техника е, че можеш да спестиш секунда на всяка смяна. Недостатъка е, че обикновено причинява допълнително напрежение на трансмисията, по-бързото й износване и оттам поемаш риск за механична повреда по време на състезанието. Така че, има по-голяма вероятност по този начин да допуснеш грешка.
Отново, смятам че е важно за един пилот да знае как да кара без амбреажа – никога не знаеш кога ще имаш проблем с него и ще си принуден/а да не го използваш.

Извинявам се за бавенето, оправдания много :oops:

Пон Апр 14, 2008 9:53 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ WWW
Аватар

Постове: 2
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Браво!
Благодарности и от мен. :smt063

Нед Май 04, 2008 9:25 am
Върнете се в началото
Профил
звездоброец
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
Когато бях на 17, използвах всичките си пари за да си купя колата на мечтите ми – 1969 Лотус Елан. За жалост беше доста добре използвана, трябва да кажа, подлежала на злоупотреби.

Въпреки това, научих наистина много за шофирането с тази кола. Излизах и карах с часове всеки ден, просто за удоволствие. Упражнявах превключване на предавки, особено heel-toe. Научих се да правя всяко превключване на всяка предавка перфектно плавно – толкова, че никой в колата не би трябвало да може да усети нищо.
Мисля че това е причината да не претоварвам скоростните кутии в момента.

Сега, след като говорихме за това как трябва да превключваш, нека кажем и кога да го правиш. Първо, понижаването на предавка. Запомни Speed Secret #9: “Първо намали – тогава мини на по-ниска предавка”. Ако не спазваш това правило, ще претовариш двигателя.

Помисли. Ако си на максимални обороти на четвърта и превключиш на трета без да забавиш колата, ще претовариш двигателя. Също така запомни, че понижаването на предавка е правено не е правено за да намалиш скоростта – освен ако не останеш без спирачки.

Винаги завършвай преминаването на по-ниска скорост преди да влезеш в завой. Една от най-често срещаните грешки, която съм виждал, е как пилоти се опитват да завършат маневрата, докато влизат в завой. В момента, в който съединителя бъде отпуснат (обикновено, без плавно изпълнение на heel-toe), задвижващите колела се опитват да се заключат моментално и колата се завърта. Прецени времето, за което ще изпълниш техниката, така че левия ти крак да е отпуснал амбреажа и да се намира върху четвъртия педал, преди дори да започнеш да завърташ волана.

Като превключваш на по-висока предавка, за абсолютно максимално ускорение трябва да знаеш характеристика на въртящия момент и мощността. При доста двигатели е по-добре да смениш предавка преди да достигнеш червената зона. Искаш да превключиш на такива обороти, които ти позволяват да останеш в зоната с най-висок въртящ момент.

Нека да дадем пример, като използваме графиката „Въртящ момент и мощност срещу Обороти на двигателя”. При падане на оборотите с 2000 при минаване на по-висока предавка, ако си превкючил/а от първа на втора на 7хил.об., трябва след това да ускориш от 5хил. Обратно до 7.хил.

Изображение

Както се вижда на графиката, от 5хил.об. нагоре кривата на въртящия момент спада. Ако обаче си превключил/а при 6хил.об., двигателя ще ускорява в обхвата на най-високия въртящ момент. Всъщност, тогава двигателя ще работи най-ефективно – като дава максимално ускорение – когато оборотите са в между точката с максимален въртящ момент и пика на максималната мощност.

Забележи, че говоря повече за въртящия момент на двигателя, отколкото за мощността му. Има един израз: „Конските сили продават коли, въртящият момент печели състезания”. Последният е този, който кара колата да ускорява, мощността поддържа вече набраната скорост.

Говори с конструктора на двигателя ти или изучи графиката на въртящия момент и мощността, за да определиш оборотите при които трябва да преключваш. Това дава огромна разлика. Когато се усъвършенстващ в много плавни и добре изпълнени във времето превключвания на по-ниски скорости, пробвай да прескачаш предавки, когато ги понижаваш. Вместо да преминаваш през всичките (например от 5-а на 4-та, от 4-та на 3-та и от 3-та на 2-ра). Очевидно, това изисква правилното разпределение на времето за различните действия: използване на спирачките за намаляване на скоростта и включването на по-ниската предавка, точно преди влизането в завоя. Трябва да забавиш колата със спирачките още повече, преди да прескочиш двете предавки.

