Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
Летни гуми - модели, коментари, впечатления...
| Автор |
Съобщение |
|
balbeck
|
|
Старият ми автомобил го карах три лета с DUNLOP SP Sport FastResponse. Много добра гума - държеше се чудесно и на сухо и на мокро и при аквапланинг. Форестъра миналата година го купих с GOODYEAR EXCELLENCE. Като цяло се държат добре и на сухо и на мокро, но са доста шумни.
|
|
|
|
| Пет Мар 16, 2012 8:21 am |
|
|
|
valadares
Регистриран на: Съб Юли 17, 2010 10:44 am Постове: 2539 Местоположение: варна
Автомобил: Н6'08SUBARcharged RAPTOR
Рейтинг: 179   
|
|
аз мисля да тествам другата седмица Pirelli Cinturato P7 XL 225/55 R17 101W, много съм доволен от VREDESTEIN spotrac 3,само че нестава за излизане от пътя,много лесно се кривят,но въпреки това стабилна
_________________ ако пътят пред нас свърши,нека го направим..
|
|
|
|
| Пет Мар 16, 2012 8:46 am |
|
|
|
ilian
Регистриран на: Пон Окт 15, 2007 1:18 pm Постове: 46 Местоположение: София Рейтинг: 0
|
 Аз съм с Yokohama Advan A10 - не са нещо особено - шумни са и бързо се износват, обаче на мокро се държат добре! Но и това лято ще изкарат!  А за следващото лято съм решил твърдо да взема Dunlop - може би този SportMaxx RT!
_________________ Subaru Impreza WRX 2008
|
|
|
|
| Пет Мар 16, 2012 11:08 am |
|
|
|
tony
|
valadares написа: аз мисля да тествам другата седмица Pirelli Cinturato P7 XL 225/55 R17 101W Ще чакам с интерес теста. За догодина съм се спрял на Dunlop или Pirelli. 
|
|
|
|
| Пет Мар 16, 2012 6:04 pm |
|
|
|
den4o
Регистриран на: Нед Ное 25, 2007 12:25 am Постове: 323 Местоположение: Маастрихт
Автомобил: 08 outback 3.0
Рейтинг: 24
|
Преди 2 години и аз исках да слагам пирели P7, но в последния момент позагледах цифрите, бяха ми "заделили" 4 годишни отлежали.....В склада Боряна-Дряново-уж чрез познати,уж на добра цена от директните вносители...тогава взех йокохамите ,че бяха съвсем пресни-на няколко седмици и да си призная -не съжалявам въобще. По- късно се оказа,че в Англия струват 2 пъти по-малко от това,което платих в Дряново. https://www.ears.co.uk/advanced_search_ ... =1&sort=3a
_________________ 2008 outback 3.0Rn 2002 toyota hiace 2.5 D4D 2008 daihatsu coure 1.0 2010 guzzi griso 1100
|
|
|
|
| Пет Мар 16, 2012 8:32 pm |
|
|
|
gy74
Регистриран на: Пет Апр 02, 2010 1:36 pm Постове: 674 Местоположение: Бургас
Автомобил: Subaru impreza 2.0R,MY06
Телефон: 0897808143
Рейтинг: 4
|
Две лата съм с Мишелин пилот и още имат грайфер ,и то доста.Малко са нестабилни на вода ,ама си го имам на ум.Това ще им е трето лято и май последно,размер 205/50/16,слабото им е ,че не държат на висока скорост по дупки/ями имам предвид/от 8 бр вече съм само с 4 бр,много балони след което направо хвърлям.Някой подсилват балоните с лепинки но ми се струва прекалено рисково за високи скорости,А да не забравя Мишелините ги карам лятото с азот ,не прегряват дори в най-големите жеги.С размера -голямо търсене,голям зор. 
|
|
|
|
| Пет Мар 16, 2012 10:44 pm |
|
|
|
Иван Шопов
|
В прикачения файл може да видите извадка от тестовете на летни гуми на ADAC (размер 205/55R16). На теория тестовете им са безпристрастни и точни. Въпреки тях обаче пред Conti Premium Contact 5 аз лично смятам да взема за бързото комби Dunlop SP FASTRESPONSE или Dunlop Sport Max RT. Ето и доводите: Sport Max според някои от тестовете има еднакъв спирачен път на мокро и сухо като Conti (лидера на ADAC). От друга страна обаче имайки предвид състоянието на родните пътища, при едно добро попадение в дупка на две гуми от една страна, собственика абсолютно "увисва" заради асиметричната им шарка ( биха станали прекалено много десни и задни едновременно  ). Fast Response от друга страна е дал данни за по-бавно износване, но извода, който мен лично ме интересува е, че спрямо Conti биха устискали повече на "агресивно каране". Conti принципно не ме радва като марка, а и като еднообразност на моделите си в продължение на години. Убеден съм, че дадените данни биха улеснили чудесно "обичайният немски шофьор", но аз не смятам да карам като него. Мисля, че и подобен избор стои пред всеки един от нас, който не обича да вижда стрелката на оборотите ниско долу. Е, като че ли Sport Max ще бъде моят избор, докато тайни стискам палци и без лепенка "Бог ми е навигатор!" на задната броня да издържат повечко.  P.S. Ако някой има затруднение с намирането на гуми - мога да помогна. 
