Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
Масло за скоростна кутия и диференциали на Субару
| Автор |
Съобщение |
|
Nick
Регистриран на: Съб Юни 10, 2006 1:21 pm Постове: 673 Местоположение: Canada Рейтинг: 84 
|

Цитат: и си разбираш от работата Не бе, не си разбирам, сега се уча. И те са ме прибрали колкото да не ме бръмкат мухите по тротоара в жегата .....! Цитат: ще пръсна пробките с малко WD за всеки случай ако са спекли.
Няма смисъл. нищо недей пръскай. Нищо няма да спечелиш. Това помага на окис и ръжда. При задната пробка нито едно от тях не е в сила. Всички задни пробки ги лашкам на Johnson bar и ги стягам на ръка, обикновена тречотка, без удължение. И въпреки всичко, следващия път историята се преповтаря. Това е защото резбата е конусна. Не е цилиндрична метрик.
За механика приятел - съветвам те да стоиш настрани от тези експерименти. Друг ще ти даде съвет да запалиш двигателя, да отвориш еди къде си, трети - трето. Ако има бърз начин, безболезнен, печеливш........аз ще съм първия, дето ще знам за него.
Имаме $1000 машина за пълнене на охладителна система. Бакча на вакуум. Така си стои и никой не я използва. А по заповед 'отгоре' сме задължени да я ползваме.
Никога недей забравяй, аз съм flat rate mechanic и ако мога да скъся една минута от някъде - скъсявам я.
Мога да ти дам и пример (не че някой го интересува де).
Днес, кола на която съм продал 9.5 труд, я свършвам за 2.8 часа. Това означава
-смяна преден ляв лагер колело
-смяна предни дискове и накладки
-смяна две задни втулки на задни носачи (2000 + Legacy)
-смяна преден семеринг колянов вал
-смяна дифтунга контролна тапа за бутален болт (LH front)
-смяна ангренажен ремък
-поправка вибриращи heat shields ауспух, 'У' тръба.
Значи, 9.5 минус 2.8 = 6.7
6.7 е чисти пари в джоба
|
|
|
|
| Съб Мар 24, 2007 4:44 am |
|
|
|
Provigo
Регистриран на: Съб Юни 10, 2006 9:16 pm Постове: 657 Местоположение: Канада
Автомобил: аутбек 3.0R '05
Рейтинг: 31
|
Като каза вибриращи тръби, и мойта едната вибрира и дрънчи, хахаха. Сякаш съм закачил тенекиени кутийки отдолу на мотора като съм спрял.
При вас е добре уредено. То реално ти за 10ч. работа можеш да изкараш пари за над 25ч работа. Не е ли очебийно това? Ти да бачкаш 10 пък те да ти дават за 25 примерно  Но пък от друга страна разбирам че си имате вашите ставки и нормативи за ремонта на всяко нещо.
Nick аз работя с вакуум помпа за хладилните инсталации от десетина години. Колеги в БГ са ми казвали че преди е нямало такива неща, и са пълнили системите без да вакуумират. И аз съм го правил тука, като е напечено и няма време  Така че има начини за всичко. Сега ще ти драсна едно ЛС.
|
|
|
|
| Съб Мар 24, 2007 5:54 am |
|
|
|
Nick
Регистриран на: Съб Юни 10, 2006 1:21 pm Постове: 673 Местоположение: Canada Рейтинг: 84 
|
Цитат: То реално ти за 10ч. работа можеш да изкараш пари за над 25ч работа. Не е ли очебийно това? Ти да бачкаш 10 пък те да ти дават за 25 примерно
Повече от очебийно е. Но нищо не е незаконно. И затова те като ми дават чека, първо те на мен казват благодаря и после аз на тях. Защо ? Защото ключовата дума не е 'те ми дават' а е 'аз си ги изкарвам'.
|
|
|
|
| Съб Мар 24, 2007 10:04 am |
|
|
|
suba
звездоброец
Регистриран на: Пет Юли 14, 2006 12:11 am Постове: 239 Местоположение: Pleven Рейтинг: 0
|
|
Колеги, на 30 000 км. по мануал е написано да се смени спирачна течност.
Кажете необходимо ли е/ до сега спазвам всичко по инструкция/.
Ако се сменя според Вас, с каква течност.
Има ли някакви препятствия при смяната.
Колата я знаете ЛЕГАСИ 2,00/138 к.с./ 24 000 км.
|
|
|
|
| Съб Мар 24, 2007 7:57 pm |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
Регистриран на: Пон Дек 04, 2006 9:32 pm Постове: 6482 Местоположение: BG, Горна Оряховица
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219    
|
|
Аз течност съм си избрал, ама и аз незнам как се сменя :\
_________________ All-Wheel-Drive
|
|
|
|
| Съб Мар 24, 2007 9:45 pm |
|
|
|
Provigo
|

Impreza'94 мисля че не е толкова трудно да я смениш. Някога обезвъздушавал ли си спирачки? Ако не си, накарай някой комшия да го направите заедно. И пред ида почнете издърпваш със спринцовка от казанчето старата течност и наливаш нова. И след това почвате с комшията да действате, като следиш нивото в казанчето. Не трябва да свършва течността и да влиза въздух в системата. И така полека лека на всички колела докато изразходиш две казанчета течност например.
Аз днес направих втора смяна ма маслото в кутията. И после се захванах със задния диф. Трудно развих горната пробка, но все пак успях. Източих маслото, не беше толкова зле колкото това в предния. По магнита на долната пробка имаше наслоено графитна кал, както на предния диф. Всичко си беше нормално. Успях да погледна зъбите на короната, изглеждаха добре. Нямаше видими износвания и ръбове по профила на зъба. После имах проблем с пълненето на диференциала, но все пак успях, напълних до нивото на горната пробка и веднага я завих и това е. 
|
|
|
|
| Съб Мар 24, 2007 11:43 pm |
|
|
|
mateocolumb
Регистриран на: Пон Яну 08, 2007 10:10 pm Постове: 49 Местоположение: София Рейтинг: 0
|
|
Здравейте колеги,
и аз имам сходен проблем, при превключване от по висока на по ниска предавака, ми "престъргва" все едно съединителят не е натиснат хубаво. Най осезаемо и редовно е от 5-та на 4-та, при останалите мисля че след малък пробег се оправя.
Мисля да и сменя маслото и може би да сложа добавка. Въпрос за tonizdrawkow i fokus : при вас как мина, оправи ли се положението и какви мерки взехте?
Някой с опит по въпроса да ми препоръча масло и добавка
Благодаря ви
_________________ SUBARU OUTBACK H6-3.0 2002 SUBARU IMPREZA 1.6 4X4 98 HONDA HORNET 600CC
|
|
|
|
| Вто Апр 03, 2007 5:27 pm |
|
|
|
Provigo
|
|
Научи се да правиш превключването от висока към ниска предавка с междинна газ. Питай някой стар шофьор на камион или стар автобус Чавдар, какво е това и как се прави ако не си запознат.
|
|
|
|
| Вто Апр 03, 2007 6:39 pm |
|
|
|
ImprezaSTI
звездоброец
Регистриран на: Пон Авг 21, 2006 12:49 pm Постове: 1399 Местоположение: София
Автомобил: 4-цилиндрово сешоарче
Телефон: 0898-695-268
Рейтинг: 292      
|
Provigo написа: Научи се да правиш превключването от висока към ниска предавка с междинна газ. Питай някой стар шофьор на камион или стар автобус Чавдар, какво е това и как се прави ако не си запознат. А...не може ли причината да се дължи и на износен синхронизатор (никога не съм виждал при Субару как е, но попринцип нали представлява втулка  )?
_________________ ...защото животът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите които спират дъха!!!
|
|
|
|
| Вто Апр 03, 2007 7:29 pm |
|
|
|
mateocolumb
Регистриран на: Пон Яну 08, 2007 10:10 pm Постове: 49 Местоположение: София Рейтинг: 0
|
|
Provigo написа:
Научи се да правиш превключването от висока към ниска предавка с междинна газ. Питай някой стар шофьор на камион или стар автобус Чавдар, какво е това и как се прави ако не си запознат.
Пробвал съм....не е от това...
_________________ SUBARU OUTBACK H6-3.0 2002 SUBARU IMPREZA 1.6 4X4 98 HONDA HORNET 600CC
|
|
|
|
| Вто Апр 03, 2007 8:12 pm |
|
|
|
fokus
|
Това с междинната газ е малко натоварващо първо трябва да го научиш и после да го спазваш ... не ми звучи добре, а за ремонт на кутия още повече, при мен положението се пооправи, но не съм слагал добавка, сложих си чисто масло, малко отрегулирах отделянето на съединитела и сега има прихъркване само ако не натисна добре педала. При по старите коли се появява един проблем, който е свързан с пружината на самия педал на съединителя, тя има функцията хем да помага при натискане хем и да не връща педала рязко та на пружината има втулки те се износват и се получава малко неприятен ефект на задържане .. не знам точно как става и в кой момент дали при натискането или при пускането но усещането е все едно е плаващ педала .. аз махнах тази пружина въпреки че знам, че може да доведе до неприятности с лагера, спечелих обаче перфектно сработване на съединителя, в момента обмислям как да оптимизирам пружината 
_________________ active driving, active safety
|
|
|
|
| Вто Апр 03, 2007 8:24 pm |
|
|
|
fokus
|
Бих ти препоръчал първо да смениш маслото като избереш вярното и ако работата не стане ще добавиш каквото искаш в последствие, аз лично не мога да ти дам препоръка щото и на мен не дадоха ... 
_________________ active driving, active safety
|
|
|
|
| Вто Апр 03, 2007 8:28 pm |
|
|
|
Provigo
|
|
Е вярно че първо се научава и после се прилага. Не е толкова натоварващо. Но ако колегата смени маслото на кутията няма да сбърка. Ще има подобрение със сигурност.
|
|
|
|
| Вто Апр 03, 2007 9:17 pm |
|
|
|
tonizdravkov
Регистриран на: Сря Окт 18, 2006 7:53 pm Постове: 768 Местоположение: София,България
Автомобил: 5.7 HEMI
Рейтинг: 30
|
|
при мене това пристъргване от 5-та на 4-та още го има но когато сменям бързо и при по-голяма скорост.още не съм го оправил защото пристъргването е съвсем малко
|
|
|
|
| Сря Апр 04, 2007 12:50 pm |
|
|
|
Provigo
|
Еее, ама вие ако издевателствате върху колите така, е нормално пристъргване. Може да пробвате с голяма скорост от 5-та на 3-та. И тогава може да изхърка  Карай си колата умерено, в границите на технически разумното и всичко ще е наред.
|
|
|
|
| Сря Апр 04, 2007 1:09 pm |
|
|
|
Nick
|

Provigo написа: Еее, ама вие ако издевателствате върху колите така, е нормално пристъргване. Може да пробвате с голяма скорост от 5-та на 3-та. И тогава може да изхърка  Карай си колата умерено, в границите на технически разумното и всичко ще е наред.
Аз те разбирам прекрасно, но те няма да те разберат. Колкото разбраха и мене......
Ние доста често взехме да отваряме скостни кутии с трета скорост оглозгана кат царевичен кочан. И клиентите, весели, засмени.....докато са в гаранция (независимо, че има вече бюлетин и ако искам мога да изкривя нещата и да не го покрием). Обаче, после, после ела да видиш от къде влиза водата на вятърната мелница.
Ти от какво мислиш са дупките в буталата на Лефтеров (снимките) от сервиза ? Щото много е кофти двигателя, щото много кофти е дизайнван, щото е много редовен дефект, щото механиците сме много красиви, щото в България всичко е цъфнало и вързало.....??????
Защото клиента си немал друга работа, започнал да се ебава с колата. Да я 'пипа', да му а 'пипнат', да му вдигнат кончета (понеже 300 не са достатъчни), да му добавят и в горивцето нещо, да вдигне 10 000 оборота, да блесне пред някоя мома и после........да разпробиваме болтове. Еми, ша разпробиваме, като не знаем други начини. И клиента ша плаща....той има пари.
|
|
|
|
| Сря Апр 04, 2007 1:21 pm |
|
|
|
Provigo
|
Този който иска да има кола, и тя да му служи, трябва да се постарае да разбере смисъла. Аз не обичам да играя ролята на "поразяващата ръка". И това си е моето възприятие за нещата. Не обичам да юркам колата постоянно, случва се понякога когато е необходимо. Но моя стил на каране не е стила от рали шампионата 
|
|
|
|
| Сря Апр 04, 2007 6:45 pm |
|
|
|
joroya
|
Здравейте, аз съм поредния нов член на субару клуба в БГ.Взех си Легаси 2.2 94 г (94-98).И тъй като не можах да видя препоръки за масло на скоростна кутия може ли някой да препоръча марка ,а също така ще съм ви много благодарен да ми обясните къде ca пробките за източване и наливане и колко литра побира скоростната кутия . Благодаря предварително 
|
|
|
|
| Съб Сеп 29, 2007 12:47 pm |
|
|
|
Provigo
|
|
От написаното по-горе следва въпрос - каква е кутията? Ръчна, автоматична? И защо искаш да и сменяш маслото, някакви шумове ли издава или трудно включва? Или просто ей така искаш да го смениш за да си знаеш че е направена профилактика?
|
|
|
|
| Съб Сеп 29, 2007 3:47 pm |
|
|
|
joroya
|
А прощавай  не е автоматична .И много е хлабав скоростния лост.Не съм проверявал маслото(може би е добре да го направя) но искам консумативите да ги следя,но основно заради хлабината.
|
|
|
|
| Съб Сеп 29, 2007 7:36 pm |
|
|
|