Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр <  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  >
 ...Проект - как да не "духват" нашите гарнитури... 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 183
Автомобил: Субару Форестър 2,5 ХТ
Рейтинг: 29
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Колега deadman,
мисля, че съм схванал за какво точно е темата. Ако оригиналния термометър не реагира при разлики от 20 - 30 градуса следва да се помисли за по точно измерване - с телефон или друг прецизен термометър.
Ако работата на газ повишава много температурата, би могло да се пристъпи към някои от изброените мерки. Темата наистина е обширна и биха могли да се предприемат различни действия.
Сещам се за добавки към масла, които понижават триенето и съответно температурата. Може би трябва да се потърсят антифризи с по-висока точка на кипене. Ако охладителната система не осигурява налягане от 0,9 до 1,1 бар , кипенето започва при по ниска температура. Проблемите с гарнитурите идват не от 2 -3 градуса повече, а от газовите мехурчета в охладителната течност.
А по отношение на майсторите , които не притягат болтовете, те съвсем не са рядкост.
Съжалявам, ако повтарям неща известни на повечето съфорумници, но темата ми беше интересна.

Нед Май 19, 2013 7:41 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Постове: 1100
Автомобил: Legacy 2,0 AT
Телефон: 0889808309
Рейтинг: 323
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
automan написа:
Колеги,
Много неща написахте относно поддръжката на радиаторите, охладителната течност вътре, но не става ясно защо усилията са насочени само в тази посока. Защо се налага изваждането на охлаждащата система за скоростната кутия от водния радиатор?
Променя ли се температурата на водата при движение на газ?
Забелязвали ли сте някога отклонение на стрелката от нормалното (средата на термометъра) при движение с по-големи скорости на бензин и на газ?
Аз лично не съм забелязвал промяна в температурата при различни скорости и в горещо време. Имал съм Легаси на газ и сега Форестър турбо с ГИ. При Форестъра, който е с МТ, има също охлаждане на маслото от скоростите през водния радиатор. При различни режими на работа, температурата остава постоянна.
Според мен усилията трябва да се насочат в друга посока. При смяна на гарнитура да се обърне внимание на повърхностите на главите и на блока. Всички петна, язвички или кривини рано или късно ще доведат до пробив. Освен това съм забелязал, че много "майстори" не притягат повторно главите, след определен пробег. От собствен опит знам, че това се налага. Дори гарнитурите да са оригинални, пак идва момент да се сменят.
При много от изпарителите на газови уредби, една гумена мембрана отделя газта от охлаждащата течност. При остаряване се случва да се пропука и газта да проникне в охладителната система. Това също може да е причина за "издухване" на гарнитури.

Приятелю,действам малко като "Разбивачи на митове",един казва така,друг онака,но в крайна сметка някой има ли информация от първа ръка,че след направените ъпгрейди ще се реши проблема с гарнитурите или ще остане. Защото,ако сега някое светило от сервизите каже,че с поставянето на допълнителните кулери 100% следващите 2-300 000км. няма да влезеш в сервиз заради "духнали" гарнитури,то масата ще се засилим да ги слагаме.Но си представи,че след поставянето и след 100 000км си в бокса - какво правим тогава.Заключението ще е ,че парите за Ъпове са пръснати на вятъра ! За това именно сега в рамките на няколко дни ще се синтезират мнения,после ще се постави всичко,ще снимам километража и ще започна проследяването на всичко което ще се случва.

Цитат:
Стрелката на прибора за температура на антифриза стои по средата от около 76-78 градуса до 100 градуса. Мръдне ли леко на горе от средата най-добре право в сервиза.

Благодаря за това подсещане,в тази връзка мисля,че ще е добре да се поставят на маслените кулери датчици а водния ще се чете от съществуващият,което означава,че ще трябва да се постави някакъв дисплей вътре в купето - ще помисля в/у това ....

Последна промяна pradabg на Нед Май 19, 2013 8:01 pm, променена общо 1 път

Нед Май 19, 2013 7:54 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 954
Автомобил: Impreza 2,0
Рейтинг: 470
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Повишаването на точката на кипене не е решение тъй като примерно етилен-гликол (повечето от антифризите) смесен 50/50 с вода повишава точката на кипене с 4 градуса при 1,1 бар налягане в системата. Това обаче е за сметка на топлопренасянето - повече антифриз - по-лошо топлопренасяне (топлопреноса на водата е 0,6 W/m, а на 50/50 смес на вода с антифриз е 0,41 W/m). Трябва да не се позволява охлаждащата течност да достига до кипене. Това се постига с по-голям коефициент на топлопренасяне. За това водата се смесва на Water Wetter и при смес 50/50 температурата на охлаждащата течност остава под точката на кипене при еднакви обеми.

Нед Май 19, 2013 8:00 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5904
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Според мен няма кой-знае какъв смисъл от инициативата - тези 2.0 до колкото знам просто нямат проблем с гарнитурите.
Проблем принципно има при моя 2.5 EJ25D. Като я взех колата я обслужих, промихме радиатора, нов антифриз червен Мотул, течности ала-бала... година по-късно си проби гарнитурата, но културно, постепенно :D Загряваше на място, ако работи, върна само част от антифриза в разширителния съд и се прибрах до София /~200 км/ съвсем нормално, а после и до Пловдив стигна :cool:
Там - стандартен ремонт - нови гарнитури /метални трислойни, но и старите бяха такива/, профилактичен шлайф на главите, напасване клапани и гумички... нов антифриз червен Валволин и.... вече 4 години карам без проблеми с гарнитурите. Година по-късно проби радиатора /отново стандартен проблем/, но 300 лв за нов BNR и така...
колата си върви пу пу :beer:

Нед Май 19, 2013 8:01 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Напуснал форума
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
BAlexandrov написа:
Според мен няма кой-знае какъв смисъл от инициативата - тези 2.0 до колкото знам просто нямат проблем с гарнитурите.
Проблем принципно има при моя 2.5 EJ25D. Като я взех колата я обслужих, промихме радиатора, нов антифриз червен Мотул, течности ала-бала... година по-късно си проби гарнитурата, но културно, постепенно :D Загряваше на място, ако работи, върна само част от антифриза в разширителния съд и се прибрах до София /~200 км/ съвсем нормално, а после и до Пловдив стигна :cool:
Там - стандартен ремонт - нови гарнитури /метални трислойни, но и старите бяха такива/, профилактичен шлайф на главите, напасване клапани и гумички... нов антифриз червен Валволин и.... вече 4 години карам без проблеми с гарнитурите. Година по-късно проби радиатора /отново стандартен проблем/, но 300 лв за нов BNR и така...
колата си върви пу пу :beer:

Лично Аз мисля,че инициативата има смисъл и ако смяната на гарнитури на глави за едни е "стандартен ремонт",то за други е драма. Днес проверих по моргите и за автоматични трансмисии и ДВГ (от Ауди,БМВ и тн.) кулерите с термостати са под 100лв. Като се сложат още към 200лв. за монтаж и маркучи, то определено 4-500лв са двойно по-малко от един "стандартен ремонт" ! А може би греша .......

Нед Май 19, 2013 8:23 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5904
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Съвсем вярно е!
Искам да кажа, че със стандартно поддържане - пак направи проблем. Със стандартното поддържане след това пък... няма проблем. :-?
И това при двигател, който принципно има проблем с това, а ти при такъв, при който уж не е често срещано според мен ще изкараш стотици хиляди преди да стане нещо, но тъй като не е ясно какво е правено до сега и как е поддържан, за да е чист експеримента трябва да започнеш със смяна на гарнитурите :cool:

