Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
Безводна охладителна течност Evans
| Автор |
Съобщение |
|
Vmax
|
TurboManiak написа: И аз съм на мнение, че излищната топлина при напомпани мотори се бори с по-добро охлаждане (радиатор) а не с течността на доктор Ливайн от WS-телешоп. За охлаждането няма спор - голям радиатор и съответните перки. Еванс не е продукт в стил WS-телешоп, но е овъркил за цивилна употреба.
|
|
|
|
| Съб Май 07, 2016 9:32 am |
|
|
|
TurboManiak
Регистриран на: Сря Мар 24, 2010 11:51 am Постове: 273 Местоположение: София
Автомобил: 2005 Impreza STI на 1.5бар газ
Рейтинг: 188    
|

Vmax написа: TurboManiak написа: И аз съм на мнение, че излищната топлина при напомпани мотори се бори с по-добро охлаждане (радиатор) а не с течността на доктор Ливайн от WS-телешоп. За охлаждането няма спор - голям радиатор и съответните перки. Еванс не е продукт в стил WS-телешоп, но е овъркил за цивилна употреба. Колега, ще си позволя да повторя, че е ТОЧНО продукт в стил WS-телешоп. На страницата няма никаква техническа информация за продукта, само суперлативи (познай на какво напомнят). И понеже се спомена по-горе че било свръхтехнология, САМОЛЕТИТЕ летяли с това, ще ви кажа че преди съм чел за тази охлаждаща течност точно по форумите за леката авиация (понеже се занимавах преди). А там температурното наблюдение на двигателя, е малко по-сериозно (от към датчици), и натоварването е супер равномерно. Хората не бяха особено очаровани и за това не ми е и направил впечатление този продукт. Всички до един пилоти споделяха, че когато минат към еванс, нормалните им температури се вдигат с няколко градуса нагоре. Което автоматично значи, че еванса въобще не охлажда по-добре от нормалния антифриз. Плюса на Еванса е ясен, а именно липса на възможност за кипване. Можеби и намалената кавитация, както и намаленото налягане в системата. Но прост пропилен гликол също няма да кипне или да вдигне прекалено високо налягане, също е най-устойчивия към кавитация антифриз ... но също има доста по-нисък коефициент на топлопредаване от водата. Ценовата разлика обаче е осезаема. Хората не казват и какво има вътре(освен пропилен/етилен гликола и добавките), което също е съмнително. Можеби единствения начин да разбуним духовете около продукта е да го пуснем през спектрофотометъра и да видим всъщност какво има вътре.
_________________ The only way to be 100% certain that work has been done properly is to do it yourself.
|
|
|
|
| Съб Май 07, 2016 10:59 am |
|
|
|
Vmax
|
|
На 2 страница от темата има пуснат material data sheet.
|
|
|
|
| Съб Май 07, 2016 2:09 pm |
|
|
|
miro74
|
|
и аз да напиша нещо от 2 г. карам с evans,като наблюденията ми са следните: 1. надуване на маркучите-пак си надува,колко по-малко не мога да кажа... 2. водната помпа мн. по-трудно върти evan-сa(по-трудно я раздвижва,а усилието на помпата е по-малко),на празен ход даже и в студено време перката работи поне 2-3 мин.,а с антифриз не беше така,подадеш ли газ спира доста по-бързо 3. двигателят мн. по-лесно се форсира-това май е единственото положително при мен 4.температурата на двигателя не се променя-evans,антифриз-държи си еднакви градуси 5. за 2год. и 30к км. съм долял 150мл. 6. свалих маркуча от двигателя към радиатора(само за проверка) и е като нов-никакви отлагания,корозии и други аномалии само да уточня,че радиатора ми е mishimoto,а капачката на радиатора е на 0.9 bar.,колата се кара ежедневно,но често над 5 и дори над 6000 оборота... надявам се да съм бил полезен
|
|
30
|
|
| Съб Май 07, 2016 4:25 pm |
|
|
|
Пухи
Регистриран на: Нед Яну 11, 2009 12:35 am Постове: 31 Местоположение: София/Девин Рейтинг: 26
|

miro74 написа: и аз да напиша нещо от 2 г. карам с evans,като наблюденията ми са следните: 1. надуване на маркучите-пак си надува,колко по-малко не мога да кажа... 2. водната помпа мн. по-трудно върти evan-сa(по-трудно я раздвижва,а усилието на помпата е по-малко),на празен ход даже и в студено време перката работи поне 2-3 мин.,а с антифриз не беше така,подадеш ли газ спира доста по-бързо 3. двигателят мн. по-лесно се форсира-това май е единственото положително при мен 4.температурата на двигателя не се променя-evans,антифриз-държи си еднакви градуси 5. за 2год. и 30к км. съм долял 150мл. 6. свалих маркуча от двигателя към радиатора(само за проверка) и е като нов-никакви отлагания,корозии и други аномалии само да уточня,че радиатора ми е mishimoto,а капачката на радиатора е на 0.9 bar.,колата се кара ежедневно,но често над 5 и дори над 6000 оборота... надявам се да съм бил полезен Потвърждавам описаното по-горе от колегата. Аз съм с ЕВАНС от 4 години с изминати над 60К км и не съм доливал нито капка. Оценявам най-вече спокойствието, че няма да кипене чайника по време на път. Моят модел двигател (EJ204) е с термостат, който започва да отваря на 93 град. и е напълно отворен на 96 градуса. Охлаждащите перки на радиатора се включват на 102 градуса и свалят на 96-97. На дълъг път се поддържа постоянна температура около 96-98 градуса. Допълвам, че след поставянето на газова течна фаза Vialle LPi преди 1 година (изминати 17000км на газ) по никакъв начин не се повишиха тези температури. Като потребител съм доволен от ЕВАНС.
_________________ Subaru Forester MY09 2.0XS 5MT Dual Range, Vialle LPi Run, Forest ......... Run!
|
|
15
|
|
| Съб Май 07, 2016 6:03 pm |
|
|
|
mitoko
Регистриран на: Сря Юли 02, 2008 11:41 pm Постове: 1800 Местоположение: Sofia
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91  
|
|
И двамата ли сте забелязали симптоми на надув(налягане) да уточним ? И това с водната помпа и развъртането е неясно , по-добре ли върви колата с Еванс ?
_________________ METHANE LIMITED EDITION (CNG)
|
|
|
|
| Съб Май 07, 2016 9:33 pm |
|
|
|
miro74
|
|
При мен лично надуване си има,даже мисля,че е същото като при работа с антифриз-то иначе няма как да прелива в разширителния съд... А сега за помпата-при едни и същи обороти движението на течността в двигателя е с различен дебит(дали от вискозитет или от нещо друго-не знам). И да-колата се форсира мн. по–леко,усеща се веднага след смяната на течностите,и мотора се усеща по-разтоварен...давам колата за проба Благодаря за вниманието
|
|
|
|
| Нед Май 08, 2016 11:45 am |
|
|
|
mitoko
|
Това с надуването не е добре нали уж нямало Преди да сложиш еванса спази ли процедурата с предварителната течност - prep fluid И ако си от софия може да се възползвам от теста и адмирации за което  И от последните актуални мнения 1за WS tele... И 2 за еванс
|
|
|
|
| Нед Май 08, 2016 1:09 pm |
|
|
|
melhaer
Автомобил: Subaru Outback, H6, 2005
Рейтинг: 117  
|
|
Да ви докладвам и аз нещо инетересно:)
Последният път като проверявах Еванса, защото аз доливах, понеже имах малък теч от щуцера на печката, и бях оставил капачката на казанчето отворена;) У така 400 км, ми не беше изчезнал:) Т.е. има разширяване, но предполагам с обикновен антифриз, целият кош щеше да е измит:)
Да допълня към моите впечатления - откакто сложх Еванса, според мен колата работи по-добре, но аз по едно и също време го сложих него, смених маслото на ск. кутия с RedLine D4 + и в двигателя и в ск. кутия ползвам съответните добавки на любгрд - та са прекалено много компоненти, за да мога да твърдя, че е от Еванса.
А под-по-добре, разбирам по-мазно...не знам как да го обясня по друг начин.
|
|
|
|
| Нед Май 08, 2016 5:09 pm |
|
|
|
mitoko
|
Това дето викаш мазно май е от автоматика , миналата седмица и аз смених мойто масло не с RLine , и забелязах по-плавна работа .аз не съм с еванс Ти си сменил всичко с най доброто , нормално да стане по мазна колата, ако беше направил и едно дино преди и след щеше да е безценно 
|
|
|
|
| Нед Май 08, 2016 6:17 pm |
|
|
|
Пухи
Регистриран на: Нед Яну 11, 2009 12:35 am Постове: 31 Местоположение: София/Девин Рейтинг: 26
|
mitoko написа: Това с надуването не е добре нали уж нямало Преди да сложиш еванса спази ли процедурата с предварителната течност - prep fluid И ако си от софия може да се възползвам от теста и адмирации за което  И от последните актуални мнения 1за WS tele... И 2 за еванс Има си леко налягане в маркучите, но не са твърди. Според мен двигателя се развърта по-лесно след конверсията към ЕВАНС. Тази течност си има температурно разширение, но много по-малко от водата. Капачката ми е оригиналната на 1.1 бара и пропуска в преливането казанче около 2-3 пръста - след такова преливане в казанчето, маркучите омекват и няма допълнително налягане повече. Конверсията я правих при Краси в предишния му сервиз - с преп. флуид, съгласно всички предписания на производителя.
_________________ Subaru Forester MY09 2.0XS 5MT Dual Range, Vialle LPi Run, Forest ......... Run!
|
|
|
|
| Нед Май 08, 2016 6:37 pm |
|
|
|
miro74
|
|
за mitoko, ако искаш пиши на лични,ще ти дам тел. и може да пробваш каквото поискаш,ще ти докарам колата,ще покараме по яко,ще пипнеш маркучи и каквото желаеш... а иначе,всичко е по предписание-preparation fluid,после evans,как си трябва... даже ако някой иска preparation-a,давам-правил сам 1 промивка,а казват,че може 5... всъщност,който иска да казва-давам всичко-да кара,да пипа,да гледа-кой за каквото има желание... благодаря за вниманието
|
|
|
|
| Нед Май 08, 2016 7:20 pm |
|
|
|
mitoko
|
miro74 написа: за mitoko, ако искаш пиши на лични,ще ти дам тел. и може да пробваш каквото поискаш,ще ти докарам колата,ще покараме по яко,ще пипнеш маркучи и каквото желаеш... а иначе,всичко е по предписание-preparation fluid,после evans,как си трябва... даже ако някой иска preparation-a,давам-правил сам 1 промивка,а казват,че може 5... всъщност,който иска да казва-давам всичко-да кара,да пипа,да гледа-кой за каквото има желание... благодаря за вниманието аз също благодаря и за инфото и предварително за бъдещите тестове 
|
|
|
|
| Пон Май 09, 2016 1:27 pm |
|
|
|
subarist
Автомобил: Subaru Legacy H6 2004
Рейтинг: 244     
|