Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
Нови гуми със стар DOT - за и против
| Автор |
Съобщение |
|
BLUE 1
Регистриран на: Нед Яну 13, 2013 10:49 am Постове: 269 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Subaru Outback 2.5, `05, TLC `02
Рейтинг: 59 
|
|
| Чет Авг 22, 2013 9:58 pm |
|
|
|
mitashki35
Регистриран на: Съб Яну 22, 2011 11:46 pm Постове: 517 Местоположение: Стара Загора
Автомобил: Outback H6 '01
Рейтинг: 66 
|
Преди да иде в коша: нека се видим на зимна среща, да пробваме стар и нов дот,старо и ново вино, марки и модели гуми и ... 
|
|
|
|
| Чет Авг 22, 2013 10:21 pm |
|
|
|
pradabg
Напуснал форума
Регистриран на: Пет Фев 12, 2010 6:46 pm Постове: 1100 Местоположение: София
Автомобил: Legacy 2,0 AT
Телефон: 0889808309
Рейтинг: 323       
|
Само да вметна думите на мой много близък приятел работещ в BRIDGESTONE : < Токсините които се съдържат в смесите при производство на гуми,ги саморазграждат и стареенето започва от момента на създаването,независимо от начинът им на съхранение. Един и същ модел гума се износва по различен начин в зависимост от атмосферните условия в държавата където се използват,за това не може да се даде точен отговор, колко е живота на автомобилната гума. Условно се възприема,че след 5-тата и година,нейните качества са силно влошени, дори и при най-добрият метод на съхранение (температура на помещението,влажност и тн.). Някои производители твърдят,че този живот е 10-ет години,защото слагат не знам какви си добавки в смесите за намаляване на този процес,в което има минимална истина и повече рекламна стратегия.По-добре е, да си купиш гуми 2-ра ръка с 50% грайфер , но с пресен дот (на 2-3 години), отколкото чисто нови залежали с дот над 5-ет години. > Аз също си купих Йокохама с дот 37/10,но имайки в предвид,че въртя над 40 000км годишно,грайфера ще свърши преди да остареят  Тъй че,според мен е обосновано закупуването на 2-ра ръка гуми единствено, ако е съобразен годишният пробег с този на дот-а на производство не надминаващи времето за ползване 5-6 години от датата на производство. Но ако навъртате километраж до 10-12 000км. годишно,то най-добре е, да търсите чисто нови с възможно най-пресен дот. п.с.1. Смея да му вярвам,защото е в техническият отдел и се познаваме от деца  В крайна сметка не застрашавате само собственият си живот, а и на невинни участници в движението !!! Ще вметна думите извадка от темата на г-н Иван Шопов,които са ми направили изключително голямо впечатление още със самото и представяне : viewtopic.php?f=10&t=11221 < Тук е момента да кажа, че понякога правим чудеса, но не искайте от нас неща, които ще застрашават Вашия живот или този на околните! > 
_________________ http://www.dek.bg/main.php
|
|
|
|
| Чет Авг 22, 2013 11:30 pm |
|
|
|
BLUE 1
|
pradabg написа: Условно се възприема,че след 5-тата и година,нейните качества са силно влошени, дори и при най-добрият метод на съхранение (температура на помещението,влажност и тн.).  Би ли ми дал линк към тази информация? За тези дни докато обсъждаме качествата на нови гуми със стар ДОТ повечето неща които прочетох са, че при правилна ЕКСПЛОАТАЦИЯ и съхранение, живота на повечето качествени гуми може е между 6~10 години. Това е само един от сайтовете които не е на търговец и има полезна информация. Our experience has been that when properly stored and cared for, most street tires have a useful life in service of between six to ten years. And while part of that time is spent as the tire travels from the manufacturing plant to the manufacturer's distribution center, to the retailer and to you, the remainder is the time it spends on your vehicle. http://www.tirerack.com/tires/tiretech/ ... techid=138 Ако гумите не са сменяни от 10 години, считано от датата на производство (вижте раздел „Как се разчитат маркировките по гумата?“), Michelin препоръчва като предпазна мярка те да бъдат сменени с нови. Това е необходимо, дори когато те изглеждат използваеми и не са износени до нивото на индикатора за износване. http://www.michelin.bg/tyres/learn-shar ... e-my-tyresСпоред производителите, срокът на една гума е 10 години от датата на производство, стига да е съхранявана правилно. В случай, че е монтирана на автомобила – около 4 години от датата на монтиране, за зимните гуми – 3 години. http://novanews.bg/news/view/2012/01/20 ... %81%D1%82/Tire manufacturers such as Continental and Michelin say a tire can last up to 10 years, provided you get annual tire inspections after the fifth year. The Rubber Manufacturers Association says there is no way to put a date on when a tire "expires," because such factors as heat, storage and conditions of use can dramatically reduce the life of a tire. http://www.edmunds.com/car-care/how-old ... tires.html
|
|
|
|
| Пет Авг 23, 2013 6:03 am |
|
|
|
pradabg
Напуснал форума
|
BLUE 1 написа: Би ли ми дал линк към тази информация?
"Линкът" към тази информация ,ако четеш какво съм написал,е от техническо лице пряко участващо в разраборването на смесите на гумите ! Вътрешната информация няма да я намериш в официален сайт ! А това ,какво ще напише един производител, е като да си купиш масло пълна синтетика с база 3 - ти ми мислиш,че караш синтетично масло а то само модификаторите са такива,смятай,че при гумите положенито е същото Имам един единствен случай с гуми със стар дот, въпреки че грайфера бе 7мм. качвам ги,потеглям и след 30км пробег на магистралата със 150 се пръска предна дясна - едва тогава успях да оцена предимството на Субару и на автомобил 4х4 като цяло в такава ситуация - колата може да се каже,че не трепна, въпреки полягането на дясната страна ,като веднага след спирането (защото изпреварвах и камион за капак) се наложи да използвам пожарогасителя,защото гумата се запали от триенето в съприкосновение с джантата ! Не искам и да си помислям,как щях да се въртя като пумпал , ако бях с автомобил 2WD. Така че,не се опитвай да ми обясняваш с брошурки от нета кой какво казва, а най-малкото се постарай да не вдигаш големи скорости ! + това ще бъдеш крайно изненадан , колко бързо се износва грайфера И понеже темата не е да се надговаряме и да се убеждаваме,всеки носи глава на раменете и сам решава дали ще използва семейният бюджет за безопасността на автомобила (гуми,накладки,дискове,спирачна течност,окачване) или ще са по-важни маслата в двигателя,дифа,скоростната кутия,ролки и тн. при положение,че не може да съчетае и двете неща едновременно . И в духа на темата - Аз съм против използването на ""Нови" гуми със стар DOT, от мен един минус "-" ...
|
|
|
|
| Пет Авг 23, 2013 10:01 am |
|
|
|
mitoko
Регистриран на: Сря Юли 02, 2008 11:41 pm Постове: 1800 Местоположение: Sofia
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91  
|
нямали някъв мигновен тест за качеството на гумите като тези за маслото , режеш топче от гумата слагаш в уреда и ти казва всичко 
_________________ METHANE LIMITED EDITION (CNG)
|
|
|
|
| Пет Авг 23, 2013 10:12 am |
|
|
|
deadman
|
|
Колега Blue 1 няма да се опитвам да те убеждавам в каквото и да било. Само ще ти дам факти за зимни и летни гуми, които съм използвал. Фен съм на Мишлен и карам само с такива не само Легасито (единствено летни Гудиър имам и няма да повторя). Имах един комплект летни 15 цола Мишлен с ДОТ 2007 с навъртени 10к км, които бяха в една напълно суха маза, поставени в непропускащи светлина полиетиленови чували. Стояха от 2009 там. Миналата година щяха да бъдат монтирани на Импрезата след като дойде в нашата кочинка. Когато ги извадихме при гумаджиите се смаях. За три години бяха станали твърди като на детско камионче. И това при положение, че са съхранявани както требе. На момента бяха пуснати за продажба. Всеки сам си прави избор за себе си, но при положение, че единственото, което държи автомобила за пътя е с по-близки до ски характеристики отколкото до гума, аз не бих пробвал.
_________________ Не ми казвай колко си учил, кажи ми колко си пътувал
|
|
|
|
| Пет Авг 23, 2013 10:26 am |
|
|
|
BLUE 1
|
|
Сега видях, че темата е отделена и става въпрос вече за плюсове и минуси на нови гуми със стар ДОТ, за това и ще продължа дискусията. Да оставим на страна, че се набутах с шестгодишните пирелита и, че ще подложа на неимоверен риск живота си и този на семейството с тези галоши, но претенциите ми са относно воденето на спорове. Смисъла на един форум които засяга в по-голямата си част технически въпроси е мненията вътре да са обосновани и основани на конкретна информация от достоверен източник. Моята теза по принцип е следната- автомобилни гуми със стара дата на производство не са негодни за употреба, а изискват по-честа проверка и по-къс пробег. Да започнем с пръскането на гума в движение- това обикновено се дължи на дефекти или повреди в структурата на каркаса или слоевете корда. Дефектите може да са фабрични, но може и да са придобити при експлоатирането и. Една здрава автомобилна гума е проектирана да издържи до 6-7 атмосфери преди да се пръсне, а обикновено работното и налягане е около 2. Сама по себе си една нова здрава гума не може да се пръсне само защото е била на 6 или 7 години. Предполагам, че на всеки се е случвало на него или на негов близък да се е сблъска с подобен инцидент, обикновено това става с нови гуми или такива "супер" запазени и нови, но втора употреба! От тук идва и голямата изненада- ама как така се пръсна това е нова гума. Относно тезата на колегата ПрадаБГ, съжалявам, но думите на твоят приятел са със същата сила както и на моят приятел работещ с гуми от 20 години. Тук имаше и мнения, че 6 годишна гума се изважда от продажба в някой държави, да това е така видно от информацията на Британската асоциация! Но означава ли, че ако закупите гуми на 5 години и 6 месеца в Англия, то те трябва да се изхвърлят след 6 месеца? Другата теза на Прада, че на производителите не може да се вярва (давайки добър пример с маслата) донякъде е така, но първо от всички линкове които съм посочил един е на производител, а другите са от други източници. И второ, но не последно място, логиката на търговеца и производителя е точно обратната - те нямат интерес да произвеждат по-трайни гуми защото целта е да се купува и те да печелят, така, че съвсем логичен е извода, че крайният живот на една гума все пак е занижен, даже и поради причина презастраховане. Самият въпрос е твърде субективен, защото в него освен годината на производство са важни и един куп фактори! Крайни мнения по темата за мен са несериозни и повърхностни освен ако не са подкрепени с факти- например изследване на независими институти, законови забрани в някоя бяла държава и т.н. Всичко друго от рода на- това е така щото рейтинга ми е до небето пък ти си от вчера тук, или на мен с едни гуми ми се случи това и това за това истината е моята.....аз не го приемам. Съвсем умишлено не давам лични примери защото знам, че всеки може да дава такива........Преди да капарирам въпросните гуми аз съм говорил с достатъчно авторитетни за мен хора, прочетох много мнения както на професионалисти така и на любители и разбрах, че еднозначен отговор на въпроса ЗА или ПРОТИВ не може да има. Както и други в този форум ме посъветваха, отидох видях гумите, заведох с мен човек който е в бранша но не от въпросната фирма и на базата на всичко това взех решението си. Ако след време някой друг поиска мнение бих му отговорил по същият начин, а не директно с да (щото видиш ли аз съм купувал такива гуми и съм супер доволен) или не (пак по същата причина, ама с обратен знак).
|
|
|
|
| Пет Авг 23, 2013 12:38 pm |
|
|
|
pradabg
Напуснал форума
|
Заповядай колега чети и можеш на авторитетните си приятели също да им предложиш да го прочетат, преди да продължат да дават подобни съвети !!! http://www.safetyresearch.net/safety-issues/tires/ - Two independent studies in Germany, using different data sets, concluded that tires failed at a greater rate after six years and recommended manufacturers alert consumers in an effort to prevent potential crashes. In 1989, ADAC, Germany’s consumer advocacy counterpart to Consumers Union and AAA in the U.S., tested 23 unused spare tires ranging in age from five to 12 years old, in a high-speed bench test to determine the level of safety reserves over time. Although the test sample was small, the organization concluded: “Even tires that are just six years old – though they appear to be brand new – can present a safety risk. Tire experts even say that if they are not used, indeed, tires age more quickly.” Достатъчно интелигентно са обяснили,че след 6 години от дата на производство са рискови за безопасността. Това, че вие ще ги употребявате и разбира се, ще запазите неутралитет относно мнението си "За" и "Против" не ви прави чест ! Защото,след като така усърдно ни пускате брошурки,че до 10-ет годишен дот са безпроблемни (едва ли не),то ще трябва да си отстоявате позицията с отговор - ЗА - използването на "Нови" гуми със стар дот !!!