Прикачени файлове:
ADAC-SUmmer 2012 test.JPG [ 81.32 KiB | Прегледано 2735 пъти ]
_________________ Когато на готин човек му е кофти - това е блус. Когато на кофти човек му е гот - това е чалга!
|
|
|
|
| Пет Мар 23, 2012 2:04 pm |
|
|
|
Pacone 4X4
Регистриран на: Пон Фев 09, 2009 5:45 pm Постове: 2163 Местоположение: София
Автомобил: Subaru OBK 2.5 SVT 2011
Телефон: 0888492747
Рейтинг: 261     
|
Мой съвет е да пробваш SP MAXX TT(с кевларени нишки вместо стоманени в каркаса)...невероятна гума е това...по-лека и по-здрава от конкурентите си в съответните размери  RT-то е нова модификация, за която още нямам отзиви...дано следва успешната линия За мен марката към която съм силно пристрастен е именно DUNLOP и определено има защо 
_________________ Subaru Outback 3.0 2002, Subaru Outback 2.5 2011 Пламен Маринов
|
|
|
|
| Пет Мар 23, 2012 2:37 pm |
|
|
|
capoeira
Регистриран на: Пон Фев 21, 2011 1:26 pm Постове: 49 Местоположение: Sofia
Автомобил: Legacy 2.0 '00 AT
Рейтинг: 7
|
|
Аз карам Fastresponce вече втори сезон и съм много много доволен, единствено шума ми идва в повече но може и да е защото на предипните гуми бях и с по големи балони и по-малки джанти. сцеплението му свършва далеч след като увереноста ми свърши.
|
|
|
|
| Пет Мар 23, 2012 2:43 pm |
|
|
|
Иван Шопов
|
Pacone 4X4 написа: Мой съвет е да пробваш SP MAXX TT Това го обмислях честно казано. Минусите и обаче са по-малко комфорт и повечко шум, макар че след монтирането на новото кюмбе отзад мога да чуя всичко, което вдига не по-малко шум от МИГ-29. Огледах и Michelin Pilot Sport 3, но не съм им фен, заради кълченето им в завои най-вече. Conti Premium Contact 2 не е лош за агресивно каране, но вече споделих какво мисля за марката. Направил съм запитване за наличност и за двата модела на Dunlop, като с приоритет ще е ТТ. Много е трудно обущаря сам да си избере обувки, да знаете. 
_________________ Когато на готин човек му е кофти - това е блус. Когато на кофти човек му е гот - това е чалга!
|
|
|
|
| Пет Мар 23, 2012 3:30 pm |
|
|
|
Иван Шопов
|
Пу, не ми дава да редактирам. 4бр. 205/55R16 Dunlop Sport Maxx TT се обзаведоха с едно непретенциозно комби. 
|
|
|
|
| Пет Мар 23, 2012 6:33 pm |
|
|
|
evg3
Регистриран на: Нед Фев 21, 2010 10:05 am Постове: 1217 Местоположение: София, Троян
Автомобил: предишен: Impreza 2.0R
Рейтинг: 140   
|
Втора година ще си карам моя чифт Rainexpert. Хубави гуми са. Много съм доволен как се държат на мокро. Имаш чувството, че и през потоп ще минеш без акваланинг.
_________________преди: Impreza 1.8 '94 F4WD Impreza 2.0R '06 Symmetrical AWD сега: Daihatsu Sirion 4WD (full-fledged Justy)
|
|
|
|
| Пет Мар 23, 2012 7:03 pm |
|
|
|
Pacone 4X4
Регистриран на: Пон Фев 09, 2009 5:45 pm Постове: 2163 Местоположение: София
Автомобил: Subaru OBK 2.5 SVT 2011
Телефон: 0888492747
Рейтинг: 261     
|
Иван Шопов написа: Пу, не ми дава да редактирам. 4бр. 205/55R16 Dunlop Sport Maxx TT се обзаведоха с едно непретенциозно комби.  Чудесно се е получило,като се постопли истински чакаме отзиви Аз карам от 3г. с http://kamortires.com/models.php?model=129&lang=bg...прекрасна японска изработка,макар и вече остаряла спрямо TT,GT,RT 
_________________ Subaru Outback 3.0 2002, Subaru Outback 2.5 2011 Пламен Маринов
|
|
|
|
| Пет Мар 23, 2012 10:53 pm |
|
|
|
taipan
|
Освен на Пацо, имам вяра само на TireRack. Ето класациите по тип гуми според ревютата на стотици хиляди шофьори: http://www.tirerack.com/tires/surveyresults/index.jspТестовете на различни асоциации са много хубаво нещо, до няколко години се съобразявах предимно с тях, но недостатъкът е, че там няма как да се хване степен на износване, шумове след първите км, склонност към поява на балони и реален опит от екстремни ситуации. Освен това има информация за масата на гумите и джантите, за съвместимост на джанти с гуми и какво ли още не. От моя опит съм се убедил, че ако човек има време да проучва и да се занимава, ще намери много добра гума цена/качество - аз се спрях на Кумхо Екта или нещо такова, дано да е добра. Ако няма време, не му се занимава и има средства - взима който и да е Мишлен и няма да сбърка 
_________________ https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bigdinch.mobile
|
|
|
|
| Съб Мар 24, 2012 3:30 pm |
|
|
|
Иван Шопов
|
За асоциациите си прав - разни групировки, разни идеали. Аз лично се доверявам най-вече на опита, който имам, а подробните описания ползввам само за да проуча нововъведенията, които не се виждат с просто око.  В крайна сметка пълно щастие няма и каквито и статистики да гледаме - всичко е въпрос на компромис, който не винаги е свързан с цената. Отдавна обаче мина времето на "Мишелин и всички останали" и мога да ти посоча поне три по-евтини марки, които със сигурност ще бъдат много по-добри спрямо Мишелин по общите критерии пробег, сцепление, цена. 
