Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр <  1, 2
 "За" и "Против" за бензиновите и дизелов 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 2211
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Сравняване на "коне" и "коне" е сравняване на ябълки с ябълки.
Сравняването на две горива като използваш атмосферен и турбо двигател е сравняване на ябълки и круши.
Като ще сравняваш две горива, прави сравнението с еднакви двигатели.

Сря Дек 07, 2011 4:08 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 72
Автомобил: Forester
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Чекайте и аз да се изходя по темата :D

Аз лично съм видял следните разлики между бензиновите и дизелови агрегати както следва, с + и - :

Дизел :
+ по-голямо КПД ( т.е по-малко гори, при нормално каране )
+ по-висок въртящ момент ( пак КПД :-) ) ( т.е ниски обороти, здраво дърпори )
+ при евентуално ПТП, и изтичане на гориво, риска от взрив е почти нулева !
+ не сменяш свещички като при бензина ..

- по-голямо КПД ( по-бавно загрява зимата )
- подгревни свещи ( трябва да са изправни за да тръгваш зимата в минусови температури )
- по-скъп акумолатор, с голям стартов ток.
- подгревните свещи не гарантират зимата че ще тръгнеш, ако не си със специална нафта, или някаква добавка в горивото. Обикновенно нафтата замръзва в горивопроводите, става като каша, и колата трябва да се сгрее някъде, за да тръгне ).
- не се препоръчва теглене на колата !! ( не че на съвременните бензинови агрегати се препоръчва, заради катализаторите .. ама )
- по-шумен двигател, сравнен с бензинов. Зависи и много как е обеззшумено купето ..
- по-тежък двигател ( не че 50-100 килограма са съществени но .. )
- при влизане на въздух в системата за подаване на гориво, повечето дизели се нуждаят от изкуствено дишане
- помпата за нагнетяване на горивото, е безумно скъпа ( и сложна и прецизна като изработка ).
- филтрите за твърди частици, обикновенно доста рано създават проблем на голяма част от колите ( всякакви марки )

Бензин :

Общо взето обратното на горното : D

Не ги деля толкова много на "черни" и "бели" хора. И двете технологии имат своите плюсове и минуси.
Сегашния автомобил, е бензинов, но бих си купил дизелов, без въобще да му мисля. 50 на 50 е за мен.

Разбира се в + на дизела на Субару, няма как да пропусна да спомена H4 двигателя, който е с почти липсващи вибрации ( както знаем, на 4 цилиндровия боксер, му деиства само една от инерционните сили създаващи вибрация ), сравнено с другите 4 цилиндрови дизелови агрегати, където вибрациите са проблем, и рано или късно, всеки ги усеща..

Аи, че са отплеснах много ..

Сря Дек 07, 2011 4:43 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 273
Автомобил: 2005 Impreza STI на 1.5бар газ
Рейтинг: 188
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Според мен:
Дизела към момента на писане на мнението е по-скъп във всяко едно отношение от бензиновия му еквивалент. Много съм мислил относно сравняването на дизелови и бензинови агрегати, и достигнах до извода, че няма значение турбо, 3 литра, 5 литра и прочее. Според мен най-точно се сравняват по мощност.
Дизел със мощност колкото бензин харчи почти толкова, колкото и бензина. Малко по-малко харчат дизелите, но и нафтата е по-скъпа от бензина, с тенденция за увеличаване на разликата.
Тъй че ако ще е за разход ... горе долу все тая бензин или дизел.
Обачеее дизела има една гадна помпа, която АКО се развали ... нещата почти винаги отиват към 4 цифрени суми. Понеже бензиновия еквивалент често няма необходимостта от турбо за достигане на същата мощност се оказва, че дизела има и едно турбо за притеснение.
Не съм гледал как е при субару дизел, но тия дни сменях маслото на 2литрови дизеларки и наливам по 7-8 литра. Което праща и смяната на консумативите към по-скъпото от бензина.
С оглед на това, че мислехме да вземем в семеиството едно ново фори и се чудехме бензин или дизел... се оказа, че при еднакви екстри дизела е с около 5000лв по скъп от бензина. След малко сметки, които сега може да са неточни, но тогава и цените бяха други (бяха по-добри за дизела де) ... излезе, че само за да изравним дизела с бензиновия като цена трябва да минем 160000км ... Смисъл дизела по-скъп, но гори по-малко. И това без да включваме по-високите разходи по смяна на консумативи.
Вече при автомобилите 2-ра употреба нещата стоят различно, но там и помпата и турбото са си бомби със закъснител.

В заключение ще кажа, че дизела за мен е много скъп вариант и абсолютно безсмислен за шосеен автомобил. Той е за трактори, товарни автомобили, автомобили предназначени за офроуд, където е необходима теглителната сила и е по-добре тя да е в ниски обороти.
Ако се абстрахираме от разходите, с настоящите технологии и дизела и бензина са приятни за нормално шофиране!

ПС. преди дни бъзиках мои приятели, че аз наливам 98 по-евтино от колкото те нафта

Чет Дек 15, 2011 4:09 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2