|
|
|
|
| Пет Авг 23, 2013 2:47 pm |
|
|
|
BLUE 1
|
pradabg ти не си чел нито моят пост, нито статията която си постнал! И моля те, въздържай се от определения, кое ми прави чест и кое не, някак си не ти отива! 
|
|
-4
|
|
| Пет Авг 23, 2013 3:13 pm |
|
|
|
Jores
Автомобил: Subaru Forester 2.0 Diesel MY2009
Рейтинг: 120  
|
Има един лаф - ти му говориш, оно рупа ли рупа... 
|
|
5
|
|
| Пет Авг 23, 2013 9:26 pm |
|
|
|
walker
Регистриран на: Съб Сеп 13, 2008 9:34 pm Постове: 325 Местоположение: Варна Рейтинг: 8
|
|
Гуми с много запазен грайфер,но стар ДОТ доведоха до занасяне на колата ми на Белмекен преди 2 години и в резултат - откъртена броня.Това са моите 2 стотинки по темата...
_________________ Всички пътища водят до Рим,само българските до автосервиза...
|
|
|
|
| Пет Авг 23, 2013 9:34 pm |
|
|
|
DDD
Регистриран на: Нед Дек 11, 2011 7:20 pm Постове: 782 Местоположение: София Рейтинг: 223    
|
Както се казва-най-добре нови гуми с нов DOT,...виж при ракията е обратно-колкото по-стар "DOT"-толкова по-добре;при виното-може и стар и нов"DOT",важното е да е от качествен материал и добър производител  .За последните две задължително-качествено мезе и добра компания  .Лека вечер колеги  .
|
|
|
|
| Пет Авг 23, 2013 10:26 pm |
|
|
|
pradabg
Напуснал форума
|
BLUE 1 написа: pradabg ти не си чел нито моят пост, нито статията която си постнал! И моля те, въздържай се от определения, кое ми прави чест и кое не, някак си не ти отива!  Повярвай ми ,прочел съм както вашата, така и поснатата от мене статия ! видео : http://www.youtube.com/watch?v=YdgkCezxP0c ; http://www.youtube.com/watch?v=ngIK4dmTGic Вече Ви обясних,че спор няма,надявам се правилно да ме разбирате и се извинявам,ако по някакъв начин съм Ви обидил,но за мен е несериозно да се твърди,че гуми с дот над 6-ст години, само защото са "чисто нови" от магазина са безопасни за употреба. А това,че разни спецове,не застават твърдо зад думите си "за" и "против" използването на гуми със стар дот ,на мен лично ми говори много за тяхната компетенция. Този път ще упомена и мой изключително близък приятел (като абсолютно достоверен и безпристрастен източник,защото явно техническо лице от завода на Брижестоун не помага и нямат тежест),при това е един от шефовете на ДЗИ,разследвайки обстоятелствата при ПТП с фатален край,гледат дълбочината на грайфера и ако според правилника е ОК,то поглеждат и дот -а, обикновено следвал израза - "така става като карат със стари гуми " ! От 4-ри месеца пътувам ежедневно по магистрала "Тракия" и не е изминал нито един ден ,без да видя автомобили и Тирове с пръснати гуми и няколко фатални инцидента . Препоръката ми лично към вас като колега на пътя е,да карате внимателно ! И моля без подобен род изказвания,не Ви отива !!! BLUE 1 написа: А мнозинството които карат с гуми втора употреба вероятна трябва да строят параклиси за възхвала на Бог за това, че са още живи! Темата спокойно може да иде в коша! .