Това ме връща на обясняваното от мен пред: колкото по-малко неща правиш зад волана, толкова по бърз/а ще си. Всеки път, когато превключваш предавка, има шанс да направиш малка грешка, която да наруши баланса на колата. Сменяй скорости колкото се може по-рядко. Всъщност, колкото по-малко понижавания на предавки направиш, докато достигнеш завоя, толкова по-малко вероятно е да направиш грешка и ще ти бъде по-лесно да работиш плавни със спирачките.

Сега, при някои коли, скоростната кутия не обича да прескачаш предавки. Често е трудно да синхронизираш перфектно оборотите и оттам действието да получиш чисто понижаване без скоростната кутия да прихърква при вкарване на предавка става трудно. Очевидно, с такъв тип кола е по-добре да не прескачаш предавки.

Какво ще кажем за двойното амбриране? Смятам, че то не е необходимо при никоя модерна серийна кола (всичко, направено през последните 15 – 20 години), но би могло да бъде полезно при някои истински състезателни автомобили със състезателни трансмисии.
Какво представлява двойното амбриране? Основното: натискаш и отпускаш съединителя два пъти при всяка смяна на предавка. Ето как изглеждат нещата при превключването на по-ниска: движиш се на четвърта и започваш да спираш за завой. Тогава натискаш съединителя, преместваш скоростния лост на неутрална, пускаш амбреажа, форсираш двигателя (помпаш педала на газта, използвайки heel-toe), натискаш съединителя отново, вкарваш трета и пускаш съединителя. Превключването е готово.

ЕДИТ: (3-а глава до края)

Причината за двойното амбриране е да спомогне за по-плавното зацепване на предавките. При несинхронизирани трансмисии, каквито са състезателните, може да направи смяната на предавка по-лесна. И точно това е причината, заради която казвам, че може да не е необходимо двойно амбриране ако използваш автомобил, базиран на сериен такъв, притежаващ синхронизирана трансмисия. Но ако синхронизаторите започват да се износват, двойното амбриране може малко да удължи живота им и да направи включването на предавка по-лесно.

Може да се състезаваш с години наред без да ти се налага да използваш тази техника. Но завършеният състезател трябва да я умее и да бъде добър в нея. В състезанията за издръжливост, може да се използва за да намали износването и тормоза над скоростната кутия. В други случаи става дума по-скоро за предпочитание на пилота.

Друг вариант за работа с чисто състезателна трансмисия е съединителя въобще да не бъде използван при превключване на предавки. Това изисква упражнение, тъй като е от още по-голяма важност оборотите на двигателя и скоростната кутия да са еднакви, при понижаване на скорост. Предимството на тази техника е, че можеш да спестиш секунда на всяка смяна. Недостатъка е, че обикновено причинява допълнително напрежение на трансмисията, по-бързото й износване и оттам поемаш риск за механична повреда по време на състезанието. Така че, има по-голяма вероятност по този начин да допуснеш грешка.

Отново, смятам че е важно за един пилот да знае как да кара без амбреажа – никога не знаеш кога ще имаш проблем с него и ще си принуден/а да не го използваш.

ГЛАВА 4
Основни неща за шасито и окачването

Да разбираш настройките на шасито и окачването, това което те означават за теб като пилот е жизненоважна част от твоята работа. Има доста добри книги, които се занимават с динамиките на състезателен автомобил много детайлно. В “Appendix B” съм избрал тези, които смятам че са задължителни за четене от всеки пилот.
Ако не разбираш нещо от тези книги, върни се към тях или попитай някой да ти го обясни. Ако искаш да победиш, трябва да разбираш тази информация.
Нямам намерение да се задълбочавам, но следното е кратко резюме на някои от ключовите области в настройването на шасито и окачването, които са ти необходими за да достигнеш каквото и да е ниво на успех. Наистина се надявам, че написаното ще повиши интереса ти и да прочетеш и научиш още.

Camber Angle
Изображение
Камбър ъгъла е наклона на колелата, погледнат отпреди или отзад на колата. Колело, наклонено навътре има отрицателен камбър, а такова, наклонено навън – положителен. Ъгъла се мери в градуси.

Важно е цялата контактна площ на гумата в пълен допир с настилката на трасето колкото е възможно по-дълго.

Когато гумата е наведена, част от контактната повърхност вече не се намира върху пистата, като драстично понижава сцеплението. Затова окачването трябва да бъде изградено и настроено така, че да държи гумата под натиск по време на свиване и разтегляне на амортисьора.

Трябва да разбереш, че когато кола влезе в завой, тя се накланя към външната му част. Това кара външната гума да се наклони навън, като генерира повече положителен камбър, докато вътрешното колело се накланя и придава повече отрицателен камбър. Затова, за да запазиш външната гума (тъй като тя е тази, която главно понася силата на завоя) с колкото се може по-голям контакт с настилката, основно окачването е настроено с отрицателен камбър (мерено в покой или в движение по права).

Избрал си правилния камбър ъгъл, когато гумата има такъв близък до 0 градуса по време на остър завой. Може да се нуждаеш от доста време за настройване и тестване, докато намериш правилния камбър в статично състояние, който ще ти даде оптималния в движение.

Castor Angle
Изображение
Кастор ъгъла е причината за изправянето на волана от само себе си, когато не държиш волана. Това е отвесния ъгъл на окачването, гледан отстрани. Положителен кастор се нарича положението, при което горната част на амортисьора сочи назад. Отрицателен кастор не се използва.

С колкото по-голям положителен кастор разполагате, толкова повече волана ще се стреми да се връща сам, което по принцип е желателен ефект. Обаче колкото е по-голям кастор ъгъла, толкова повече усилие е необходимо да се завърти волана. Трябва да се направи компромис между самоцентриране на управляващите колела и трудно навиване на волана.

Кастор ъгъла също така влияе върху камбър ъгъла, когато волана е завъртян. Колкото по-положителен е кастор-а, толкова повече негативен ъгъл има камбър-а по време на завой. Това трябва да се има в предвид при избирането на оптимална стойност на камбър-а.
Може би вместо допълнително да повишаваш отрицателните стойности на последно споменатата величина (камбър) е по-добре да прибавиш повече кастор. Запомни, това ще увеличи отрицателния камбър на външната гума по време на завой, което може да бъде много важен фактор. Изучи и разбери кастор ъгъла.

Toe
Изображение
Toe може да бъде “Toe-in” или “Toe-out”. То представлява ъгъла на гумите (предни или задни), погледнат отгоре. Toe-in се получава, когато в предната си част гумите са по-близко една до друга. Toe-out е обратното – предните им краища са по-раздалечени от задните. Toe винаги може да бъде настройвано на предните гуми, както и на задните при автомобили с независимо задно окачване.

Toe играе важна роля за възможността на автомобила да се движи в права линия, както и неговите краткотрайни характеристики на пътно поведение – колко бързо колата реагира на подадена команда за завой.
Общо казано – toe-in на предните колела придава недозавиван, toe-out – презавиване (още за недозавиването и презавиването в следващата глава).

Toe-out на задните колела не трябва да бъде използвано – причинява нестабилност и непредсказуемо презавиване.

Ackerman steering
Вътрешното колело в завой изминава по-малък път отколкото външното. Затова , вътрешното предно колело трябва да бъде завъртяно повече за да се избегне хлъзгането и триенето му по настилката. Геометрията на предното окачване е изградена така, че да се справя с този проблем. Това се нарича Ackerman steering.

Някои състезателни автомобили са проектирани или модифицирани да имат Anti-Ackerman steering. Това означава, че вътрешната гума всъщност се завърта по-малко отколкото външната. Причината затова е, че вътрешната гума е толкова малко натоварена в завой, че леко триене не я наранява. Други автомобили имат увеличена Ackerman геометрия. При тях вътрешното колело бива завъртяно повече отколкото би било необходимо да се движи по вътрешния радиус на завоя. И двата варианта са проектирани с цел да подпомогнат характеристиките на колата при влизане в завой.

Bump steer
Bump steer трябва да се избягва. То се получава, когато предните или задните колела започват да се местят по надлъжната си ос (минават от toe-in към toe-out или обратното) по време на вертикално движение на окачването, причинено от неравност или преобръщане (понякога наричано “roll steer”). Въпреки че бива използвано за решаване на проблем с управлението, bump steer като цяло прави колата много нестабилна, особено в задницата.

Antidive
Когато натиснеш спирачките, предния край на колата се стреми да се „гмурне”. Геометрията на окачването е проектирана по такъв начин, че да намали тази тенденция. Най-общо казано, това е нещо, заложено в колата и се нуждае (или дори позволява) малко или никакво настройване.