|
|
|
|
| Съб Мар 24, 2012 5:42 pm |
|
|
|
alex5428
Регистриран на: Съб Ное 14, 2009 12:24 am Постове: 1414 Местоположение: смолян
Автомобил: STI (GVB)
Рейтинг: 225     
|
Ванка аз нещо не схванах за контито? Аз карам с контакт 3  и да асиметрични са но нямат посока и няма проблем да ги слагаш където ти е кеф 
_________________"ladies and gentlemen the wing is back  "
|
|
|
|
| Съб Мар 24, 2012 7:18 pm |
|
|
|
Иван Шопов
|
|
Прав си, в бързината съм омешал в собствената си куха тиква моделите (гледах около 30 различни варианта на този размер). Грешката е моя и Conti не са едновременно асиметрични и леви/десни. Извинявам се!
|
|
|
|
| Съб Мар 24, 2012 8:00 pm |
|
|
|
taipan
|
Иван Шопов написа: Отдавна обаче мина времето на "Мишелин и всички останали" и мога да ти посоча поне три по-евтини марки, които със сигурност ще бъдат много по-добри спрямо Мишелин по общите критерии пробег, сцепление, цена.  Точно това имах предвид и така уж се спрях на Кум(х)о-то, поне засега Но изключвайки ценовия фактор Мишленът явно още е водещият фактор при гумите, гледам класациите с милиони изтествани км на вид гума. Преди време минах от Мишлен на почти всички други марки в топ 10, но впечатленията ми съвпадат с тези от real life класациите: Клас много бързи летни: http://www.tirerack.com/tires/surveyres ... sp?type=MPКлас бързи летни: http://www.tirerack.com/tires/surveyres ... p?type=UHPНо най-ценното тук са не толкова класациите, колкото ревютата. Некоректните са малко и лесно се отсяват, така че човек може да придобие много добра представа.
_________________ https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bigdinch.mobile
|
|
|
|
| Нед Мар 25, 2012 4:46 pm |
|
|
|
ortho
Регистриран на: Пет Сеп 25, 2009 9:33 pm Постове: 91 Местоположение: Пазарджик
Автомобил: Импреза 1,6 '99; Легаси 2.0 2005
Рейтинг: 0
|
|
Имам изградено мнение за гумите и то е в полза на марката ханкук. Използвал съм множество различни видове нови гуми и определено мога да кажа, че в съотношение цена/качество това е най-доброто. (Не правя реклама, доктор съм.) карал съм на трите коли, които съм имал/имам повечето големи марки и модели гуми. Цялото търсене приключи, когато докараха хондата ми (другата кола) с ханкук 440, смених ги с мишлен и продадох мишлена на втората седмица. После карах гудиър игъл акватред, супер на мокро, на сухо пързаля. В момента карам хондата пак с ханкук вентус прайм 2 и не смятам да търся друга марка. За Субаруто ползвах фулда - не става, кумхо екста - зле, ханкук - супер, а сега ми попаднаха много на сметка Бриджстоун туранца - гумата е много добра. Но е доста по-скъпа. Единствен кусур на Ханкук е, че се износват доста бързо. На мене това не ми пречи, даже ми харесва. Определено препоръчвам модела к105
|
|
|
|
| Пон Мар 26, 2012 8:55 am |
|
|
|
BayDragoy
Регистриран на: Сря Ное 24, 2010 5:27 pm Постове: 18 Местоположение: София
Автомобил: Sularu OUTBACK 2.5i '99
Телефон: 0899270211
Рейтинг: 0
|
|
Здравейте колеги,
Наскоро се сдобих с "нов" Legacy Outback 2.5i '99 и пред мен доста ребром изникна въпроса за нови летни гуми. Дайте препоръки или споделете опит какви гуми и евентуално къде сте сменяли и сте останали доволни. По спецификация размерът е 215/60/16, а оригиналната ми резервна е Geolander GO40
|
|
|
|
| Вто Мар 27, 2012 9:14 pm |
|
|
|