Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр <  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  >
 ...Проект - как да не "духват" нашите гарнитури... 
Автор Съобщение
Напуснал форума

Постове: 875
Рейтинг: 60
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
няма спор за боксера има няколко проблема
1 лошо охлаждане на маслото и антифриза
2 много близко минаване на колектор към едната глава

:good: :good:

Нед Юни 02, 2013 8:55 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 454
Автомобил: TDI
Рейтинг: 140
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Хора, след 1000 километра изминати в Гърция - последните 2 дни си беше и доста горещо направих доста замервания.

Да уточня, че съм след ремонт на глави, всичко ми е перфеткно по колата, замерванията са както на бензин, така и на газ, с външен кулер на автомата, нов антифриз и промити радиатори, нискотемпературен термостат.

Извода е - Субару имат много недомислено и нефелно охлаждане - или поне не такова, което да съответства на нивото на колата като цяло.

На продължително стръмно изкачване по магистрала със 130 км/ч при добре натоварена кола, пуснат климатик и 34 градуса външна температура двигателят без проблеми си удря 100 градуса. Перките въртят на макс, но докато не свърши нагорнището темп. не искаше да падне, напротив - вървеше си бавно нагоре. За да се репродуцира проблема изкачването трябва да е достатъчно сериозно и продължително (~15км) и навън да е достатъчно топло. Сещате се какво става ако я напъне човек на някой продължителен наклон, натоварена със 160 км/ч, а навън е 40 градуса - ами температурата ще се движи между 100 и 105 градуса, ако човек е достатъчно упорит и натиска стрелката ще мръдне и чао. Дори да не мръдне продължителното системно каране с такава температура на мотора неминуемо адски много скъсява живота на гарнитурите и мотора като цяло.

Още един факт - в Гърция бяхме с един приятел с последният Аутбек с 3.6 мотора. Тази кола има абсолютно същото смешно радиаторче на Тико. Имам чувството, че тези хора от 2.0 до 3.6 слагат радиатори с еднаква дебелина - това за мен е безумие. Някои ще кажат - японеца го е сметнал - сметнал го е, ама колкото да избута гаранцията. Как иначе ще обясним факта, че в този форум е пълно с теми за прегряване и че Субару сервизите са пълни с коли с духнали гарнитури.

Лично за мен единственото спасение е - по-сериозен (истински) воден радиатор + WaterWetter. И непрекъснато наблюдение на температурата на мотора. Кулера на автомата може би помага за самата кутия, но поне засега аз реална полза от него за температурата на мотора не виждам.

Готини коли са това, ама колкото и да отричаме стоковото им охлаждане не е много домислено - т.е. доста е поспестено там. И който си държи на колата трябва да взема мерки, иначе през 50к км в сервиза.

Пон Юни 17, 2013 8:59 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2539
Автомобил: Н6'08SUBARcharged RAPTOR
Рейтинг: 179
Отговори с цитат
didoya написа:
Хора, след 1000 километра изминати в Гърция - последните 2 дни си беше и доста горещо направих доста замервания.

Да уточня, че съм след ремонт на глави, всичко ми е перфеткно по колата, замерванията са както на бензин, така и на газ, с външен кулер на автомата, нов антифриз и промити радиатори, нискотемпературен термостат.

Извода е - Субару имат много недомислено и нефелно охлаждане - или поне не такова, което да съответства на нивото на колата като цяло.

На продължително стръмно изкачване по магистрала със 130 км/ч при добре натоварена кола, пуснат климатик и 34 градуса външна температура двигателят без проблеми си удря 100 градуса. Перките въртят на макс, но докато не свърши нагорнището темп. не искаше да падне, напротив - вървеше си бавно нагоре. За да се репродуцира проблема изкачването трябва да е достатъчно сериозно и продължително (~15км) и навън да е достатъчно топло. Сещате се какво става ако я напъне човек на някой продължителен наклон, натоварена със 160 км/ч, а навън е 40 градуса - ами температурата ще се движи между 100 и 105 градуса, ако човек е достатъчно упорит и натиска стрелката ще мръдне и чао. Дори да не мръдне продължителното системно каране с такава температура на мотора неминуемо адски много скъсява живота на гарнитурите и мотора като цяло.

Още един факт - в Гърция бяхме с един приятел с последният Аутбек с 3.6 мотора. Тази кола има абсолютно същото смешно радиаторче на Тико. Имам чувството, че тези хора от 2.0 до 3.6 слагат радиатори с еднаква дебелина - това за мен е безумие. Някои ще кажат - японеца го е сметнал - сметнал го е, ама колкото да избута гаранцията. Как иначе ще обясним факта, че в този форум е пълно с теми за прегряване и че Субару сервизите са пълни с коли с духнали гарнитури.

Лично за мен единственото спасение е - по-сериозен (истински) воден радиатор + WaterWetter. И непрекъснато наблюдение на температурата на мотора. Кулера на автомата може би помага за самата кутия, но поне засега аз реална полза от него за температурата на мотора не виждам.

Готини коли са това, ама колкото и да отричаме стоковото им охлаждане не е много домислено - т.е. доста е поспестено там. И който си държи на колата трябва да взема мерки, иначе през 50к км в сервиза.

за абсолютно всичко което казваш си прав..,но и по-голям воден радиатор не би ти помогнал,към него ще ти трябват и по-тънки и по-мощни перки...а бе ,каквото и да си говорим охлаждането на този двг и под всякъква критика.... :lipseal: :bow:

Пон Юни 17, 2013 9:37 am
Върнете се в началото
Профил WWW

Отговори с цитат
Т.е. WaterWetter само и да мониторвам температурите...

Ти след ъпгрейда на радиатора успя ли да свалиш сериозно температурите?

Пон Юни 17, 2013 9:54 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2539
Автомобил: Н6'08SUBARcharged RAPTOR
Рейтинг: 179
Отговори с цитат
didoya написа:
Т.е. WaterWetter само и да мониторвам температурите...

Ти след ъпгрейда на радиатора успя ли да свалиш сериозно температурите?

не много,температурите се задържаха около 94-95, при постоянно пържене,но така и не поставих термостата..,сега сложихме радиатор такъв и термостат на едно легаси с компресор,но нещата се държат по същия начин. Това е защото перките са залепени за двигателя и според мен има нужда от тънки перки и по-мощни.

Пон Юни 17, 2013 11:06 am
Върнете се в началото
Профил WWW

Отговори с цитат
Термостата както ми казаха много хора - не играе....той просто забавя нещата, но така или иначе една система достига работната си темп рано или късно. С по-нискотемпературен просто по-късно. Длъжен бях да опитам - това беше евтино. Реално нискотемпературен термостат има само негативи - зимата извън града си на 68 градуса, което е далеч от оптималното.

Значи за радиатора - да не си давам парите. Май ще се спирам - слагам WaterWetter, 80/20 вода/антифриз за лятото и това ще е. Спирам се, защото няма един човек, който е направил това нещо на нашите H6-ци и да докладва положителен ефект за това - просто предложения и предположения, ти си единственият предприел тази стъпка.

Примерно външният кулер на кутията подобри нещата с нищо - всеки го препоръчва, ама никой не показва с реални измервания какъв е ефекта върху температурата на мотора. За самата кутия има полза, сигурен съм, заради това не съжалявам, че го монтирах.

Пон Юни 17, 2013 12:19 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5470
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
didoya написа:
Термостата както ми казаха много хора - не играе....той просто забавя нещата, но така или иначе една система достига работната си темп рано или късно. С по-нискотемпературен просто по-късно. Длъжен бях да опитам - това беше евтино. Реално нискотемпературен термостат има само негативи - зимата извън града си на 68 градуса, което е далеч от оптималното.

Значи за радиатора - да не си давам парите. Май ще се спирам - слагам WaterWetter, 80/20 вода/антифриз за лятото и това ще е. Спирам се, защото няма един човек, който е направил това нещо на нашите H6-ци и да докладва положителен ефект за това - просто предложения и предположения, ти си единственият предприел тази стъпка.

Примерно външният кулер на кутията подобри нещата с нищо - всеки го препоръчва, ама никой не показва с реални измервания какъв е ефекта върху температурата на мотора. За самата кутия има полза, сигурен съм, заради това не съжалявам, че го монтирах.

