Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр <  1, 2
 Субару Трибека губи от Хонда - диагонален тест на рампа 
Автор Съобщение

Постове: 1869
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
https://www.youtube.com/watch?v=JEiSTzK-A2A

сори

Пет Сеп 23, 2016 11:55 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 264
Автомобил: Outback 3.0 2006
Рейтинг: 238
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Със сигурност и цената играе голяма роля в избора, защото торсените са много по-скъпи от разните вискота.

Погледнах го този торк векторинг на Субару, но малко фалшив ми дойде - не прехвърля момент през диференциала, а ползва спирачките с различна настройка на есп-то

Съб Сеп 24, 2016 11:44 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 422
Автомобил: Subaru B9 Tribeca 2006
Рейтинг: 164
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Vmax написа:
stefataaaa написа:
Попринцип идеята на доброто 4х4 е да прехвърли въртящия момент на колелата, които имат сцепление, демек щом задната лява гума е във въздуха, би трябвало да прехвърли въртящия момент на другите и да се качи без проблем. Друг е въпроса, че на тоя клип не се снима цялата кола и може да е нагласено, примерно с едно трупче пред другата предна : D

А може и задния ЛСД диф да е заминал.

И аз си мислех за задния диференциал и се опитах да си обясня защо става така. Субару Трибека (и не само) е с VDC и 5 степенен автомат. Това се води VDC AWD и трябва да работи чрез VTD - централния диференциал (виското) променя въртящият момент в превес на предното или задното предаване в зависимост от сцеплението и когато не ноже да се справи на помощ идва VDC-то, което използвайки спирачките на колата ограничава движението на някое/някои от колелата, така че другите/другото да приемат подадения въртящ момент. И най-важното - нямат LSD, тази роля се поема именно от VDC системата (спирачките). Трибеката на стръмните рампи - неуспешния тест трябва да се напъне по-дълго време за да сработи VDC-то, ако изобщо успее. Така си го обяснявам аз. Иначе вярвайки на написаното във форума бях убеден, че имам LSD - да, ама не! Проверих се по ВИН - задния ми диф е отворен, проверих и файловете в сървис менюала - пак същото. Типа на задния диференциал се води VA-type и е отворен.
Ето едно интересно файлче:
Прикачени файлове:
Subaru AWD Systems.pdf [316.91 KiB]
61 пъти

И за VDC:
Прикачени файлове:
VDC info.pdf [337.81 KiB]
53 пъти

Интересна статия - https://www.cnet.com/roadshow/news/not-every-subaru-all-wheel-drive-system-is-created-equal/

ПП Интересно ми е ако кача предните колела на колата на валяците в КАТ например, ще се задейства ли системата за да ме избута или не, защото не подавам газ? Покрай документите на колата и аз имам една хартийка, където Субару с големи черни букви предупреждават да не се качва на такива валяци - явно в случая опасно е да не прегрее виското. Същевременно в сървис менюала обясняват как именно на такива валяци да се направи същия тест.

Съб Окт 01, 2016 7:19 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
брех - как така не е с лсд диф? :shock:

Дъртият СВХ ( 1992г ) е с ВТД и заден лсд диф, тая Трибека не е... Сигурен ли си че не си сбъркал с проверката?
Ако и тази на клипа е с отворен, то тогава е ясно каква е причината...

Съб Окт 01, 2016 7:52 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 90
Автомобил: Subaru Impreza GT
Рейтинг: 15
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Дигаш задните гуми във въздуха, завърташ едната и ако е лсд, другата ще се завърти в същата посока, ако е отворен в обратната.

Съб Окт 01, 2016 8:52 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат

лсд

Съб Окт 01, 2016 9:41 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
В западните сайтове препоръчват Субару заради 3 неща:
- боксера
- симетричния AWD
- VDC-то - еднаквия въртящ момент към колелата предоставят на Субару да контролира прецизно чрез спирачките въртящият момент.
Води се плюс и поради факта, че колата винаги е 4X4 - 45:55 предно към задно. В случая - при наличие на VDC, няма нужда от LSD.
Vmax, теста с форито ще е интересен, ако рампите са с 5-10 см по-високи. По-горе една Трибека качва нещо подобно, дори на по-нестабилна повърхност, но на не толкова високи рампи. За мокро ми се струва достатъчно. Тази зима обезателно ще намеря някъде повечко сняг...

ПП Когато избрах колата бях привлечен от това, че е автомат, че двигателя е с нисък център на тежеста - клати се по-малко от другите сувчета (тествах и други марки и се постреснах при нещо подобно на Лос тест) и че не е само с предно или задно предаване. Позитивно ми подейства и онзи тест в който на мокра настилка сравняваха (караха) Аутбек и Трибека с Волво XC70, XC90 и Тойoта:
https://www.youtube.com/watch?v=Q7dVFY5CxT0&feature=related. Бях чувал зa 4X4-то на Субару, но само толкова :)

Съб Окт 01, 2016 2:16 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Отговори с цитат
Vmax написа:
https://www.youtube.com/watch?v=8GRREY9uw8E

лсд

Този тест показва, че форестъра има по-голям ход на окачването от спортна импреса :pardon:
Задното LSD и да работи е доста слабичко, защото иначе ще предизвиква недозавиване постоянно... Никаква файда няма при статичен тест. Някъде имаше споменато, ако не се лъжа 30 нм е максимумът му.

