Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
| Автор |
Съобщение |
|
evg3
Регистриран на: Нед Фев 21, 2010 10:05 am Постове: 1217 Местоположение: София, Троян
Автомобил: предишен: Impreza 2.0R
Рейтинг: 140   
|
Mladen99 написа: Преди време бях попаднал на фолио за стъкла но в англииски саит. Имаше толкова дебело фолио, че и камък с диамерър 10см. да падне няма да ти счупи стуклото. http://www.youtube.com/watch?v=oN1TnQtRUfwТова никога не бих си го сложил. Заради 100лв или един касетофон да рискувам живота на всеки, който се качи в колата. Катастрофите които съм преживял и видял с очите си, не ми позволяват да съм толкова безотговорен съм безопасността. Прозореца може да ти е единствения изход към живот. Liv написа: На въпроса ми, какво правим (недай си боже) при кофти ситуация, в която се налага аварийно излизане през прозореца - не беше отговорено много адекватно т.е. кръстосваме пръсти да не се налага... Активната и пасивната защита, както и отговорност към хората в колата, предотвратяват или помагат при случай на нужда, но не и стискането на палци.
_________________преди: Impreza 1.8 '94 F4WD Impreza 2.0R '06 Symmetrical AWD сега: Daihatsu Sirion 4WD (full-fledged Justy)
|
|
3
|
|
| Сря Май 16, 2012 9:59 am |
|
|
|
six_stars
Регистриран на: Пон Апр 02, 2007 10:26 am Постове: 1254 Местоположение: София
Автомобил: 2010 Mercedes E350 CDI 4Matic
Телефон: 0887999499
Рейтинг: 162   
|
|
Онея с бронетата как ли излизат през прозорците в случай на нужда ми е интересно? Или половин Мексико и Бразилия, където всяка втора кола е с блиндирани стъкла?
_________________ Всички видове застраховки. Отстъпки за членовете на форума и пълно съдействие за завеждане на щети.
|
|
|
|
| Сря Май 16, 2012 9:09 pm |
|
|
|
Liv
Регистриран на: Пон Мар 12, 2012 2:22 pm Постове: 148 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Forester SH 2.0 MT
Рейтинг: 60 
|
Значи като всяко нещо с което ни се налага да боравиме, и туи фолио има своите позитиви и негативи  . Няма да се впускам в дитирамби и анализи, пак опираме до пустата монета, и пустите и две страни ... цъкП.С. Основната идея на слагането беше за UV защита и намаляне на термонатоварването в купето  @evg3: Пийс 
|
|
|
|
| Сря Май 16, 2012 9:46 pm |
|
|
|
evg3
Регистриран на: Нед Фев 21, 2010 10:05 am Постове: 1217 Местоположение: София, Троян
Автомобил: предишен: Impreza 2.0R
Рейтинг: 140   
|
Liv написа: П.С. Основната идея на слагането беше за UV защита и намаляне на термонатоварването в купето  @evg3: Пийс  Съгласен.  Просто споделям. UV защитата си е нещо приятно. Но не мисля, че трябва да се ползват фолиа, които пречат на стъклото да е автомобилно. Особено тези дебели "анти-кражба" стъкла.
_________________преди: Impreza 1.8 '94 F4WD Impreza 2.0R '06 Symmetrical AWD сега: Daihatsu Sirion 4WD (full-fledged Justy)
|
|
|
|
| Чет Май 17, 2012 10:32 pm |
|
|
|
Mladen99
Регистриран на: Пет Дек 21, 2007 8:57 pm Постове: 2200 Местоположение: Бургас
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263     
|
|
_________________ Outback 2001 3.0 H6 - продаден Outback 2001 2.5 AT VDC - продаден Subaru Baja МТ - продадена first Love Leone '84 1.8 АТ Facebook: Medovo Bee Farm
|
|
|
|
| Съб Май 19, 2012 6:35 pm |
|
|
|
stoychod
Регистриран на: Сря Яну 11, 2012 2:18 pm Постове: 292 Местоположение: София
Автомобил: B12 Outback H6 2003
Рейтинг: 211    
|
|
Колеги, искам и аз да затъмня много леко стъклата. Примерно 10%, най вече заради UV защитата. Децата все се оплакват че им е топло. Имате ли представа какви са законите на запад? Ако излезна с колата до Авсрия, Германия, Гърция или Италия се притеснявам да не ме спрат някъде. С корупцията у нас лесно щесе измъкнем, но в чужбина?
|
|
|
|
| Вто Мар 22, 2016 4:21 pm |
|
|
|
antonarset
Регистриран на: Пон Мар 31, 2014 9:16 pm Постове: 353 Местоположение: София/Варна
Автомобил: Субару Легаси 2,2 1996; Аутбек 2,5
Рейтинг: 16
|
|
Тия здравите стъкла са супер, ама трябва всички да се преработят. Тогава освен зорът с излизането при авария ще се появи и зорът при евентуална катастрофа - пътниците ще си сплескат главите в джамовете... А за излизане - излиза се, ама не винаги. Някои хора изгарят в танковете, че не могат да излязат, а преди години наши войници в Ирак мисля, бяха се удавили, машината паднала в река май и поради малкия единствен люк отгоре и раница на гърба на единия, всички са заминали. Въпрос на късмет донякъде. Преди време четох, че при катастрофа с лос главата му се откъсва и излита, откъсвайки главата на друг шофьор... Доколко едно здраво стъкло ще спаси ситуацията не знам, но и не мисля, че ще издържи на сериозна атака от кирка или брадва от желаещ да придобие движимото имущество.
|
|
|
|
| Вто Мар 22, 2016 5:16 pm |
|
|
|
brymbrym
Регистриран на: Съб Фев 18, 2012 11:00 pm Постове: 180 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Outback 2.5 AT,VTD/09
Рейтинг: 73 
|

