Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
Нови гуми със стар DOT - за и против
| Автор |
Съобщение |
|
msdjorjo
Регистриран на: Нед Сеп 07, 2008 9:41 am Постове: 874 Местоположение: Варна
Автомобил: LEGACY 2.0 my95/2.5 my99
Телефон: 0889014565
Рейтинг: 47 
|
|
Всеки сам си решава според нуждите и приоритетите.Само винаги имай в предвид че гумите не са първа младост и проблема не е със вървенето в снега и леда а в СПИРАНЕТО.
_________________ Ако искаш да си щастлив един ден - напий се! Ако искаш да си щастлив един месец - ожени се! Ако искаш да си щастлив цял живот - карай Субару! http://betoteh.com/bg/index.html
|
|
|
|
| Съб Авг 24, 2013 9:09 pm |
|
|
|
BLUE 1
Регистриран на: Нед Яну 13, 2013 10:49 am Постове: 269 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Subaru Outback 2.5, `05, TLC `02
Рейтинг: 59 
|
|
Ако вървят добре в сняг и лед, мисля, че и ще спират добре. Няма логика иначе.
|
|
|
|
| Съб Авг 24, 2013 9:46 pm |
|
|
|
Popimoni
Регистриран на: Нед Май 13, 2012 9:08 am Постове: 162 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Субару Аутбек Н6 3.0 2005 год
|
|
Честно казано, карал съм нови гуми с нов дот-ужасни , карал съм и стари гуми, втора употреба, със стар ДОТ - колата се държи страхотно. Сега сложих на друга си кола Мишлени, два пъти по - стари почти от предишните ми гуми - еми все едно карам друга кола, много по-стабилна, по-добра возия. Да, сигурно е най-добре да си купиш гума, току що излязла от завода, но при положение, че можеш да вземеш хубави гуми, чисто нови на добра цена не виждам какъв е проблема. Относно безопасността - при положение че караш десет годишна кола ,на не знам си колко км, по нашите родни пътища, с нашите мили шофьори - мисля, че гумите са ти най-малкия проблем, доколкото са в добро състояние, не са напукани, имат грайфер и не са станали на камък. Това е моето мнение по темата.
|
|
|
|
| Нед Авг 25, 2013 12:41 am |
|
|
|
=Alex=
|
Поредната безумна "петъчна" тема на поредния мучачо, решил да е*е дявола по чорапи докато лети. Големи тарикати сме по тия балкански ширини - все целим кьоравото. Пич, защо не отидеш да си вземеш едни НОВИ зимни гуми от магазина, с дот от вчера, ами се занимаваш с глупости, че и цял форум спори е ли е хорошо и на далавера да вземеш гуми, които нормалния Европеец отдавна ще е изхвърлил или да си купиш 2-ра употреба такива вместо това(?!). Гума се взима НОВА, от магазина, с дот на макс година-две. Ако нямаш пари за Дънлоп, взимаш Нокиан, ако нямаш за Нокиан, взимаш Ханкуук, ако нямаш и за Ханкуук - взимаш Нинканг, ако и за тях няма - возиш се на автобуса и се замисляш къде бъркаш в подхода към живота. Всичко останало е БГ брутализъм. Ще си оправиш живота с 200 лв разлика от гуми, които купуваш веднъж на 3 години ли, к'во ли, че не се сещам? Че нали тия 4 контактни петна от по 5см2 ти пазят живота на теб, на тия, които возиш и на околните, бе пич... Страшна далавера, няма що... Зимна гума, менко, се кара макс 3 сезона и се изхвърля, и то ако е била чисто ню. Ако ти не усещаш разликата след това, значи имаме драма. А гуми втора употреба дори не си заслужават коментара. Това трябва да се забрани със закон. Самият факт, че някой веднъж вече ги е изхвърлил говори достатъчно... сещаш се, нали? Чудя се, някакво чувство за неудобство няма ли, че се пускат тия теми... ще ти дам и друга гледна точка - за времето, което си загубил да търсиш инфо и да изследваш разни маркетингови публикации как гумата живее повече от Лили Иванова, и да носиш от 9 кладенеца вода, за да се успокоиш, че не си сбъркал, можеше да изкараш 3 пъти разликата до нормални гуми. Just as a point of thinking. Но не се опитвай да ни убедиш колко правилно решение си взел и как си ударил 6-цата от тотото... You gеt what you paid for. Запомни това.  П.С. Няма нужда да ме цитираш или отговаряш... това не е диалог.
|
|
4
|
|
| Нед Авг 25, 2013 2:14 am |
|
|
|
BLUE 1
|
Голяма "хранилка" стана тема! Но и това е типично нашенска си черта...7 милиона тесни специалисти по общи въпроси 
|
|
|
|
| Нед Авг 25, 2013 7:19 am |
|
|
|
pradabg
Напуснал форума
Регистриран на: Пет Фев 12, 2010 6:46 pm Постове: 1100 Местоположение: София
Автомобил: Legacy 2,0 AT
Телефон: 0889808309
Рейтинг: 323       
|
Колега < BLUE 1 > след 8-ем години в Испания ще ти споделя един Факт,там няма да имаш шанса да минеш ITV - или казано на нашенски - Технически преглед с дот на гумите над 6 години,просто те връщат да си смениш "новите" стари гуми,а ако те спре Полиция и ти направи проверка,ще се разделиш със солидна сума надхвърляща цената на гуми от магазина с пресен Дот, а този който ти е дал ITV- ще отнесе заедно с теб глоба за това,че те е допуснал  ! п.с. Не казвам,че и там няма хитреци,качват нови гуми от приятел или от 2-рата си кола за да минaт техническият преглед ... п.с 2. С AWD системата на твоето Суби независимо от дота на гумите,колата ще потегля на лед,на сняг и тн. и разликата със Ситроена ще е огромна, но спирането е еднакво за всички автомобили !!! То разчита на нова гума с пресен дот и голям грайфер - това най-добре ще го усетиш при спускания,а изкачванията и с галоши да тръгнеш пак ще минеш там където 2-wd-тата спират  Subaru rulzzz 
_________________ http://www.dek.bg/main.php
|
|
|
|
| Нед Авг 25, 2013 7:48 am |
|
|
|
Vmax
|
BLUE 1 написа: Голяма "хранилка" стана тема! Но и това е типично нашенска си черта...7 милиона тесни специалисти по общи въпроси  Казахме ти истината, подкрепена с факти и опит. Ако не ти харесва, си е твой проблем, но отчасти и потенциално наш, защото сме на пътя, а ти поемаш необоснован риск.
|
|
|
|
| Нед Авг 25, 2013 8:58 am |
|
|
|
Subarko
Пресен - пресен
|
[quote="BLUE 1"], и една зима да изкарат за мен е достатъчно. За тази цена какво да взема???!!! За Субарко пак ще повторя, че цената е само за мен, не че по -принцип са толкова. quote] Eee, той търговеца какво очакваш да ти каже, че за всички е такава цената ли? Като от едно време (ела батенце да те светна на една далавера, ама само тебе, на друг на никой не съм предлагал, закл'еам се). А щом ще си купуваш гуми за една зима за 100 лева парчето, елементарната сметка показва, че излизат доста скъпо. 
|
|
|
|
| Нед Авг 25, 2013 11:49 pm |
|
|
|
momcho2000
Регистриран на: Чет Яну 28, 2010 6:15 pm Постове: 773 Местоположение: Видин
Автомобил: Subaru Forester 2.0/125ps
Рейтинг: 84 
|
|
Колега взимай и слагай, на повечето коли (почти всичките) в БГ гумите им са в пъти по лоши от описаните от теб, а при минимална заплата от 320 лева. отново в БГ повечето хора нямат пари за нови гуми та дори и от най евтините, че кво излиза да не карат ли!? Това дето са писали колегите за качеството на гумите и с остаряването им с годините съм напълно съгласен, но колеги виждате къде живеем и колко са ни възможностите, дай да не се сравняваме с европейците, щото се вкарват закони като в Европа ама доходите ни са като в Нигерия (например), е няма как да сме като тях (европейците). В България с тоя евросъюз се получи като с оная приказка "Видяла жабата, че коня го подковават, и дигнала крак и тя". За това всеки кара с каквото му е по джоба, а безопасността остава на заден план!
_________________ На колата ти ако не пише Made in Japan, СМЕНИ Я!
|
|
-4
|
|
| Пон Авг 26, 2013 9:24 am |
|
|
|
Vmax
|
momcho2000 написа: Колега взимай и слагай, на повечето коли (почти всичките) в БГ гумите им са в пъти по лоши от описаните от теб, а при минимална заплата от 320 лева. отново в БГ повечето хора нямат пари за нови гуми та дори и от най евтините, че кво излиза да не карат ли!? Това дето са писали колегите за качеството на гумите и с остаряването им с годините съм напълно съгласен, но колеги виждате къде живеем и колко са ни възможностите, дай да не се сравняваме с европейците, щото се вкарват закони като в Европа ама доходите ни са като в Нигерия (например), е няма как да сме като тях (европейците). В България с тоя евросъюз се получи като с оная приказка "Видяла жабата, че коня го подковават, и дигнала крак и тя". За това всеки кара с каквото му е по джоба, а безопасността остава на заден план! Колега, призивите ти са малко странни и честно казано неадекватни - дай да правим компромиси, щото сме зле платени... Ако имаш пари да си купиш кола, в случая Субару, трябва да си си направил сметката и за останалите разходи. Бил съм свидетел на няколко ПТП-та зимата заради коли с летни гуми или умрели от пробег зимни гуми в Сф, и ми е писнало зимата от подобни водачи. При добре направена сметка, новите гуми излизат по евтино от старите. Не знам за вас, но за мен сигурността ми и тази на околните не се измерва с 200лв Забивам на теб и на колега Блу 1 по един голям минус за бай-ганьовщината.
|
|
6
|
|
| Пон Авг 26, 2013 9:45 am |
|
|
|
BLUE 1
|
|
Колега Vimax нека си имаме уважението и да не определяме мнението на другите като Байганьовщина, вероятно и в твоите стотици постове има мнения които някои могат да определят като такива. Аз разбирам примерите които си дал, но тук не става въпрос за износени или летни гуми през зимата. Още в началото бях споделил от недоволството си от новите бюджетни гуми на ситроена ми в сравнение със 8 годишните износени мишлени, колкото и да ти е чудно но спортивата са доста по-зле, а само за един летен сезон станаха като пластмасови независимо от новият си ДОТ. За 20 години шофьорски стаж моят опит показва, че разликата между класните гуми и бюджетните такива е огромна. Никога не съм купувал употребявани гуми и точно за това реших, че при условията които имам е по-добре да пробвам Пирелито отколкото да си купя някакви нови китайски боклуци, допускам че от високото качество е останало повечето отколкото в гуми в които никога не е имало такова . Аз не съм човек които на черното ще каже бяло, ще дойде зима, вече има няколко познати от този форум ще се съберем ще покарат ще сравним и всеки ще си каже мнението. Ако съм се набутал, майната му.......Обаче тоя менторски тон и самочувствие на крайна инстанция все пак обиждат другите участници (не визирам теб) едва ли колегата които не си купува гуми на цена колкото е половината му автомобил е пълен неудачник и трябва да се вози в рейса. Подобни на тази тема има в много други наши и чужди форуми, мненията са от единият до другият полюс и няма категоричен извод кое е пълната истина.
|
|
|
|
| Пон Авг 26, 2013 10:40 am |
|
|
|
Vmax
|
BLUE 1 написа: Колега Vimax нека си имаме уважението и да не определяме мнението на другите като Байганьовщина, вероятно и в твоите стотици постове има мнения които някои могат да определят като такива. Аз разбирам примерите които си дал, но тук не става въпрос за износени или летни гуми през зимата. Още в началото бях споделил от недоволството си от новите бюджетни гуми на ситроена ми в сравнение със 8 годишните износени мишлени, колкото и да ти е чудно но спортивата са доста по-зле, а само за един летен сезон станаха като пластмасови независимо от новият си ДОТ. За 20 години шофьорски стаж моят опит показва, че разликата между класните гуми и бюджетните такива е огромна. Никога не съм купувал употребявани гуми и точно за това реших, че при условията които имам е по-добре да пробвам Пирелито отколкото да си купя някакви нови китайски боклуци. Аз не съм човек които на черното ще каже бяло, ще дойде зима, вече има няколко познати от този форум ще се съберем ще покарат ще сравним и всеки ще си каже мнението. Ако съм се набутал, майната му.......Обаче тоя менторски тон и самочувствие на крайна инстанция все пак обиждат другите участници (не визирам теб) едва ли колегата които не си купува гуми на цена колкото е половината му автомобил е пълен неудачник и трябва да се вози в рейса. Подобни на тази тема има в много други наши и чужди форуми, мненията са от единият до другият полюс и няма категоричен извод кое е пълната истина. Мнението ми е основно към колегата Момчо2000. Подобни призиви за такива компромиси в нормални държави са забранени със закон / имам предвид забрана за шофиране с летни гуми зимата, гуми с по-стар дот от еди кога си и т.н. / Също така подобни компромиси за голяма част от причината за ПТП-тата зимата. И ми е писнало да бутам коли пред блока и т.н. да не влизаме в детайли. Субару Аутбак, че и Импреза са със слаби фабрични спирачки и това в комбинация с кофти гуми е много опасно - лично съм се убедил в това със зимни гуми Мишлен на 5 години, но с протектор 6мм. Не коментирам кой какви възможности има финансови, но всички имаме отговорности като шофьори. С нетърпение ще очакваме първите тестове на тези преоценени Пирели. ПС: Извинявам се ако предишното ми мнение и било една идея по-грубо.
|
|
|
|
| Пон Авг 26, 2013 10:50 am |
|
|
|
Jores
Автомобил: Subaru Forester 2.0 Diesel MY2009
Рейтинг: 120  
|
Едно време беше "мое да ям леб и марули, ама че карам "Жигули", нищо не се е променило... ](./images/smilies/eusa_wall.gif)
|
|
|
|
| Пон Авг 26, 2013 1:19 pm |
|
|
|
BLUE 1
|
Jores написа: Едно време беше "мое да ям леб и марули, ама че карам "Жигули", нищо не се е променило... ](./images/smilies/eusa_wall.gif) Нищо лошо няма в това, че си ял хляб и марули за да си купиш субаруто, Жоре! 
|
|
5
|
|
| Пон Авг 26, 2013 1:43 pm |
|
|
|
VDG
Автомобил: STI
Рейтинг: 38
|
momcho2000 написа: Колега взимай и слагай, на повечето коли (почти всичките) в БГ гумите им са в пъти по лоши от описаните от теб, а при минимална заплата от 320 лева. отново в БГ повечето хора нямат пари за нови гуми та дори и от най евтините, че кво излиза да не карат ли!? Това дето са писали колегите за качеството на гумите и с остаряването им с годините съм напълно съгласен, но колеги виждате къде живеем и колко са ни възможностите, дай да не се сравняваме с европейците, щото се вкарват закони като в Европа ама доходите ни са като в Нигерия (например), е няма как да сме като тях (европейците). В България с тоя евросъюз се получи като с оная приказка "Видяла жабата, че коня го подковават, и дигнала крак и тя". За това всеки кара с каквото му е по джоба, а безопасността остава на заден план! Колега, Извинявай, че се намесвам в темата, но не мога да се съглася с казаното от теб. Да, доходите ни са в пъти по-ниски от тези на средния европеец, но човешкият живот е еднакво скъп, а по отношение на него не трябва да се прави компромис. Може да не съм те разбрал правилно, но оставям с впечатлението, че според тебе безпаричието оневинява повечето хора, че карат със стари гуми. Ами според мене, ако наистина не можеш да си позволиш да поддържаш автомобила си в добро техническо състояние, не е морално да излизаш на пътя с него. В крайна сметка сядайки зад волана, ти носиш отговорност не само за себе си, но и за останалите участници в движението. Аз лично като разбера, че някой невинен човек е пострадал, защото неизправно МПС го е ударило бивам потресен. Имайки предвид, че автомобилът се състои от хиляди частици, но в крайна сметка контактната му площ с асфалта се свежда до някакви си милиметри гума - не смятам, че там е мястото за пестене на пари. Човек може да изчака да задели малко повече пари, вместо да рискува с чуждия живот. Естествено пожелавам на всички ни по-големи доходи, да имаме повече възможности за скъпи гуми и коли, но не смятам, че междувременно трябва да правим компромиси по отношение на сигурността. 
|
|
|
|
| Пон Авг 26, 2013 3:45 pm |
|
|
|
momcho2000
|
|
Слагайте ми минуси колкото искате мен ми е през ку*а много уважавах форума, но до този момент, вие големите баровчета с скъпите субара можете да си вземете и гуми за 800-1000 лева, ма аз и много други нямаме възможност, за това караме с каквито имаме и са ни изгодни а на който не му изнася........... с кинти в джоба и баба знае, и аз бих си сложил мишлен за тая зима ама нема кинти и търкалям с старите зимни от миналата година, които съм карал и лятото а дот-а им е 7-8 годишен, така че не съдете хората, това, че нямат пари не ги оневинява или оправдава, просто такъв е живота, и всеки си преценява дали ще си храни семейството или ще си купува (нови) гуми за колата, съжалявам, че писах в тая тема......................... Брат ми е в Канада и кара с нови гуми, ДА АМА МОЖЕ ДА СИ ГО ПОЗВОЛИ, защото заплащането му е нормално стига му за семейство, дом. разходи, гориво, гуми и т.н. а тука бачкаш като куче за 2 резервоара бензин..........