Antisquat
Когато автомобила ускорява, задницата се стреми да „клекне”. Както при “antidive” , окачването е създадено така, че да намали това. И отново – много малка настройка е необходима или възможна.

Височина на купето
Височината на купето представлява разстоянието между настилката и най-ниската точка на колата. Често, то е различно при предницата от задницата (или просто казано предната част е по-високо или по-ниско от задната). Тази разлика се нарича „гребло” (rake) – обикновено с по-ниска предница, от колкото задница. Настройка във височината на автомобила, особено на разликата във височините (греблото), е правено за настройване на управлението.

Височината обикновено е настройвана така, че тя да бъде максимално ниска, без шасито да опира в настилката (или поне съвсем леко да я докосва), или без да се повреди окачването. Обикновено колкото е по-ниска колата, толкова по-добри са аеродинамичните показатели. Също така по-ниския център на тежестта дава предимство.

Стойност на пружините (spring rate)
Стойността на пружините е количеството сила, необходима да смачка/разпъне пружината до определено положение (и обикновено се мери в pounds per inch of deflection). Диаметъра на метала, от който е направена пружината, дължината й и броя на навивките определят тази величина.
Избирането на оптимална стойност на пружината е един от най-важните компоненти в настройването на колата. Развитието на автомобила е в твоите ръце – да намериш оптималната стойност на пружините на предното и задното окачване. Общо казано, тази стойност представлява компромис между достатъчно меко окачване, което да следва неравностите по трасето и в същото време да бъде достатъчно твърдо да не позволява на колата да опира в земята, когато преминаваш през такава неравност. Има много фактори, които трябва да се вземат в предвид, като например стила ти на каране или предпочитанията, количеството аеродинамично притискане с което разполагаш, тежестта на колата, формата и състоянието на настилката на трасето и така нататък.
Може би най-важното е баланса между предница и задница. Най-общо е най-добре да използваш възможно най-меките пружини за задницата – за да могат задните гуми да имат максимално сцепление по време на ускорение – тогава настрои управлението с оптималните предни пружини.

Стойност на колелата (wheel rate)
Wheel rate е силата, необходима да премести колело определено разстояние (т.е. свиването или разгъването на окачването, мерено като преместване на самото колело) и също се измерва в pounds per inch of deflection. Стойността на тази величина е определена от геометрията на окачването и местоположението, където са монтирани пружините, както и тяхната стойност (spring rate).
Разбери че дори и да имаш еднаква стойност на пружините на предното и задното окачване (на две различни коли), стойността на колелата може да се различава, поради количеството натиск, което системата на окачването прилага на пружината (т.е. тук окачването действа като лост и всички знаем – колкото по-дълго е рамото, толкова по-малко усилие се изисква в случая да се смачка/разгъне пружината).

Стабилизираща щанга (anti roll bar)
Стабилизираща щанга (понякога погрешно наименувана като sway bar, вместо правилното anti roll bar), се използва за да намали тенденцията на автомобила да се накланя по време на завой. Тя обикновено представлява метална тръба или solid bar (solid bar – предната стабилизираща щанга с характерна форма, не просто права тръба), която подпомага усилва устойчивостта на предницата или задницата срещу преобръщане, като влияе върху характеристиките на пътно поведение на колата. Много състезателни автомобили имат възможност за настройка от кокпита в отговор на променящите се условия на пистата, количеството гориво в резервоара и износване на гумите по време на състезание.
Настройката на стабилизиращите щанги е може би най-бързата и лесна смяна, която можеш да направиш по сетъпа на окачването. Затова е важно да пробваш колата при най-твърди и най-меки настройки, за да видиш какъв ефект имат те. Като основно правило: за да повишиш сцеплението на предната ос (да намалиш недозавиванетоІ, трябва да омекотиш предната щанга и да затегнеш задната. За да увеличиш сцеплението на задницата (да ограничиш презавиването), трябва да отпуснеш задната щанга, или да затегнеш предната. Въпреки това, не винаги това правило важи, изпитвал съм го няколко пъти, така че се приготви да пробваш и обратното.
Когато започвам настройването на кола, обичам да правя “bar sweep” – настройвам предната щанга от най-меко до най-твърдо положение, след това правя същото и със задната, като наблюдавам промяната в пътното поведение. Това дава на инженера ми и на мен добра индикация, като например в коя посока трябва да поемем, за да подобрим баланса на колата.

