Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема
 Налягане на двигателно масло 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 954
Автомобил: Impreza 2,0
Рейтинг: 470
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пускам темичката за всички незнаещи (като мен) с цел уточняване на стойността на този показател. Ще се радвам ако и други колеги с прибори направят аналогични клипчета и ги качат за сравнителен анализ.

Пон Ное 04, 2013 10:25 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1285
Автомобил: V8 bi-turbo
Рейтинг: 504
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз само да попитам, с какво масло е колата, че ми е убягнал този момент? :)

Пон Ное 04, 2013 12:41 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Red Line 5w40 supplied by =Alex=, agent dust and Rodopa racing :D :D :D :beer:

Пон Ное 04, 2013 1:21 pm
Върнете се в началото
Профил
Confidence in Motion
Аватар

Постове: 6482
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Моята по спомени прави 4 бара на празен ход cold start и вдига до 6 бара на средни обороти.
На работна темп. държи около 2.8-3 бара на средни обороти и около 4 бара на високи, но това за краткотрайни натоварвания. При продължително даване на газ тавана пада на 3 бара и на ограничител. Лошото е, че след натоварване на празен ход налягането пада в червената зона под 1 атмосфера. Масло Q8 Excel 5w40 ... яд ме е, че не можах да проследя 10w50-то F1

Пон Ное 04, 2013 11:48 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
deadman написа:
Red Line 5w40...
За марката ясно, вискозитито ми убягваше :)
От това, което виждам в клипчетата, естественият, по-голям вискозитет на RL се представя чудесно за 5W-40. Имаш много запас на "вискОзити" :) Даже с тези показатели, аз бих ти препоръчал следващата смяна да е с Red Line 0W-40 (то всъщност е "по-вискозно/плътно" от повечето 5W-40 масла, но това е друга тема).

2 неща - хубаво е да провериш какво е моментното налягане при палене на студен мотор, както и налягане при 5,000 rpm. И двете ги няма в клипчетата (за първото видео е трябвало да клюцнеш червения бутон на камерата преди да запалиш) :D

Ето ОЕМските данни за EJ255:
- минимално допустимо налягане при празен ход (600 rpm) 100 kpa
- минимално допустимо налягане при 5,000 rpm - 290 kpa.
Аз бих си "конфигурирал" така маслото, че да я държа с малко над минималните стойности - тогава имаш най-добро мазане (oil flow) и охлаждане (освен мазане).

Приятно очарован съм от представянето на Red Line при теб. Остава и да дадеш параметри след здраво, безмилостно "газене" с пълна газ.

Impreza94 написа:
...Лошото е, че след натоварване на празен ход налягането пада в червената зона под 1 атмосфера. Масло Q8 Excel 5w40 ...
Опс, това ама хич не е добре. Не бива да падаш под 1бар на празен ход. Значи това масло просто не е за теб, Дидо. Другото е, че ако се държи така, значи този Q8 няма "Sheer stability", а това е изключително важно (води до загуба на вискозитет). Също така, viscosity improvers, използвани в него не са добри... или просто е карано повече от живота си.
Ако е интересно защо, какво и как мога да обясня в детайли... но накратко - главният проблем е, че му загиват бързо подобрителите на вискозитета и маслото "изтънява", т.е. връща се към естествения си вискозитет. Драмата е, че като му заминат viscosity improvers, силата на масления филм драстично намалява, а "Shear-a" на маслото се увеличава още повече, генерирайки още повече топлина, която пък атакува базата на маслото още по-интензивно. В резултат на излишната/екстра топлина, маслото започва да се сгъстява, а вече разрушените подобрители/стабилизатори на вискозитета започват да оформят маслени отлагания, които ако не се изчистят, добавени в новото масло, продължават да се сгъстяват и скоро и новото масло започва да се държи като това... Влизаш в порочен кръг. Често срещано при мотори, карани агресивно с група 2 и 3 масла.

Като цяло, или го махай доста по-рано, или го смени генерално. Опитай да караш с по-малка делта между първата и втората стойност. Тогава ще имаш много по-стабилно масло. Примерно вместо 5-40, да е 10-30 (едва ли ще му стигнеш и на 30 предела, особено сега, в студа).

Вто Ное 05, 2013 12:58 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Confidence in Motion
Аватар

Постове: 6482
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Разбрах аз какво се случва, затова и сложих уреда, исках да се убедя.
Относно живота. Смяната по каталог на Q8, а и не само по техния е с интервал от 6 месеца за Субару. За останалите производители масово периода е 12-18 месеца, дори когато се предписва едно и също масло, не зная защо на Субаруто искат 6 месеца. Но така или иначе спазвам предписанието и на половин година взимам нова туба, като и не съм минавал повече от 5 000км за тоя срок, това е тавана, ... което не говори много добре за маслото :)
В негова защита ще кажа само, че или се кара 2-3 километра, или ако влезе в режим пък го спуквам от газ, и все пак...твърде малък пробег и време. Сигурен съм, че това няма да важи за ПАО-то и Естерите, но тя колата вече е продадена, така че не отговарям по-натам :)
BTW, оказа се, че това 10w50 Q8 F1 също не е много стока предвид, че е 120 лв/4л. ... не зная какво налягане поддържаше, обаче в същите режими на каране започна да го харчи твърде рано, още на около 3000км.

Вто Ное 05, 2013 2:15 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
Да се отчета и аз:

Колата е с РедЛайн 0-40 на около 6 000км, сложено в началото на лятото / май или юни /.

1. Студен старт - налягане на маслото 6.8 - 7
2. Топъл мотор - скорост 100км на 5-та при 2500об - налягане 5-5.2
3. Топъл мотор - газ и турбо режим - налягане 6. В началото на маслото стойностите бяха до 7, след яко газ падаха до 6.
4. Топъл мотор - празен ход - налягане 1.3 / 1.5

Прикачени файлове:
Oil pressure Cold idle.jpg
Oil pressure Cold idle.jpg [ 220.88 KiB | Прегледано 1223 пъти ]

Прикачени файлове:
Oil pressure Hot cruise.jpg
Oil pressure Hot cruise.jpg [ 134.64 KiB | Прегледано 1223 пъти ]

Прикачени файлове:
Oil pressure Hot idle.jpg
Oil pressure Hot idle.jpg [ 158.56 KiB | Прегледано 1223 пъти ]

Вто Ное 05, 2013 9:21 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
=Alex= написа:
2 неща - хубаво е да провериш какво е моментното налягане при палене на студен мотор, както и налягане при 5,000 rpm. И двете ги няма в клипчетата (за първото видео е трябвало да клюцнеш червения бутон на камерата преди да запалиш) :D

Ето ОЕМските данни за EJ255:
- минимално допустимо налягане при празен ход (600 rpm) 100 kpa
- минимално допустимо налягане при 5,000 rpm - 290 kpa.
Аз бих си "конфигурирал" така маслото, че да я държа с малко над минималните стойности - тогава имаш най-добро мазане (oil flow) и охлаждане (освен мазане).

Приятно очарован съм от представянето на Red Line при теб. Остава и да дадеш параметри след здраво, безмилостно "газене" с пълна газ.

Първо да кажа, че съм с FLAAM филтър по патента на AmsOil.
Първият клип е на току що запален ДВГ. При запалване стрелката за масленото налягане отива до 750 kPa (7,5 bar) и след около секунда пада до стойността, която се вижда на клипа. Според Service manual-а за моя модел (2,5 DOHC) празният ми ход е при 750 rpm, но не намерих налягане при тези обороти, а за 5000 rpm е както си писал - 294 kPa (2,9 bar) при 80 градуса на маслото. За 5000 rpm ще проверя стойности и ще пиша.

За безмилостното газене нямам клип, но преди месец си качих Stage 2 на Cobb и трябваше да си пренастроя бууст контролера. За 6-7 ръна направени за да направя пренастройването (правих го сам, не правете това сами колеги, много е криво и опасно) маслото при пълна газ отива до 650 kPa (6,5 bar) и си стои там докато не се разтовари ДВГ.

Това, което ми прави впечатление след слагане на Red Line, е че с него на студено палене налягането е с 0,5 bar по-високо от колкото с Мотул 300в и Енеос Сустина 5в50. При достигане на работната температура на ДВГ (антифриза и маслото са достигнали работна температура) налягането на маслото е около 2 bar.

Вторият клип е на загряло масло, но на 70 градуса на антифриза. След като загрее ДВГ и направя някакъв преход налягането пада от 2,5 bar (което показва клипа) до 2 bar.

Нема такова писане да съм правил :D :D :D

Вто Ное 05, 2013 9:32 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 899
Рейтинг: 266
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Има ли някой, който да е с маслени пръскалки да каже как му се държи налягането, че много странни стойности имам аз.

Вто Ное 05, 2013 11:56 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
@Deadman, къде са ти сензорите? На сандвич плейт, или на маслени магистрали на блока? Интересува ме дали някой има точно инфо каква е разликата в налягането при филтъра и примерно на горната маслена магистрала, на която е закачен стоковия датчик? Ако някой ги е мерил нека сподели.

Пет Ное 29, 2013 12:12 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Отговори с цитат
=Alex= написа:
@Deadman, къде са ти сензорите? На сандвич плейт, или на маслени магистрали на блока? Интересува ме дали някой има точно инфо каква е разликата в налягането при филтъра и примерно на горната маслена магистрала, на която е закачен стоковия датчик? Ако някой ги е мерил нека сподели.

Съжалявам за забавянето. Мисля, че налягането го мери на горната магистрала през стоковия датчик, но за да съм сигурен ще погледна като ми остане време и ще споделя.

Пон Дек 02, 2013 3:39 pm
Върнете се в началото
Профил
Изгонен
Аватар

Постове: 3717
Рейтинг: 267
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
вече установихме, че и на горната магистрала, и на плейта под филтъра - показанията са почти идентични

0899 612 719 - Венци
https://www.facebook.com/redlineoil.bg

Вто Дек 03, 2013 1:53 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
При мен сензора за прибора в колата е на сандвича. Предполагам питането на Алекс е било заради спуканата засмукваща тръба за маслото.

Вто Дек 03, 2013 8:49 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема