Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр 1, 2  >
 Съвет за избор на нов автомобил 
Автор Съобщение

Постове: 62
Автомобил: legacy'04
Рейтинг: 40
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Здравейте колеги,

Старият ми автомобил (легаси 2004 година, 2.5 двигател) е пред пенсия след 10 години вярна служба и, понеже нямам много време и нерви за ремонти, обмислям да взема нещо ново на изплащане. Иска ми се пак да е субару, защото много ми се нрави задвижването и с нищо друго не съм се чувствал толкова стабилен на пътя (без да съм „спортист“). Но се колебая дали новите модели са с качеството на старите – говори се, че „вече не ги правят като едно време“.

Някой тук има ли наблюдения върху актуалните модели на https://subarubg.bg/ ? Прави ми впечатление, че тук се обсъждат повече стари автомобили.

Чет Яну 18, 2024 12:37 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Влаганите материали в Субару доста се подобриха от 2020 насам и колите вътре се усещат доста качествени - както се казва има месо.

Въпрос на лични предпочитания какво ще ти хареса, гледам че си с Легаси - тоест свикнал си на ниско, а избора ти сега е основно между Форестър и Аутбак, ако държиш на приличен багажник.
Разликата между двата модела обаче е мин 15х лв, което е сериозна сума и повод за размисъл. Друг фактор е и размера - Аутбак е доста дълъг, което може да е проблем при предимно градско или в малки населени места.

Иди на тест драйв и виж кое е твоето магаре.
Новата кола няма база за сравнение със стара - от личен опит го споделям, не съм виждал обичайните ми заподозрени ( Любо, Агента, газаджията ) от 3 години…

Чет Яну 18, 2024 8:31 am
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Да, забравих да допиша: Имам проблеми с коленете и не искам да ги свивам много, но въртя 90% на магистралата та бих искал да мога да я свалям, т.е. вероятно ми трябва Outback. Но въпросът ми е по-скоро за качеството на автомобилите като цяло, а не за конкретния модел - ясно е, че моделът вече трябва лично да си избирам.

Чет Яну 18, 2024 11:07 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 782
Рейтинг: 223
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравей колега.
Подкрепям колегата ,, Vmax,, , вътре салона е доста добър и качествен, нищо общо с по-старите модели. Аз специално тествах нов Аутбек, защото и аз имах подобна на твоята дилема.
Както и да е..., иди, тествай и си харесай твоя автомобил. Успех :good:

Чет Яну 18, 2024 11:11 am
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
А някой има ли представа колко излиза обслужването на 10000 км на един нов Outback?

Чет Яну 18, 2024 11:26 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 595
Автомобил: 2011 Subaru Outback 2.5i CVT Ltd.
Рейтинг: 178
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Еми то какво има да му обслужваш на нов Аутбек?!
150-200лв за смяна на масло и филтър и това е...
Така караш до 60К и след това започват: гуми, накладки/дискове, масло в диференциали, свещи, ремъци/ролки...

Чет Яну 18, 2024 7:07 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1869
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ами... не е съвсем така колега. Най-добре е автора на темата да попита сам при избрания дилър колко ще му струва едно обслужване.
Не е тайна, че предвид малките маржове, дилърите си докарват дохода от обслужване. 200 лв няма как да е при положение, че само филтъра на купето гони 70 лв (ОЕМ), въздушен филтър 55 лв + другите мизерии (часове за оглед на боя, каросерия, под и прочие) = число между 400 и 500 лв.
това си го плащате най-малкото за срока на лизинга. Гаранцията вече е 8 години - т.е. за осем години минимума, който давате е 8000 лв (за 20К пробег годишно) без да броим други консумативи (примерно две смени на CVT маслото). Естествено интервала по книжка е 15000 км и винаги можете да се придържате към него :), но трябва да се "освободите от колата" веднага след лизинга

Това НЕ е само при Субару. Навсякъде играта е една и съща - реклами и оферти със съвсем "приемливи" вноски, обосновани от малка първоначална вноска(10-15%) и голяма остатъчна стойност (30-40%). После добавяте допълнителни разходи по лизинг, каско, лихви и прочие на цена близка или подминаваща месечната вноска (Пример: Тойота). После добавяте горивото...
Схемата е измислена на друга географска ширина, където народа живее на поголовно на лизинг и покрива всичките си масрафи с половин заплата (примерно 3500Евро)
Така, че ако някой разчита, че ще спести от обслужване с чисто нова кола - забравете.

Чет Яну 18, 2024 10:47 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1074
Автомобил: Forester 2010, 2.0 D
Телефон: 08осем20четири6044
Рейтинг: 577
Отговори с цитат
ico_tech написа:
Ами... не е съвсем така колега. ...
Така, че ако някой разчита, че ще спести от обслужване с чисто нова кола - забравете.

Напълно подкрепям. Не съм имал все още щастието да мога да си изкарам от шоурума лична кола, но пък го имам това щастие да изкарвам и експлоатирам служебни такива. През последните 15-на години много се промени бранша в това отношение - цените между марките в един и същ клас се поизравниха, а разликата я набиха в сервизното. Затова при покупка на нов автомобил като сравнявам офертите искам задъжителното техническо обслужване за 150 000 км. пробег + цени за смяна на съединител, както и предни дискове и накладки. Това дава добър ориентир колко струва експлоатацията на нов автомобил от съответната марка. За смяната на маслото наистина е кофти игра, защото калкулират препоръчителните интервали, които вече стигат и 30 000 км, но не е никакъв проблем да се вземе отделно цена само за смяна на масло и маслен филтър и да се калкулира за всеки 10-на хил. км.
Не може да става въпрос за изгодно, спестяване на разходи от обслужване и т.н., като аргумент за покупка на нов автомобил, а по-скоро аргументите са достъп до по-нови системи и технологии( кратко казано - екстри :) ); по-малко главоболия и изгубено време по сервизите; повече комфорт и т.н.

Пет Яну 19, 2024 9:47 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Без конкретни примери за цена на обслужване само чешете клавиатурата и не помагате на колегата.

Пет Яну 19, 2024 9:51 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 3414
Автомобил: wilderness outback
Телефон: 0877 40 43 30
Рейтинг: 613
Отговори с цитат
Vmax написа:
Без конкретни примери за цена на обслужване само чешете клавиатурата и не помагате на колегата.

С конкретен пример от нова
Дачия Докер 1.5 дци - масло и филтри 380лв. Масло филтри и предни накладки 600лв. ( до 30 000км. или 1г.)
Дачия Джогер 1.0 газ/бензин - масло + филтри и филтри АГУ - 420лв. (до 30 000км или 1г.)
Новия Донг Фенг 1.5 турбо бензин - масло и филтри 320.00лв. ( първо обслужване на 5000км или 6 месеца)

Автомобилът е толкова проходим...."колкото го прежалиш!!"

Пон Яну 22, 2024 8:09 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
Адаш,

Колегата пита за Субару…

Пон Яну 22, 2024 8:17 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 3414
Автомобил: wilderness outback
Телефон: 0877 40 43 30
Рейтинг: 613
Отговори с цитат
Vmax написа:
Адаш,

Колегата пита за Субару…

Знам :) , но ставката труд във всеки сервиз е различна, както и вложените материали - дори масла :)
Точна каклулация само на място от където ще е автомобила, според изискванията на търговеца.

Автомобилът е толкова проходим...."колкото го прежалиш!!"

Пон Яну 22, 2024 9:49 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 111
Автомобил: Outback 2.5, Suzuki S-Cross 1.4AT
Рейтинг: 81
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Привет, от 1 година карам Аутбек 2.5, а в края на мината година навих баща ми да смени Пежо 3008 със Субару Форестър.

Давам ти накратко описание на двете коли като потребител-любител:

Аутбекът е по-комфортен, вози по-меко, краката ти могат да са и по-опънати. Багажникът е по-голям. Материалите в салона са по-меки и по-луксозни. Мултимедията е по-съвременна, по-голям екран, по-добра технология. Градски разход 9.5-11.0, извънградски с 90-100км/ч, 6.5-7.5,на магистрала със 140км/ч - 9.0-10.0. На градско потегля като трактор, ръмжи яко, до 40км/ч не се усеща тяга, след това е ОК. За моите стандарти е много маневрен, т.е. макар че е дълъг, не би трябвало да имаш проблеми с паркирането. Пътувах веднъж до Австрия и обратно, всичко беше тип-топ, комфортен и сигурен на дълъг път. Има място под багажника за пълноразмерна резервна гума.

Форестърът е по-минималистичен в интериора, със старата мултимедия и софтуер (виж ми темата в раздела), информацията е разделена на 3 екранчета и е малко объркващо. Отделно има към 10 физически бутона за всякакви функции, които при Аутбек са директно и само в тъчскрийна. По-просторно купе като въздух, можеш да си вземеш и версия с панорамен люк. Вози също толкова меко и комфортно. Благодарение на мекия хибрид е по-безшумен и се кара по-приятно на градско. Разходът е с около 1.5л надолу (имай предвид, че съм го карал само няколко пъти). Багажникът е една идея по-къс и нямаш място за резервна гума, т.е. искаш такава, ще ти ограничи товарния обем. Преди да вземем Форестъра карахме всякакви конфекции от другите марки в този ценови диапазон. Единственото предимство на някои е, че са по-пъргави или имат по-добра мултимедия. Нито една от колите не стъпва за мен на Форестъра като комфорт.

Поддръжката. Имах вече 1-во обслужване, 600лв. Около 150лв масло, останалото е труд. 3 часа някой ми е сменял маслото в Субару Моторс. На следващата отивам в Пловдив. За справка, другият ни автомобил е Сузуки, там го сменят за 1 час и плащаме два пъти по-малко.
 10

Пон Яну 22, 2024 10:10 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 83
Автомобил: Outback 2.5 BS - CVT
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Колега, добро решение да ходиш до Бултрако в Пловдив за обслужванията! Моят Бек, го закупих нов от Габрово, но винаги е обслужван в Пловдив, макар че живея в София - никога не е стъпвал в Субару Моторс и има защо!
Като отидеш в Пловдив, търси Красимир Ноев - винаги е готов да те изслуша и да помогне както може!
Само като пример ще кажа, за първия и последния път, когато се опитах да посетя Субару Моторс в София:
Влизам вътре при приемчика и казвам :
-“здравейте, имам паразитен шум идващ откъм двигателя. Искате ли да дойдете с мен до паркинга, за да ви покажа за какво става въпрос, защото не постоянен и се получава в определени моменти?”
Отговор:
“ а, няма нужда да идвам, оставете колата и ние ще видим!”
“ е какво ще гледаш бе умник, нали ти казвам че не е постоянен шум и трябва да ти демонстрирам, за да съм сигурен че си чул точно това, от което се оплаквам!”
И така, дотук беше Субару Моторс, после само в Пловдив

Пон Яну 22, 2024 10:36 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1340
Рейтинг: 426
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Каквото и да избереш (Аутбак или Форестър) ще си доволен. Колегите са ти написали плюсове и минуси. Избора си е само твой. Гледам че си от Ямбол. Препоръчвам ти Субару Габрово или Пловдив. За Субару София, по възможност не ходи. Само ако искаш да видиш на живо даден модел. Относно това да ли се пише тук за новите модели и коментари за тях, има теми в които дори и моя Форко съм включил.
За сервизното обслужване. Може и банално да звучи, ама даваш една шапка пари за нова кола, и после започват въпросите - колко струва обслужването. То навсякъде е почти същото. Почти!? Първо обслужване на моя Горски беше около 400 лв. За сравнение, на жената Hyundai i10 излезе малко над 500 лв. :-? Що така? ROFL Логика в България няма да намериш.
Изпреварваш въпрос - газово може ли да се бодне? ROFL Тук не мога да ти отговоря. Карам си и не ме интересува разхода. При положение че преди това карах печки на Субару.
Така че вземай нова кола и с удоволствие махай найлончетата и се радвай на живота. Ако сервизните разходи не те устройват, отиваш на втора ръка. За всеки има избор. Поздрави.

Нед Яну 28, 2024 2:37 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 172
Рейтинг: 243
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Малко късно се включвам по темата, но и моите наблюдения за официалния сервиз на Субару в София са, че е твърде скъп - беше се случило да съм в София, когато дойде време за обслужване и с изненада установих, че в Субару София ми излезе значително по-скъпо, отколкото в официалния серзив в Германия, в който си ходех по принцип.

ico_tech написа:
Естествено интервала по книжка е 15000 км и винаги можете да се придържате към него :), но трябва да се "освободите от колата" веднага след лизинга

Защо? На атмосферен мотор не виждам никакъв смисъл да се сменя маслото на под 15к километра.

Иначе в "лизинга" (слагам го в кавички, защото под това наименование може да се има предвид сума ти съвсем различни неща) няма нищо лошо (е, стига да не е с отвратителни условия, разбира се) и винаги съм казвал, че никой финансово грамотен човек, независимо колко пари има, няма да вложи 80к+ лв. кеш в нещо, което ще загуби минимум 50% от стойността си в следващите 3-5 години (с малки изключения, Субару не е от тях).

Сря Яну 31, 2024 12:59 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Harka написа:
Защо? На атмосферен мотор не виждам никакъв смисъл да се сменя маслото на под 15к километра.

Иначе в "лизинга" (слагам го в кавички, защото под това наименование може да се има предвид сума ти съвсем различни неща) няма нищо лошо (е, стига да не е с отвратителни условия, разбира се) и винаги съм казвал, че никой финансово грамотен човек, независимо колко пари има, няма да вложи 80к+ лв. кеш в нещо, което ще загуби минимум 50% от стойността си в следващите 3-5 години (с малки изключения, Субару не е от тях).

В Германия може и да не е проблем да сменяш на 15х км на атмосферен мотор с големите дневени преходи, качествени горива и масла, но тук в БГ е друго - къси пробези 5-10км, масово колите са навън зимата, а лятото е горещо.
Виж в темата за масла е дискутирано в детайли. Отделно че Субару БГ ползваха преди масла Арал, 10/40 и т.н.

За лизинга не бих се съгласил за физическо лице, това което ти описваш е ок за фирма, взимаш кола на оперативен лизинг, месечните вноски ти минават за разход и т.н. И да я купиш пак си на далавера при фирма, заради амортизацията и всички останали разходи.
За физическо лице лизинга ти оскъпява покупката мин с 5% или 4 хил при 60-70х лева кола, отделно застраховките си ги плащаш като поп ( отстъпката я прибира лизингодателя ). При текущите лихви по влогове сметката е друга. Така че нещата не са толкова еднозначни като в Германия:)

Сря Яну 31, 2024 1:54 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 111
Автомобил: Outback 2.5, Suzuki S-Cross 1.4AT
Рейтинг: 81
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Още малко наблюдения. Въпреки, че новият Форестър е мек хибрид и го хвалят, че се движи в задръстванията до 5км/ч само на ток (или нещо подобно), са го оборудвали с филтър за твърди частици, който удивително прилича на този в дизеловите автомобили, което за мен е огромен минус. И така, миналата неделя, след 10 дни шофиране само на градско, лампата светна и колата трябваше да се кара 30-тина минути на ръчни скорости във високи обороти с около 110-120км/ч. Почне ли да мига, същото като при дизела - в сервиз и с насилствена регенерация. Уви, тази особеност я научихме чак сега. За мен това е сериозен минус при Форестър.

Сря Яну 31, 2024 10:20 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
@ Harka
ами колега за интервала на маслото всеки сам си решава. На база на няколко разглобени двигателя на Субару аз съм стигнал до извода, че при тази конструкция на двигателя, при тази мазилна система, при това количество масло и при работната температура на маслото не мога да си представя как би издържало 15000 км без дълготрайни последици. Под последици имам предвид запушване на и без това малките маслообиращи канали в буталата, забиване с маслена емулсия във формата на твърда пяна в масления охладител, залепване на PCV клапана и т.н. - все неща, които не са интересни за "първия" собственик до 5-6 години, освен ако не я задържи по-дълго...

Относно лизинга и обезценяването - втора година чакам този ефект. Търся XV с пробег до 70000 км, разчитайки, че по твоята схема ще поевтинеят след 5 години с 50% - ами не съм забелязал такова нещо. А Субару по всички немски стандарти си е "грозна, базова и евтина ретро кола" :)

Пет Фев 02, 2024 3:37 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
А това с GPF филтъра се очертава новата заигравка. Субару вече имат пуснат технически бюлетин, който да "обясни" на собствениците и сервизните центрове какво да правят за да намалят проблемите с тази система.
Това го има на вскички(почти) съвременни двигатели с директно впръскване, защото забележете - източника на проблема е основно от тази система. Просто при Субару изглежда сензорите са много чувствителни. Правят някакви софтуерни ъпдейти, но май нещата бавно ще вървят към предлагане на емулатори ROFL след края на гаранцията.
Ако някой се интересува - системата се предлага в моделите MHEV 2.0 и Outback 2.5 литра след средата на 2020 г. във връзка със сертификацията по Евро 6d.
XV от 2018 до края на 2019 с атмосферен двигател директно впръскване 156 кс. нямат такава система. 1.6 също няма.

Пет Фев 02, 2024 3:49 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >