Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр <  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 14  >
 ...Проект - как да не "духват" нашите гарнитури... 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 1249
Автомобил: Legacy 2005 3.0 R Spec B
Рейтинг: 152
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз бих направил експеримент а и ми е любопитно
но пък съм с ръчка ( легаси спек Б 2005 ) иначе имам и газ ......
нещата са ми сток остава само да си зема ОБД и да гледам.
и антрифризвода 50/50 някъде или както са го направили при митака ама поне това видях.

на мен ми правиха гарнитури и клапани преди ~7000 км.

Пет Юни 21, 2013 11:12 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 454
Автомобил: TDI
Рейтинг: 140
Отговори с цитат
За мен добре настроен ГИ ако се кара до 4к оборота не играе негативно върху температурите. Вече почти година откакто е монтиран ГИ-то и имам Torque - сравнявал съм на еднакви места на газ и бензин - видима разлика няма.

Не знам, може би това, че съм с OBD2 газова позволява постигане на много добри смеси, но е факт, че при мен няма повишение на работните температури, докато се кара на газ.

Пет Юни 21, 2013 12:58 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
didoya написа:
За мен добре настроен ГИ ако се кара до 4к оборота не играе негативно върху температурите. Вече почти година откакто е монтиран ГИ-то и имам Torque - сравнявал съм на еднакви места на газ и бензин - видима разлика няма.

Не знам, може би това, че съм с OBD2 газова позволява постигане на много добри смеси, но е факт, че при мен няма повишение на работните температури, докато се кара на газ.

Ако не се гази колата на максимална скорост и обороти, няма проблем стига да е читава настройката.
Кофти е че не знаеш кога ще попаднеш на мръсна газ...

Пет Юни 21, 2013 1:26 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1800
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
didoya написа:
Супер новини.

Сега ако се намери някой да направи експеримента с H6-ца след 2004 година;)

Майтап - утре мисля да сменя антифриза с по-воднист за лятото - 15/85 антифриз/вода + 1 опаковка WaterWetter.
Сменям и всички маркучета по водната система + термостата + капачката, които така или иначе бях купил преди ремонта:)

Ще пиша има ли ефект от новата концентрация на антифриз + WaterWetter.

Мисля да се спирам с наливането на пари и малко да покарам и да не я мисля повече тази кола. Настройвам си Torque да ми пищи като мине 98 градуса и това е.

Адмирации за усилията и споделеното инфо. Цялата тема е доста полезна.
Водата като цяло обаче е най-големия проблем на охлаждащата система и според мен само това е решението на проблема да прегряването http://www.evanscooling.com/
Дано някой по -скоро въпреки високата цена да тества лично този продук и да даде обратни данни.

Благодарнисти и Респект към всички участници в темата :bow:

Пет Юни 21, 2013 2:26 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Водата не е проблем за охладителната система, защото WaterWetter добавката поема смазващите и антикорозионните функции.

А на всички е ясно, че водата е много по-добър проводник на топлина чиста, отколкото примесена с антифриз.
Живи здрави - утре като налея ще правя тестови замервания и ще рапортувам.

Супер темичка се получава:)

Пет Юни 21, 2013 2:34 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
и какви са данните за топлопроводимостта на водата и температура на кипене на чиста вода , с антифриз, вода с WaterWetter , и вода с антифриз и WaterWetter
сравнени с продуктите на Еvans

също така проблем е и че когато заври водата се разширява 10000 пъти , което не става с Еванс

Пет Юни 21, 2013 2:50 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
http://www.youtube.com/watch?v=pApWgZdozQA

М/у другото в херметична система под налягане водата завира доста по-късно от 90 градуса. А наличието на 15% концентрат антифриз вдига още малко летвата;)

Пет Юни 21, 2013 2:54 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
didoya написа:
http://www.youtube.com/watch?v=pApWgZdozQA

М/у другото в херметична система под налягане водата завира доста по-късно от 90 градуса. А наличието на 15% концентрат антифриз вдига още малко летвата;)

Изображение

Пет Юни 21, 2013 3:26 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 954
Автомобил: Impreza 2,0
Рейтинг: 470
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
mitoko написа:
и какви са данните за топлопроводимостта на водата и температура на кипене на чиста вода , с антифриз, вода с WaterWetter , и вода с антифриз и WaterWetter
сравнени с продуктите на Еvans

също така проблем е и че когато заври водата се разширява 10000 пъти , което не става с Еванс

Чиста вода - топлопренос 0,6 W/m
Вода/антифриз 50/50 - топлопренос 0,41 W/m, като при херметична система на 1,1 бар точката на кипене е с 4 градуса нагоре
Вода/Water Wetter 50/50 - топлопренос 0,63 W/m (по спомен).