Припомням едно старо клипче

Съб Окт 01, 2016 8:03 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Отговори с цитат
Импреза от клипа който постнах не изглежда да е спортна, а е по скоро аутбек модификация, или поне така изглежда.
Лсд се очаква да има ефект при приплъзване и то сериозно, както се симулира при теста, едва ли в пътни условия ще е същото.
И двата теста не са миродавни - веднъж заради гуми, втори път заради настилката в гаража

Съб Окт 01, 2016 9:35 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 853
Автомобил: Subaru Outback B14 3.6
Рейтинг: 578
Отговори с цитат
Това с липсата на LSD отзад на Трибеката ме изненада неприятно. Ако нямаше смисъл от LSD при наличието на VDC, то нямаше да го вграждат толкова много време при толкова много автомобили. При мен примерно (Outback B13 H6) си е VTD+VDC+LSD (диференциалът излиза VA2 type). Не съм го пробвал в достатъчно много ситуации, но веднъж се наложи и си заработи нормално с подаване на повечко газ и след известно време приплъзване. В такава ситуация VDC-то в ролята си на traction control по-скоро ме ограничава. От VDC-то на свой ред не съм особено доволен. Очаквах да е пълен аналог на ESP, но уви не е. При каране на хлъзгава повърхност и рязка маневра, която би довела до завъртане на колата, ESP-то винаги е успявало да ми запази траекторията (с минимален компромис, разбира се), докато VDC-то не се справя с това, ако изобщо се включва в такъв режим (нищо не светва на таблото в такъв момент).

Нед Окт 02, 2016 7:38 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Упс, грешка! Написал съм по памет - моя също е VA2-type, но нямам LSD:

Rear differential type VA2-type
Identification XX
LSD type —
Type of gear Hypoid gear
Gear ratio (Number of gear teeth) 3.583 (43/12)
Oil capacity 0.82 (0.8 US qt, 0.7 lmp qt)
Rear differential gear oil GL-5

При Аутбека се срещат 2 модификации: T-type и VA2-type. И двата могат да бъдат с LSD:
Model
OUTBACK
2.5 L Non-turbo 2.5 L Turbo 3.0 L
MT AT MT AT
Rear differential type T-type VA2-type
Classification JE CD CF XW XU
LSD type Viscous coupling
Type of gear Hypoid gear
Gear ratio (Number of
gear teeth)
4.111 (37/9) 4.444 (40/9) 3.583 (42/12) 3.272 (36/11)
Oil capacity 0.8 2 (0.8 US qt, 0.7 Imp qt)
Rear differential gear oil GL-5.

Това ме навежда на мисълта, че ентусиасти могат да опитат да си присадят LSD диф, ако желаят. Не знам обаче има ли разлика във VDC-то за двата модела.

Нед Окт 02, 2016 1:47 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 50
Автомобил: Subaru Tribeca 3.6
Рейтинг: 91
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
"Дигаш задните гуми във въздуха, завърташ едната и ако е лсд, другата ще се завърти в същата посока, ако е отворен в обратната."
Така проверих и аз днес дали имам LSD. Оказа се, че нямам. Интересното е , че в проверка в някои сайтове намирам тази информаци за моделите от 2009- "VTD (variable torque distribution) varies power electronically from front to back. Includes a limited slip rear differential. 45/55 front/rear power split" , за модел 2008 3.6 литров мотор, какво е моята трибека- не пише да е включен LSD. В този случай, явно VDC и VTD не поемат на 100 % действието на LSD. Разочарован съм малко, но зимата е пред нас. Ще видим как се държи.
Спорен ден от мен.

Чет Дек 08, 2016 1:03 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 955
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
С яко газ и на хлъзгаво се държи, като BMW със заварен диф. :)

Чет Дек 08, 2016 2:19 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Отговори с цитат
Това с въртенето на гумите е малко условно и е добре и 4-те да са във въздуха.
Когато се въртят двете задни в една посока, това движение се предава на карданния вал. Ако кардана е блокиран по някаква причина - на скорост си или го държиш да не се върти, то другата гума "няма избор" и се върти в обратна посока независимо от типа диф.

Чет Дек 08, 2016 2:29 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Постове: 50
Автомобил: Subaru Tribeca 3.6
Рейтинг: 91
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Бях в сервиз и я вдигнахме на крик- повдигач и 4-те гуми във въздуха , като я бях оставил на N скорост. Иначе по изчетеното от форума и аз оставам с впечатление, че трябва да се кара с повече газ, за да сработи един вид VDC при необходимост. Брат ми си взе един Нисан Патрол и сега ще правим тестове- естествено на лек офроуд :D , все пак Трибеката си е шосейка.

Чет Дек 08, 2016 3:47 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Ако не греша на Трибеката се слага заден шпер, но се поръчва допълнително като зимен пакет.
ВДЦ не е манна небесна и особенно в ситуации е по скоро пречка отколкото помощник.

Чет Дек 08, 2016 3:50 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Отговори с цитат
xargs написа:
В момента най-яката работа е тъй наречения torque vectoring, система, която доколкото знам не се намира по субарата. Ако на някой му е интересно, може да прочете за Active Yaw Control (Mitsubishi) и Dynamic Performance Control (BMW)

И Ауди предлагат поне 5-6 години този заден активен диф - обикновено е екстра за по-всиок клас ( S или RS) модели с Торсен среден диф, но дори и при 3.0 дизел А4 може да се сложи. Според мен относно управление и механичен заден торсен върши почти същата работа (като при Спек Б с 6МТ примерно). Торсен е идеално решение и за коли само със задно или с предно предаване. 2016 Форд Фокус РС е също с активен заден диф, само че ако се загледате ще видите, че то не е точно диф, а по-скоро два пакета електронно управляеми многодискови съединители за всяка полуоска....дано издържа на бой :D , че вече се появиха някои проблемчета с прегряване.....При коли със задно, примерно Лексъс GS-F(RC-F) също се срещат активни задни дифове - електронно управляем с блокаж и торк векторинг, като има и възможност за избор на различни режими на работа.

Вто Дек 20, 2016 9:55 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2