Нед Май 19, 2013 8:25 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 1555
Автомобил: Forester 2.0 sf5 ,Outback 2.5 b13
Телефон: 0888 8едно7 81две
Рейтинг: 571
Отговори с цитат
Колкото и вечни да се опитвате да направите гарнитурите,има неща по главите,които са по малко трайни от тях,като например вложки,семеринги,клапани,гарнитури на смукателни и изпускателни колектори....В един момент е препоръчително да "духне" гарнитура за да може да се обслужат и тези неща..Гумата/вложките/ има много по кратък живот от гарнитурата на главата.Та в този ред на мисли според мен няма голям смисъл да се правят сериозни ъпдейти,естествено ако автомобила не загрява при натоварвания.При повечето колеги с духнала гарнитура проблема се е появил след 200 000км,като не се знае предишния собственик как е поддържал и експлоатирал колата преди това.Стандартните мерки, като почистване на радиатора отвън и отвътре,добра охладителна течност са достатъчни за сток автомобил според мен.
 12

Пон Май 20, 2013 7:10 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
BAlexandrov написа:
Съвсем вярно е!
Искам да кажа, че със стандартно поддържане - пак направи проблем. Със стандартното поддържане след това пък... няма проблем. :-?
И това при двигател, който принципно има проблем с това, а ти при такъв, при който уж не е често срещано според мен ще изкараш стотици хиляди преди да стане нещо, но тъй като не е ясно какво е правено до сега и как е поддържан, за да е чист експеримента трябва да започнеш със смяна на гарнитурите :cool:

http://allwheeldriveauto.com/subaru-hea ... explained/

При твоя модел Божо, проблема идва от дизайна на гарнитурата - от 1997 Субару въвеждат трислойната метална гарнитура с графитено покритие, което не издържа. Тази гурнитура са подменя през 1999 с друг вид дизайн. В горният линк има интересна макар и не най-изчерпателна информация по проблема.
Преди 1997 е композитна гарнитура и най-вероятно заради това няма проблем. В линка се дава инфо и за смяната на маслото и за ефекта от смесването на гориво и масло върху покритието на гарнитурите, както и за един необсъждан от нас но напълно реален проблем - корозия по акумулатора, която предизвиква електролиза в антифриза, който от своя страна разяжда гарнитурата...
Интересно е че се посочва че първо теква лявата главата... И в края хората си казват, че трябва да се сменя маслото редовно и колата да се подържа по предписание / нищо ново под слънцето /.

Отделна тема е че течащите гарнитури са много повече проблем на 2.5 атмосферни и турбо двг, както частично на 3.0 отколкото на всички останали, тук Агента има инфо ама не ще да се включва...

Та ти нямаш проблем защото вече си сложил правилната гарнитура..

Пон Май 20, 2013 7:33 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 517
Автомобил: Outback H6 '01
Рейтинг: 66
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Цитат:
корозия по акумулатора, която предизвиква електролиза в антифриза, който от своя страна разяжда гарнитурата...

Е те това не го разбрах ?! :-?

Пон Май 20, 2013 8:07 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
mitashki35 написа:
Цитат:
корозия по акумулатора, която предизвиква електролиза в антифриза, който от своя страна разяжда гарнитурата...

Е те това не го разбрах ?! :-?

Разликата между това един съд с електролит да е акумулатор или електролизер е съпротивлението във веригата му.
При поява на електрохимична корозия по това, което наричаме минус на акумилатора и автомобила, се увеличава съпротивлението във веригата и от там акумулатора започва да се държи като електролизер. Тъй като корпусът на ДВГ е свързан физически с минуса на акумулатора всички алуминиеви и медни части прдобиват същите свойства.

Пон Май 20, 2013 8:23 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2779
Автомобил: ForesterS'02,Baja'03,Nissan EV
Рейтинг: 555
Отговори с цитат
deadman написа:
...

Стрелката на прибора за температура на антифриза стои по средата от около 76-78 градуса до 100 градуса...

Това е така и е измислено много умно, защото това е нормалната работна температура на двигателя. Ако стрелката се мърда при промяна на всеки градус в този диапазон, то или очите ти ще са постоянно в нея, защото тя ще мърда постоянно от отваряне/затваряне на термостат, включване/изключване на вентилатори или няма да и обръщаш внимание като мърда. Идеята е мръдне ли стрелката нагоре да привлече вниманието ти и да вземеш мерки, като изключване на климатика или спиране и изчакване да се охлади и намиране на причината за загряването. При моята импреза даже няма стрелка, а две лампи - синя докато загрее и червена, която никога не съм виждал и се надявам никога да не видя светнала :D

Пон Май 20, 2013 10:25 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
plaskom написа:
deadman написа:
...

Стрелката на прибора за температура на антифриза стои по средата от около 76-78 градуса до 100 градуса...

Това е така и е измислено много умно, защото това е нормалната работна температура на двигателя. Ако стрелката се мърда при промяна на всеки градус в този диапазон, то или очите ти ще са постоянно в нея, защото тя ще мърда постоянно от отваряне/затваряне на термостат, включване/изключване на вентилатори или няма да и обръщаш внимание като мърда. Идеята е мръдне ли стрелката нагоре да привлече вниманието ти и да вземеш мерки, като изключване на климатика или спиране и изчакване да се охлади и намиране на причината за загряването. При моята импреза даже няма стрелка, а две лампи - синя докато загрее и червена, която никога не съм виждал и се надявам никога да не видя светнала :D

Абслолютно съгласен :good: . Само червената лампа за горивото да светва на всички ни пу пу :D

Пон Май 20, 2013 10:31 am
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Отговори с цитат
1. Маслото е поръчано,спрях се на : Amsoil 0W30 Signature Series SSO :cool:
2. Кулерът за охлаждане на трансмисията пристига утре .
3. Днес и направихме в Пловдив настройките на газта - със скорост 110-140 магистрално 8,5/100 :)
4. Предстой пълна смяна масло на трансмисията (с пълна синтетика).

Така както вървят нещата от следващата седмица ще е готова с ъповете :)

Пон Май 20, 2013 4:05 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Отговори с цитат
pradabg написа:
1. Маслото е поръчано,спрях се на : Amsoil 0W30 Signature Series SSO :cool:
2. Кулерът за охлаждане на трансмисията пристига утре .
3. Днес и направихме в Пловдив настройките на газта - със скорост 110-140 магистрално 8,5/100 :)
4. Предстой пълна смяна масло на трансмисията (с пълна синтетика).

Така както вървят нещата от следващата седмица ще е готова с ъповете :)

5. Кулерът за маслото на двигателят също е наличен :)

Пон Май 20, 2013 9:25 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Отговори с цитат
След няколко дневно четене по световните Субару форуми (и не само),нискотемпературни термостати се поставят само на машини ,които се предвиждат да бъдат използвани за писта,защото минават и без това през ръцете на Маперите и въобще е непрепоръчително използването им за цивилно каране. Причините за това са много ....
От GM пък препоръчват,автомобили които се предвиждат да дърпат каравани и ще бъдат използвани за лек (и не само) Off-Road,като добър избор за ъпгрейд , да се поставят допълнителни кулери за масло на ДВГ и трансмсия с термостати. След това което почетох като препоръка от GM,мисля,че ми се изясни картината,защо ни "духват" гарнитурите. Въпреки,че добре си поддържаме автомобилите , колко от нас се стърпяха да не ги подложат на Off-Road с по 2-3-ри часови окопавания :giggle: - мисля,че истината е някъде тук ...

Вто Май 21, 2013 5:15 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
:good: Е това общо взето е и моето мнение по въпроса за прегряване на двигателите. Че конструкторите от Субару са си свършили работата и с една правилна поддръжка на системата не трябва да има проблеми при експлоатация на машината по предназначение. Но ако правиш някакви силови тунинги или колата се подлага на екстремни натоварвания е друг въпрос.

