Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр 1, 2  >
 Няколко въпроса по експлоатацията на Аутбак H6 04 
Автор Съобщение

Постове: 85
Рейтинг: 8
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Здравейте ! От 4 месеца съм собственик на Аутбак H6 2004г. Имам няколко въпроса, част от които зададох в другия раздел на Аутбак, но така и не получих отговор на тях. Тук четат повече собственици и се надявам да ми решите така наречените проблеми. И така, както викаше Гошо от Почивка "Почвам Йе" с въпросите:

1. Колата е автоматик 5 степени. Имам черно кръгло копче точно до скоростния лост. Книжката ми е на немски (хич не го харесвам тоя език) и не мога да разбера за какво служи този бутон ?
2. Вреда ли на скоростната кутия като от време на време в движение минавам от "D" на "N" ?В района където се намирам имам сериозни спускания които ми пестят доста гориво ако колата се пуска по енерция. Въпроса ми е дали е вредно и мога ли да счупа нещо по трансмисията. (уточнявам, че под сериозни спускания имам в предвид наистина сериозни - понякога достигат до 150км/ч на свободна :-~ )
3. Искам да махна отвратителния сигнал за несложен колан. Четох из нета за един начин с 20 завъртания на ключа който обаче при мен не работи (май само на американките действа). Някой знае ли начин, софтуер (имам ОБД букса) или каквото и да е да спра това отвратително пищене? Бързам да кажа само, че отрязана тока от друг колан не ми е опция поради съображения за сигурност.
4. Пускам следната снимка и някой ако знае за какво е оставено това капаче. Ще слагам камера за обратно виждане и се чудя дали няма да пасне точно на това място ?

Прикачени файлове:
DSC00638.JPG
DSC00638.JPG [ 972.72 KiB | Прегледано 1960 пъти ]

5. Имам странното усещане, че реотаните на задното стъкло не работят като ги пусна от копчето. Тези на страничните огледала и отпред на чистачките са в изправност. Не успях обаче да намеря бушон или реле за тях та се чудя как да ги диагностицирам. Някакви идеи ?

Това е за сега което се сещам, проблемите са ми бели кахъри, но ме дразнят много :) Иначе колата се просто супер, доволен съм и от разход и от вървеж. В момента съм се хванал с подобренията и като приключа ще сложа една тема в "направи си сам".

Поздрави на всички.

Сря Фев 26, 2014 5:51 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 478
Автомобил: Subaru Outback, H6, 2005
Рейтинг: 117
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
в тази тема има изключително подробно описано как таботи АСК - viewtopic.php?f=25&t=14060 - но мисля, че е крайно непрепоръчително да се пускаш на N.

Цитат:
„N” - Neutral - неутрална предавка. В това положение на селектора, автомобилът, също както и на „Р”, може да се стартира, но блокиране на вала не се извършва. Това обаче, се различава от режима „неутрална” при ръчни скоростни кутии. В този режим е недопустимо да се спускате по наклон или да буксирате автомобила си с изключен двигател без риск от повреждане на автомата. Работата е там, че маслената помпа се намира на първичния вал на автоматичната скоростна кутия, и поради това при изключен двигател тя няма да работи, а значи няма да има и циркулация на ATF (маслото на автоматичната трансмисия) и скоростната кутия може да прегрее.

в тази тема viewtopic.php?f=1&t=8262 има за бутон HOLD, за който мисля, че питаш.

коланът според мен можеш да не го слагаш и да не писука, ако го опънеш от задната страна на седалката и го заключиш където му е мястото, но според мен това е СИЛНО НЕПРЕПОРЪЧИТЕЛНО.

за камерата някой друг да каже.

Сря Фев 26, 2014 6:04 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 140
Автомобил: MY00 Forester SF5
Телефон: 0878607069
Рейтинг: 29
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
На въпрос 4 - моята камера е слагана допълнително и се намира точно на мястото на това капаче. А по въпроса за спускането на неутрална - освен,че е опасно за скоростната кутия, просто не си струва. Ако по инерция правиш 150 км/ч, на D и без газ ще направиш, да речем 130. Не вярвам да икономисаш кой знае колко.
Успех по другите въпроси

Сря Фев 26, 2014 6:14 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 136
Автомобил: Forester S Turbo MY99
Рейтинг: 24
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Всъщност карайки по наклон с включена скорост и без да подаваш газ не гориш абсолютно нищо, докато ако си на свободна гориш, все едно си на място със запален двигател. Така и не мога да разбера от къде се е появила тази градска легенда, че по наклон като изключиш от скорост пестиш гориво.
По въпроса за колана: не е ли по-лесно просто да се сложи и да не се налага да слушаме досадни звуци? :pardon:

Сря Фев 26, 2014 7:53 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2527
Автомобил: Forester Boxer Diesel Lineartronic
Рейтинг: 428
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
spit_fire написа:
Така и не мога да разбера от къде се е появила тази градска легенда, че по наклон като изключиш от скорост пестиш гориво.:pardon:

От Москвич-а :facepalm:
Гориво Спестиш,не спестиш,ама си събери пари за ремонт на кутията,
ако ще караш на "N" ](*,)

Сря Фев 26, 2014 10:26 pm
Върнете се в началото
Профил

Разчитай на мен
Отговори с цитат
Да дам няколко разяснения, че май не говорим за едни и същи неща.

Мисля, че този бутон за който говоря не е бутона "Hold". На моя няма никакъв надпис, просто кръгло черно копче. Пускам снимка за да видите. Намира се точно над буквата "P":

Прикачени файлове:
2014-02-26 18.33.04.jpg
2014-02-26 18.33.04.jpg [ 1.07 MiB | Прегледано 1859 пъти ]

Относно карането на "N" или така наречената икономия от вас. Много добре знам, че колата на свободна гори повече от колкото на скорост спускайки се по наклон. Спускайки се на скорост обаче имам двигателна спирачка която не ми позволява да набера достатъчно скорост която после да използвам за по дълго време. Или иначе казано ако на свободна успея да стигна до 150+ то на скорост ще успея да го докарам до 120-125км/ч. Следователно ще измина по-малко разстояние преди да започна отново да поддържам скоростта с двигателя. Редовно минавам един 6км-ов тунел под водата та следващия път ще видя точно колко вдигам на свободна и колко ако съм на скорост. Участъка е идеално прав, така че принципно няма опасност да се размажа на някой завой като гюле. Затова и предпочитам да използвам гравитацията.

Тази статия я четох по нагоре дето я е пуснал колегата, но ми се струва, че е писана за автоматици от миналия век и все си мисля и се надявам, че по новите ще са малко по умни в това отношение. Да можеш когато поискаш да освободиш от скорост. Най-малкото ако е толкова вредно за трансмисията инженерите биха изключили възможността да превключващ от "D" към "N" в движение. Затова и питам вас, тези които знаят как работи точно автоматика - след като мога да превключа свободно от Drive към N в движение значи не би трябвало да скапвам нещо вътре.

За колана - градското ми каране е по малко от 1км в едната посока на ден. Тоест за 2 мин трябва да слагам колан всеки път когато се кача на колата. Отделно карам в такива часове, когато ако видя жив човек или кола на пътя се радвам като малко дете пред сладкарница. По тази причина не желая да слагам колан. Иначе във всички останали ситуации слагането на колана е първото нещо което правя след като вляза в колата. Вярвайте ми обичам си живота :giggle:

И на последно място искам да питам колегата с камерата - знаеш ли какво точно има под капачето ? Много ми е къс деня още и винаги темепературите са ми около 0-та и затова не се навивам още да разглобявам за едното любопитство :-~

Благодаря отново на всички взели отношение по въпросите :bow:

Сря Фев 26, 2014 11:57 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Не, не знам какво има под капачето, аз си купих колата с камера. А онова кръгче до скоростния лост е също капаче. В случай, че колата изгасне и по някаква причина не може да запали, капачето се маха и се човърка вътре с някаква отверка, за да се освободи скоростния лост и да се премести на Р или N,, според необходимостта. Не знам подробности, съжалявам, аз съм лек технически инвалид, колата само я карам. :pardon:

Чет Фев 27, 2014 4:21 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
А колана трябва да се закопчее и откопчее 20 пъти в продължение на 30 сек, докато колата е на контакт. Но моята е американка, та нз дали ще проработи и при теб.

Чет Фев 27, 2014 4:30 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 948
Автомобил: Lexus LS 460, 2007
Рейтинг: 354
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
По т.1
С натискането на този бутон се освобождава аварийно лоста от положение Р, в случай, че двигателят не може да се стартира.
Така го разбрах, но не мога да го пробвам, защото при мен този бутон липсва, Колата е от подписа ми.

Чет Фев 27, 2014 6:36 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 130
Автомобил: VW Passat
Телефон: 0899 951 395
Рейтинг: 337
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ако повече Ви допада английския език (в сравнение с немския), ръководство за експлоатация може да си изтеглите оттук: http://www.subaru.com/owners/resource-c ... index.html
За Вашия автомобил попълнете 2005г, Outback, 3.0R VDC LTD. След това натискате бутона Get Manuals.
Относно коментирания по-горе бутон: глава 7- Starting and operating, страница 7-19.

Чет Фев 27, 2014 11:07 am
Върнете се в началото
Профил

Разчитай на мен
Отговори с цитат
Благодаря на Николов за линка. Прочетох и до колкото разбрах работата е следната.
Ако спра колата и по невнимание съм оставил лоста в позиция "D","N" или "R" имам определено време в което мога да преместя лоста на "P". След това ако не върна ключа на "ON" позиция лоста се заключва автоматично. Тук влиза ролята на черния бутон. Той освобождава скоростния лост за да може спокойно да се постави на паркинг позиция.

Точка 1 и 4 ги избистрихме ;) Помагайте за останалите =D>

Чет Фев 27, 2014 12:10 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 130
Автомобил: VW Passat
Телефон: 0899 951 395
Рейтинг: 337
Отговори с цитат
Tin4ou написа:
...5. Имам странното усещане, че реотаните на задното стъкло не работят като ги пусна от копчето. Тези на страничните огледала и отпред на чистачките са в изправност. Не успях обаче да намеря бушон или реле за тях та се чудя как да ги диагностицирам. Някакви идеи?...

По т.5 може да разгледате приложеното от колегата "OFFROADER" в тази тема:
viewtopic.php?f=7&t=10471#p131069

Чет Фев 27, 2014 2:27 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2780
Автомобил: ForesterS'02,Baja'03,Nissan EV
Рейтинг: 555
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Относно камерата, потърси си такава която се монтира на мястото на единия плафон за осветление на задния номер. Маха се плафона и по същия начин се монтира камерата, като до нея има крушка която замества тази на оригиналния плафон.
За колана - Ако колана е закопчан при удар ретрактора (SRS) се задейства и колана те дърпа назад преди да те е цапардосал аербега по главата. Ако аербега се отвори при удар и колана не е бил закопчан това се записва в модула и после застрахователите не плащат ако има поражения по теб.
Слагай си колана за собствена безопасност, а не заради полицията или нещо друго - резервни части за човешкото тяло няма на пазара :toldyou:

Чет Фев 27, 2014 2:53 pm
Върнете се в началото
Профил

Разчитай на мен
Отговори с цитат
Утре ще замеря реотаните и релето на нагревателя на задното стъкло. Благодарности на Николов отново !

П.П. Само за протокола да докладвам, днес се спуснах на скорост в тунела и стигнах точно до 116км/ч.
П.П.П. Ще помоля още веднъж да спрете да ми обеснявате колко е хубаво да се слага колан. Знам много добре това и както казах аз колан слагам. Просто нямам намерение да го слагам в градското двуминутно каране всеки божи ден по 4 пъти където на всичко отгоре ограничението ми е 30км/ч навсякъде ....

Пет Фев 28, 2014 1:35 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1254
Автомобил: 2010 Mercedes E350 CDI 4Matic
Телефон: 0887999499
Рейтинг: 162
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Камерата сама по себе си няма да ти свърши никаква работа. Този монитор няма Video In, има само един вход по RGB, който се ползва от навигацията. Трябва да се монтира RGB Convertor, който да изключва навигацията, когато включиш на задна. По този начин, камерата ще работи само, когато си в режим на навигация на дисплея, а не и при Инфо или друг. Другото неудобство е цената на този Converter, която е на 400 лв по мои сондажи. Моята камера си седи в жабката по тази причина.

Пет Фев 28, 2014 4:50 pm
Върнете се в началото
Профил

Разчитай на мен
Отговори с цитат
Аз камерата съм я планирал да не я монтирам към монитора на навигацията. На предната кола интегрирах такива неща и знам колко е сложно и затова смятам да купя ето този комплект:

Така освен рерърс камера ще имам блутут хендсфри и ауто дим на огледалото. Още се договоарям с китайците как да си получа огледалото, но мисля че всичко ще излезе около 200$ с доставката. Има и по евтини варианти, но в случая предпочитам да дам малко повече пари за по качествена изработка.

Пет Фев 28, 2014 9:05 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 109
Автомобил: legacy 2.0R
Рейтинг: 37
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Здравей колега Tin4ou,
заинтересувах се от огледалото на Germid. Сложи ли го вече? Ако да, какви са ти първите впечатления от него?
Може ли към такова огледало да се върже камера за задно виждане, която не e на Germid?
Благодаря предварително :)

Пон Мар 10, 2014 3:38 pm
Върнете се в началото
Профил

Разчитай на мен
Отговори с цитат
Поръчах го и сега чакам да дойде. Аз се забавих малко щото с китайчетата си разменихме около 30 имейла със снимки докато разберат кой точно модел ми е огледалото. Хубавото е, че ще ми пратят абсолютно същия модел на държача и няма да се налага да преправям нищо. Само свалям старото и слагам новото.
Камерата си я взех от тях, щото беше евтина 15$, но предполагам че ще стане и всяка друга. Като дойде след 10 дена ще дам повече информация.

Пет Мар 14, 2014 10:17 am
Върнете се в началото
Профил

Разчитай на мен
Отговори с цитат
Само информативно за колегата който се интересуваше. Огледалото е тук от няколко дена, за 40$ доставка и нещата ти летят от Китай до входната врата за 6 календарни дни =D>

Имах драма обаче с държача - разминава се в размера с 2мм и пилих за да го напасна към оригиналния холдър на стъклото. Не ми се чакаше да ми пращат нов. Иначе настина изработката е доста добра, заслужава си парите. Сега като го сложих не мога да кажа, че е афтърмаркет. Тия дни ще монтирам и камерата, че там бая кабел трябва да се опъва и е повече работата.Ето и снимки:

Прикачени файлове:
rsz_2014-03-25_163030.jpg
rsz_2014-03-25_163030.jpg [ 224.01 KiB | Прегледано 1190 пъти ]

Прикачени файлове:
rsz_2014-03-25_162941.jpg
rsz_2014-03-25_162941.jpg [ 246.31 KiB | Прегледано 1190 пъти ]

Чет Мар 27, 2014 10:19 pm
Върнете се в началото
Профил

Разчитай на мен
Отговори с цитат
Да си отговоря сам на т.4 ако на някой му потрябва за да знае. Нищо няма под капачето, дизайнерско решение е това да решат да го очертаят така ;)

Съб Мар 29, 2014 2:33 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >