Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр 1, 2  >
 Паркиране в подземните паркинги на автомобили с LPG ? 
Автор Съобщение

Постове: 180
Автомобил: Subaru Outback 2.5 AT,VTD/09
Рейтинг: 73
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравейте колеги :hello: ,

да попитам как стой въпроса с "влизане и паркиране в подземните паркинги на автомобили, работещи на газ (метан или пропан – бутан)" например в моловете.
Намерих в нета доста противоречива информация (но с доста стара дата) от категорична забрана (силно раздухвана от медиите http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=774305) до липса на забрана (https://press.mvr.bg/goreshta_tema/mat_po_tema110106_06.htm ) .
Намерих инфо за изискване към паркингите за "Специални зони за автомобили на газ в подземните паркинги" (http://tv7.bg/%D0%A1%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B2-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D0%B8_l.1_i.180312.html#.U2ZrH1cVfjU.

Знае ли се как стоят нещата към днешна дата. :-?
Знам ,че превантивно би било по-добре да си на откритият паркинг, но някой път се налага (поради липса на места, лошо време и т.н.) да паркираш отдолу :swear:
и все пак ако цитирам един коментар по случая със забраната "Безсилието ражда безумни забрани! Вместо да се спрат от движение всички коли с неизправни газови инсталации, умниците ограничават всички! ...."

п.с. ако някъде във форума е дискутирана темата моля да ме извинете !

Нед Май 04, 2014 7:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 203
Автомобил: Outback B13
Рейтинг: -24
Кофти...
Отговори с цитат
Намерих само това но няма актуализаций, което означава,че към днешна дата би трябвало да е същото или с дръги думи; Нямат право(по закон) да не те допуснат в такъв паркинг http://press.mvr.bg/goreshta_tema/mat_p ... 106_06.htm

Пон Май 05, 2014 7:57 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
На доста места е така и наистина не допускат коли на газ....не че е съвсем по темата, но се замислих дали България не е държавата на първо място с най-много коли на газ спрямо общия брой...

Пон Май 05, 2014 9:30 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 394
Автомобил: Subaru Legacy H6 2004
Рейтинг: 244
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Така е в някои европейски държави.(Дали имат закон не знам) По отношения на пропан-бутана. По-тежък е от въздуха и остава ниско в помещението. Това не е добре за подземен паркинг. Ако се разлее бензин също.. но бензина поне се вижда че тече. Както и да е в подземните паркинги може и да не те пуснат.
Опциите не са много.
1. Не ходиш в подземните паркинги.
2. Махаш лепенката и караш.
( по отношение на лепенката... Може да се спори кое е правилно, честно и съвестно... за съжаление в последно време все повече ми се изпарява правилния начин на мислене и сигурно има защо.. но това е прекалено дълга тема )

Пон Май 05, 2014 11:10 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 820
Рейтинг: 63
Отговори с цитат
shery81 написа:
Намерих само това но няма актуализаций, което означава,че към днешна дата би трябвало да е същото или с дръги думи; Нямат право(по закон) да не те допуснат в такъв паркинг http://press.mvr.bg/goreshta_tema/mat_p ... 106_06.htm

Само че подземния паркинг, МОЛ-а и прилежащата територия е частна собственост и собственика определя правилата, т.е. дори и без приет закон или наредба може да се откаже достъп на автомобил с газова уредба, със сигурност могат да ти откажат достъп и по някакви други критерии, без да им мигне окото, а ти можеш да възразяваш и да си търсиш правата.

Вто Май 06, 2014 9:55 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Pepi написа:
Само че подземния паркинг, МОЛ-а и прилежащата територия е частна собственост и собственика определя правилата, т.е. дори и без приет закон или наредба може да се откаже достъп на автомобил с газова уредба, със сигурност могат да ти откажат достъп и по някакви други критерии, без да им мигне окото, а ти можеш да възразяваш и да си търсиш правата.

Не трябва ли подземните паркинги да отговарят на определени изисквания (НАРЕДБА No Iз-1971 от 29.10.2009 г. за строително-технически правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар)! :-?
"Чл.664. (Попр. - ДВ, бр. 17 от 2010 г.) В затворени гаражи за строежи от класове по функционална пожарна опасност Ф1.1, Ф1.2, Ф2, Ф3, Ф4 и Ф5.2 се проектират зони за МПС с газови уредби и се осигуряват с газсигнализаторна система, която включва аварийна вентилационна инсталация при достигане на не повече от 20 % от стойността на ДКГВ на възможната взривоопасна смес. "

Какво като е частна собственост ,тя не трябва ли да спазва изисквания за строителство? Толкова много хора влизат в тях, как се гарантира безопасността? Как изобщо е разрешено да се ползва съоръжението , ако не отговаря на тези изисквания?

"В Наредба Із-1971 от 29 октомври 2009 г., влязла в сила през м. юни миналата година, са посочени изисквания, които трябва да бъдат спазени при проектирането на зони за моторни превозни средства с газови уредби в затворени гаражи. "
http://www.nspbzn.mvr.bg/NR/rdonlyres/528EE903-5B7F-4FE9-86A9-F39C59930F48/0/NSTPNOBP.pdf

Тъпото е, че няма яснота за хората и вместо журналистите да я дадат по-този и други въпроси само търсят сензации за да си правят материали.
Да спомена само истерията с талоните отразяващи наличието на газова уредба ,то не бяха слухове за страшни глоби и т.н. :-~
http://www.subaruclubbg.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=15471&hilit=%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%BD+%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%83%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B1%D0%B0
и накрая какво се оказа ,че не било компютри а било компоти :pardon:

Трябва да стане инцидент недай боже и тогава да тръгнат да проверяват. Къде е превантивността ?

Вто Май 06, 2014 8:31 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
brymbrym@
Работя за човек, който освен всичко друго е и собственик на голям търговски център, с парко места в подземни гаражи на няколко нива. Бях на място още от първата копка на сградата, в момента отговарям за поддръжката на сградата и ти гарантирам, че всички системи са изпълнени, съгласно изискванията, включително пожарогасителната, пожароизвестителната техника, газанализатори в паркингите и т.н.
Има осигурени паркоместа отвън, извън подземните паркинги за автомобили с газови. Но все пак, да ти кажа, няма закон, който да ни налага, по какъв начин да организираме паркирането на въпросните автомобили в наща частна собственост......

Сря Май 07, 2014 11:04 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
brymbrym@
И още нещо, предполагам, че щом изразяваш мнение по въпроса, ровиш се и четеш разни наредби, да не казвам, че изразяваш някакво недоволство, та предполагам, че личния ти автомобил е с газова уредба, може и да греша, може би си само привържаник на газовите....
Е искрено ти съчуствам, но никой няма да си сложи още един таралеж в гащите, за да е удобно на някой, чиято кола от 15 м. мерише на газ.

Сря Май 07, 2014 11:52 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 26
Автомобил: Lexus RX400h
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Аз все пак си мисля, че трябва да има някакви правила по въпроса. Собствениците не могат да дискриминират по абсолютно всякакви, самоволно измислени критерии посетителите си. Примерно, ако могат да дискриминират на основа горивото на автомобилите, защо да не могат да дискриминират на база "горивото" на собствениците им. Примерно, да забранят достъпа на вегетарианци? Или негри? Някъде трябва да се постави граница и тя трябва да е смислена.

Лично моето мнение е, че хората с неизправни газови уредби изобщо не трябва да имат право да се движат по пътищата. А тези с изправните такива, трябва да могат да влизат в подземните паркинги, които съответно да са конструирани с подходяща вентилация, така че евентуален инцидентен теч да не предизвика проблем. Презастраховането на собствениците (дай да спрем всички с АГУ, защото може да има 1 с неизправна) ми се вижда вредно и лоша практика.

Освен това има и една друга гледна точка. Газта е по-екологично гориво. То трябва да се насърчава, а не да му се налагат допълнителни ограничения.

Това бяха просто моите 2 стотинки, без претенции, че съм най-прав и най-велик. Надявам се никой да не го изтълкува като заяждане :)

Сря Май 07, 2014 12:14 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 659
Автомобил: VAZ 21023,OB 05MY 2,5i
Рейтинг: 57
Отговори с цитат
Няма дискриминация, а пожаробезопасни строително технически норми. Ако не е изпълнена вентилация по нормите, тогава помещението не се квалифицира по клас Ф х.х и не се разрешава паркиране на автомобили с АГУ.

Сря Май 07, 2014 12:55 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Разбира се, просто трябва да се изисква такова изпълнение от собствениците. Ако не за старите обекти, то поне за новите, които тепърва се строят.
Пък собствениците на АГУ-та сами ще си преценят кои молове да посещават.

Сря Май 07, 2014 12:59 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Pepi написа:
brymbrym@
И още нещо, предполагам, че щом изразяваш мнение по въпроса, ровиш се и четеш разни наредби, да не казвам, че изразяваш някакво недоволство, та предполагам, че личния ти автомобил е с газова уредба, може и да греша, може би си само привържаник на газовите....
Е искрено ти съчуствам, но никой няма да си сложи още един таралеж в гащите, за да е удобно на някой, чиято кола от 15 м. мерише на газ.

Да изразявам недоволство поради факта , че не може просто да се сложи една табела на входа за забрана и да се реши отговорността.
Питам как се контролира влизането (може да споделите за Вашия голям търговски център) на някой който настоятелно иска да паркира автомобил с газова? :evil: Вие като паркирате сигурни ли сте, че автомобила до вашия не е с газова. Кой носи отговорността при инцидент?
Затова говоря , че просто трябва задължително да са построени гаражите (визирайки тези при моловете) с определените за целта обезопасяване , а не решаването на проблема с наличието на забранителни табели. [-X

п.с. напълно съм съгласен с мнението на loxs@ "Лично моето мнение е, че хората с неизправни газови уредби изобщо не трябва да имат право да се движат по пътищата...." =D>

Сря Май 07, 2014 4:07 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
brymbrym написа:
Pepi написа:
brymbrym@

Да изразявам недоволство поради факта , че не може просто да се сложи една табела на входа за забрана и да се реши отговорността.
Питам как се контролира влизането (може да споделите за Вашия голям търговски център) на някой който настоятелно иска да паркира автомобил с газова? :evil: Вие като паркирате сигурни ли сте, че автомобила до вашия не е с газова. Кой носи отговорността при инцидент?
Затова говоря , че просто трябва задължително да са построени гаражите (визирайки тези при моловете) с определените за целта обезопасяване , а не решаването на проблема с наличието на забранителни табели. [-X

п.с. напълно съм съгласен с мнението на loxs@ "Лично моето мнение е, че хората с неизправни газови уредби изобщо не трябва да имат право да се движат по пътищата...." =D>

На собственика на автомобил с газова уредба, учтиво се отказва достъп, още преди входа на паркинга (има лице, което следи автомобилите), като собственика на автомобила бива насочван към външните парко места около сградата. Естествено винаги има риск, наличието на газова уредба да не бъде установено (липса на стикер или скрит винтил за зареждане). Тези които настоятелно искат да влязат, ами........ просто, колкото и настоятелни да са, не влизат. Но има и друг момент, наблюденията ни са, че близо 95% от клиентите, които имат газова уредба на автомобилите си, самостоятелно, без да има нужда от, каквито и да е било разговори, при влизане на територията на сградата, паркират на външните парко места. С малки изключения мога да кажа, че българина става по-съзнателен и отговорен.
loxs@ , крайно неуместни сравнения :facepalm:

Чет Май 08, 2014 7:46 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Pepi, не знам колко са неуместни сравненията, но аз лично за себе си не съм убеден че АГУ-то е по-значим (и по-приемлив) признак за дискриминация.
Да, на теория може да изтече гориво. И на теория може да се смеси във взривоопасно съотношение. И на теория от някъде може да дойде искра. На теория собственика може да е недобросъвестен.
Но по същия начин на теория може и да ни удари метеорит.

Мисля, че трябва да имаме добри проучвания и експерименти, които да докажат или оборят въпросното твърдение. Защото иначе, това което се прави е лов на вещици. Вие, строейки въпросния мол, интересували ли сте се по въпроса, или просто ей-така, защо пък да не се забрани? Не питам като заяждане, наистина ми е интересно да разбера как стоят нещата.

Подозирам, че МВР имат някакво инфо по въпроса и са достатъчно наясно, щом доста категорично не налагат такава регулация (според по-горните линкове). Вероятно има някакъв европейски консенсус по отношение на това колко е опасно. И ако е така, тогава наистина тия забрани са просто ненужно презастраховане.

И да, много добре разбирам аргумента "можем да правим каквото си искаме". Аз, от своя страна мога да посещавам или не, молове които преценя. Примерно вчера бях в един такъв, в който нямаше надписи за забрана. Нарочно гледах и нямаше. Моят автомобил е с дизелов двигател и затова до сега не съм се интересувал.

Чет Май 08, 2014 8:12 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
В Турция съм виждал как един чичак седи на входа на МОЛ-ния паркинг и гледа всяка кола, отваря багажници и надушва :D Тук такова нещо не съм видял...Според мен предвид факта, че в БГ бензинови коли на бензин са екзотика, повечето собственици на МОЛове си затварят очите за да не отблъскват клиентите...и без това повечето са зле като посещаемост и най-вече потребление. Икеа бтв са измислили най-доброто решение...

Чет Май 08, 2014 8:25 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 256
Автомобил: Subaru Forester 2.0 Diesel MY2009
Рейтинг: 120
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
loxs написа:
Pepi, не знам колко са неуместни сравненията, но аз лично за себе си не съм убеден че АГУ-то е по-значим (и по-приемлив) признак за дискриминация.
Да, на теория може да изтече гориво. И на теория може да се смеси във взривоопасно съотношение. И на теория от някъде може да дойде искра. На теория собственика може да е недобросъвестен.
Но по същия начин на теория може и да ни удари метеорит.

Да, само дето вероятностите са с огромни разлики.

:)

Чет Май 08, 2014 10:33 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Възможно е да са, но е възможно и да не са. Истината е, че не знаем. И ако собствениците на молове просто се презастраховат от падане на метеорит, има нещо гнило и глупаво в схемата.

Чет Май 08, 2014 11:32 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
:good:

Чет Май 08, 2014 12:37 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
loxs написа:
Възможно е да са, но е възможно и да не са. Истината е, че не знаем. И ако собствениците на молове просто се презастраховат от падане на метеорит, има нещо гнило и глупаво в схемата.

Нямам желание да водя безсмислени спорове, обяснил съм, как стоят нещата, виждам, че темата се превръща в говорилня, и че ти няма да паднеш по гръб, искаш твойта дума да е последна, отгоре. ОК, мен, разбираш ги нещата, прав си, даже и за метеорита....... Също така, твое право е да си избираш, кой ТЦ да посещаваш.
Поздрави.

Чет Май 08, 2014 12:43 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Казах, че мнението ми определено не е най-правилното. Казах и че не се опитвам да се заяждам, а да стигнем до истината.
Очевидно ти си по-навътре в нещата и знаеш по-добре. Не го казвам като бъзик, а наистина, защото твърдиш че се занимаваш професионално с това.

Обаче отказваш да ни дадеш информация.

Единственото, което ни каза до сега е "ще правим каквото си искаме, без да ви даваме никакви обяснения по въпроса".

Което, за мен е достатъчно оправдание и за шофьорите да правят кавото си искат, тоест, да не се съобразяват със забраните, да си крият АГУ-тата и да влизат в подземните паркинги както им падне.

Чет Май 08, 2014 1:01 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >