Чекайте и аз да се изходя по темата
Аз лично съм видял следните разлики между бензиновите и дизелови агрегати както следва, с + и - :
Дизел :
+ по-голямо КПД ( т.е по-малко гори, при нормално каране )
+ по-висок въртящ момент ( пак КПД

) ( т.е ниски обороти, здраво дърпори )
+ при евентуално ПТП, и изтичане на гориво, риска от взрив е почти нулева !
+ не сменяш свещички като при бензина ..
- по-голямо КПД ( по-бавно загрява зимата )
- подгревни свещи ( трябва да са изправни за да тръгваш зимата в минусови температури )
- по-скъп акумолатор, с голям стартов ток.
- подгревните свещи не гарантират зимата че ще тръгнеш, ако не си със специална нафта, или някаква добавка в горивото. Обикновенно нафтата замръзва в горивопроводите, става като каша, и колата трябва да се сгрее някъде, за да тръгне ).
- не се препоръчва теглене на колата !! ( не че на съвременните бензинови агрегати се препоръчва, заради катализаторите .. ама )
- по-шумен двигател, сравнен с бензинов. Зависи и много как е обеззшумено купето ..
- по-тежък двигател ( не че 50-100 килограма са съществени но .. )
- при влизане на въздух в системата за подаване на гориво, повечето дизели се нуждаят от изкуствено дишане
- помпата за нагнетяване на горивото, е безумно скъпа ( и сложна и прецизна като изработка ).
- филтрите за твърди частици, обикновенно доста рано създават проблем на голяма част от колите ( всякакви марки )
Бензин :
Общо взето обратното на горното : D
Не ги деля толкова много на "черни" и "бели" хора. И двете технологии имат своите плюсове и минуси.
Сегашния автомобил, е бензинов, но бих си купил дизелов, без въобще да му мисля. 50 на 50 е за мен.
Разбира се в + на дизела на Субару, няма как да пропусна да спомена H4 двигателя, който е с почти липсващи вибрации ( както знаем, на 4 цилиндровия боксер, му деиства само една от инерционните сили създаващи вибрация ), сравнено с другите 4 цилиндрови дизелови агрегати, където вибрациите са проблем, и рано или късно, всеки ги усеща..
Аи, че са отплеснах много ..