Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
|
Страница 1 от 1
|
|
Добавки с нано и микрочастици?
| Автор |
Съобщение |
|
askeless
|

Здравейте, предстои ми смяна на масло и съм се замислил за слагане на някаква добавка към маслото с нано или микро частици, за които надълго и нашироко се обяснява, че запълват микропукнатините и образуват филм по стените на цилиндъра, намаляват триенето, подобряват компресията, подобряват рабатата на двигателя и увеличават ресурса му, намаляват разхода, вдигат мощността и въобще други пенкилер свойства. Искам да поясня, че става дума само за подобни добавки с нано/микро частици и целта ми, ако действат наистина, е намаляване на следите от износване на двигателя и превенция. За останалите добавки за повишаване на вискозитет или смазочни свойства на маслото, почистване на дюзи, нагари и други, както и такива за скоростни кутии и диференциали за момента не става дума. Колата е Форестър С-турбо 1999 год., внос с ГИ БРЦ. Има JR панелен филтър, TD04 турбина, даунпайп от ВРХ, поизправена и по-широка генерация с проходно гърне и без катализатор и голямо крайно гърне. Не са сменяни дюзи, не е ремапвана, карам със стоков соленоид и самоделен рестриктор, надув по буустметър 0,6-8 бара. Колата е на 203к км. по километраж, реалните са неизвестни. Поне последните близо 50к км. в БГ, със сигурност е карана основно на газ. Правя 20-25к км на година и занапред също мисля да я карам на газ. Също така съм запланувал увеличаване на надува на турбото до 1-1,2 бара за ежедневна или поне честа употреба, но това в близко бъдеще. Преди всичко искам да спомена, че двигателя на колата ми засега е здрав - почти не гори и губи масло (казвам почти, защото предполагам все пак турбото гори малко, а и имам капене през капака на клапаните на едната глава, но и двете в рамките на 1л за 10к км пробег), не губи антифриз навън, няма газове в антифриза, не пуши, не хлопа, тропа или тресе, саждите в ауспуха са нормално количество. Чува се тракане от повдигачи или самите клапани (взех го и досега го карам с 10w40 масло, но за това в темата за маслото), чуват се и виене на лагер на алтернатора, газовите дюзи и сигурно нещо друго, но не фрапантно. Двигателят се развърта добре до ограничителя и не придърпва. Разходът на газ е 11-13+/100 извънградско и 15-20+ градско, според зависи Четох по форума повечето теми за добавки, които успях да намеря с търсачката и ще постна линкове към някои от тях. Повечето касаят добавки за почистване, за дюзи, кутии и дифове, една единствена има за добавката с частици ХАДО, но мненията не са много или категорични. Ето линковете към темите, които отбрах с по-комплексни коментари, възможно е да не съм видял някои, ще се радвам да бъдат добавени. viewtopic.php?f=1&t=16370viewtopic.php?f=1&t=12920viewtopic.php?f=3&t=10556&start=0Днес прочетох доста теми за такива добавки от други места и форуми и ако админите нямат нищо против, мога да постна някои от тях, защото поне за мен някои коментари изглеждаха авторитетни. Добавките, на които съм се спрял са: ХАДО, NanoEnergizer, РиМЕТ, FENOM, РЕСУРС, УМ, Мотогард и една, която колегата @1040 ми показа - Рокет или нещо такова, не можах да я намеря в интернет. Първите са в разфасовки до 375 мл и се наливат в определено съотношение мл/л в маслото, единствено тази флакона на тази Рокет беше 1 литър и заместваше цял литър от маслото. Сигурно изпускам някои от подобните добавки, но може да се добавят по-късно. Въпроса е колко ефективни са посочените добавки отнесено към конкретните цели. Как точно функционират, за какъв период и колко опасни/безопасни са за засега здравия ми двигател. Не очаквам някакви чудеса, но искам да опитам. Целите пак казвам са основно превантивни - единствено подобряване работата на мотора и забавяне износването му, но ще се радвам и при подобрена компресия, намален разход, повишена мощност и т.н. Поздрави!
|
|
|
|
| Сря Авг 20, 2014 9:55 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
Именно там е проблемът - намирането на достоверна информация защото са доста видове, доста фирми и технологии и доста пари намесени. Има такива, които рекламират с машина за тестване на триенето други пък ги оборват че с шампоан се получават същите ефекти Аз съм ползвал Motorkote което е хиперлубрикант - става, има голям ефект при тракащи повдигачи например. Хубавото е, че не съдържа наночастици и не променя вискозитета на маслото. От тези с частиците съм пробвал Boron Motor Silk - ей тук бях пуснал линкове viewtopic.php?f=36&t=15072&p=184129Може би имаше ефект, но тракащи бутала не оправя  От тези с микрочастиците мисля, че това е най-безопасния тип - с борен оксид. С тефлонови и меки метали според мен е безмислено и рисковано.
|
|
|
|
| Сря Авг 20, 2014 10:18 pm |
|
|
|
srg
|
На два от старите ми автомобили, които бяха дизел, съм ползвал подобни химии за ДВГ масло и мога да споделя, че най-добър и дълготраен резултат за прикриване на разни "ефекти" по ДВГ като изчистване на разни съмнителни звуци, по-равномерна работа на двигателя и като цяло отлагане на дълбокото бъркане в ДВГ усетих от фюлериновите добавки. Бардал имат такава добавка, както и направо готово, забъркано масло. Marly пък са малко бутикова фирма и като цяло са непознати в България специално когато става дума за автомобилни продукти и консумативи, но от Сърбия "довлачих" и тествах две от техните химии - Wx2 Nanotec нещоси и Zenox. Масло на Бардал не съм ползвал, но другите три присадки мога да споделя като ползвател, че за целите от първото ми изречение вършат чудесна работа. 
_________________ For every action there is an equal opposite malfunction!
|
|
|
|
| Сря Авг 20, 2014 10:44 pm |
|
|
|
MGGen
Автомобил: Outback '04 3.0H6 AT
Телефон: 0888818148
Рейтинг: 0
|
Ползвам PRO TEC Nano Engine Seal & Protect / Power Steering Nano Protect / Automatic Transmission Conditioner, не само защото ги продавам, но за година и малко сме вложили сигурно над 180 нано-адитива, както в ДВГ, така и в раздатки и автоматични трансмисии. Нямам към момента и 1-н негативен отзив, вкл. и при част от клиентите/приятели, които вече чекваха/отваряха съответните агрегати. Ако някой се заинтересува, съм на линия: 0888 81 81 48 - Милен ; [email protected] ; http://olx.bg/pro-tek-pro-tec-dobavki-i ... -i29174989
|
|
|
|
| Вто Сеп 09, 2014 10:16 am |
|
|
|
automan
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 6:12 pm Постове: 183 Местоположение: Перник
Автомобил: Субару Форестър 2,5 ХТ
Рейтинг: 29
|
|
Колега "askeless", От изброените добавки съм ползвал на мои коли РиМЕТ и РЕСУРС. Мога да кажа, че се усеща някакъв ефект. В смисъл, че двигателят утихва, намалява разхода на масло. Визираните автомобили са тойоти , които навъртяха много километри. Едната от тях още се движи. При тях съм слагал само минерално масло и въпреки това по никакъв начин не се промени работата на двигателите. При разглобяване, по стените на цилиндрите с просто око се вижда, че там, където е имало драскотини, те са кафяви на цвят, т. е. запълнени са от добавката. Като недостатък ще посоча кратковременния ефект, добавката работи, докато не се смени маслото. За сметка на това са евтини. Поставял съм РЕСУРС и в горивото на едно Симсонче. Там ефекта се усещаше още по силно. Двутактовия двигател утихваше и вървеше много добре.
|
|
|
|
| Вто Сеп 09, 2014 7:27 pm |
|
|
|
askeless
|
Здравейте и благодаря за отговорите. Аз за сега се отказах от добавки в маслото за целия пробег. Ще сложа единствено добавка за почистване в старото масло и после хубаво и правилно масло, ще покарам известно време и да видим. В зависимост колко бързо заминава и как се усеща, добавките пак могат да дойдат на дневен ред Поздрави!