Еванс не дават инфо за тази стойност. Освен това не забравяйте, че при движение на перката на водната помпа винаги има кавитация. Кавитацията може да се избегне само с подобрение перките (няма как да стане) и много ниски скорости на перката (пак няма как да стане). Кавитацията е кипене на флуида, а не разпад на водата. От инфото на Еванс най-големия плюс е малкия коефициент на разширение при различни температури, а именно 1%. Относно разширението на водата то е мисля около 10%.

Пет Юни 21, 2013 3:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
http://www.evanscooling.com/assets/HPCoolantsWeb11.pdf

тука пишат, че елиминира и PUMP и cilinder line cavitation

Пет Юни 21, 2013 3:47 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
http://contrails.free.fr/temp/NPG+_MSDS.PDF

Те пишат също, че е нещо различно ама всъщност е над 67 % елитен гликол.

Пет Юни 21, 2013 4:00 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 77
Рейтинг: 40
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Кавитацията не е кипене. Мехурчета,но не с въздух,а вакуум. Много вредни за перките и корпуса на помпата.

Пет Юни 21, 2013 6:22 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Постове: 1100
Автомобил: Legacy 2,0 AT
Телефон: 0889808309
Рейтинг: 323
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
didoya написа:

:good: - Добре настроен ГИ обаче е доста рядко явление (за тези които не са с ОБД-2) или масата са с такива,защото "мастърите" смятат,че като направят настройки на място и с един - два ръна в малките пресечки и всичко е ОК . За добавка, като не закачат да гледат и живи данни от ламбда, за да направят правилните корекции и не натоварят автомобила с пуснат климатик на макс+фарове +160км/ч да ги поддържат поне за кратко = на бедни смеси,високи температури и духнали гарнитури.Защото на газаджията не му пука, какво ще стане с автомобилът Ви,като тръгнете за морето или някъде из балканите - после ще се започват едни обяснения .... безкрайните догадки ..... е , за финал Вие сте виновни или ако скоро сте купили колата ,предишният собственик за това я е продал :pardon: Ще спомена и пускането на две горива едновременно във високите обороти (газ+бензин) - някой от "мастърите" случайно да е погледнал какво се случва на живи данни ??? Това е страхотно безумие - Агента също не еднократно се е изразявал за негативните последствия от такива действия от страна на газаджийте !

Колега "didoya", нямаш проблем със смесите,защото корекциите стават автоматично на горивната карта на газта по ламбда - също както на бензин ;) и факторът човешко незнание отцъства !

И това ,че колите масово ви горят много ,защото били тежки и 4х4, Не е реално ! Неправилната настройка на бедна смес, освен ефекта прегряване, води и до повишен разход на гориво ! Ще дам и пример,моето Легаси 2,0 116 к.с. и Бек 2,5 165 к.с. - караме един след друг 140 км. пробег, със средна скорост 130км/ч,зареждаме 2-вете коли на изхода от София до горе с Газ и преди влизане в Пловдив - моята 10,2/100 неговата 17/100 :( ! На връщане с неговата 150-160 с включен климатик 13,33/100 ;) А още колко "фокуси" - правят ;) дето не са за разправяне ... до тук с газовите,защото нещо се разпалих :giggle:

http://rumenj.hit.bg/cavitation.htm - не е пряко за помпите на автомобилите ,но има доста написано за кавитацията и много общо ... от тук се сещам,че циркулационната помпа в една отоплителна система,като се направи да работи на 0.7 - 0.9 bar.се чува шум в помпата,но вдигне ли се налягането до 1,2-1,3 bar. в системата и не се разбира,че работи - свързвам всичко това с клапанът на капачката на радиатора,който работи на 0,9bar ,а на Мишимото е на 1,3 bar. - започвам да обичам тази фирма все повече :D

Пет Юни 21, 2013 11:04 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
kalin09 написа:
Кавитацията не е кипене. Мехурчета,но не с въздух,а вакуум. Много вредни за перките и корпуса на помпата.

Кавитацията е природен феномен, свързан с процеса на образуване на кухини във флуиди, когато в резултат на високата им скорост тяхното налягане спадне в съответствие със закона на Бернули. Всъщност мехурите не са пълни с вакуум а с пара. При създаване на локални зони с ниско налягане в бързи потоци на вода точката й на кипене може да падне до под 20 градуса и до образуване на мехури запълнени с пара. Запълнените с пара кухини изчезват, когато попаднат в области с по-високо налягане, а полученото ударно налягане може да предизвика образуването на вдлъбнатини по повърхността на твърди тела.

Ефектът ѝ се наблюдава главно при корабните витла (или в частност при механизми, които работят в хетерогенна среда). Ефектът от кавитацията при всички случаи е разрушителен. Предизвиква разчупване, изкривяване, скъсване или други повреди по въртящата се част на тялото, вследствие внезапното и монотонно дебалансиране на въртящия момент.

Съб Юни 22, 2013 8:47 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 17
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте Субаристи!
Фен съм на марката и форума ви и един ден, надявам се скоро, ще съм и притежател :smile:
Притежавам Роувър 400 от почти 10 години.
И при нас духването на гарнитурата на главата си е задължително събитие, през което всеки минава :grin: и реших просто да споделя с вас.
Причината, е че оригинално вградената гарнитура е силиконова , и високата работна температура на двигателя.
Качествен ремонта излиза към 1000 лв. и включва пълен комплект гарнитури+новата подсилена гарнитура на главата, oil rail, шлайфане на главата, 10 болта дълги колкото ръката ми:smile: и труда.
В нашия форум разни колеги правиха опити като вас и стигнаха до извода, че охладителната система не е много ок.
Та в общи линий, който иска да си пази колата, се наложи да сменя термостата от 88 градуса с такъв на 82 или 78 + допълнителен датчик за включване на перката 95-90 градуса, защото оригиналния пускал перката на 104.
Пълната статия и експериментите може да прочетете тук
http://roverbulgaria.com/index.php?topic=536.0

Съб Юни 22, 2013 11:49 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Вчера направих екстремен тест на Субито за загряване - 16 километра - 2000 метра денивелация изкачване - село Пастра - язовир Калин.
Предимно на 1-ва - тук там 2-ра, лоша настилка, сериозно изкачване през цялото време, който се е качвал там знае за какво става дума. Опитвах се да натоваря максимално колата, времето си беше горещо.

Равносметката - максимално стигнах 103 градуса и за първи път си чух втората перка:)
Това, което разбрах как работи охладителната система:
1. 1 скорост на перката се включва на 96 градуса и се спира на 91-92
2. 2 скорост на перката се пуска на 103 градуса и спира на 100.
При пускане на 2-ра скорост независимо колко съм изгърчил колата мигновенно слиза до 101 градуса.

Извода е - излиза, че 103 градуса са нормална температура според конструкторите от Субару, щом втората степен се пуска чак тогава. Което пък за мен означава, че не би трябвало да има нищо притеснително до тази температура. Освен ако от Субару не са някои идиоти - ама не го вярвам.

Върнах лентата назад и според мен причината за масовото духване на гарнитури и прегрялите мотори не e изобщо размерът на радиаторите, a:
1. Дефектиращи и не навреме сменени термостати
2. Нередовното проверяване на нивото на антифриза в радиатора, нередовно външно почистване на радиаторите.
3. Кофти масла - в официалният сервиз слагат наливен ARAL, по другите сервизчета пък наливат съвсем долнопробни 5W40, които въобще не покриват (т.е. покриват ги на книга, ама реалността е друга) изискванията на супер капризният и прецизен боксер.
4. Кофти антифриз и неправилно разреден за летният сезон. В официалният сервиз наливат син ARAL
5. Всякакви нескопосани и некадърни изпълнения по родните сервизи, за които не искам да коментирам въобще. И изключения няма.

За точка 4 ще пиша по-късно, днес сложих 15/85 антифриз/вода и WaterWetter. Направих някои замервания и за начало ще кажа само - =Alex= - респект:)

Нед Юни 23, 2013 2:12 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума

Постове: 126
Рейтинг: -23
Кофти...
Отговори с цитат
Пиша си с колеги от един Руски Субару-форум, които са направили интересна констатация относно температурното поведение на Н6-ците! Температурата ,особено на дълъг път, пада значително, когато се махне пластмасовата защита под мотора ;) ..явно пречи в известна степен на обдухването! По тази причина или ги махат или прорязват отвори в корите.

Нед Юни 23, 2013 3:51 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Измервания от днес - в жегата с пуснат климатик - успях да пусна пъврата скорост (96 градуса) на перката само веднъж за 20 секунди.

Със стоков термостат, WaterWetter, 15/85 антифриз/вода при градско каране темп се движи в 86-90 градусовият диапазон. При влачене след автобус по Черни Връх от околовръстното нагоре стигна за малко 96 и веднага падна. Самото достигане на 96 беше много бавно и по-скоро колата и в този режим си държеше 92-93 градуса.

В аналогична ситуация със студеният термостат и антифриз/вода в по-голяма концентрация (каква не знам - Любо и Пламен каквото наливат - това е било) - удрях 100 градуса с лекота. Вчера беше изпробвано:) И с пускане на перката на 1-ва скорост си държи 99-100 докато се спре изкачването. За мен нискотемпературният термостат за цивилна кола е една голяма безмислица - така или иначе системата достига крайната си точка - с него просто по-късно. За сметка на това зимата си на 68 градуса извънградско и това не е добре нито за разхода, нито за колата.

Лично за мен сагата с охлаждането приключи - поне засега, сменям евентуално бобината на 3-ти цилиндър и ще се радвам на колата:)

Още веднъж благодаря на =Alex= за многото време, което инвестира в сериозно четене по западните форуми и препоръката му за въпросната комбинация антифриз, вода и WaterWetter. Както и за маслото RedLine 0W40 - ако щете ми вярвайте дори и с просто ухо се чува разлика колко по-тихо и спокойно работи мотора на празен ход в сравнение с Motul 8100 на няма и 2000км.
 2

Нед Юни 23, 2013 4:06 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Постове: 1100
Автомобил: Legacy 2,0 AT
Телефон: 0889808309
Рейтинг: 323
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
pradabg написа:
Последни данни от днес :

Бек 2005 2,5 атмосферен с Мишимото и сепариран автоматик (подвързан е с топлообменник, но не влиза в охлаждащият радиатор),термостат 78 градуса на газ :

- Външна температура на обяд в Пловдив 36 градуса в продължение на 2-ва часа с включен климатик на кик-даун от 0 до 180 км/ч максимална температура 85,9 (опитът е на равен път)...
- Изкачване по посока Пловдив-София на "Траянови врата" със 160км/ч с включен климатик - 86,7 градуса ... - външна температура 30 градуса
- Изкачване на кик-даун , от с.Церово към магистралата 3-ри километра със 110-170 - 86,5 градуса ... външна температура 28 градуса

Да допиша инфото при работа на място :

- След ръновете от/до 0-180км/ч при спиране на място,1-ва степен на вентилатора се включи след 3-4-ри минути,след което за не повече от 1-на минута работи и спря - всяко последващо влючване бе на по-големи интервали 5-7мин пак за много кратко време. Един единствен път се включи на бърза степен след рън с включен климатик 2-ве минути след спирането, за около 15-сет секунди и повече нито веднъж не видях перките да работят на 2-ра степен. Температурата на място варираше в почти постоянни граници м/у 81,7 до 83 градуса. Повтарям се - при външна температура 36 градуса :) Антифриза не е сменян и не е добаваня никаква добавка ...

p.s. Според мен лично, главният виновник са малките радиатори и не сменянето на термостата на време . Имайки в предвид,че температурите лятно време в нашата страна се повишиха значително,то най-правилното решение за момента , съобразено с данните взети от живи данни си остава смяната на радиатора с по-голям ! Всякакви добавки към охлаждащата течност са като допълнение , но не и изцяло решение на проблема с прегряването .

Пон Юни 24, 2013 2:56 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2780
Автомобил: ForesterS'02,Baja'03,Nissan EV
Рейтинг: 555
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
На колко градуса включваха перките на вентилатора :-? ? Защото те фабрично са настроени да включват на 96-97 градуса.

Пон Юни 24, 2013 7:51 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 14  >