Вто Май 21, 2013 7:00 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 454
Автомобил: TDI
Рейтинг: 140
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Чакай сега, ако екстремно натоварване се брои ходенето за риба или да се окопаеш в някоя пряспа или пък просто да стигнеш някъде при по-тежък терен, наклон и условия, но колата го позволява?

За какво по дяволите ще ми е тогава 20 сантиметра клиренс, доста прилично 4х4. Аз ако ще си влача двата моста нон-стоп и ще храня толкова лаком (и спрял за 245 коня) двигател и няма да се възползвам от това - е за какво ми е тази кола въобще. За какво изобщо са го сложили тези неща конструкторите на Субару към колата, след като при малко зор прегрява. Та един смотан Голф 3 1.4 на газ на тъста ми ходи по какви ли не чукари за риба - места, където не смея дори със Субито да стъпя. Е няма загряване, няма нищо тази кола.

Вто Май 21, 2013 7:47 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
didoya написа:
Чакай сега, ако екстремно натоварване се брои ходенето за риба или да се окопаеш в някоя пряспа или пък просто да стигнеш някъде при по-тежък терен, наклон и условия, но колата го позволява?

За какво по дяволите ще ми е тогава 20 сантиметра клиренс, доста прилично 4х4. Аз ако ще си влача двата моста нон-стоп и ще храня толкова лаком (и спрял за 245 коня) двигател и няма да се възползвам от това - е за какво ми е тази кола въобще. За какво изобщо са го сложили тези неща конструкторите на Субару към колата, след като при малко зор прегрява. Та един смотан Голф 3 1.4 на газ на тъста ми ходи по какви ли не чукари за риба - места, където не смея дори със Субито да стъпя. Е няма загряване, няма нищо тази кола.

Що си обиждаш колата като я сравняваш с бюро на колела :pardon:
Причините за прегряване са комплексни и различни за различните двигатели на Субару - едни са по-предразположени към прегряване, други не.
Не съм съгласен напълно с Радо че офроуд е причината - по-скоро проблемна охладителна система - дали ще е термостат, дали перки или стар антифриз, или боклуци в системата. Както и калпав дизайн на първите метални гарнитури и по специално графитното им покритие / проблем който се среща и при други гарнитури - Ямаха /.

Аз пак бих насочил вниманието към термостата - след като сдава багажа на 100 000км, направете си сметката на коли с незнаен пробег как работи...

Ако колата ще се тунингова / турбо версиите / или ще се тормози на офроуд, тогава се правят модификации на системата на охлаждане и на трансмисията. В сток вариант мисля всички сме съгласни, че Субару са сметнали достатъчно добре колите за нормална употреба.

Вто Май 21, 2013 8:23 am
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Отговори с цитат
Мисля,че избързахме като обвинихме конструктивен дизайн на ДВГ,монтажа на ГИ(газов инжекцион) и какво ли още не,а не се обърна внимание на главното предназначение на марката Субару като цяло,а тя е създадена за сигуно и безопастно цивилно управление .
Всички демонстрации в нета които виждаме показват възможностите на автомобила,но това не е неговото постоянно предназначение.В тази връзка смятам,че на този етап може да се стигне и до заключение на темата .

Заключение 1 !