Съпротивление срещу преобръщане (roll stiffness)
Съпротивлението срещу преобръщане представлява цялата устойчивост на колата срещу накланяне и преобръщане. Определя се от пружините и стабилизиращите щанги и се измерва в pounds per inch of spring travel на колелото. На първо място тя е функция от стойността на пружините (spring rate) и твърдостта на стабилизиращите щанги.
Разпределението на устойчивостта срещу преобръщане между предното и задното окачване се нарича roll stiffness distribution и се измерва като процентно отношение предница - задница.
Най-общо казано, разпределението на съпротивлението срещу преобръщане е това, което ползваме за да настроим фино пътното поведение на автомобила използвайки различни пружини и стабилизиращи щанги. Настройката на съпротивлението на предната ос (с пружини и стабилизиращи щанги) в отношение към тази на задната или обратното е най-срещания начин за промяна на баланса на колата.

Стойност на амортисьорите (shock rate)
Предназначението на амортисьора е да забави и да контролира движенията на пружината, когато окачването следва неравностите по пътя. Всъщност амортисьора е антивибратор – поглъща трептенията при движенията на пружините.
Амортисьорите работят и в двете посоки –сгъването се нарича “bump”, а разгъването – “rebound”. Затова се измерват от нивата на еластичност при определена скорост на оста на амортисьора и в двете посоки – bump и rebound. Ако пружините са чувствителни към сила, то амортисьорите – към скорост (на движение на оста на амортисъора-штока - номер 4 на изображението ).
Можеш също така да използваш амортисьорите за да промениш временните характеристики на пътно поведение – бързо колата изпълнява твоите команди и колко е послушна към тях. Ако пружините и стабилизиращите щанги определят накланянето/обръщането на колата и разпределението между предницата и задницата, то стойността на амортисьорите определя колко бързо това обръщане/накланяне ще се случи.
През Сезон 1993 в Инди Рейсинг Лигата, ние се борехме с проблем с недозавиване на колата. В практически всяко състезание, колата недозавиваше в началото на завоя – след като завъртах волана за да завия, но преди отново да натисна педала на газта. В Портланд ние осъзнахме, че когато спирах за завой и предницата е тежко натоварена, болида завива много добре. Но в момента, в който отпуснех педала на спирачката, започваше да недозавива. Увеличихме твърдостта на амортисьорите и в двете посоки. Това помогна да контролираме количеството на „гмуркане” на носа при спиране и обратното му бързо вдигане, когато отпусках спирачките влизайки в завоя. Тази промяна не помогна за решаването на проблема при излизането от завой, но беше крачка напред.
Така че – амортисьорите са още един важен компонент в настройването на окачването. И както при стойността на пружините, намирането на оптималната настройка представлява деликатен компромис. Изисква се известен опит преди да добиеш чувството като пилот, за да можеш да намериш тази перфектна стойност.
Изображение
Диното на амортисьор представлява графика, която свързва силата, която е необходима той да се свие или разгъне (bump и rebound) и скоростта при която той се движи. Научи се да можеш да разчиташ и разбираш графиката на амортисьора и особено как нейната информация е свързана с това, което ти чувстваш като пилот.
Натиснете върху изображението за да го видите в пълен размер!

Ъглова тежест (Corner weight)
Ако поставиш четирите гуми на автомобил на четири отделни кантари, ще видиш ъгловите тежести на колата. Оттам, можеш да определиш разпределението предница – задница и ляво – дясно толкова добре, колкото и общата маса на автомобила.
Идеалния вариант за асфалтова писта, е левите и десни ъглови тежести да са равни; практически всяка кола със средно разположен двигател, задните ъглови тежести ще са по-големи от предните. При състезания на овални писти, сетъпа често е несиметричен и ориентиран към едната страна или завой.
Промяната на ъгловите тежести е една от най-важните възможности за настройка на окачването – също така е често пренебрегвана от доста неопитни състезатели.

Гуми
Един от най-ефикасните начини за проверка и оптимизиране на настройките на шасито е „четенето” на гумите. Измерването на температурата им ще покаже дали налягането им е правилното, дали настройките са правилни, какъв е общия баланс на пътно поведение до известна степен – колко близко до лимита караш.
Всички гуми са направени така, че да дават оптимални резултати в определен температурен обхват. В него гумата генерира максимално прилепяне с настилката (както е показано на придружаващата илюстрация). Под или над този оптимален обхват, гумите няма да работят толкова добре. Следователно, ако те се използват над оптималната температура за твърде дълго, вероятно ще започнат да се белят, накъсват или износват (белят – буквален превод на нежелания ефект blistering при който големи парчета от контактната повърхност на гума се откъсват, поради неправилно използване на гумата – прегряването й). Среден температурен обхват за кръгла шосейна гума с високи показатели е около 82.(2) °C – 93.(3)°C (180-200°F), за състезателна гума – около 93.(3)°C - 110°C (200-230°F).

Изображение
Графика на температура на гумите срещу генерирано сцепление от тяхна страна.
Натиснете върху изображението за да го видите в пълен размер!

За да измериш температурата на гумите ти е необходим пирометър (клик) , инструмент с игличка, която е забодена точно под контактния слой на гумата, основно на три точки на гумата – вътрешната част, средата и външната част на контактната площ.
Температурите, измерени в пита са средна стойност на нагрятостта на гумите по време на правите и завоите. Ако измерването се направи след дълга права или след бавна почетна обиколка, температурите може да са заблуждаващи, защото някои части от контактната площ може да са по-охладени от другите. Важно е температурите да се измерват колкото се може по-близо до завой. Също така трябва да бъдат вземани веднага, когато колата направи пит стоп, защото ще се охладят за около минута.
Оптималния камбър ъгъл е установен, когато температурата близка до най-външната част на контактната площ на гума е равна с тази до най-вътрешната й част. Ако температурата на вътрешната част е значително по-голяма от тази на външната , има много отрицателен камбър – вътрешната част се загрява прекалено много. Ако външната част е по-висока от външната, има прекалено много положителен камбър.
Ако температурата по средата е равна със средната стойност от външната и вътрешната част, значи налягането в гумите е правилното. Ако средата е прекалено гореща – вероятно налягането е твърде високо; прекалено хладна средна част означава, че налягането е прекалено ниско. При идеалния вариант, температурата трябва да бъде равна във всичко части на контактната повърхност.
И ако температурата на предните гуми е равна с тези на задните, тогава цялостния баланс на колата е добър. Ако предните са по-топли от задните, значи се първите се хлъзгат повече и може да се наложи настройка на пружини, амортисьори или стабилизиращи щанги. Същото важи и за обратния случай (когато задните гуми са по-топли от предните).
Ако всичките четири гуми не се намират в оптималния температурен обхват, означава едно от тези две неща: или състава на гумата не е правилния за трасето или има нещо, което трябва да промениш в начина си на управление на машината. Ако температурата е прекалено ниска, не „натискаш” достатъчно (не караш достатъчно бързо) – не експлоатираш гумите правилно. Ако температурата е прекалено висока, се „престараваш” и хлъзгаш колата прекалено много. Повече по този случай в следващата глава.
Научи се да „четеш” гумите. Ако можеш да погледнеш контактната повърхност в отношение към температурата, при която е работила, как се е чувствала колата и после да определиш как да постъпиш за да направиш подобрения, може да те направи по-бърз от конкурентите ти.
Контактната повърхност на гумата винаги трябва да бъде много матирано черно, по цялата си площ. Не трябва да има лъщящи участъци. Ако има, вероятно означава, че част от гумата е била пренатоварвана. И така, ако караш колата достатъчно бързо, използвайки гумите, контактната им повърхност ще бъде леко износена на зърна, разположени вълнообразно. Трябва да е износена по този начин по цялата си площ.
Няколко съвета как да се отнасяш с нови гуми: когато започваш с нов чифт гуми, най-добре е да „разтъпчеш”. Първо ги „изтъркай” като правиш вълнообразни движения с колата ( т.е. характерното загряване на гуми – резки движения на волана наляво и надясно) ако безопасността позволява това, за да премахнеш консервиращия слой от повърхността. И второ, не ги унищожавай на първата обиколка, като хлъзгаш колата през завоите и гумите ти превъртат при ускорение. Вместо това, постепенно ги загрей, като прогресивно увеличаваш скоростта си. По този начин цялостното им сцепление ще продължи по-дълго време.

Пет Авг 08, 2008 9:57 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ WWW
Отговори на тема