Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
СУБАРУ МОТОРС или как се губят клиенти
| Автор |
Съобщение |
|
tisho
Active AWD
Регистриран на: Нед Май 18, 2008 7:31 pm Постове: 551 Местоположение: покрай морето
Автомобил: Subaru
Рейтинг: 171   
|
|
---
|
|
Последна промяна tisho на Вто Фев 10, 2009 10:24 am, променена общо 1 път
|
|
| Сря Фев 04, 2009 4:53 pm |
|
|
|
SIWRX
Регистриран на: Пет Яну 30, 2009 4:12 pm Постове: 28 Местоположение: Bulgaria, Sofia
Рейтинг: 0
|
|
Ще се проучи тази работа... Просто мерака за тия 265 коня е голям... А и определено от разни дребни елементи който са и добавили също вида е доста по добър...
_________________ Think... Feel... Drive...
|
|
|
|
| Сря Фев 04, 2009 4:56 pm |
|
|
|
Legacy BTD
Регистриран на: Вто Яну 13, 2009 12:33 pm Постове: 80 Местоположение: София Рейтинг: 4
|

=Alex= написа: Legacy BTD написа: А що се отнася до турските Субара , замислете се защо цената има е по ниска на фона на всичките останали цени в Европа , отворете немски, австрийски, чешки , словашки , румънски сайт, на Субару и сравнете , не говоря за внос ташак работа - авто къщи , врели не кипели , или бай-мангал далаверата на дребно с "Гаранция- Франция" "щи опраим колата баце ако и стане нещо" , или от тези "турските" дето онзи специалист ми вика - "ми те са здрави коли за какво ти е гаранция, няма да имаш проблеми никога" да бе пак казвам Субару не е за всеки и хем х..я  до края хем душата в рая. Колега, тука малко изпрегна да ти кажа... не ми е известно Субару да има менте като Ariel, примерно. В Турция се продават Европейски версии. Аз конкретно смятам да си купя от там Аутбек 3.0. И повярвай ми, срещу разликата от "само" 23 хил лв спрямо цената на СМТ, ще си поема риска от гаранцията. Колата, която карам в момента ми е 4-та "гаранционна" и знам много добре какво им се случва през този период - общо взето - нищо. Да не споменавам какво е нивото на "гаранционно" обслужване в БГ. А, вероятно знаеш и колко е "официална" гаранцията на СМТ, нали? Както вече веднъж бях писал - тези 23,000 си ги слагам на един депозит, който го кръщавам "Гаранцията на Алекс" и съм готов. Малко не си прав в поста си. В цяла Европа свалиха цените, ние ги вдигаме... да ти припомня ли, че до скоро в Румъния ОВК 3.0 беше на промоция EUR36,000 с всичко? Или и те са "бай-мангал"... ?! До кога ние в България ще ядем дървото с цените (на всичко, не само Субару?)
Строго индивидуално , аз към проблеми на приятели с "гаранционни " Легаси и Импреза, внесени от Турция съм бил съпричастен и лично никога няма да рискувам.
Колкото до тези промоций в Румъния , те се отнасяха за експонати или коли на склад , докато в БГ 3.0 Аутбек на склад едва ли ще държат.
Вчера получих оферта от дилъра в София за налични коли със стартова цена за Аутбек бензин 2.5 автоматик , би-ксенон,  53 950 лв с ДДС
и Легаси 2.0 дизел без кожа от 46 700 лв с ДДС
|
|
|
|
| Сря Фев 04, 2009 5:02 pm |
|
|
|
=Alex=
|
 Браво, може да си "с връзки", аз получих с 11,000 отгоре на твоята за OBK 2,5, което какво показва?!
И защо да не държат 3.0 на склад? Какво му е толкова?! Да не е hand-made с цена от EUR 1M, егати. Мазерати държат всичко на склад, а ти за един три-литров Аутбек... Г-н Божков да не е в криза и той? 
|
|
|
|
| Сря Фев 04, 2009 5:22 pm |
|
|
|
tarambuka3500
|

tisho написа: Дълбоко се съмнявам да имат точно американския модел в Турция, а и да я имат - почти съм сигурен, че нито в България, нито в Турция някой ще го сервизира гаранционно. Просто сервизите в Европа се лицензират само и единствено за JDM, както в щатите само за USDM.
това доста невероятно ми се струва
JDM = Japan Domestic Market
Там колите са с десен волан най малкото.
Специално за Subaru, има разлика в светлините, емисииите, окачването, музиката, а може и още нещо. Говоря за JDM спрямо USDM и EUDM, като всеки вариант е РАЗЛИЧЕН от другите 2 най малко по гореизброените параметри.
USDM=US domestic maket
тука сме EU
ето ви (за пример) разликите между моя модел (Outback 2.5i)и европейския, които са значими и ги знам със сигурност:
- настройка на двигателя и катализатора, заради различните емисии.
- настройка на окачването (US e по-меко, J e най твърдо) като има различие в:
-- амортисьори -- тампони -- стабилизиращи щанги
- фаровете са различни - имат по голяма разсейка и отблясък, но пък светят доста по-добре
- нямам странични мигачи (в огледалата или на калниците),
което за ЕУ е задължително
- нямам заден фар за мъгла (пак за ЕУ е задължително)
- уредите и индикаторите са във MPH/miles/fahrenheit
- касетофона няма RDS и хваща само на нечетните честоти (FM)
- имам дневни светлини и т.нар. паркинг светлини (готино)
- броните ми са малко по-издадени отпред и отзад
- нямам LowRange 
|
|
Последна промяна tarambuka3500 на Чет Фев 05, 2009 11:52 am, променена общо 5 пъти
|
|
| Чет Фев 05, 2009 11:33 am |
|
|
|
ender
Perfect Stranger
Регистриран на: Вто Сеп 11, 2007 11:59 am Постове: 1285 Местоположение: Planet Earth
Автомобил: двойката
Телефон: 0888 831783
Рейтинг: 109  
|
tarambuka3500 написа: tisho написа: Дълбоко се съмнявам да имат точно американския модел в Турция, а и да я имат - почти съм сигурен, че нито в България, нито в Турция някой ще го сервизира гаранционно. Просто сервизите в Европа се лицензират само и единствено за JDM, както в щатите само за USDM. това доста невероятно ми се струва JDM = Japan Domestic Market Там колите са с десен волан най малкото. Специално за Subaru, има разлика в светлините, емисииите, окачването, музиката, а може и още нещо. Говоря за JDM спрямо USDM и EUDM, като всеки вариант е РАЗЛИЧЕН от другите 2 най малко по гореизброените параметри. USDM=US domestic maket тука сме EU
http://www.fhi.co.jp/english/outline/se ... _list.html
_________________ https://www.catalogmachine.com/treasure-bulgaria/catalogs
|
|
|
|
| Чет Фев 05, 2009 11:39 am |
|
|
|
tisho
Active AWD
Регистриран на: Нед Май 18, 2008 7:31 pm Постове: 551 Местоположение: покрай морето
|
|
---
|
|
Последна промяна tisho на Вто Фев 10, 2009 10:24 am, променена общо 1 път
|
|
| Чет Фев 05, 2009 3:06 pm |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
Регистриран на: Пон Дек 04, 2006 9:32 pm Постове: 6482 Местоположение: BG, Горна Оряховица
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219    
|
|
Ами защо ? Точно JDM си внасят. Това което купуват секънд хенд от Япония заължително е JDM, то затова и е пълно на Острова със всякакви японски пили дето ние по снимки само ги гледаме. Новите им машини мисля пак са JDM, едва ли правят UKDM при тази ситуация. Лимитираните JDM Импрези и Легасита ги има и в Англия, въпреки че са само за Япония. Дори STi Форестър и Легаси имат.
_________________ All-Wheel-Drive
|
|
|
|
| Чет Фев 05, 2009 3:41 pm |
|
|
|
tarambuka3500
|
съдейки по каталога на http://opposedforces.com/
просто има вариант LHD и RHD за Европа.
за Сащ няма таквоз нещо.
пък JDM каталога го нямат на този сайт, той и без това е май само на
японски от каквото съм попадал в нет-а.
но предполагам JDM е доста близо до EUDM+RHD
----
всъщност само си чешем езиците  лошо няма, хе-хе
|
|
|
|
| Чет Фев 05, 2009 5:59 pm |
|
|
|
mimo13
Регистриран на: Съб Май 03, 2008 8:56 pm Постове: 741 Местоположение: Варна
Телефон: 0894484248,052600585
Рейтинг: 134  
|
|
Такива са означенията в каталозите, но само за да определят следното:
LHD - left hand drive - лява дирекция, съответно Европа
RHD - right hand drive - дясна дирекция, Великобритания
_________________ Варна, ул. Васил Чекаларов 14 0894484248, 0879484247 0895432143
|
|
|
|
| Чет Фев 05, 2009 7:51 pm |
|
|
|
tisho
Active AWD
|
|
| Вто Фев 10, 2009 10:26 am |
|
|
|
filip
|
|
има 2 основни проблема с "вносителите"
1. не са вносители, а прекупвачи от гръцкия вносител. това означава че има още една ГРЪЦКА маймуна на клона която и тя трябва да яде банани. Вносителя в БГ взвма по-лоши цени от някой дилъри в GR...какво остава за BG дилърите...
2. не са фенове, а търговци. или по-скоро търгаши. В България, продавачите имат менталитет на купувачи...защото търсенето все някак си изпреварваше предлагането...Купувача отива с парите в ръка и се моли...Продавача се чуди как допълнително да го смачка. Плащаш авансово и почват да те мотаят...Едно има добро в тази криза, че който продавач не е разбрал къде му е мястото спрямо КЛИЕНТА, няма да прескочи трапа.
_________________ Далеч от стадото
|
|
|
|
| Нед Юли 19, 2009 4:42 am |
|
|
|
Baboon
Автомобил: OUTBACK
Рейтинг: 0
|

Поздарви на всички във форума! Пише един новорегистрирал се член, който кара различни модели СУБАРУ вече над 10 години. Сиреч, преди да се появят на БГ пазара такива неясни субекти като СУБАРУ МОТОРС. 2007 година си купих поредното СУБАРУ (2.5 Легаси седан) на една година от човек, който за жалост беше взел колата именно от тези "услужливи" господа. Колата беше в "ГАРАНЦИЯ" УЖ!!! Нямаше 100 хил. км, когато установих, че имам проблем с рейката. Естествено отидох при тях, знаейки, че тази кола САМО там се поддържа именно заради така наречената ГАРАНЦИЯ. Няма да се вупскам в подробности - с две думи ме отрязаха под някакъв глупав предтекст за "закъсняла" смяна на масло с хиляда и нещо км. от първия собственик и услужливо ми предложиха да им дам 3600лв. за нова рейка, което естествено не стана! Реших проблема в сервиза, в който си поддържам колите откак карам СУБАРУ. От тогава съм разубедил 4ма мои приятели (фенове на марката) да не си купуват нови коли от тях (така и направиха). Самият аз преди една седмица станах горд собственик на OUTABCK 2009г. (чисто нова) естествено не си я взех от самообявилите се "официални вносители". Така че, Бояне аз съм поредният завинаги загубен за тях клиент и ПРЕДУПРЕЖДАВАМ ВСЕКИ, който по една или друга причина се е запътил към тях - НЕ ГО ПРАВЕТЕ - срещу парите си няма да получите нито обслужване нито внимание!
_________________ --------- Baboon
|
|
|
|
| Чет Апр 29, 2010 4:04 am |
|
|
|
plaskom
|
Не знам какво се променило в СУБАРУ МОТОРС, но аз когато си купувах Импреза-та от тях преди 2 години, дилъра беше много любезен и аз останах доволен от обслужването. Договорихме лизинг без много формалности и т. н. За сервиза не мога да кажа нищо, защото там за сега само ми сменят маслата и гаранционно обслужване. Но за обслужване и при проблеми с Аутбеците ми съм твърд фен на Митака 
_________________ www.plaskom.com
|
|
|
|
| Чет Апр 29, 2010 8:57 am |
|
|
|
tony
|

Здравейте колеги! Времето на търпението ми към тези представители на Субару за България изтече! Историята е подобна на по предния пост, но с доста нерви и телефони... И така, преди повече от две години си закупих Субару Форестър Дизел от Бургас. Договорихме лизинговия план и формалностите. От тогава си обслужвам колата само в Субару Варна (консумативи и гаранционно) без ниакакви забележки. Тази година на 45 000 км, смених отново консумативи и установихме че кормиланат рейка е разбита или има нещо дефектно. Направихме снимки и клипове и изпратихме документацията в София..Всичко това се случва на 05.02. 2012. И до сега въпросната рейка не е заменена с нова. Както виждате отгогава са изминали над 7 месеца и абсолютно нищо. Понеже работя извън БГ, юли месец се пребрах и позвъних на Субару Варна, да попитам за какво се бави часта. След около ден ми звъннаха и казаха че ще трябват още допълнителни снимки и видео. Както разбирате за едната снимка или видео не съм съгласен да бъхтя път до Варна и назад. Взе се решение да я видят и снимат в Бургас. Речено-сторено. От сервиза я вдигнаха на хидравличния стенд и устанавиха че рейката е разбита. Имах си аз да е нещо друго. Звъним и питаме в София, какво да снимаме, а те отговарят: "Клатете окачването и да се запише шума, ако рейката е разбита". Хванаха момчетата и почнаха лашкане. И шум им записахме. Добре че и 3D не поискаха да им направим. Този екшън става на 24.07. И от тогава пак мълчание. Добре, си кахах аз, август е и всички българи трябва да почиват. Вчера 10.09. звънния отново в Субару Варна и щатния въпрос е зададен. Отговориха ми че ще проверят и до края на деня или утре ще ми звъннат. Наистина днес ми звънят и аз с радост очаквам добрите новини, нооо.... От сервиза ми казват: Рейката е одобрена за смяна, ама не цялата, а 8 или 9 детайла от нея. Ебаси (извинавам се) и гаранцията. Да ти се счупи мотора и да ти доставят нов, ама с не пълен комплект чаркалъци. Е това ме уби вече. В Субару Варна са сменяли цяла рейка, ама отделни елементи не бяха чували. Тогава им казах да ми дадат телефона на човека отговарящ за гаранциите в София. Разговора ми с него (не желая да използвам имена) беше на добър тон. Даде ми гаранции че до две, максимум три седмици проблема ще бъде решен със замяна на въпросните няколко детайла от кормиланата рейка. Така решили в Субару Гърция, чиито представители са Субару Моторс. И какъв е извода колеги. Незнам кои е виновен за забавянето, непълното гаранционно обслужване и прочие, но те ме загубиха като бъдеш/настоящ клиент за ново Субару. А имат и удължена гаранция за още две години,която се заплаща и е около 1400 лв. Че то ако чакам за нещо друго и тези допълнителни години няма да ми стигнат. Между времемно проверих цената на нова рейка, за моя модел при Мимо, и тя се оказа 2800 лв. Дали това е причината да ме мотат толкова време? Как другите марки като Тойота и Киа дават съответно по 5 и 7 години гаранция, и ако им се бавят така частите, пак ще са в гаранция... Нямам думи. За тези които ще си копуват ново Субару, бъдете мнооооого внимателни и се молете гаранците да се спазват стриктно.. П.П. Оставам си верен фен на марката и следващата кола пак ще е с шест звезди... П.П.П. Всичко това което съм Ви го описал ще бъде препратено и до Субару Япония, със съответния гаранционен клейм (номер), снимков и видео матерял... Работил съм с японци, и знам как държат на точноста и името си, и се надявам да получа изчерпателен отговор...
|
|
|
|
| Вто Сеп 11, 2012 3:13 pm |
|
|
|
Miro1972
Регистриран на: Сря Сеп 01, 2010 7:34 pm Постове: 886 Местоположение: Варна
Автомобил: Subaru Forester 2.0D 2H(Мечо)
Рейтинг: 266     
|
|
Така е за съжаление Тони! Има един виц за гърците- като се сдрависаш с грък, гледай колко пръста са ти останали на ръката. Факт е , че се ослушват защото трябва да извадят от джоба парите за рейката. Но , на едно дете му се дава да яде, когато плаче! Аз бих писал до Япония задължително!
_________________ Отначало момченцата се интересуват от коли , а момиченцата от кукли. По-късно ролите се разменят! It's all we'll drive- Subaru
|
|
|
|
| Вто Сеп 11, 2012 4:36 pm |
|
|
|
zevzek
Think. Feel. Drive.
Регистриран на: Сря Фев 18, 2009 11:36 pm Постове: 1849 Местоположение: Стара Загора
Автомобил: Outback H6
Рейтинг: 253     
|
Тони, аз също чаках доста дълго време да ми сменят рейката, за смт и гърците това е съвсем нормален начин на работа. Дано скоро има развитие и да се похвалиш с нова рейка. 
_________________ If in doubt, FLAT OUT!
|
|
|
|
| Вто Сеп 11, 2012 9:58 pm |
|
|
|
jafaar
Регистриран на: Пет Ное 06, 2009 9:53 pm Постове: 1162 Местоположение: СОФ
Автомобил: Impreza 2.0GRR!
Рейтинг: 71 
|

Тони, в случая имаш рекламация към закупен продукт. Сроковете са посочени в Закон за зашита на потребителя, а именно един месец, през който те трябва или да заменят стоката или да я приведат в съответствие с първоначалните й характеристики.
За да са под пара от сервиза (който и да е той), предявяване на рекламация се прави писмено и се взима входящ номер, както и трябва да те впишат в книгата си срекламации. С тоя входящ номер после ги тормозиш, а ако се правят на ущипани се плаща 20лв на адвокат-медиатор да им се обади и да попита защо на клиента му не се предоставя писмено становище (отказ или съгласие) в установените по закон срокове. В случай на съгласие имаш вече течащ срок, който те трябва да спазят. В случай на отказ, имаш писмен документ, с който можеш да им плеснеш едно леко дело за нарушаване закон за защита на потребителя, по условията за гаранция на стоките. Трети и най-малко вероятен сценарий - никой нищо не ти отговаря в законния срок и ги съдиш за мълчалив отказ, при положение, че имаш молба с техен входящ номер като доказателство, че те са информирани за твоята претенция, но не са си направили труда да те отразят.
От личен опит знам, че след подобни неудобни перспективи нещата се случват по-бързо и с повече желание. Ако имаш нерви да се занимаваш, мога да те свържа с моята адвокатка.
Общо взето, идеята е да имаш доказателство за предявената рекламация. Аз отдавна си направих една папка у нас в която събирам всякакви гаранции, протоколи, касови бележки и т.н. като доказателство за покупка, за да си ползвам правата, защото доста търговци разчитат на незнанието на хората по отношение на закона и също на разсеяността на хората, които не си пазят документите за покупка и документите за движение на стоката (приемо предавателни и т.н. протоколи)
В момента в който имаш основателна причина да ги насмиташ, търговците почват да съдействат, защото имат чисто икономическа изгода от това; после ще им е много по-скъпо да ти обслужат рекламацията с адвокатските разходи и лихвите и т.н.
|
|
|
|
| Чет Сеп 13, 2012 12:45 pm |
|
|
|
Liv
Регистриран на: Пон Мар 12, 2012 2:22 pm Постове: 148 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Forester SH 2.0 MT
Рейтинг: 60 
|
За 1 (един) брой джанта на Форестър SH към днешна дата - 932 (словом: Деветстотин триийсе и два) лева и .. стотинките не ги чух, щото разговора прекъсна рЕзко от моя страна. С поръчка било и т.н.  на СМТ, такъв бизнес модел нема нийде по света !
|
|
|
|
| Чет Сеп 13, 2012 3:29 pm |
|
|
|
eddy
Автомобил: Spec B
Рейтинг: 103  
|
Liv написа: За 1 (един) брой джанта на Форестър SH към днешна дата - 932 (словом: Деветстотин триийсе и два) лева и .. стотинките не ги чух, щото разговора прекъсна рЕзко от моя страна. С поръчка било и т.н.  на СМТ, такъв бизнес модел нема нийде по света ! Не знам защо се учудваш колега, на оригиналните джанти от 17 нагоре са им такива цените като чисто нови, ако се разходите по шоурумите, ще видите "ТОП" оферти от рода на 4 джанти+гуми 18 на промо цени от 7000лв  Човек да не спраска джанта, че може 1 да е по-скъпа от 4 
|
|
|
|
| Чет Сеп 13, 2012 3:36 pm |
|
|
|