Не съм съгласен с изводите ти, защото само термостат или само радиатор не дава подобрение, двете неща трябва задължително да се съчетаят / Агента го беше написал отдавна и то с обяснения защо /. Отделно си стигнал до извода че радиатора е по скоро за Тико отколкото за 3.0литров двг, а очакваш от нискотемпературен термостат да свърши чудеса...
И да не забравяме Газтта.
В твоят случай, това не е направено, в случая на Владо също - а при него имаше компресор.
За стокова Н6 пърформанс радиатор и термостат при правилно функционираща охладителна система ще е напълно достатъчно.
За зимата - просто си минаваш на стоков термостат - демонтажа е супер прост, и ако си с WaterWetter и вода ще е перфектният момент да ги смениш с антифриз в началото на Октомври.

По-назад в темата съм снимал термостат на 100 000 / истински / километра и ясно се вижда че е дал фира.
Добави мръсни радиатори, несменяни антифризи, незнайни километри и масло в колите нов внос и ето ти резултата - субарата били прегрявали заради недомислени системи за охлаждания. Еми няма как да приема че инженерите в Япония са толкова зле. И все пак не сме в Либия на 50+ градуса, а Субару карат масово в Гърция, че и в Австралия на още по-големи горещини.

Лично моето мнение е че 3.0 и 2.5 турбо трябва да се презапасят в посока радиатор и термостат, всички останали атмосферки, ако са подържани и почиствани / радиаторите / няма да имат проблем - поне това ми е впечатлението от 2.5 Импреза, 3.3 СВХ / който е по-горещ от Аутбака ти / и 1.6 Импреза.

Пон Юни 17, 2013 1:33 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
За газта - писах, че тестовете да правени и на бензин и на газ, 100-те градуса ги стигнах на бензин.

Добре де - аз питам - някой гарантира ли, че слагайки перформънс радиатор и термостат проблемите със загряването ще са в миналото. Говорим за 3.0 H6, 245 к.с. Сигурно ли е, че нямат и друг конструктивен проблем със загряването тези мотори?
Ето valadares е сложил и преди и след особена разлика няма...

Охладителната ми система е повече от изрядна - перфектно измити радиатори, нова капачка, перформънс термостат, маркучи и т.н.

Пон Юни 17, 2013 1:51 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
didoya написа:
За газта - писах, че тестовете да правени и на бензин и на газ, 100-те градуса ги стигнах на бензин.

Добре де - аз питам - някой гарантира ли, че слагайки перформънс радиатор и термостат проблемите със загряването ще са в миналото. Говорим за 3.0 H6, 245 к.с. Сигурно ли е, че нямат и друг конструктивен проблем със загряването тези мотори?
Ето valadares е сложил и преди и след особена разлика няма...

Охладителната ми система е повече от изрядна - перфектно измити радиатори, нова капачка, перформънс термостат, маркучи и т.н.

Доколкото разбрах Владо не е бил с комбинация радиатор и термостат, а въпросното Сф легаси гт което е с компресора.
Няма как да има гаранция за нещо подобно, особенно на кола втора употреба - не намеквам нищо в случая.
Ще ти дам друг пример - СВХ-а ми е 1992г, грее яко и под капака е ужас, няма нито фронтално обдухване, отдолу е затворен с кора - с две думи - яка фурна. Радиатора пак е смешен, но колата не прегрява и няма проблем в жегите...
Според мен колите се сметнати правилно, при правилна употреба, но без наличието на презапасяване, така че няма толеранс за смогване на евентуални проблеми - я термостат, я кофти антифриз, я въздух в системата или замърсен радиатор...
Виж в този линк също има интересни коментари - обърни внимание на цитата за водната помпа и кавитацията:
http://answers.yahoo.com/question/index ... 554AAvbXUu

На твое място аз ще сложа Мишимото задължително в комбо с термостат за лятото, отделно вода+добавката, а зимата сменям просто термостата със стоковия. И бих си прегледал климатичната система за да съм сигурен че е 100% изправна / включително и смяна на филтъра в купето /

Пон Юни 17, 2013 3:06 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
За да е ясно - и моята кола не прегрява и няма проблем в жегите.

За климатика - филтъра на купето го сменям 2 пъти годишно, всяка пролет минавам през профилактика на климатика - почистване на радиатора му, замерване на налягане.

Темата е "защо духват нашите гарнитури" и за мен една от причините е, че при топло време и понатоварено каране температурата се движи между 98 и 103 градуса, при което стрелката си е в средата. За мен това е висока темп. Системно каране с такива температури неминуемо сваля живота на гарнитурите, това ми беше идеята:)

Пон Юни 17, 2013 3:24 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Постове: 1100
Автомобил: Legacy 2,0 AT
Телефон: 0889808309
Рейтинг: 323
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Цитат:
температурите се задържаха около 94-95, при постоянно пържене

Тези градуси се подминават изключително лесно със стоков радиатор и то без "пържене" а само с едно изкачване със 160 посока София - Пловдив при "Траянови вата" -температурата на водата е 102 - градуса,автоматик 104 а ДВГ масло - 106 градуса. Температурата при мен в съотношение бензин - газ е 3-5 градуса по-висока при шофиране с газ ! Така че,сменяйки термостата от 87 на 82 и сменяйки стоковият радиатор с по-голям (Мишимото,Тойо и тн.) както и с отделянето охлаждането на автоматика от системата за охлаждане на ДВГ-то,не мисля,че ще се виждат температури по-високи от 92-95гр. с изключение на външни 50-60 градуса :D - По този повод В Африка (Джибути) джиповете ни бяха оборудвани с радиатор + 2-ва вентилатора само за него а той бе 3-ри пъти по-широк от стоковият - точно толкова е по-широк и Мишимото от стоковият "Шит" и включващи на 2-ра степен при 92 градуса - при никакви обстоятелства дори с преходи от над 700км на ден с включен климатик не съм виждал водата да надминава 95 градуса! Това,че ще сложиш пърформанс радиатор,не означава,че с термостат отварящ при 82 градуса няма да достигаш температури 103 градуса на водата(до 2-ра сепен на вентилаторите) ,ще достигаш но изключително рядко (в задръствания - например) ,но температурата ще пада 3-ри пъти по-бързо и шанса да върви нагоре клони към 0-ла,до като Аз видях и 118 градуса само от 14-сет километра планинско със стъпка (колкото може да се каже такава с 2-ка атмосферка) + едно 500метрово изкачване по черен път .

За момента съм изминал над 2500км. все още не съм монтирал нищо (въпреки,че е налично) и намирам все повече причината с тези високи градуси да го направя.

М/у другото колега от форума с 2,5 с ГИ си монтира Мишимото и термостат на 82 градуса,този Четвъртък (най-вероятно), ще имаме път до Пловдив и ще споделя какви са температурите (преди и след " Траянови врата",където моята без тези "Ъп-ове" си ги катери градусите доволно нагоре .

Пон Юни 17, 2013 4:41 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 77
Рейтинг: 40
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Факта че при 100 км в час се включват перки говори за недостатъчно охлаждане-малък радиатор. Перките над 60-70 км в час не помагат. Някои мислил ли е дали аеродинамиката на предната броня не оставя радиатора в "сянка" ?

Пон Юни 17, 2013 4:51 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1871
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Отговори с цитат
Ето един съвсем навременен и основателен въпрос. :idea:
Хайде сега да видим при фиксирано сечение на обдухване какво ще постигнем с по- голям радиатор.

Пон Юни 17, 2013 8:20 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 659
Автомобил: VAZ 21023,OB 05MY 2,5i
Рейтинг: 57
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Навремето дипломната ми работа беше за мазителна система на ДВГ. На натоварените двигатели слагат охлаждане на маслото.
Не е много трудно според мен. Малко стругарска работа, заварки, радиатор за маслото.

Вто Юни 18, 2013 9:04 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Следващият въпрос е - трябва ли да мисли за това човек, след като си купува кола за близо 100 000 лева? То всичко може да се сложи допълнително, ясно е. Ама не караме Опел за 30к лева.

Ок, ще изкара криво-ляво гаранцията и до там. Премиум марките, които са в този клас и сегмент имат дооста по-сериозни охлаждания, а мотори, с този обем и коне имат сепарирано охлаждане на всички флуиди.