|
|
|
|
| Вто Сеп 16, 2014 10:38 am |
|
|
|
=Alex=
|

askeless написа: Здравейте,
предстои ми смяна на масло и съм се замислил за слагане на някаква добавка към маслото с нано или микро частици... ... става дума само за подобни добавки с нано/микро частици и целта ми, ако действат наистина, е намаляване на следите от износване на двигателя и превенция. ... Добавките, на които съм се спрял са: ХАДО, NanoEnergizer, РиМЕТ, FENOM, РЕСУРС, УМ, Мотогард и една, която колегата @1040 ми показа - Рокет... ... Въпроса е колко ефективни са посочените добавки отнесено към конкретните цели. Как точно функционират, за какъв период и колко опасни/безопасни са за засега здравия ми двигател. Не очаквам някакви чудеса, но искам да опитам. Целите пак казвам са основно превантивни - единствено подобряване работата на мотора и забавяне износването му, но ще се радвам и при подобрена компресия, намален разход, повишена мощност и т.н.... Здрасти, темата е дълга, но се изчерпва много бързо. В света на добавките има изключително малко компании, произвеждащи наистина работещи продукти (аз не бих могъл да изброя повече от 3-4). За съжаление повечето не само, че не помагат, а дори влошават параметрите на масла и триене. Също много от тях променят и вискозитета на маслата. Има едно златно правило - с колкото по-хубаво/качествено масло караш, толкова по-малко ти трябват подобни добавки (за в маслото, горивните добавки са друга бира). Тоест, казано с други думи - колкото по-гадно е маслото, толкова повече ще усетиш ефект от добавката и съответно - колкото е по-качествено маслото, толкова по-малко ще усетиш ефекта на добавката. Ще дам пример - Мотул 300V е толкова фрашкано с (добри) модификатори на триенето, че дори след смяна с друго масло, остават в/по метала в продължение на 20-30,000км и нямат махане. Каквато и добавка да му сложиш, е просто безсмислено (ако го ползваш по предназначение). За ежедневна кола - там трябва да те плашат единствено студените стартове (90% от износването идва от тях). Пример - ако караш с качествена, естерна синтетика, тя е толкова полярна, че постоянно си стои върху метала и свежда до минимум износването при студен старт. Следователно, добавка в маслото е... нека кажем - излишна, при нормална, ежедневна кола. Разбира се, ако я товариш в сериозни режими - това е съвсем друга тема. Това, което ти искаш като ефект ("целта ми, ако действат наистина, е намаляване на следите от износване на двигателя и превенция...") може лесно да бъде постигнато и е абсолютно реалистично. На въпроса как функционират няма универсален отговор - по различни начини, в зависимост от производителя и технологията, но повечето работят (къде по-малко, къде повече успешно) върху намаляване на триенето. Съвсем друг е въпроса какви компоненти използват за целта. Някои използват опасно високи нива на цинк, фосфор и сяра, други бохат MOLY, волфрам, тефлон, керамика и т.н. Основния принцип е заместване на AW/EP агентите в маслото и правенето му по-полярно. Ако ще слагаш добавки, аз бих препоръчал единствено и само абсолютния премиум, за който е доказано, че върши работа, не променя параметрите на маслото (много важно нещо) и нищо друго. От марките, които ти си посочил, аз не бих сложил нито една. Имай предвид и нещо друго - качествените добавки могат да бъдат доста скъпи. И това не е случайно - технологиите и компонентите, които се използват при тях са просто достатъчно скъпи. Отчети и друго - добавките на база микро частици имат много по-ниска производителност от нано-технологичните. Основната разлика е, че първите работят върху метала, а вторите - и проникват в него (което реално ти би искал). Също така, помисли повече и за добавките в горивото. Качествените такива имат и качествени модификатори на триенето (където ти е по-важно - клапани, дюзи и т.н), свалят температурата на възпламеняване на сместта, чистят качествено и т.н.
|
|
|
|
| Вто Сеп 16, 2014 2:18 pm |
|
|
|
Mitaka FU
Регистриран на: Вто Авг 12, 2014 11:52 am Постове: 346 Местоположение: Germany
Автомобил: Legacy 2,0R Activ, 2006
Рейтинг: 171   
|
Добър ви ден, колеги! Някой от вас да е имал и ползвал тази добавка за моторното масло ? http://www.slick50.com Намерих няколко добри отзива в немските форуми, и ми стана любопитно... В рекламното видео се показва едно ,,наше,, Subaru 
_________________ Моля не стреляйте по пианиста! Той толкова си може.
|
|
|
|
| Съб Фев 21, 2015 4:16 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 1
|
|