Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема
 Малко въпроси за автоматичините трансмисии... 
Автор Съобщение

Постове: 159
Автомобил: Toyota Avensis , TOYOTA RAV4
Рейтинг: 114
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравейте,
Имам няколко въпроса относно автовматичните трансмисии на Субару (по-старите, до 2003 г. примерно). Първо, малко по-общо – какъв им е средно ресурса? Имат ли проблем със по-спортното каране? Блокира ли се хидротрансформатора на по-долни предавки или само на 4-та?
А сега по-конкретно… Доколкото четох (не съм много навътре с японските автомобили) има два вида трансмисии монтирани през тези години. Едната – няма междуосов диференциал, а просто фрикционен пакет с ел.управление, който разпределя въртящия момент от 95/5 (принудителен празен ход) до 55/45 при пълно натоварване на двигателя (газ до пода). При повреда или изваден предпазител на системата – 100/0. При включена първа от селектора на АТ – 50/50 (пакета стяга напълно), демек все едно сте с блокиран междуосов диференциал. Дотук добре. Но доколкото схващам системата работи на принципа на постоянно приплъзване на пакет съединители на изхода на кутията – това не води ли до сравнително бързо износване? Мисълта ми е, ако си купя Легаси/Аутбек BE/BH или по-старите (не има знам буквения код) на реални 300-400 хил.км, не рискувам ли този пакет да е толкова износен, че примерно да не може да предаде повече от 10-20% към задния мост, независимо от условията? Как може да се провери това?
Видях, че има и АТ от този период с междуосов диференциал, чиято блокировъчна муфа се управлява електронно и позволява различни стойности на блокировка. Тази кутия вгражда ли се в обикновените Импреса/Легаси/Аутбек или само във версиите с принудително пълнене на двигателя?
И един страничен въпрос – имат ли проблем двигателите на Субару от тези години (1995-2005) с работа на пропан-бутан?

Нед Окт 24, 2010 8:43 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5904
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
В разбъркан ред което знам :)
Първо ето схема за BE/BH http://opposedforces.com/parts/legacy/e ... extension/ Тези, които имат VDC са и с VTD - средния диференциал.
Старите са BD/BG При тях е само първия вариант и аз съм с такъв.
Колата ми реално вероятно е на много километри. Наскоро имах проблем със задното предаване - на практика не предаваше нищо назад. Оказа се дефект в хидравличния механизъм, упраляван от ел. клапанче който не сработваше и съответно не подава налягане на маслото. Струваше около 150 лв комплектчето и го оправих. Казаха от сервиза, че пакета дискове не е износен - мислех и него да сменям, не е кой-знае какво. Докато не работеше постоянно въртях предни гуми, особено при тръгване от светофар и като завали малко дъжд по паветата и....
Сега си действа с пълна сила - на сухо на практика не мога да превъртя гуми, трябва да е доста хлъзгаво, за да превъртят четирите. Така че предава повече усилие, отколкото може двигателя да прави. Доста дуракоустойчиви са тези кутии - 4eat, нямат проблеми с хидротрансформатора както на други марки. Често срещано е по-твърдото включване на първа и втора скорост.
До колкото знам локъпва и на другите скорости, след като загрее, но не съм сигурен, трудно е да се усети.

Материали за четене
http://jdmfsm.info/Auto/Japan/Subaru/-- ... mission--/

Относно газификация - няма проблеми при тези мотори, единствено при по-новите, които са принципно с малко по-нисък разход, на газ е по-висок...може би трябва специфична настройка - виж диаграмите в темата за разхода.

ПП .. и как се тегли с тази трансмисия - http://picasaweb.google.com/bojidar.ale ... 5537789858

Нед Окт 24, 2010 9:43 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 1017
Автомобил: Volvo, Legacy 2.5 GT, A6 Allroad
Рейтинг: 70
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Относно по-спортното каране - има голяма разлика в динамиката м/у автоматика и ръчката, като автоматика е по-муден... Но пък е автоматик - включваш на D и забравяш...
Динамиката е на ниво при по-новите CVT и 5-степенните автоматици, не че съм карал - такива са отзивите...

Нед Окт 24, 2010 10:43 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5904
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Автоматика по принцип има по-големи загуби и е по-муден в ниските обороти, затова за спортно каране си иска здраво натискане на педала.

Нед Окт 24, 2010 10:57 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 2211
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
При доускорение от 80 до 120 (примерно) автомат и ръчка с еднакви купета и двигатели не би трябвало да се различават особено...
Това, че дават на автомата повече време за ускорение 0-100 в сравнение с ръчката, няма особена практическа полза за междуградско каране. Доускорението е важно.

Пон Окт 25, 2010 9:27 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема