Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема
 Питане за кола от Германия 
Автор Съобщение

Постове: 150
Автомобил: Legacy 1.8 GL 1993
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Колеги,харесах си едно субару джъсти от Германия.
Малко е и ми харесва.Искам да питам,дали ако директо орида при продавача,мода да уредя документите с него и да тръгна направо към
България без проблеми?
Имам ли там да плащам някакви такси или транзитни номера и колко време се чака в Германия?Колата нямала TÜV,защото имала проблеми с аусоуха иначи всичко било наред.
Колата е AWD 1995,но инфо не намирам много.
Дали по границите ще правят проблеми.Там дали е възможно документите да се уредят бързо,имате ли представа.
Искам да я купя чрез ебей.Дали имате опит с тези неща и дали си струва.
А като я докарам тук,какви неща трябва да платя за колата,мито ,ддс или какво.
Срока за обяват изтича скоро и трябва да действа до утре.
Моля за съвет и информация,ако сте минавали по този път.
Благодаря предварително.

Нед Яну 18, 2009 10:14 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 245
Автомобил: '05 X5 3.0d; Outback '99 2.5AT
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
наистина и на мен би ми било интересно как става работата физическо лице като купува нова или стара кола от ЕС. Как точно стоят нещата с ДДС-та и акцизи...

за юридически лица ми е ясно ама... :D :D :D

Разсъждавайки си мисля че не би трябвало да има разлика дали купуваш кола от БГ или от Германия - особено ако не е акцизна. Сиреч - отиваш, плащаш, караш до тук и отиваш в КАТ зарагистрация. Вероятно си плащаш ДДС-то в държавата в която е била колата и тук не дължиш ДДС. Така ли е работата колеги?

Нед Яну 18, 2009 10:31 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2211
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
dqdokoleda написа:
Колеги,харесах си едно субару джъсти от Германия.
Малко е и ми харесва.Искам да питам,дали ако директо орида при продавача,мода да уредя документите с него и да тръгна направо към
България без проблеми?
Имам ли там да плащам някакви такси или транзитни номера и колко време се чака в Германия?Колата нямала TÜV,защото имала проблеми с аусоуха иначи всичко било наред.
Колата е AWD 1995,но инфо не намирам много.
Дали по границите ще правят проблеми.Там дали е възможно документите да се уредят бързо,имате ли представа.
Искам да я купя чрез ебей.Дали имате опит с тези неща и дали си струва.
А като я докарам тук,какви неща трябва да платя за колата,мито ,ддс или какво.
Срока за обяват изтича скоро и трябва да действа до утре.
Моля за съвет и информация,ако сте минавали по този път.
Благодаря предварително.

Без ТЮВ не можеш да я караш. Т.е. можеш, ама ако те хванат - лошо. Май се вземаше някаква бележка в която пише че я изнасяш, тогава я караш, но застраховката ти е по-скъпа. Иначе трябва да имаш договор за покупко-продажба и застраховка ГО. Те ти пишат и талон за собственост на твое име. Купуваш си транзитни номера за седмица, 2 седмици или месец. Във всяка община в Германия таксите и цените на тези работи са различни. Ако е делничен ден документите се уреждат за няколко часа. Цената на всичко при мен излезе 170 евро с номера и застраховка за 1 месец и стана за 2 часа. Един приятел пък не можа за 1 ден , щото въпросното ведомство в градчето от къде взел колата почивало вторник и четвъртък следобед. Това е моят опит. Моята кола си имаше ТЮВ, не съм вадил.

Нед Яну 18, 2009 10:53 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1325
Автомобил: Forester 2.0 MT
Рейтинг: 50
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
накратко:
Ако е фирма(автокъща) всичко става на място.
Не те съветвам да караш колата на ход:
-няма ТЮВ-как ще я караш там?
-ако нещо стане по път-гориш яко
-пълно доверие(само това и е ...!!!!)
Съвет-намери си превозвач.Аз дадох 1000лв и спах спокойно.Дадох и за капарирането.Огледа там е труден.Ако решиш имам превозвач (за 2 коли),качваш се при него,тръгвате ,купуваш,плащаш 1000+екскурзия;не купуваш само екскурзия (300лв);не ходиш изобщо-само докарване.
Акцизи плащаш в БГ (или чети във форума).Докато колата ти е на платформа тя е стока,не автомобил :wink: На автовоз е по-евтино, но ....ти си реши.

Нед Яну 18, 2009 11:06 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема