Работата е там, че вероятността метеорит да падне върху мол по нашите ширини граничи с нула (изгарят в атмосферата), за разлика от колите с газови устройства, които се появяват постоянно! Проблемът не е във това, дали е изправно "газовото", а че във колата имаш бутилка под високо налягане, пълна с лесно запалим газ. И понеже правим аналогии, снарядите не гърмят просто така, трябва да се изстрелят, ама никой няма да иска да му "паркирам" един 76-милиметров до колата в мола! Още повече, че собственикът на мола определя правилата и ако иска само сини коли на -2 етаж - само сини ще спират там! Не мислете как да ви е по-удобно, а как е по-безопасно, защото то веднъж се случва...
Абсолютно всяка кола има резервоар пълен с лесно запалимо вещество. Бензинът също се изпарява, също може да създаде гърмяща смес с въздуха, която също е по-тежка от въздуха и може да се събере в долната част на паркинга. Пак си говорим с "може" и "на теория". Обаче никой не забранява на бензиновите коли да влизат в паркингите. Дали бензина е по-безопасен, или просто някой си е решил ей-така, че газта е по-опасна?
Не знам, както сигурен съм, никой в тази тема не знае.
Единствения що-годе достоверен източник до момента е МВР, които по-скоро подкрепят твърдението, че газта не е по-опасна от бензина.
Чет Май 08, 2014 1:18 pm
DARKO1
Регистриран на: Чет Юни 24, 2010 5:21 pm Постове: 132 Местоположение: Варна
Автомобил: Subaru Outback 3.0, 2007
Рейтинг: 19
loxs, много си упорит! Резервоара на бензина не е под налягане, за разлика от газовата бутилка. Бензина е течен и когато се запали, гори на повърхността, за разлика от газта, която гори обемно и не гори, ами направо се взривява, защото всичко става ужасно бързо! А взрив в затворено пространство си е "жив купон"!
Налягането на бутилката с пропан-бутан изобщо не е проблем. При метана е 10 пъти повече. Изобщо не е лесно да се взриви такава бутилка или да се запали газта така че спрете с глупостите - нямате си идея изглежда от газови уредби. http://science.howstuffworks.com/33060- ... -video.htm
Проблемът с газта е, че е по-тежка от въздуха и при теч се натрупва в ниските нива на подземните паркинги и може да не остане въздух там. В предвид размерът им и това, че все пак вентилация има рискът е абсолютно пренебрежим според мен. За да изясня позицията си - карам коли с газова уредба от както мога да карам...значи 18 г., паркирам най-често в подземните паркинги, защото нямам притеснения от маневрирането там и обикновено по-лесно се намира място и до сега само един път ми е била направена забележка вече не помня в кой мол беше.
ПП. Онзи ден свалях сондата на бутилката както си беше наполовина пълна /и си остана така/. Рискът да ти измръзнат ръцете е по-голям от този от пожар.
@DARKO1 - Ами упорит съм, иначе трудно се стига до истината . Нещата които казваш може и да са верни, но пак въпроса стига до метеорита и какъв е шанса да ни удари.
Струва си да се поразгледат всички статистики, но ето от заключенията:
Цитат:
Overall, assuming fairly that BC does not differ significantly from the rest of Canada, and after reviewing five years of BC fire incidents, there does not appear to be support for the notion that propane fuelled vehicles pose an increased fire risk in underground parking areas of multi-residential buildings when compared with gasoline fuelled vehicles.
Превод:
"Като цяло, ако приемем, че BC (British Columbia) не се различава значително от останалата част на Канада, и след като разгледахме пожарите в продължение на 5 години, данните не изглежда да подкрепят тезата, че автомобилите задвижвани от пропан представляват повишен риск от пожар в подземните паркинги, сравнени с автомобилите задвижвани от бензин"
Чет Май 08, 2014 1:40 pm
DARKO1
@DARKO1, според това филмче, бензиновата и изправната на LPG са еднакво опасни. Напълно е възможно дори газовата да е по-малко опасна, защото бутилката държи като цяло по-малко енергия и ако газта просто изгори, ще отдели по-малко енергия от пълен бензинов резервоар.
Мога да ти кажа, че съм виждал взрив на бензинов резервоар на кола и огънят стигна височината на тополите Опасното на пожар на кола с пропан-бутан е забавянето - че може доста по-късно да се взриви /ако не бъде изгасен до тогава/, защото бутилката е много по-защитена от резервоара. Това може да се случи, ако няма клапан за освобождаване на налягането, който случай показват в клипчето ти, а т.н. евро-сонда а тя е задължителна от вече доста години в България.
Чет Май 08, 2014 1:56 pm
pradabg
Напуснал форума
Регистриран на: Пет Фев 12, 2010 6:46 pm Постове: 1100 Местоположение: София
Автомобил: Legacy 2,0 AT
Телефон: 0889808309
Рейтинг: 323
Да, не сме Канада. Но погледнато реално, коли които се карат на бензин също се палят. Просто темата не е актуална за "сензация" в новините. Затова и рядко ги опоменават. Аз лично в моя квартал за последните 5 год. изгоряха 8 автомобила, от който 3 бяха умишлено запалени, а другите?! Нито една от тях не беше на газ, и нито една от тях не я писаха по вестниците;) Така че , дали по "новините" ще кажат или не , хич не ме бърка. Аз съм на мнение че газта е по безопасна от бензина. Най малкото газовата бутилка минава на тест на всеки 5 год има евро сонда, има 2 клапи за спиране на газта в случай на повреда и т.н. . А бензиновия резервоар, той какво има, на колко години ходи на преглед? Не съм чувал някой да го гледа освен ако няма проблем с него Не го мислете толкова, уредбите са безопасни, до толкова колкото и на всички бензинови или дизелови автомобили. А това какъв закон ще прокарат в парламента и дали бай Генчо шефа на мола ще тури един полицай на входа да гледа имаш ли газова , нямаш ли, са си типичните български маймунджолъци. Хайде лека ви вечер Сипвайте к'вот гориво ви е кеф и газ до ламарината!!!
@DARKO1, това което си дал са отделни инциденти. В науката от отделни инциденти изводи не се правят. Ако потърсиш "кола се запали", ще намериш много новини в които не пише нищо за газова уредба. Правилното е сега да вземеш всички запалили се автомобили, да видиш какъв процент от тях са с АГУ, след това да видиш и съотношението межу колите с АГУ и без АГУ изобщо. Има една наука, статистика. Тя се учи в доста голяма част от университетите, дори и у нас. Въпреки всеобщото мнение, статистиката е сериозна наука и когато не я abuse-ваш дава много добри резултати. И то не само в Канада.
Въпреки че сме скапана държава, сигурен съм, че МВР води на отчет всички пожари. И прави подробна статистика за тях всяка година. И много добре знаят статистически до колко АГУ-то повишава риска. И според това което четохме от сайта им, изглежда че вероятно са наясно, че АГУ-то не повишава риска.
Да, разбирам нуждата на хората от сензации и от това да ги е страх от разни неща. Предлагам на всички такива да си свалят бензиновите и дизеловите резервоари от колите, защото са мега опасни . Мога да ви покажа новини в които коли се палят в движение, даже не само в Канада.
За мен проблемът е решен. Ако някога имам кола на АГУ, спокойно ще си влизам в паркингите на моловете.
Пет Май 09, 2014 6:37 am
DARKO1
О, статистиката ми е любима наука! Статистиката, която водим в нашето семейство, обаче сочи, че 100% от подобни случаи на запалени или взривени автомобили, които лично сме наблюдавали са на автомобили с АГУ. Защо изобщо се коментира?! Пише, че е забранено и ние пак: "Ама не може ли?". Ами, не! В Щатите са си направили "комунизъм", защото има много табели и никой не ги коментира. А ние - кога?!
За мен проблемът е решен. Ако някога имам кола на АГУ, спокойно ще си влизам в паркингите на моловете.
И ако стане инцидент и се докаже, че е от газовото на твоята кола, ще имаш неприятни емоции, но за сметка на това продължителни с: пожарникари, застрахователи и който там се нареди на опашката.
Забраната не е за това че колите с АГУ може би са по-опасни, а какво ще стане ако има пропуск на газ. Разликата с бензина е в образуване на граничната концентрация на взривяемост, скоростта на горене и т.н. Изискванията за подземни гаражи е заложено в наредбите регламентиращи пожаробезопасни строителни норми. Вентилацията не е обикновена, датчици, сигнализатори, стени, бои, материали...т.е. ако има паркинг на други етажи или открит никой няма да инвестира в подземния заради колите с АГУ. Същото е като да тръгнеш без пожарогасител или резервна гума.
Ще добавя и в тази тема една наша история с жена ми (за радост без пострадали):
Преди време, когато бяхме гаджета с жена ми още, си купихме нормално газово за нейната Фиеста. Стандартна бутилка в багажника. Колата една вечер спряна на ул. Царевец (Варна) "у лево". Нощеска бай мангал решил да точи дизел от задната кола спрямо наща. Но, за да е съвсем мръсно решил да запали дизеларката и тя тръгва на самоход, залепва се във Фиестата на жена ми и я подпалва от към багажника, където е газовата бутилка . Бутилката не мръдна. Всичко 6+ (без експлозии) даже сега в момента тъстя използва газовата от изгорялата Фиеста на неговата Фиеста.
аз имам лепенка газ, но понеже е от вътрешната страна на задното стъкло а то е фолрино - ами не се вижда, а вентилът ми е скрит под капачето за зареждане. Като влизам в МОЛ, честно казно, дори не се сещам за това. Ако ми направят забележка, ще се съобразя. У нас, гаражът ми е в подземен паркинг...дано някой да не дойде да меизгони оттам, че съм го плащал 5000 еврака:)
3
Чет Дек 24, 2015 7:02 pm
rmiroslavov
Регистриран на: Вто Ное 24, 2015 8:27 am Постове: 255 Местоположение: София
Автомобил: Legacy III '99 SW 2.5L 156bhp AT
Телефон: 0885078788
Рейтинг: 45
Въпросът не е в това да ти направят забележка и да се съобразиш, да спазваш указанията и забраните Вече го казаха по горе, газта е тежка и не се вижда, бензинът се вижда. Ако на подземното ниво не остане кислород, Goodbye. Better Safe then Sorry!!!
БЪЛГАРИНЪТ ТРЯБВА ДА СЕ НАУЧИ ДА МИСЛИ ПРЕВАНТИВНО!!! А не да чака резултатите от статистиката, а после ако някой пострада, какво ще ти бъде оправданието?
Относно експлозиите и запалването, бензинът е по-калоричен от газта. Една от причините да имаш по голям разход на газ от колкото на бензин.
Противопожарните норми са категорични, а и не знам какво толкова ви се струва абсурдно, щом става въпрос за човешки живот!?
Честита Коледа на всички! Желая Ви мир, топлина и здраве! Днес точно това си говорих с едно момче от Петрол (Варна, бул. Сливница). Той ми казва: преди време не даваха да се зарежда газ ако нямаш лепенка на стъклото, а сега ... То не са Аудита, БМВта и Поршета с газови без лепенки ... Поздрави.
Пет Дек 25, 2015 6:04 pm
tst
Регистриран на: Нед Яну 06, 2013 11:11 pm Постове: 692 Местоположение: София
Автомобил: Type R, Mustang GT.
Рейтинг: 499
Въпросът не е в това да ти направят забележка и да се съобразиш, да спазваш указанията и забраните Вече го казаха по горе, газта е тежка и не се вижда, бензинът се вижда. Ако на подземното ниво не остане кислород, Goodbye. Better Safe then Sorry!!!
БЪЛГАРИНЪТ ТРЯБВА ДА СЕ НАУЧИ ДА МИСЛИ ПРЕВАНТИВНО!!! А не да чака резултатите от статистиката, а после ако някой пострада, какво ще ти бъде оправданието?
Относно експлозиите и запалването, бензинът е по-калоричен от газта. Една от причините да имаш по голям разход на газ от колкото на бензин.
Противопожарните норми са категорични, а и не знам какво толкова ви се струва абсурдно, щом става въпрос за човешки живот!?
Винаги сме така. Тук у нас имаме абсолютно чувство за безнаказаност и на не спазване на основни правила и закони.
Много ще съм любопитен дали някой от България с автомобил с газова уредба ще влезне в подземен гараж например в Германия, където пише, че това е забранено.
Оставям го за размисъл и не си мислете, че ще ни се размине с това чувство на безнаказаност.