|
|
|
|
| Пет Авг 23, 2013 10:29 pm |
|
|
|
BLUE 1
|
pradabg, Ок прав си! Не можах да се въздържа и само ще вметна, че това което си написал за разследването на човека от ДЗИ е.......малко наивно. Аз съм назначавал такива експертизи, в т.ч. и по дела на ПТП с причинена смърт, изобщо не е толкова просто както ти е обяснил твоят познат, а и показанията му не биха имали никаква тежест освен ако не е квалифициран технически експерт. pradbg, съжалявам, че така промени тона си и премина на Вие след като вече задочно се запознахме на ЛС, аз просто споря и по никакъв начин не съм целял да те засегна лично. Следващият път като идваш Пловдив се обади, мисля, че ще стигнем до консенсус по въпроса с ДОТ-а на живо 
|
|
|
|
| Пет Авг 23, 2013 11:44 pm |
|
|
|
pradabg
Напуснал форума
|
BLUE 1 написа: pradabg, Ок прав си! Не можах да се въздържа и само ще вметна, че това което си написал за разследването на човека от ДЗИ е.......малко наивно. Аз съм назначавал такива експертизи, в т.ч. и по дела на ПТП с причинена смърт, изобщо не е толкова просто както ти е обяснил твоят познат, а и показанията му не биха имали никаква тежест освен ако не е квалифициран технически експерт. pradbg, съжалявам, че така промени тона си и премина на Вие след като вече задочно се запознахме на ЛС, аз просто споря и по никакъв начин не съм целял да те засегна лично. Следващият път като идваш Пловдив се обади, мисля, че ще стигнем до консенсус по въпроса с ДОТ-а на живо  Нямаш грижи, а човека от ДЗИ ми е брат и е един от шефовете там (в Пловдив имам предвид  )
|
|
|
|
| Съб Авг 24, 2013 12:21 pm |
|
|
|
Jores
Автомобил: Subaru Forester 2.0 Diesel MY2009
Рейтинг: 120  
|
walker написа: Гуми с много запазен грайфер,но стар ДОТ доведоха до занасяне на колата ми на Белмекен преди 2 години и в резултат - откъртена броня.Това са моите 2 стотинки по темата... Еее, колега, то твоите сигурно не са били складирани правилно, иначе 7 годишните гуми били "супер"... 
|
|
|
|
| Съб Авг 24, 2013 3:50 pm |
|
|
|
Subarko
Пресен - пресен
|
Да караш кола със силно влошени качества на гумите поради остаряване е меко казано лудост и заплаха за околните. Гумите се втвърдяват със всяка изминала година и особено зимните, които трябва да са меки, стават като пластмаса, тоест чудесни за пързалка! Ако тия гуми бяха читави, никой нямаше да ги продаде за почти без пари, факт. 
|
|
|
|
| Съб Авг 24, 2013 4:03 pm |
|
|
|
msdjorjo
Регистриран на: Нед Сеп 07, 2008 9:41 am Постове: 874 Местоположение: Варна
Автомобил: LEGACY 2.0 my95/2.5 my99
Телефон: 0889014565
Рейтинг: 47 
|
|
Спорът е много елементарен за мен лично.Ако изминавам по около 2,3-4хил.км.за година и то главно в градски(населени)райони където се кара с 50-60км/ч не е чак такъв проблем стария дот.Но ако минавам 10-20000хил.км. на година със сигурност по-голямата част от километрите ще са по магистрали и първокласни пътища където скоростта е голяма компромис с качеството на гумите не може да има!Все пак гумата е нещото което ни задържа на пътя!
_________________ Ако искаш да си щастлив един ден - напий се! Ако искаш да си щастлив един месец - ожени се! Ако искаш да си щастлив цял живот - карай Субару! http://betoteh.com/bg/index.html
|
|
|
|
| Съб Авг 24, 2013 7:39 pm |
|
|
|
BLUE 1
|
|
Ами за това става въпрос! Колко километра ще измина за 3~4 месеца от вкъщи до службата, никъде не съм казал, че гумите са идеални, а че при определени условия стават. В моят случай е така, гумите са меки, ламелите са пластични, и една зима да изкарат за мен е достатъчно. За тази цена какво да взема???!!! За Субарко пак ще повторя, че цената е само за мен, не че по -принцип са толкова. Пирелито са на 6 години и ако не ги разкарат до изтичането на годината, наистина трябва да ги бракуват. Ама тука генерални заключения вече се направиха, анатеми едва ли не, че и четири минуса ми забихте. Хайде живи и здрави да сте пък някой като мине през Пловдив зимата ще му дам да покара, че да каже дали са чак такива боклуци.
|
|
|
|
| Съб Авг 24, 2013 8:58 pm |
|
|
|