1. Системна проверка нивото на флуидите. Навременна смяна по километраж или времево предписание. Профилактика на охладителната система - почистване на радиатора както отвътре,така и отвън.Не чакайте термостата да се "обади",че има проблем,сменяйте го своевременно.
2. Решите ли да управлявайте автомобилите си извън пътя систематично ,както да дърпате ремаркета и каравани, то вземете следните мерки :
а) За автомобили с автоматични трансмисии - допълнителен кулер за охлаждането на АТ + допълнителен кулер за маслото на ДВГ-то. Инсталирането трябва да бъде пред вентилаторите за принудително охлаждане на охладителната течност за двигателят. Ако нямате място поради намиращият ви се кондензер на климатика или с цел да не затормозявате животът му,може да ги инсталирате в предните подкалници, малко над струята за охлаждане на спирачната система,но трябва да поставите и допълнителни вентилатори,в противен случай, не ще имате принудително охлаждане, ако се движите по пресечен терен или се пробвате да излезете след като сте се пооколали някъде.Препоръчително,но не задължително,смяна на водният радиатор с по-голям.
б) За автомобилите с Механична трансмисия - по-голям воден радиатор + кулер за охлаждане на маслото на двигателя.
3. Относно флуидите,то искам да изкажа Благодарност и Адмирации на колегата "=Alex=",който в темата viewtopic.php?f=1&t=5411&p=175646#p175646 намери времето да ни осветли, относно моторните масла,като от тук на нам,всеки може да прецени с какво масло да си управлява автомобилът ! По-нагоре в темата също искам да изразя Бладарност към колегата "deadman" за предоставената информация за охладителната течност,а също така , Благодаря на всички които взехте участие и бяхте съпричасни към развитието и !

п.с.1. Всеки,които не е запознат с устройството на проходимите джипове,то може да натзърне под капака им и да разбере защо може с тях да си ходи постоянно за риба,съпоставете всички охлаждащи системи с тези на автомобилите, които притежавате в момента .

п.с.2. И моето GSI (115кс) не загрява с постоянна скорост 180км/ч,нито при каквито и да е условия извън пътя не съм видял стрелката да достига 100 градуса - при постоянен тормоз (нещо което не можех да направя с WRX-са),но като съпоставих охладителните системи с тези на бившият ми вече WRX, то се оказа че :1-во - Водният му радиатор е по-голям и 2-ро - има кулер за охлаждането на ДВГ маслото и събираше с 1,5 литра масло повече от автомобил който е с 2-ва пъти повече коне ;)

п.с.3. Темата е именно за това " Проект,какво да направим,че да не ни прегряват автомобилите.

п.с.4. И Голф 1 има кулер за охлаждане на ДВГ-то ;) Но Аз не съпостявам марки автомобили, а търся причината и съответно решение на това което ни се случва !

Заключение 2

Всичко в темата е плод , взимайки се в предвид предписания,съвети,информация,технически характеристики от световни форуми и производители. Това, Не може да се приема за миродавно или икона, как трябва да ъпгрейднете автомобилите си ! Всички ситуации и условия са различни за всички ни,за това сами вземете решение какво,как и защо ! С тази тема и собствените си заключения Не казвам,че така трябва да се направи ! Успех на всички ! Аз лично чрез Вас, достигнах за себе си до тях и вече съм упоменал, какво ще направя с автомобилът си. От тук на сетне,очаквайте снимки,какво и как сме направили, а за напред обещаното - обективна оценка на случващото се !

Благодаря Ви !
Поздрави !
Радостин

Вто Май 21, 2013 9:02 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
didoya написа:

Аз не смятам това за екстремно натоварване, но ако твоята кола прегрява от ходене за риба или от окопаване в някоя пряспа и т.н., то не обвинявай марката и конструкторите на Субару. Аз съм имал 2 броя с "проблемните" 2.5 двигатели и при правилно обслужване никога не са загрявали. Изключвам един единствен път, след което се останови че радиатора е затлачен външно с боклуци и след измиване с препарат и струя вода всико си дойде на място ( колата беше на +200 хил.км). От тогава редовно си мия радиаторите :D.
Ако си чел ръководствата на Субару, там има таблица за периодичната проверка и поддръжка на автомобила, НО АКО автомобила се използва при натоварен режим (предимно градско каране, офроуд, дърпане на каравана и т.н.) на работа или при лоши атмосферни условия– повишена температура или запрашеност на въздуха, от има ДРУГА таблица. Както и се препоръчват други спецификации на използваните масла.

Вто Май 21, 2013 11:07 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  >