Вто Юни 18, 2013 9:46 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 954
Автомобил: Impreza 2,0
Рейтинг: 470
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
ico_tech написа:
Ето един съвсем навременен и основателен въпрос. :idea:
Хайде сега да видим при фиксирано сечение на обдухване какво ще постигнем с по- голям радиатор.

Бях писал по-рано в темата за разликата между температурите със сток и Мишимото радатор. Да повторя: при външна температура 17-18 градуса температурата, при едно и също натоварване на ДВГ (изминато едно и също трасе с денивелация и много завои) със сток радиатора 93-96 градуса, а с Мишимото 86-91. Измерванията са без промяна на аеродинамиката или други фактори влияещи на температурата, като вентилатори, компресор на климатроник, темп. на включване на вентилатори, термостат. Термостатът е 76-82 градуса, охлаждащия флуид е антифриз на -30 градуса.

Вто Юни 18, 2013 9:58 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 654
Автомобил: Subaru Outback H6
Телефон: 0898612194
Рейтинг: 194
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
didoya написа:
Следващият въпрос е - трябва ли да мисли за това човек, след като си купува кола за близо 100 000 лева? То всичко може да се сложи допълнително, ясно е. Ама не караме Опел за 30к лева.

Ок, ще изкара криво-ляво гаранцията и до там. Премиум марките, които са в този клас и сегмент имат дооста по-сериозни охлаждания, а мотори, с този обем и коне имат сепарирано охлаждане на всички флуиди.
Който си купува кола за 100 000 лв.не мисли за охлаждането защото обикновенно на третата година я сменя за друга дето струва 100 000 и пак не мисли,мислиме ние дето си купуваме за 10 000 макс за 20 000...
 15

Вто Юни 18, 2013 2:42 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Постове: 1100
Автомобил: Legacy 2,0 AT
Телефон: 0889808309
Рейтинг: 323
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Последни данни от днес :

Бек 2005 2,5 атмосферен с Мишимото и сепариран автоматик (подвързан е с топлообменник, но не влиза в охлаждащият радиатор),термостат 78 градуса на газ :

- Външна температура на обяд в Пловдив 36 градуса в продължение на 2-ва часа с включен климатик на кик-даун от 0 до 180 км/ч максимална температура 85,9 (опитът е на равен път)...
- Изкачване по посока Пловдив-София на "Траянови врата" със 160км/ч с включен климатик - 86,7 градуса ... - външна температура 30 градуса
- Изкачване на кик-даун , от с.Церово към магистралата 3-ри километра със 110-170 - 86,5 градуса ... външна температура 28 градуса

Това е за сега от мен !

Да Благодарим на колегата от форума Тихомир, на който е и въпросното Суби за предоставените опити - изгорихме общо 50 литра газ :cool: :cool: :cool:

Чет Юни 20, 2013 7:19 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Супер новини.

Сега ако се намери някой да направи експеримента с H6-ца след 2004 година;)

Майтап - утре мисля да сменя антифриза с по-воднист за лятото - 15/85 антифриз/вода + 1 опаковка WaterWetter.
Сменям и всички маркучета по водната система + термостата + капачката, които така или иначе бях купил преди ремонта:)

Ще пиша има ли ефект от новата концентрация на антифриз + WaterWetter.

Мисля да се спирам с наливането на пари и малко да покарам и да не я мисля повече тази кола. Настройвам си Torque да ми пищи като мине 98 градуса и това е.

Пет Юни 21, 2013 7:23 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
didoya написа:
Супер новини.

Сега ако се намери някой да направи експеримента с H6-ца след 2004 година;)

Майтап - утре мисля да сменя антифриза с по-воднист за лятото - 15/85 антифриз/вода + 1 опаковка WaterWetter.
Сменям и всички маркучета по водната система + термостата + капачката, които така или иначе бях купил преди ремонта:)

Ще пиша има ли ефект от новата концентрация на антифриз + WaterWetter.

Мисля да се спирам с наливането на пари и малко да покарам и да не я мисля повече тази кола. Настройвам си Torque да ми пищи като мине 98 градуса и това е.

Най-доброто решение =D>
Няма да я мислиш - карай си спокойно и не забравяй да ъпдейтваш темата с данни след подмяната

Пет Юни 21, 2013 8:30 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  >