Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр <  1, 2
 За бензина, дизела, DPF-ите и екологията 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 44
Автомобил: Subaru Legacy 3.0R MY06
Рейтинг: 48
От звездите одобренОт звездите одобрен
Отговори с цитат
petrol не го приемай лично , но аз съм виждал как едно гориво при първоначалните проби има едни резултати , а след вторите проби вече в сертификата нещата са "както трябва". Това съм го виждал в Бургас , САЩ , Канада и Русия.
Единстеното което има значение е кой е получателя. Ако е някой от големите се добавят малко химикали и добавки (Нафта или МТВЕ ако проблема е с октана ).
Няма как да ме убедиш , че за бългаските потребители Лукоил прави всичко възможно да получат качествени горива.

Нед Апр 24, 2016 6:59 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 954
Автомобил: Impreza 2,0
Рейтинг: 470
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
tarambuka3500 написа:
в този ред на мисли,
това ще бъде следващият ми автомобил. Резервирах си. Някъде след 3-4 години реалистично ще мога да го карам.

За мен чистотата на въздуха който дишам е основен фактор за доброто качество на живот, и не правя компромиси с нещата които са под мой контрол.

За мен също това е перфектният избор, но за съжаление за БГ ще са рядкост.

Нед Апр 24, 2016 7:55 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 416
Автомобил: Outback '99 AT, B14, 3.6 Executive
Рейтинг: 79
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
antonarset написа:
Приказките за екологията са вятър работа, поне у нас, а май и не само. Типичен пример са т.нар. разделни контейнери, където по европейски всеки да изхвърля разделно стъкло, хартия и прочие. После минава камионът с циганите и изсипват всичко на едно място.

Позволи ми да ти измъкна думите от контекста, без да имам за цел да се заяждам. Бих искал да ви разкажа какво знам от няколко години насам и как то промени моето мислене към момента. Думите са на някакъв експерт по екологията и преработването на боклука. За съжаление беше преди 10 години в сутрешния блок и не мога да го намеря.
Съществува индекс "чистота на боклука". Той се измерва ежегодно във всички европейски градове и не е свързан с това колко е развита страната, а по-скоро с нивото на което са запознати живущите в този район. Когато индексът е нисък значи има нужда от преработващи боклука фабрики и третирането му с химикали. За какво става въпрос. Пред домът Ви има 4 контейнера за боклук - Син, Зелен, Жълт и Метален. Вие си изхвърляте "мръсния" боклук разделно, но вредите повече отколкото го "почистите" малко. Пример: кофичка от кисело мляко. Ако не я измиете идеално и не премахнете от нея металното фолио не може да бъде преработена. Отивайки в депото тя ще бъда измита вместо Вас и ще бъде третирана с някакъв химикал, за да се отделят двата материала. Изхвърляте си кутията с блажна боя в контейнера за метал - тя моментално бива третирана с химикали. Изхвърляте си строителните отпадаци в контейнера за битови отпадъци - лошо.
Трябва да знаете, че Вашият боклук ще бъде третиран, въпроса е колко. При по-високата чистота на боклука само се сортират отпадъците и биват препаботвани по същество. Събирайки всички контейнери в един камион хората ни правят услуга. Той ще бъде сортиран така или иначе, но ако е "чист" ще бъде и преработен. Ако идват 4 различни камиона всяка сутрин, то те ще бълват много повече изгорели газове и ще създават в пъти повече задръствания.

Малко отклонение. Група учени са открили материал, който може да спре разтапянето на снежната шапка. Само трябва да го "постелят" физически. Но проекта им се е оказал провал, защото за 2 години, в който ще бъде транспортиран материала те ще замърсят в пъти повече. Хората сами са си направили изчисленията и са се отказали. Сега търсят по-еко транспорт.

Поздрави,
Лазар

Не карам пил и не пия карал.

... важно е да знаеш числата колко са ти...

Нед Апр 24, 2016 12:08 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 422
Автомобил: Subaru B9 Tribeca 2006
Рейтинг: 164
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
redplane написа:
petrol не го приемай лично , но аз съм виждал как едно гориво при първоначалните проби има едни резултати , а след вторите проби вече в сертификата нещата са "както трябва". Това съм го виждал в Бургас , САЩ , Канада и Русия.
Единстеното което има значение е кой е получателя. Ако е някой от големите се добавят малко химикали и добавки (Нафта или МТВЕ ако проблема е с октана ).
Няма как да ме убедиш , че за бългаските потребители Лукоил прави всичко възможно да получат качествени горива.

Предполагам този "petrol" съм аз...

Нека да започна от там, че стоковия бензин се прави по определена рецепта, в която участват определени компоненти, които с изключение на биоетанола са изцяло произведени в завода. МТБЕ-то е компонента, който замества тетра етил оловото от много отдавна и който присъства във всяка една рецепта за производство на автомобилен бензин. Процеса се нарича компаундиране. Това си е нещо напълно нормално! Това, че някъде се е добавяло означава, че е корегирано октановото число, което не е невъзможно да стане, а резултата ще е гориво с необходимото октаново число. Вероятно в такава ситуация производителя ще се презастрахова и полученият бензин ще е с по-високо октаново число (моторно и изследователско). Бъди сигурен, че контрагента е извлякъл определени ползи! Също така искрено се съмнявам, че контрольора (лицензираната лаборатория, която анализира крайния продукт) преди и след е един същ - стар търговски трик, прилаган за извличане на определени ползи - в случая повишаване на октановото число или пък отстъпка от цената.
Нафта в бензин НЕ се добавя! Не можеш по никакъв начин да ме убедиш в обратното!
И да - Лукойл произвежда САМО качествени горива! Осъществява се необходимия контрол и всеки носи своята отговорност за продуктите които произвежда! Нали не мислиш, че сутрин сядат на една маса и започват да мислят как по-качествено да излъжат потребителя :) ?!
Кажи, ти от горивата на коя верига си доволен или няма такива?

ПП Има много голямо значение и това как, кога и от къде е отбрана пробата!
 15

Пон Апр 25, 2016 8:04 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Зависи на кое викаш нафта.
Нафта има в почти всички добавки за повишаване на октана които се продават на европейския пазар.
Американците на които сме доставяли Light Naphtha твърдяха , че го ползват за повишаване на октана в бензина , но щом ти казваш , че със сигурност не се слага ок така да е. Въпреки , че имам известни съмнения дали си виждал Нафта.
Колкото за MTBE-то. Нямам толкова опит с него. Сблъсках се с този продукт за първи път преди няколко месеца. Първия път беше добавен към Premium Gasoline в съотношение 85/15 , а втория път добавен в Regular Gasoline в съотношение 88/12. Интерсното е , че този продукт е забранен за използване в Щатите , както и бензин който съдържа MTBE над определено количество също е забранен за продажба и използване в Щатите.
Малко се отклоних от темата за което съжалявам.

Продължавам да твърдя , че ни продават боклуци и резултатите от лаболаториите не значат нищо.
Виждал съм стотици пъти как се вземат проби от представители на "ТОП" лаболаториите (SGS,AmsSpec,Saybolt и т.н.) 90% процента не знаят какво точно прввят. Доста често от бързане или мързел не се взимат семпли от целия товар или пък се взимат от грешни локации. ( веднъж дори обяснявах на един такъв идиот защо не може да вземе семпъл преди да сме приключили блендирането). И повярвай ми редовна практика е да се издава удобен Certificate of Quality. Както и да сменят документите на товара( мога да ти кажа най-удобните места за това в Европа и Северна и Южна Америка). Просто ти е бедна фантазията за какво става въпрос. Най-фрапиращия случай , който съм виждал е как от смесването на две партити HSD ( дизел с високо съдържание на сяра) в Панама след като инспектор на една от Топ компаните взе проби се оказа , че товара е ULSD ( ултра ниско съдържание на сяра) . Та толкова за качествените горива,лабораториите и екологията. Всичко опира до пари.
П.П.
В България не съм доволен от никоя верига. Пробвал съм всички големи вериги, но никъде няма постоянство. По-едно време бях доволен от Шел Нитро+ , но и там нещо сякаш го развалиха. От ОМВ съм най-недоволен. Колкото пъти съм зареждал от тях винаги съм усещал промяна негативан промяна в поведенито на двигателя.
П.П.П.
Без лоши чуства и извинявай , ако съм те обидил с нещо :)

Пон Апр 25, 2016 9:21 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Това е вече друго! VIRGIN NAPHTA е Ниско Октанов Бензин. Помислих, че говориш за Дизел - хората си му викат Нафта! Въпросната NAPHTA (НОБ) може да бъде лека, тежка и с висок край на кипене. Определя се каква е по температурата на начало и край на кипене, както и от разликата между определени температури - трябва да е под определена стойност. Във всички случаи няма как да повиши октановото число - то по-ниско от неговото няма. А-95Н се купува и разрежда от някои с въпросния НОБ за да се направи А-92Н, основно в Северна Америка и южната ни съседка. Най-вероятно работиш на танкер, може и да греша. Дали съм виждал ли :) - и лека, и тежка, и широка бензинова фракция, и екстракционен бензин (тоя в болниците), и петролев етер, и още много други фракции, полуфабрикати и всички стокови продукти. С някои по неволя даже съм се къпал...щипе и пари много! Наименованията им на английски подвеждат и трябва да се уточнява. Дизела в добавките е керосин, т.е. чист Джет, но без някоя и друга присадка - съдържа тежката фракция на бензина и леката на дизела, но не е компонент при производството на бензин, а само в добавките за почистване и повишаване на ОЧ, още повече, че е отличен разтворител на останалите съставки в тези добавки! Едно време за почистване на резервоара и дюзите на опелчето си купувах Коресилин, ама трябва да се чете какво съдържа, че и там има ментета.

Пон Апр 25, 2016 9:46 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Накара ме да се разровя из старите си файлове :)
Нафтата я използваха за повишаване на октана(Catalytic Naphtha Reforming) и беше предвидена само за Premium Gasoline. Имахме проблеми тогава и пазя всичко. Никой в щатите няма да си играе да купува 95 и да го прави 92. Направо си произвеждат каквото им трябва. Обикновенно се внася нещо по скъпо или специфично или трябва да е далавера. :)
Аз като гледам съставките на тези добавки за повишаване на октана баш си пише Naphtha или Light Naphtha. Вярно , че процента не е голям 5-30% но все пак :)

П.П. От танкерите тръгнах и все още основно работя с тях , но по друг начин и вече от другата страна :)

Пон Апр 25, 2016 10:14 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Това е Реформат или още Катализат - бензин от Каталитичен реформинг и той наистина е високооктанов компонент за производство на стоков бензин. Може да влоши дестилациите, но предполагам, че там хората са си направили сметката. Лукойл не продава реформат. Naphta е много общо понятие, особено в Северна америка.

ПП Аз също официално никъде не съм виждал документ, но от твои колеги по корабите разбирам какво се случва с някоя и друга партида :beer:

ППП Наистина стоя зад твърдението си, че Лукойл произвежда и продава само качествени горива!

Пон Апр 25, 2016 10:29 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Да допълня още нещо, че стана късно снощи...
Американците имат много компании, много рафинерии, но имат и различен нефт. Лекият нефт съдържа повече бензинови фракции, които след атмосферната дестилация се разделят до нискооктанов бензин. Той е лек и тежък. Тежкият е суровина за Реформинг, а лекият се подлага на изомеризация - стига инсталацията да може да го поеме целия. Убеден съм, че имат инсталции за повишаване на ОЧ, като Реформинг и Изомеризация, но когато бензина е много, той просто се продава. Част от него се влага в производството на стоков бензин (основно А-92Н), а друга се подлага на пиролиз (разлагане при висока температура в отсъствие на кислород) и се получават газове, които са суровина за синтез на полимери и еластомери. Ако рафинерията не е комбинирана с полимерен завод този НОБ, в зависимост от състава на нефта, може да е в повече. От друга страна компаундирането на горива може да се извърши в резервоари - не е нужна преработка, а само компоненти, присадки и сътветната машина за смесване, т.е. може да се направи във всяка резервоарна база. На много места така към дизеловото гориво се добавя биокомпонентата и присадките за почистване и т.н. (различните вериги бензиностанции). Следвайки тези мисли - защо да не си купуват ниско или високооктанов бензин и да си го компаундират според нуждите си? Крайния продукт ще си е стоков бензин със съответното октаново число. Не виждам никакъв проблем. Повечето производители на масла работят именно по този начин - производство и логистика до бази, където след смесване се получава стоково масло - например Мобил.

Вто Апр 26, 2016 11:36 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 394
Автомобил: Subaru Legacy H6 2004
Рейтинг: 244
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Страхотна тема.. ще стане като тази с маслата ако се размислим сериозно поне 50 страници :D
Екология, Био, Хималайска сол, Кетонни диети, ДПФ филтри... Пари пари, пари и пак пари.
Вече виждам през тях.. прозрачни са ми и не кълва на нищо.
Вече не гледам телевизия.. отвращавам се от всичко.
Ако искаха екология...

- Ламбда сондите и катализаторите и.т.н трябваше да се дотират от държавата и Европа. А не да правим перки където няма вятър.
- Корабите трябва да са с катализатори.. самолетите също (е те това ще е катализатора значи).

- А за Земята... всеки се изказва все едно че сме богове.. а не сме.
Докато има вода и слънце.. няма да има глобално затопляне нито застудяване.. водата е баланса на температурите.
Докато има кислород и слънце.. няма да има озонови дупки.. защото УВ + кислород = озон.
Имаме още много да учим във всички направления.. а като гледам вече никой не иска да учи.

Честта, достойнството и истината ги няма , никой не възпитава в такива ценности. Всяка реклама е откровенна лъжа но май не е подсъдима.

Реално погледнато каквото и да става... продължителността на живота на населението расте .. живейте си живота както мислите че е правилно.
Не се опитвайте да учите надъхани еколози, вегани и други такива... те не знаят какво правят и мразят всички , които не са като тях.

Вто Апр 26, 2016 10:01 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 264
Автомобил: Outback 3.0 2006
Рейтинг: 238
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
За жалост, отричането на проблемите не води до премахването им. Нито пък обвързването между различни такива.

В действителност самолетите и корабите замърсяват много, в повечето случаи го правят далеч от населението.

Чудно ми е, хората които не мислите, че има проблем с дизелите и премахването на ДПФ-и, никога ли не сте висяли на светофар, където колата пред вас да бълва такива облаци черен дим, че да се чудите откъде да го прескочите. :shock:

И за да допълним черната статистика на автопроизводителите и emission тестовете:
Цитат:
Mitsubishi: We've been cheating on fuel tests for 25 years (cnn.com)

http://money.cnn.com/2016/04/26/news/co ... index.html

Сря Апр 27, 2016 6:38 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Много се отвличате в темата. Има смисъл да говорим за автомобили и тяхната връзка с екологията, а не за Екология. И то за нашата БГ действителност. Какво става по света, ние не знаем и не можем глобално до осмислим, нито пък да намерим формулата...
Бях пуснал тема преди известно време и смятам, че задължителната първа стъпка в БГ е да се въведе ограничение на вноса втора ръка. Другата стъпка ще е затягане на условията за минаването на прегледите.Това трябва да се отнася и за всички други видове МПС-та, освен автомобили. Веднага не, но след 5-10 години ще имаме по-чист въздух за дишане, а след 20 ще е още по-добре. Всичко останали теории и заключения накъде върви нашият свят са само чешене на езиците. Докато караме средно над 10-15, дори 20 годишни автомобили с махнати катализатори, ДПФ-и, сложена отвратително смърдяща газ и ттттт.. ще сме на първо място по гаден въздух, замърсен от автомобили.

Сря Апр 27, 2016 7:38 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 955
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
bubaru написа:
сложена отвратително смърдяща газ

Ето с това не съм съгласен, при правилна настройка, двигател в добро здраве, изправни катализатори от зад от ауспусите мирише само на пара. Докато с останалите горива (бензин, дизел) си мирише и на чисто новите топ автомобили...

bubaru написа:
задължителната първа стъпка в БГ е да се въведе ограничение на вноса втора ръка.

Това няма как да стане, защото колко % от българите могат да си позволят нови автомобили? Е иска ти се да не ти се пречкат стари коли и да не караш в трафик, ама... Съгласен съм с прегледите и това, че автомобилите трябва да се проверяват дали покриват еко нормите.

Сря Апр 27, 2016 8:08 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 160
Рейтинг: 240
Отговори с цитат
bubaru написа:
Бях пуснал тема преди известно време и смятам, че задължителната първа стъпка в БГ е да се въведе ограничение на вноса втора ръка. Другата стъпка ще е затягане на условията за минаването на прегледите.

Леле, това за прегледите..... чул те министъра на транспорта!!! :bow:

Иначе, правилния сценарий аз го виждам една идея по-различно:
0. Затягане на условията за минаване на ГТП и.... реално извършване на ГТП за всички автомобили с тежки наказания за шмекерлъци;
1. Облекчаване на данъчните условия и стимулиране на купуването на икономични нови автомобили (за 2+ тона и 200+ коня нека облагат);
2. Налагане на акциз върху вноса на употребявани автомобили, растящ според възрастта на автомобила;
3. Дефиниране на възрастов праг за "ретро" статут на автомобил, след който той да бъде с ограничен пробег, освободен от данък и да минава силно облекчен ГТП.

...и един куп други мъдри благинки, които се прилагат по цял свят и за които тия от Министерство на транспорта не искат и да чуят, щото не им е угодно.

Сря Апр 27, 2016 8:16 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 353
Автомобил: Субару Легаси 2,2 1996; Аутбек 2,5
Рейтинг: 16
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Иска ви се, ама няма :D
Остава само да гледате как се обезценяват новите Ви коли.
А министърът няма да Ви чуе пожеланията, нищо че и на него му се пречкат сигурно коли, защото ще падне от стола. Хората от по-малките населени места ще останат без транспорт и до лекаря няма да могат да отидат.
А може би е по-добре да се въведат данъци като в скандинавските държави за новите коли.
Или пък да се върне старата система, когато за кола се чакаше по 10 години, а идеята беше всички да ползват обществения транспорт, а коли да имат само държавните органи и служители :D Тогава въздухът ще стане много чист.
То май и тогава не беше много чист на някои места. В Девня например откак се увеличиха колите стана по-чист, може би защото намаляха заводите.
 15

Сря Апр 27, 2016 8:51 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 416
Автомобил: Outback '99 AT, B14, 3.6 Executive
Рейтинг: 79
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ето това търсех и го намирам за доста поучително.

Дано ви хареса.

Поздрави,
Лазар

Не карам пил и не пия карал.

... важно е да знаеш числата колко са ти...

Вто Май 17, 2016 3:34 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2