Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема
 Покупка на Субару от чужбина 
Автор Съобщение

Постове: 141
Автомобил: Outback '05
Рейтинг: 15
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Здравейте!

Решил съм да сменя сегашното Субару с по-ново, но задължително закупено от чужбина и по-конкретно от Германия. Вяра на тукашните търговци нямам,
а предлаганата от тях стока всички знаем, че е прехвалена и в същото време под всякаква критика.

Моля всички колеги, които имат информация по темата да я споделят тук, тъй като би била много полезна и на други с моят казус, а именно:
- необходимо ли е нещо повече от съответната сума в евро, когато човек е тръгнал на подобна мисия;
- какви документи, временни номера и т.н. е необходимо да се изискат от тамошните търговци, за да няма проблеми с пресичане на границите,
както и с регистрацията у нас.

Разбира се говорим за употребявани машини и мисля, че не следва да коментираме вноса от Италия по разбираеми причини.

http://logo-subaru.hit.bg/bener-newlogo-sw.jpg

Чет Май 21, 2015 4:17 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 161
Автомобил: Forester
Рейтинг: -23
Кофти...
Отговори с цитат
От приятели знам. Колата да е от "германска каска". На един приятел се оказа че е внесена от италия в германия но го разбра чак в българия.

Чет Май 21, 2015 9:35 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1869
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега,
в нета има достатъчно информация за внос на коли втора употреба от Германия. Износа от тази страна е доста опростен (в сравнение с Италия) ако искаш да се прибереш на ход. След като се спазариш с автосалона правите договор (Kaufvertrag) - такъв примерен можеш да намериш в мобиле.де
Повечето автосалони ще ти обяснят процедурата след това - ако естествено говориш немски. Може да се разберете и с жестове, но е за предпочитане да говориш езика. Помага и за пазарлъка :D. Ако отиваш за точно определена кола непременно намери още няколко предложения в района - дори да си сигурен, че това е колата, там на място може сериозно да размислиш. Читавия търговец ще ти даде възможност за пробно кръгче (Probefarht) и обикновено не иска депозит за това, а само копие на лична карта или паспорт. Документите, които трябва да придружават колата са двете части на талона (зелени картони), AU и HU сертификати ( за преглед и емисии на газове), договор за покупко- продажба. Сервизната книжка е екстра и не са длъжни да я предоставят - ако има още по добре. Ако колата е с изтекли AU и HU пак е създаден мяханизъм да се излезе от страната. Трябва да намериш местно подразделение на DEKRA и да изкараш Gutachtung (разрешително) - колата преминава преглед само на критичните възли срещу сума от 70 - 120 евро и ти дават документ за 30 дни, през които трябва да я махнеш от страната. Такива са 80 % от колите внос тук - само че за тях не се изисква такова разрешително и номера, защото ги вземат с автовоз.
След като платиш и оформите документите по продажбата (договора) има два варианта:
- единия е да вземеш транзитни номера от салона и да закараш колата до местното Zulassungstelle (служба за регистрация) - там просто даваш документите, те проверяват колата и си избираш какви номера искаш - седмични (жълти) или месечни (червени) и съответната застраховка зелена карта. Препоръчително е червени (цена между 150 и 230 евра) иначе в някои страни правят проблеми за жълтите. Дават ти номерата и ти си ги закрепваш на държачите. Дават ти и временен талон, който е хартиен и е супер смешен, написан на ръка с химикал.
- втория начин е да вземеш номера от самия автосалон - в някои салони имат готови номера и празни талончета. Пишат ти имената вътре и си готов. Услугата естествено се заплаща, но времето е 10-15 мин.

Оттук нататък имаш два пътя - сигурен си , че колата е читава и се мяташ на пътя за обратно. Другият вариант е да посетиш блитц сервиз ( от типа на Autoteile Ungar) - сменяш масло и междувременно ти правят и оглед (има го и като отделна услуга). Ако имаш някакви омаслявания, задължително съставят протокол и ти вече знаеш какво те очаква и какво си купил. Цялата услуга с масло 10В40 и филтър е около 40 евра (поне беше толкова).

После пак на път.
В повечето салони предоставят услуга по експортна регистрация и можеш да се възползваш. Ако купуваш от частно лице ситуацията е същата, но е добре да вземеш координати на човека, телефона и адрес, в случай че стане нещо непредвидено да можеш да искаш помощ от него, Винаги имай едно наум - хората продават и гледат да послъжат - това е валидно навсякъде по света.
Придвижване в Германия.
За съжаление няма евтини полети до всички точки на Германия. Когато си избереш мястото и се уговориш с човека/салона за оглед трябва да си организираш транспорт. Няколко часа преди всеки полет пускат свободни места на летището (поне на Варна е така)- в повечето случаи на добри цени. При кацането там, ако си в града, който искаш, просто взимаш градския транспорт и отиваш на адреса. Внимаваш в коя зона на града е салона за да си вземеш необходимия билет. Ако трябва да се придвижиш до друго населено място предварително намираш графика на DB.de (германски железници). На сайта има възможност за въвеждане на начална и крайна точка и си намираш веднага връзките. Влаковете, които те интересуват са Regional Bahn(RB) и Regional Express(RE) - цените са поносими (около 40 евро за 200 км). Ако си авантюрист търсиш в града с летището офис на Mitfahrer Zentralle (организиран атостоп) - отиваш в офисчето, казваш къде искаш да стигнеш и те ти намират някой, който пътува в тази посока и се е писал доброволец да качва и други хора срещу скромно заплащане.
Обличаш се с нормални дрехи, носиш стара раница и удобни обувки. Спиш в хостели и така свеждаш до минимум разходите. И не забравяш, че максималната сума, която не подлежи на деклариране в кеш е 10 000 евро на човек. (това в случай на проверка на летището)

Ако съм пропуснал нещо или информацията ми е outdated се извинявам - нека да се включат и други колеги.

Успех :good:

Чет Май 21, 2015 10:26 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 219
Автомобил: subaru Impreza 20d Limited S
Рейтинг: 200
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Перфектно обяснение :bow: :bow: :bow:
Ще добавя само, че сервизната книжка не е ЕКСТРА а основен документ за удостоверение на поддръжката за дадения автомобил. Няма ли я значи нещо намирисва.
Ако не говориш езика ще береш доста ядове. Хубаво е да сте двама и с кола. Така ще покриеш повече адреси с минимална загуба на време и пари.
Ако наистина си решил да купиш нещо читаво се подготви психически ,че ще платиш около 30% повече отколкото "вървят" в България.
Има и друг вариант да я харесаш по интернет да я запазиш и да платиш да ти я докарат. Струва около 1000лв. Спестяваш много неприятности,но даваш пари за нещо което не си видял. Лично аз докато живеех в България съм си купувал 2 коли от Германия и съм пробвал и двата варианта. Всеки си има + и -
Успех :good:

Пет Юни 05, 2015 5:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 353
Автомобил: Субару Легаси 2,2 1996; Аутбек 2,5
Рейтинг: 16
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Швабите ли я докарват? :shock:

Пет Юни 05, 2015 9:09 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 219
Автомобил: subaru Impreza 20d Limited S
Рейтинг: 200
Отговори с цитат
НЕ! Докарва я някой от тези които обикалят с платформи на когото имаш доверие защото ще трябва да му дадеш и парите с които да я плати. :-~ Знам че звучи откачено но други варианти не са ми известни.

Съб Юни 06, 2015 5:08 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1869
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз лично винаги бих предпочел да си я докарам сам. А тази процедура за коли до 2000 евро според мен е безмислена. Пътят е доста, но ако вземеш съпруга/приятелка после си правиш супер екскурзия на връщане. Задължително и шопинг - в зависимост по кое време на годината си и как са разпродажбите. Да пийнеш биричка с вурстче по някое от капанчетата около замъците е супер кеф. Използвайте всяка възможност бе хора.
Иначе с автовоз даваш парите и каквото дойде. Аз съм си взимал и кола дошла по дунав с баржа - но беше ошушкана здраво и ми трябваше половин ден да я стегна в Русе преди да тръгна към Варна.
Това е то демокрацията - свободен избор до втръсване. Да имаше и повече пари .... :-?
Успех!!!

Съб Юни 06, 2015 5:22 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 207
Автомобил: outback2.5 ,lancer sportback
Рейтинг: 7
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Колега колите в германия са скъпи , аз живея в Дрезден и гледай да има нов тюф той е за 2 г . Другото снощи гледахза пазара в Есен и за този в Ханбург . Многоколи много нещо

Пон Юни 08, 2015 5:18 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1249
Автомобил: Legacy 2005 3.0 R Spec B
Рейтинг: 152
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колеги а някой знае ли как става номера с кола от русия?

Пон Юни 08, 2015 7:37 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Привет на всички!

Колата вече е факт - купена, докарана на ход, че и за екскурзийка остана време. Благодаря на всички и най-вече на колегата ico_tech за подробната инструкция.
Към нея ще добавя, че нямах ядове докато не стигнах българската граница и по-точно митничарите. След наколкото завистливи коментара като "ама за колко я взе" и "еййй тая и за лов става" ми казаха "я отбий тука и занеси документите в ей оная бутка".
Там, друг митничар кръстосал краката и се клати на стола. Вика ми голям талон, малък талон, kaufentrag, фактура и документите на собственика. Цъка, цъка.... и вика "а къде е експортната декларация". Казвам му, че за такова нещо чувам от него, а той твърди, че в Германия трябвало и нея да ми направят. След половин часова разпра в която той твърди, че ще ни глобява и ще ни праща в митници в София, а ние че за такъв документ не сме чували и в която активно участие взе съпругата ми и добре, че се намеси и тя, на митничаря му стана ясно, че пари от нас няма да види и вика "ако бяхте минали през Румъния, нямаше да има тоя проблем сега. Ай върви ей там в change-a да ти напраят един митнически манифест, носиш ми го за печат и си готов". Което удоволствие струва 25лв или 13Е според зависи от наличностите. Според него защото сме минали през Сърбия, т.е. сме излязли от еврозоната трябвало и такава декларация, която видиш ли се правила в Германия...
Инъче покупката на място от човек отнема около 1-2часа със всичките му салтанати като договор, временни номера, застраховка, като за Тюф не съм я карал защото е валиден и по ремонти също, тъй като си беше обслужена.
Относно немската коректност - потвърждавам я с две ръце. Хората си казват и плюсове и минуси едно към едно както стоят нещата и ако искаш взимаш, ако ли не - здраве да е ! Инъче ако за тая кола например тукашните търговци искат 8-9 000лв и твърдят, че е на 100к там плащаш същото ама в евро и човека ти вади сервизна книжка и фактури за всички ремонти и то само в официални представителства.

Желая успех на всички тръгнали по моя път. Според мен си заслужава усилията!

Вто Сеп 29, 2015 7:16 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 416
Автомобил: Outback '99 AT, B14, 3.6 Executive
Рейтинг: 79
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Честито колега!

Дай информация за автомобила. Аз разбрах само, че е Субару. Дай снимки и характеристики.

Иначе поздравления за организацията, аз бях тръгнал по твоя път и се радвам да видя, че човек може и сам да се оправи.

Поздрави,
Лазар

Не карам пил и не пия карал.

... важно е да знаеш числата колко са ти...

Вто Сеп 29, 2015 7:56 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 295
Рейтинг: 209
Отговори с цитат
Найдене, честито! И похвали се със снимки, де :hello: Има ли теглич новата красавица? Ти си знаеш за какво ;)

Вто Сеп 29, 2015 12:35 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Наско, по теглича я избирах :D , ако няма въобще не влиза в шортлиста !

Щом толкова настоявате ето я и нея - 2005-та, ръчка, 2,5, никви екстри като круз контрол, шибидах, подгряванки и т.н., затова пък на 105к, с току-що сложена газова в Германия и пълна сервизна история, която още не съм превел докрай... останалото предполагам го знаете. Като съм констатирал до момента, че съединителя е за смяна...останалото Любо ще каже като му я закарам след ден-два.

Колега Lazarus мисля, че желанието е определящо, малко планирано време и някой друг лев, разбира се!

Благодарско за пожеланията!

Прикачени файлове:
DSC_1216.JPG
DSC_1216.JPG [ 1.26 MiB | Прегледано 722 пъти ]
DSC_1215.JPG
DSC_1215.JPG [ 973.78 KiB | Прегледано 722 пъти ]

Вто Сеп 29, 2015 10:09 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 295
Рейтинг: 209
Отговори с цитат
Честито!! Харесва ми! Достойна замяна на Импресата :good: Със здраве и безаварийно, дълги километри! Ще се чуем да разкажеш, ако има време. :gathering:

Сря Сеп 30, 2015 9:59 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема