Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр <  1, 2, 3, 4, 5  >
 От утре - 1 ноември всички автомобили с включени фарове!!! 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 2163
Автомобил: Subaru OBK 2.5 SVT 2011
Телефон: 0888492747
Рейтинг: 261
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
tisho написа:
Има си апарати, с които се гледа светлинния сноп от фаровете. Той трябва да има определена форма и посока. Когато се монтира обикновена ксенонова крушка на обикновен фар, без рефлектори, лупи и т.н., то той свети навсякъде, и заслепява насрещните. За това ще се гледа. А не, че някой е сложил китайска крушка. Ако целия фар е наред, регулиран, с правилен сноп - няма място за притеснения.
Аз само се учудвам, защо КАТ се занимават с това, като по цял свят това се прави по време на годишните прегледи. Ама то при нас - всеки ще си има по един фар за каране, и по един за преглед ... Явно това е начина да се въдвори ред. Подкрепям.

:smt023 Това ми хареса...така е на ГТП-то трябва да се гледа...а не пак милиционерите да се напрягат :giggle:

Сря Ное 02, 2011 10:14 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 899
Рейтинг: 266
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Че това се гледа на ГТП от как се помня - като ходих с баща ми с жигулата преди 20-25 г, а защо напоследък са забравили да го правят не знам, всъщност техническите прегледи последните 10-15 г са някаква идиотщина, не знам дали някъде го пряват както е по предписание на КАТ.

Сря Ное 02, 2011 11:17 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2527
Автомобил: Forester Boxer Diesel Lineartronic
Рейтинг: 428
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
walker написа:
http://dnes.dir.bg/news/farove-svetlini-hora-patishta-9826797?nt=4

И какво правим сега?

Е мноого трудно как ще разберат ???? :giggle: Ми ФВ голф 2,3 с ксенон :smt131 Жигула с ксенон,и т.н. Снопа ша ти мерят на пътя.
А за разногледите има идруг филм.Ми счупих си фара и на моргата :"Дай някъв фар за мойта ама евтин......Ми нати от англичанка е ма е здрафффф ма кво ти пука да не ти свети на теб в очите :lipseal:

Сря Ное 02, 2011 11:41 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1254
Автомобил: 2010 Mercedes E350 CDI 4Matic
Телефон: 0887999499
Рейтинг: 162
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Дори и да проверяваха фаровете на пунктовете за гтп, това пак не решава проблема, защото е обществена тайна, че много малко коли реално минават от там - повечето "минават" с копия на документи. Надяваме се с поставянето на камери да се засили контрола, но не ми се вярва.

Другото - за фаровете за мъгла - аз почти постоянно си карам с тях, освен, ако не съм в настроение да че занимавам с фатмаците. Принципно, в закона пише - при намалена видимост под 50м. Обаче, видимостта е доста субективен фактор и аз обикновено ги карам да мерим видимостта, дали е 50 или по-малко. Обикновено остават безмълвни и ми пожелават лек път.

Иначе и аз смятам, че е редно да се въведе задължително целогодишно каране с вкл. светлини, защото първо и аз много се дразня, особено извън града на тия дето не ги включват и второ хората докато свикнат зимата да ги пускат, става април... А до тогава фатмаците ни кълчат ръцете за 20-ки.

Пон Ное 07, 2011 12:56 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1162
Автомобил: Impreza 2.0GRR!
Рейтинг: 71
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
six_stars написа:
Другото - за фаровете за мъгла - аз почти постоянно си карам с тях, освен, ако не съм в настроение да че занимавам с фатмаците.
А каква полза от халогените при ясно време и обичайна скорост? Те светят толкова късо, че при скорост над 10-15км реално са безполезни, както късите, когато караш бързо. Само още повече свети насреща, а ако е мокро хвърлят и много отблясъци.

Пон Ное 07, 2011 10:08 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
six_stars написа:
Другото - за фаровете за мъгла - аз почти постоянно си карам с тях, освен, ако не съм в настроение да че занимавам с фатмаците. Принципно, в закона пише - при намалена видимост под 50м. Обаче, видимостта е доста субективен фактор и аз обикновено ги карам да мерим видимостта, дали е 50 или по-малко. Обикновено остават безмълвни и ми пожелават лек път.

Аз съм на мнение,че трябва да се уважават и останалите участници в движението.Фаровете за мъгла допълнително заслепяват и пречат на насрещните да виждат, и без това трудните условия на пътя.
Заслужава се човек да се замисли.
Можеби колега не би искал да накараш немски полицай да ти измери видимостта :-D Защото ще я измери с някое тарикатско уредче ,а не да крачи като ...... :smt023

Пон Ное 07, 2011 10:26 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Халогените светят толкова ниско, че едва ли могат да заслепят когото и да било. Доста повече заслепяват хитайските хсенони, дето ги закачат на обикновен рефлекторен фар, без даже да е регулиран. Което обзалагам се, повечето от вас са направили, ама изяжте ме мене за халогените. И немския полицай не виждам как би могъл да измери видимостта, ама това е друг въпрос.

Пон Ное 07, 2011 5:27 pm
Върнете се в началото
Профил
Изгонен

Постове: 197
Автомобил: subaru impreza
Рейтинг: -15
Кофти...
Отговори с цитат
six_stars написа:
Халогените светят толкова ниско, че едва ли могат да заслепят когото и да било. Доста повече заслепяват хитайските хсенони, дето ги закачат на обикновен рефлекторен фар, без даже да е регулиран. Което обзалагам се, повечето от вас са направили, ама изяжте ме мене за халогените. И немския полицай не виждам как би могъл да измери видимостта, ама това е друг въпрос.

напълно с противоположно мнение съм за халогените и за ксеноните пак било то и китайски , направи си опит вечер докато караш да погледнеш в едни обикновенни фарове и в едни с ксенон (дори и китайски) и сам си направи извода след кое по бързо изчезва бялото петно в зрението ти, поне при мен като се размина с кола с ксенон и кола с халогени по добре виждам след колата с халогени . Един път насрах един дето караше с включени халогени после му трябваше ново огледало и памперси след като му изкъртих огледалото движеики се срещу него минах на една боя не ми се мисли колко се е уплашил и дано си е взел поука след това

Пон Ное 07, 2011 5:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Как карането на халогени или ксенони или на свещи ако щеш би могло да се окачестви като по-опасно за околните от твоята постъпка, с която даже ми се струва, че си горд. Зам-сли ли се дали зад волана не седи някой с книжка от миналия месец, който може да се паникьоса, да чукне леко воланчето и да стане пастет?
Освен това и фаровете за мъгла подлежат на реглаж и ако са ок, не би трябвало да заслепяват. А пък ксенон на рефлекторен фар без лупа, особено с оребрено стъкло, смятам, че трябва да се забрани със закон...

Пон Ное 07, 2011 6:13 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Тук не става въпрос за това кое заслепява повече,а за правила,които е добре да се спазват.Ако фаровете ти не светят достатъчно силно оправи проблема ,а не включвай допълнителни такива или да осветяваш и небето с някакви нерегулирани измислици.Всеки от нас се дразни като го заслепяват,но не винаги се замисля как облъчва той.
Не се заяждам и никого не коря,но е известно правилото" не прави това,което не искаш да ти правят" :smt023

Пон Ное 07, 2011 6:24 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
six_stars, без да се заяждам по какъвто и да е начин, искам да изразя несъгласие с твоето мнение за карането на халогени без необходимост. Фаровете за мъгла се казват така неслучайно.

Ако няма мъгла те не ти помагат по никакъв начин.
    Да ниски са, но светят силно и нашироко, с идеята да могат да пробиват мъглата. Когато такава няма, ти имаш светлина в излишък, която пречи на колегите в насрещното.
    Ако настилката е мокра хвърлят жестоки отблясъци и пречат още повече.

Дори и да не пречеха, пак няма логика да ги ползваш - безполезно е и просто им ползваш часовете живот напразно.

А за забраната на ксенон при фарове без лещи или някакво подобно фокусиране - и аз съм за лоша глоба.

Пон Ное 07, 2011 8:23 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Между другото се замислих, че откакто съм взел аутбека, май съм ги изключил, защото са доста големи. Но пък и друго се замислих - има коли, при които фаровете за мъгла са в самия фар и тогава не можеш да различиш кое те заслепява.

Пон Ное 07, 2011 8:54 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
six_stars написа:
Между другото се замислих, че откакто съм взел аутбека, май съм ги изключил, защото са доста големи. Но пък и друго се замислих - има коли, при които фаровете за мъгла са в самия фар и тогава не можеш да различиш кое те заслепява.
Голяма кола караш, големи са й и халогените ;) :beer01:

Пон Ное 07, 2011 9:01 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Търсих афтърмаркет LED халогени, да ги ползвам като дневни светлини, но нещо не намирам. Някакви идеи?

Пон Ное 07, 2011 9:09 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
six_stars написа:
Търсих афтърмаркет LED халогени, да ги ползвам като дневни светлини, но нещо не намирам. Някакви идеи?

Аз си взех това http://smartdrl.com/ ,но още не съм го монтирал.Американските коли идват фабрично с това.

Пон Ное 07, 2011 9:46 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1880
Автомобил: Forester 2.0
Рейтинг: 133
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Не мога да намеря в закона, къде пише, че трябва да се движим задължително на къси светлини през деня?

2. от 1 ноември до 1 март задължително се движат с включени светлини за
движение през деня или с къси светлини."

А за ксеноновите системи (макар, че съм против тях), няма споменато в закона, не виждам на какво основание ще глобяват освен за не регулирани фарове, видимата светлина се движи по едни и същи закони с лупи или без. :giggle:

Раздел XVII. Използване на светлините

Чл. 70. (1) При движение през нощта и при намалена видимост моторните
превозни средства и трамваите трябва да бъдат с включени къси или дълги светлини,
габаритни светлини и светлина за осветяване на задната табела с регистрационния
номер.
(2) Използването на дългите светлини е забранено:
1. при разминаване; в този случай превключването от дълги на къси светлини
става, когато разстоянието между превозните средства е не по-малко от 150 метра или в
момента, в който насрещният водач подаде сигнал чрез превключването на светлините;
2. при движение по осветени участъци от пътя;
3. при движение зад друго моторно превозно средство на разстояние, по-малко
от 50 метра.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2006 г.) Моторните превозни средства през периодите:
1. от 2 март до 31 октомври могат да се движат с включени светлини за
движение през деня или с къси светлини;
2. от 1 ноември до 1 март задължително се движат с включени светлини за
движение през деня или с къси светлини.

Чл. 71. (1) Всяко пътно превозно средство с животинска тяга трябва да има два
бели или жълти светлоотразителя отпред, два червени светлоотразителя отзад, а при
движение през нощта и при намалена видимост - отзад вляво светещо тяло, излъчващо
бяла или жълта добре различима светлина. Светлоотразителите трябва да са
разположени симетрично от двете страни на превозното средство.
(2) Всяка ръчна количка, теглена или бутана, при движение през нощта и при
намалена видимост трябва да има най-малко една бяла или жълта добре различима
светлина отпред и най-малко една червена светлина отзад. Източникът на тези светлини
може да е един, който да бъде разположен от лявата страна на количката. Светлините не
са задължителни за ръчни колички с широчина, по-малка от 1 метър.
Чл. 72. Всяко намиращо се на платното за движение пътно превозно средство
или състав от пътни превозни средства, към които не са приложими изброените по-горе
изисквания, през нощта трябва да имат най-малко две бели или жълти добре различими
светлини отпред и две червени светлини отзад.
Чл. 73. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) На път извън
населено място през нощта или при намалена видимост всяко спряно на платното за
движение моторно превозно средство и тегленото от него ремарке трябва да бъдат
обозначени с включени габаритни светлини.
Чл. 74. (1) Допълнителни светлини за мъгла може да се използват само при
значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни
условия. Тези светлини не може да се използват самостоятелно.
(2) Допълнителна задна светлина за мъгла с червен цвят се използва само когато
видимостта е намалена под 50 метра.
Чл. 74а. (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Аварийният сигнал може да бъде включван
за предупреждаване на останалите участници в движението за различни опасности,
когато моторното превозно средство е спряло поради повреда или има участие в
пътнотранспортно произшествие и не може да бъде отстранено веднага и се явява
препятствие за другите участници в движението.
Чл. 75. (Доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) През деня мотоциклетите и мотопедите се
движат с включена къса светлина отпред и с включена габаритна светлина отзад.
Чл. 76. Забранено е използването на други светлини, освен предвидените в този
закон и издадените въз основа на него нормативни актове.
Чл. 77. При заслепяване водачът е длъжен да намали скоростта и при
необходимост да спре.
Чл. 78. При движение през нощта и при намалена видимост извън населените
места водачът на стадо, придвижващо се по платното за движение, трябва да го
обозначи откъм страната на движението със запален фенер.

http://www.kat.mvr.bg/zdp.txt

Сря Ное 09, 2011 2:12 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
six_stars написа:

То или е LED или халоген (tungsten halogen lamp) за сега. Сигурно, някой може да измисли и комбинирани, като има Xenon Halogen Lamp.

Сря Ное 09, 2011 2:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
...Пиша го, че изгорях с 3 кила свински врат преди 3 дена, като карах на габарити в един прекрасен слънчев ден без да се усетя, ама не бях чел закона и не мислих да се правя на ербап. Казаха ми - Между 50 и 100 лв глоба - отговорих им - пишете 1000 лв - отговор - 20 лв става ли - казах става, но не на ръка. :smt129

Сря Ное 09, 2011 3:09 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Още един спорен момент, като се зачетох: :giggle:

(1) Допълнителни светлини за мъгла може да се използват само при значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни условия. Тези светлини не може да се използват самостоятелно. - ...Е,.. те при нас не могат да се използват самостоятелно (поне при моя модел)... :giggle:

Какво означава "значително намалена видимост...?" - това не може да бъде доказано и не издържа в съда въобще. Тези метеорологични явления могат да бъдат породени и от смог, мараня, запрашеност, пожари,.... но ще те глобят с 20 лв - да не оспорваш. - Кой ги е писал тези екзалтации...и приети от Народно събрание....мале....Бог да ни е на помощ! :lipseal: ..Що ли чета?

Сря Ное 09, 2011 6:34 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Yco написа:
six_stars написа:

То или е LED или халоген (tungsten halogen lamp) за сега. Сигурно, някой може да измисли и комбинирани, като има Xenon Halogen Lamp.

Имах в предвид LED фарове за мъгла, ама ме мързеше да го пиша, че ми е много гадна кирилицата на телефона. Та идеята ми е слаби LED фарове за мъгла (примерно като някакви рингове, защото афтъриареетите са все продълговати и нещо не мога да го измисля как и къде да ги монтирам на моя модел).

Сря Ное 09, 2011 8:15 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3, 4, 5  >