|
|
-5
|
|
| Пон Авг 26, 2013 7:15 pm |
|
|
|
momcho2000
|
|
Отново чета горния си пост и не виждам нищо лошо в това което съм написал, явно не сте ме разбрали, е да то така е "сит на гладен не вярва" значи ние дето нямаме възможност сме мишките а вие с новите гуми гъзетата, сигурно по горе съм излъгал като съм написал, че БГ е бедняшка и лайняна държава и хората няма кво да ядът вие ми лафите за гуми............ и колега направо нямам думи, модераторите да ми изтрият профилта, а ти дето говориш за бай ганьовщината колко са ти доходите, ако не е тайна та се правиш на светец, моите са от 500-800 макс 1000 колко си изкарам, та на според джоба винаги има компромиси!
|
|
1
|
|
| Пон Авг 26, 2013 7:24 pm |
|
|
|
okean
Регистриран на: Нед Яну 02, 2011 1:38 pm Постове: 35 Местоположение: Варна
Автомобил: Reno Kango , мераклия за Outback
Рейтинг: 0
|
momcho2000 написа: Слагайте ми минуси колкото искате мен ми е през ку*а много уважавах форума, но до този момент, вие големите баровчета с скъпите субара можете да си вземете и гуми за 800-1000 лева, ма аз и много други нямаме възможност, за това караме с каквито имаме и са ни изгодни а на който не му изнася........... с кинти в джоба и баба знае, и аз бих си сложил мишлен за тая зима ама нема кинти и търкалям с старите зимни от миналата година, които съм карал и лятото а дот-а им е 7-8 годишен, така че не съдете хората, това, че нямат пари не ги оневинява или оправдава, просто такъв е живота, и всеки си преценява дали ще си храни семейството или ще си купува (нови) гуми за колата, съжалявам, че писах в тая тема......................... Брат ми е в Канада и кара с нови гуми, ДА АМА МОЖЕ ДА СИ ГО ПОЗВОЛИ, защото заплащането му е нормално стига му за семейство, дом. разходи, гориво, гуми и т.н. а тука бачкаш като куче за 2 резервоара бензин.......... Ей туй не го разбирам *колега*,да ти кажа и аз *земам пари колкото теб,може и по-малко но возя три деца и ме е еня за тях и за животеца и на другите участници в движението и затова съм преценил,че трябва да сложа нови гуми с нов дот,не от най-скъпите но съм направил възможното и ако *ТИ* с твойте галоши,*щото си нямал пари(защото си Българин) за по-добри гуми и заради твойте *галоши* ми отнемеш нещо скъпо и на мен ще ми е през ку*а какво ще ти се случи за това ,ако не цениш собствения си животец поне не застрашавай нашия,точно това разбирам от твоя коментар-България не те цени като човек и не цени труда ти ,защо да цениш тогава живота на другите !
|
|
|
|
| Пон Авг 26, 2013 8:42 pm |
|
|
|
Jores
Автомобил: Subaru Forester 2.0 Diesel MY2009
Рейтинг: 120  
|
Mомчо, целта на диспута не е да се показва тук кой може да даде повече пари и кой не може, а дали старите гуми си заслужават или не. И между другото - живота е безценен! Работа ще си намериш и за повече пари, ама кой ще върне живота не дай Боже на хора, загинали заради такива гуми (или други неизправности по колите)? Не трябва така да се делим - на вие и на те, всички сме едни и същи - Участници в движението и човек може да си отиде и в Лексъс и в Трабант. Западните общества са на високо ниво поради една основна причина - солидарност и взаимопомощ, никой няма да застраши околоните. С гориво, разни консумативи, ламарини и тн. човек да направи компромис, ама от гуми не трябва! Пожелавам ти повече доходи и най-новите и скъпи гуми да сложиш на чисто нов автомобил, дай боже всекиму, колегите не са против теб, просто не трябва да се прави компромис с някои неща, колкото и да няма пари. А нямането (и имането) на пари е временно състояние, животът - безценен и един. 
|
|
|
|
| Пон Авг 26, 2013 9:29 pm |
|
|
|
momcho2000
|
|
Държавата и обстановката в нея ни принуждава да сме така, нещата не са до кой какво иска, а на кой до къде му стигат възможностите, не става въпрос само за гумите а като цяло за всичко, разбирам и съм съгласен за безопасността, ма като няма човек тя остава на 2-място, и пак го казвам "Сит на гладен не вярва" Инак съм с 2 ръце за нова гума, с нов дот!
|
|
|
|
| Пон Авг 26, 2013 9:31 pm |
|
|
|