Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр <  1, 2, 3, 4, 5, 6  >
 Безводна охладителна течност Evans 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
BLUE 1 написа:
Може ли някой да разясни следният документ? :hello: Доколкото разбирам "магическата" течност е просто етиленгликол, но може и да бъркам. :cool: Ще е добре специалистите да се изкажат. :bow:
http://www.hrpworld.com/client_images/e ... 3415_3.pdf

Не съм специалист, но от първо четене на документа се вижда състава - Описанието е буквално "безводен етилен гликол формулиран охладител. В състава му има етиленгликол, пропиленгликол и пакет от антикорозионни добавки.
Най-важното което ми направи впечатление е точката на кипене - почти 200 градуса по Целзии, флаш точката му също е висока - 116 градуса по Целзий.

Останалото е обща инфо, как да се борави с продукта, не е толкова токсичен като стандартният антифриз - при поглъщане трябва да се пие около 1л вода, но не е летален.

Течността е базирана на етилен-гликоля но не е само това. Етилен гликол можеш да си намериш в БГ откъдето искаш, на сайта на Приста ойл има доста инфо.
По важен е микса от добавки.

Това е като с маслата - много са 4 и 5 група, но не всички са еднакви.

Съб Окт 19, 2013 8:21 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 269
Автомобил: Subaru Outback 2.5, `05, TLC `02
Рейтинг: 59
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Vmax информационният лист за безопасност е задължителен и в него трябва да се съдържа информация за всички химикали в т.ч. и за сравнително безвредните като пропиленгликола (пример: http://www.sciencelab.com/msds.php?msdsId=9927239) Защо в ИЛБ на Еванс в съдържанието не е посочен и пропиленгликола? Защото този на РедЛайн е доста по-дробен и съдържа информация за съставка в далеч по-ниска концентрация......http://www.redlineoil.com/content/files ... 206-11.PDF

Съб Окт 19, 2013 9:22 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
BLUE 1 написа:
Vmax информационният лист за безопасност е задължителен и в него трябва да се съдържа информация за всички химикали в т.ч. и за сравнително безвредните като пропиленгликола (пример: http://www.sciencelab.com/msds.php?msdsId=9927239) Защо в ИЛБ на Еванс в съдържанието не е посочен и пропиленгликола? Защото този на РедЛайн е доста по-дробен и съдържа информация за съставка в далеч по-ниска концентрация......http://www.redlineoil.com/content/files ... 206-11.PDF

Посочен е пропиленгликола в този лист - нали от там го прочетох ( страница 4, под секция 15 )
Друг въпрос е че тия листове, се пишат както си искат - за един продукт можеш да намериш 2-3 различни листа.
Според мен това не е най-важното, а по-скоро как ще се представя този продукт и то по-специално в турбо Форитата на Алекс и Баджо.

Отделно за цивилните коли е голям бонус че системата работи без налягане...Голяма част от прегряването се дължи на загуба от течове, бавна реакция на термостат или умираща водна помпа.
А и да си признаем колко от нас като са си купили Субару са сменили антифриза, термостата и евентуално маркучите...
За определени модели това решение е просто много удачно и не толкова скъпо на фона на потенциалните рискове и разходи после. Но определено не е задължително - за някой просто ще е overkill.

На мен ми харесва и приветствам усилията на Алекс и Баджо в търсене на продукти с висока добавена стойност за колите ни :beer:

Съб Окт 19, 2013 9:35 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 269
Автомобил: Subaru Outback 2.5, `05, TLC `02
Рейтинг: 59
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Vmax написа:
BLUE 1 написа:

Посочен е пропиленгликола в този лист - нали от там го прочетох ( страница 4, под секция 15 )
Друг въпрос е че тия листове, се пишат както си искат - за един продукт можеш да намериш 2-3 различни листа.
Според мен това не е най-важното, а по-скоро как ще се представя този продукт и то по-специално в турбо Форитата на Алекс и Баджо.

Отделно за цивилните коли е голям бонус че системата работи без налягане...Голяма част от прегряването се дължи на загуба от течове, бавна реакция на термостат или умираща водна помпа.
А и да си признаем колко от нас като са си купили Субару са сменили антифриза, термостата и евентуално маркучите...
За определени модели това решение е просто много удачно и не толкова скъпо на фона на потенциалните рискове и разходи после. Но определено не е задължително - за някой просто ще е overkill.

На мен ми харесва и приветствам усилията на Алекс и Баджо в търсене на продукти с висока добавена стойност за колите ни :beer:

Благодаря! Наистина не го бях видял. Сега вече съм по-спокоен :good:

Съб Окт 19, 2013 9:41 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1285
Автомобил: V8 bi-turbo
Рейтинг: 504
Отговори с цитат
Момчета, каква е сега целта - никой не е задължен да си посочва съдържанието в MSDS-a. Може и спокойно да се напише proprietary blend и да се посочат 2-3 токсични съставки (ако има). Но може те да са 1% от всички в продукта. Особено ако продуктът е американски - там изискванията към MSDS позволяват дори още по-либерално отношение.

Аз наистина съм изненадан от агресията на 2-ма думи в конкретно тази тема, която усещам как вече ще отиде в кофата. Целта й е хората, които са любознателни и искат да бъдат информирани да почерпят инфо от нея. Тези, които не искат да се образоват повече, защото си знаят всичко, или по някаква друга причина знания не им трябват, очевидно темата не е за тях. В моите очи няма нищо лошо в това ДА ЗНАЕШ, да бъдеш информиран, да имаш нещо предвид, дори и да не го разглеждаш като технология, в която лично би инвестирал. Ако просто не смяташ, че е добро, или, че е за теб - подминаваш.

Да, Евансът е по-скъп от конвенционалния антифриз и това е единствения му минус спрямо него. И какво от това, че е по-скъп? За мен само фактът, че системата няма налягане с Еванс го прави достатъчно сериозна причина да си го купя, ако ще и от извара от коприва с добавка от конска урина да е правен! Карам мощна кола, която рязко влита в турбо режим и миг след това се забива в червените обороти, като рязко вдига сериозно налягане и в охл. с-ма. Кола, която е прегрявана от предишния си собственик тамън 2-3 пъти и нямам доверие на нито един маркуч, когато нещата са под налягане (да не казвам, че маркучите в нея са на по 6 години вече). И не искам да бъда някъде по пътищата, когато някой маркуч се предаде от налягането - не ми се занимава с такива неща. Приемам Еванс като решение, което ми сваля тия грижи от плещите, а не като сингъл продукт, който струва х пари. Почти всяка седмица при Краси виждам някое Субару с пръснат маркуч - мерси, аз не искам тоя филм. И ако спокойствието в това отношение ми струва 400-500-600 лв - бих ги дал с удоволствие и дори ще съм супер доволен, че тази малка инвестиция пази мотор, в който са вкарани доста повече пари. Ама бил ли токсичен - не бил ли... защо бе - ще го пиете вечер със салатата ли?! И продължителен контакт с отработено масло доказано причинява рак, ама гледам никой не кара без масло...

По вашата логика дайте да наакаме и затрием всички теми за новото СТи от форума, защото е скъпо и вероятно < от 1% от хората в тоя форум ще си го купят!!! Що не ходите там в тия теми да гракате по FHI как не ги е срам и не разбират, че ние, скъсаните в БГ трудно ще извадим 80-100к за него?! Ходете там да им гледате колко части съдържат и да им кажете как според ВАС новото СТи трябва да струва едни 1000 лв. макс и то - с подарък каско и обслужване за 5г., 2 тона бензин и 4 к-та гуми! Ииих, хубава работа, ама малко Българска да ви кажа честно.
:facepalm: :pardon:

Съб Окт 19, 2013 10:57 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 1800
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
BLUE 1 написа:
Може ли някой да разясни следният документ? :hello: Доколкото разбирам "магическата" течност е просто етиленгликол, но може и да бъркам. :cool: Ще е добре специалистите да се изкажат. :bow: Някой беше споменал, че даже не бил токсичен?!
http://www.hrpworld.com/client_images/e ... 3415_3.pdf

EVANS
MATERIAL SAFETY DATA SHEET
NPG
+C
Cooling Systems, Inc.
06/15/2010
EVANS COOLING SYSTEMS, INC.

БЛУ 1 , този продукт който си дал за пример не се продава в Европа (или се продава под Друго име) http://www.evanscoolants.co.uk/ и не за него говорим в теамАта.
Продукта който коментираме основно е POWER COOL 180° http://www.evanscoolants.co.uk/power-co ... -cars.html

Waterless Coolant for:
For high performance engines fabricated from a mixture of cast iron, copper, steel and aluminium components
Boiling Point:
Above 180°C
Antifreeze Properties:
Protects below -40°C
Benefits:
Improves Combustion, Maximizes BHP, Prevents Boil-Over
Corrosive Properties:
Eliminates corrosion and erosion
Life Span:
Protects for life
Toxicity:
Non-Toxic

Benefits Over Water-Based Coolants
Eliminates Overheating
Evans Waterless Coolants have a boiling point above 180°C and will not vapourise, thus eliminating overheating, boil-over and after-boil.
Reduces Pressure
Evans Waterless Coolants generate very low vapour pressures reducing strain on engine cooling system components.
Prevents Corrosion
Evans Waterless Coolants contain no oxygen effectively eliminating corrosion.
Increases BHP
Evans Waterless Coolants eliminate pre-ignition and detonation caused by overheating - thus improving combustion efficiency and delivering more power.
Stops Erosion
Evans Waterless Coolants prevent cavitation and eliminate liner and cooling pump erosion.
Freeze Protection
Evans Waterless Coolants freeze below -40ºC
Non-Toxic
Evans Waterless Coolants are proven to be Non-Toxic. Standard anti-freeze is toxic and known to kill pets.

Съб Окт 19, 2013 11:05 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Алекс,

Темата не е за коша, даже напротив. Но по-скоро е за турбо и тунинг раздела.

Не виждам смисъл да се търси под вола теле, като се оспорват едни или други доказани продукти. Топлата вода отдавна е измислена, ама не от нас. Има смисъл да се споделя опита на хора пробвали ги, затова с нетърпение чакам отзивите ви.

Еванс очевидно не е за всеки, и не заради цената.

Съб Окт 19, 2013 11:17 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1249
Автомобил: Legacy 2005 3.0 R Spec B
Рейтинг: 152
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колеги а
може ли някой да даде сравнение в цената примерно :
цената на минаване към еванс

нормалният антифриз ( може и дори с тези по реномираните )
в различните концентрации
дори + добавки

И наистина може би ще излезе че ROI може да е оправдано за период от 3-4 години дори за обикновен автомобил.
Както каза алекс спокойствеието е нещо което е доста важно за хората а и все пак трябва да ценим собственото си време и нерви.

А маркучите и другите са неще които се забравят доста често да ги погледнат дори в сервизите
и да ги сменят цената на няколко литра антифриз превантивно а не да се стига до проблеми и ремонти.

Съб Окт 19, 2013 11:33 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 899
Рейтинг: 266
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
От време на време, превеждам патенти към едно бюро - където съответния продукт трябва да е що годе подробно описан, както и начините на производство и употребата му и съм забелязал, че в патентните претенции и описания се размива нарочно същината на получаването и състава на продукта, а вие сте се хванали за това какво пишело на етикета - единствените задължителни елементи са - дали е токсичен при вдишване, поглъщане и допир с кожата и очите - но аз не съм видял консуматив за автомобил, на който етикета му да не е като врата на хранилище за ядрени отпадъци.

Както Алекс наблегна, най-важното на един продукт е неговото приложение, действие и характеристики, на чиято база ние си решаваме дали е подходящ за нас или не. Дори един специализирал химик по ароматни въглеводородни съединения - едва ли като види пълен списък със съставките на подобен продукт, ще може да сподели за какво служи това нещо, да не говорим за това в каква степен е токсичен и до колко е вреден за всеки един орган на тялото. Хората си имат лаборатории, изследователски отдели, експериментални, тестови и тнт.

Че то, някой зачитал ли се е в етикета на един най-обикновен шампоан, ама не на лицевата страна дето пише, че е с екстракт от хвойна, лавандула, бадемово масло, 18 г. уиски и черни трюфели, ами на гърбеца, дето има един етикет с букви като х-бозони - с разни бръщолевеници от сорта на :бифенил-2-илкарбамидна киселина-1-(2-{[4-(4-карбамоилпиперидин-1-илиметил)бензоил]метиламино}етил-4-ил естер ???

Да не говорим за едни тестове на едни бройлери, които ми бяха попаднали и какво излезе в лабораторията, ама на етикета му пишеше - ПИЛЕ, цяло, охладено! Почти съм сигурен, че "създателите" му бяха открили формулата на безсмъртието.
пп - а това последното обикновено го ядем, без да му четем етикета дори, щото по презумпция му знаем предназначението.

Съб Окт 19, 2013 11:40 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 394
Автомобил: Subaru Legacy H6 2004
Рейтинг: 244
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Vmax написа:
Алекс,

Темата не е за коша, даже напротив. Но по-скоро е за турбо и тунинг раздела.

Не виждам смисъл да се търси под вола теле, като се оспорват едни или други доказани продукти. Топлата вода отдавна е измислена, ама не от нас. Има смисъл да се споделя опита на хора пробвали ги, затова с нетърпение чакам отзивите ви.

Еванс очевидно не е за всеки, и не заради цената.

:beer:

Съб Окт 19, 2013 8:26 pm
Върнете се в началото
Профил
Изгонен
Аватар

Постове: 3717
Рейтинг: 267
Отговори с цитат
едното турбо фори(400кс) вече е с евънс - даже сме ви подготвили приятна изненада по случая :D

проверихме колата на място - на празен ход и с продължително форсиране до 6000об. държи си нормални температури. циклите на перките са си наред, дори при форсиране на място - 90-96 градуса. налягането в маркучите е ОСЕЗАЕМО по-ниско, около 0.5 бара, но то е от въртенето на водната помпа. а и охладителната система на субару - както и на повечето японски автомобили - е отделена от преливното казанче, т.е. за по-ниско налягане трябва капачка за по-ниско налягане(препоръчва се такава на 0.5 бара). но няма нищо общо с подутите маркучи с нормален антифриз.

тестовете с пълна газ обаче са далеч по-показателни, и току що завършиха. колата над 85 градуса не качва, независимо в какъв режим се кара. подобрение в динамиката ИМА - все едно си свалил няколко торби с цимент от багажника. експеримента се оказа успешен, и получените резултати покриват тези от рекламата на евънс.

0899 612 719 - Венци
https://www.facebook.com/redlineoil.bg

Нед Окт 20, 2013 12:42 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
При мен с Еванса - началото на лятото, ми изчезнаха първо разни паразитни звуци, отгоре на всичко с един евтин радиатор нямах никакви проблеми и в най-големите жеги из града, малко трудно свикнах с меките маркучи и все зяпах от къде тече и не дига налягане ROFL
 12

Нед Окт 20, 2013 8:14 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 954
Автомобил: Impreza 2,0
Рейтинг: 470
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
agent dust написа:
едното турбо фори(400кс) вече е с евънс - даже сме ви подготвили приятна изненада по случая :D ...

proscrip написа:
При мен с Еванса - началото на лятото, ми изчезнаха първо разни паразитни звуци, отгоре на всичко с един евтин радиатор нямах никакви проблеми и в най-големите жеги из града, малко трудно свикнах с меките маркучи и все зяпах от къде тече и не дига налягане ROFL

Най-сетне полезна информация от реално приложени тестове. Благодаря на колегите!!! :good:

Нед Окт 20, 2013 8:46 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2508
Автомобил: Танк EJ22'94; EJ20G ; D15Z3
Рейтинг: 721
Отговори с цитат
agent dust написа:
едното турбо фори(400кс) вече е с евънс - даже сме ви подготвили приятна изненада по случая :D

проверихме колата на място - на празен ход и с продължително форсиране до 6000об. държи си нормални температури. циклите на перките са си наред, дори при форсиране на място - 90-96 градуса. налягането в маркучите е ОСЕЗАЕМО по-ниско, около 0.5 бара, но то е от въртенето на водната помпа. а и охладителната система на субару - както и на повечето японски автомобили - е отделена от преливното казанче, т.е. за по-ниско налягане трябва капачка за по-ниско налягане(препоръчва се такава на 0.5 бара). но няма нищо общо с подутите маркучи с нормален антифриз.

тестовете с пълна газ обаче са далеч по-показателни, и току що завършиха. колата над 85 градуса не качва, независимо в какъв режим се кара. подобрение в динамиката ИМА - все едно си свалил няколко торби с цимент от багажника. експеримента се оказа успешен, и получените резултати покриват тези от рекламата на евънс.

:good: супер резултат! Звучи много добре!

Въпросче: Има ли смисъл да се сменя капачката? Нали няма почити никакво разширение ЕВАНС-а... т.е. не би трябвало да има нужда да връща, а той ако дигне на 1.1 ще си върне? Обратното налягане за да си дръпне от друга страна пък май е малко (по дърпане на пружинката предполагам около 0.1-2 бара?) и ще си дръпне, ако му дотрябва. Може би грешно мисля, но да питам. И още - такива капачки на 0.5 има ли по магазините или трябва да се търси? 0.5 на някой не-запознат ако му кажеш ще се изсмее (особенно дървените философи по магазините).

Отново :good: за добрите резултати. :beer:

Нед Окт 20, 2013 12:13 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Отговори с цитат
Аз си оставих мойта капачка на 1.1, но не съм наливал допълнително течност в съда в калника, наливахх само и единствено през разширителното казанче, така ми обясни тоз дето ми продаде течностите в Гибралтар. Беше едно сервизче на Субару, май единственото там, правеше някаква пистарка и наливаше от тва нещо и аз се спрях да огледам и се заговорихме, после ми показа на едно ендуро с Еванс как работи, имаше някакви наличности и ми ги продаде за 100 паунда 7 л течност и 7 л от другата мъзга за извличане на водата - или както му викат препарейшън флуид - ето тва http://www.ebay.co.uk/itm/EVANS-WATERLE ... 3cd1db01d6

Всъщност не е голяма философия сам да си го направи човек, особено като си прочете инструкциите, аз не мога да кажа каква е промяната в поведението поради простата причина, че не бях карал колата от 3-4 месеца и я бях човръкнал малко, но определено се развърташе сякаш по-бързо. Достатъчната причина за мен беше след едно яко юркане из градо - маркучите меки кат гъби, а капачката и казанчето сухи - те тва никога не е било след яко юркане. Както казах определено стана доста по тихо от към коша - заради водната помпа ли зари некви хидродинамични шумове ли - не знам, но утихна.

Нед Окт 20, 2013 12:48 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Да, и аз засега съм със ОЕМските капачки, ходи намери у наше село на 0.5 бара, ако можеш :D и както каза валяка - ще те гледат доста чалнато в магазините...
Иначе за усещането - същото забелязвам и аз - по-бързо и пъргаво развъртане, сякаш е свалено тегло от колата, и същото усещане като пипам маркучите - все едно мачкаш маркуч, в който има течност, но няма налягане. Дали е по-тих мотора - трудно ми е да кажа, защото чувам само генерацията. При все цялата газ вчера, темп си стои на 82-85С и не мърда, но си беше и достатъчно хладно навън... Това, което ни направи впечатление, обаче, беше, че трябваше ужасно много време да я държим на форсиране на място, докато стигне 90С - поне половин час е давано газ на място, на 5-6k оборота. След 80С качването на темп се случва необичайно бавно и нещо от сорта на "2 напред, 1 назад" - качи 2 градуса, върне един и така...

Препоръката за монтиране на капачка на 0.5 бара при модифицирани коли е от книжката на Еванс, както и запушването на дренажния отвор на водната помпа - написано е, че заради по-голямата засмукваща сила, в някои случаи може през нея да засмуче въздух и затова трябва да се запуши (не била необходима...). При мен не сме я запушвали, че трябваше да разглобим половината кола, за да стигнем до това "дупче" :D

Красимир се справи брилянтно с инсталацията, както винаги. Радвам се на механици, които първо си взимат Английския "мануел", изчитат си го свободно и след това казват "Ясно, нищо сложно, хайде" =D> Даже съм убеден, че в централата на Еванс няма да могат да извадят повече от старата течност - само вертикално дето не я слага тая кола... ROFL

Това е засега :)

Нед Окт 20, 2013 1:02 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Изгонен
Аватар

Постове: 3717
Рейтинг: 267
Отговори с цитат
ми то на 8л течност - 3% са към 250гр вода, не са много. за максимално източване, с лапите на подемника наклонявах колата насам натам да се изцеди до шушка. напред, назад, наляво, надясно - докато напълно спря да капе.

иначе за нормална кола не е нужно да се сменява капачката - препоръчват 0.5 бара само за силно модифицирани и състезателни автомобили. но и капачка на 0.5 бара не е ясно откъде ще се намери изобщо :)

0899 612 719 - Венци
https://www.facebook.com/redlineoil.bg

Нед Окт 20, 2013 10:37 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
...на който му се чете за Еванс (почти цялото е copy-paste от книжката, която идва с него). Има и рейсингов сетъп, и за нормална ежедневка.
http://blog.edoperformance.com/2012/08/17/southern-califorina-evans-distributor/

Нед Окт 20, 2013 11:09 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 1800
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат

Чет Ное 14, 2013 10:45 am
Върнете се в началото
Профил