stoychod написа: Колеги, искам и аз да затъмня много леко стъклата. Примерно 10%, най вече заради UV защитата. Децата все се оплакват че им е топло. Имате ли представа какви са законите на запад? Ако излезна с колата до Авсрия, Германия, Гърция или Италия се притеснявам да не ме спрат някъде. С корупцията у нас лесно щесе измъкнем, но в чужбина? Колега, ако може един съвет с много леко затъмнение никакъв ефект няма да се постигне дори и с маркови фолиа например 3М. Аз лично вече това го играх първо бях с 35% после отидох на 20%, но и при тази смяна не се постигна драстично намаляване на топлината! Проблема идва и от предните стъкла и най-вече от челното и аз гледам лятото като паркирам да слагам сенник отпред да не се напича салона... Между друго % показва колко процента видима светлина преминава,т.е. ако искаш по-тъмно числото е по-малко! Не знам за други страни, но за Гърция съм чувал че полицаите понякога правят проблем  --------------------------- edit: това открих като инфо, но не знам към сегашния момент дали е точно така Закони и правила свързани с употребата на автомобилно фолио в европейските държавиhttp://tintcom.com/bg/bg/Zakoni_za_zatymnyavane_na_avtostykla-c153
|
|
|
|
| Вто Мар 22, 2016 9:53 pm |
|
|
|
Vami
|
|
Дали пък няма да се наложи да махаме фолиото?
|
|
|
|
| Съб Яну 07, 2017 4:43 pm |
|
|
|
xargs
Регистриран на: Вто Авг 05, 2014 4:23 pm Постове: 264 Местоположение: София
Автомобил: Outback 3.0 2006
Рейтинг: 238     
|
|
Това съм го пропуснал. Нямам думи тоз Ананиев колко е зле, нито аргументите му бяха като хората, нито пък можеше да изрази някакво конкретно мнение.
|
|
|
|
| Съб Яну 07, 2017 6:40 pm |
|
|
|
Silvergreen
Регистриран на: Нед Окт 25, 2015 10:51 pm Постове: 180 Местоположение: Варна
Автомобил: Outback
Рейтинг: 44
|
|
Мхм , значи като извод: Не може да се намалява видимостта с фолио , защото е опасно , но с плътна щора може . Доста странна логика вкарва тоя.
Sent from my Galaxy S6 using Tapatalk
|
|
|
|
| Съб Яну 07, 2017 7:37 pm |
|
|
|
topzizitop
Регистриран на: Пон Ное 24, 2008 10:51 pm Постове: 295 Местоположение: София Рейтинг: 209    
|

Колега brymbrym, затъмняването на задното стъкло също не е позволено. Това следващото е от ЗДП: "Чл. 105. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) Забранява се ограничаване на видимостта през челното, задното и през страничните стъкла на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на прозрачността им. (2) (Доп. - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) Ограничаване на видимостта през стъклата на задните странични врати на леките автомобили, както и намаляване на прозрачността им, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила. (3) (Нова - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) Намаляване прозрачността на стъклата по ал. 2 се допуска само в границите на стойностите, определени в Правило № 43 на Икономическата комисия за Европа на Организацията на обединените нации." Това последното не съм го чел, много е дълго. Който иска: http://publications.europa.eu/bg/public ... anguage-bg
_________________ FORESTER 2.0R AT 158HP 2007 ГИ Romano Antonio LPG
|
|
15
|
|
| Съб Яну 07, 2017 7:42 pm |
|
|
|
Tisho09
Регистриран на: Съб Окт 12, 2013 1:04 pm Постове: 394 Местоположение: Варна
Автомобил: STI
Рейтинг: 300      
|
|
Не трябва да има по-малка видимост/пропускливост от 70 %. Както винаги се следват всякакви простотии, но не и европейските заплати, пътища и т.н. , но това е друга тема.
Прикачени файлове:
Capture.PNG [ 59.16 KiB | Прегледано 494 пъти ]
|
|
|
|
| Съб Яну 07, 2017 7:56 pm |
|
|
|
topzizitop
Регистриран на: Пон Ное 24, 2008 10:51 pm Постове: 295 Местоположение: София Рейтинг: 209    
|
|
Но го има и следното, а доколкото разбрах точка 2.23.2 касае стъкла различни от предно. Работата е там че в това правило се говори само за стъкла. Затъмняването с фолио не се третира, защото тези символи V и др, ги слага производителя на стъкла.
Прикачени файлове:
правило 43.jpg [ 42.46 KiB | Прегледано 482 пъти ]
|
|
|
|
| Съб Яну 07, 2017 8:19 pm |
|
|
|
brymbrym
|

topzizitop написа: Колега brymbrym, затъмняването на задното стъкло също не е позволено. Това следващото е от ЗДП: "Чл. 105. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) Забранява се ограничаване на видимостта през челното, задното и през страничните стъкла на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на прозрачността им. (2) (Доп. - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) Ограничаване на видимостта през стъклата на задните странични врати на леките автомобили, както и намаляване на прозрачността им, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила. (3) (Нова - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) Намаляване прозрачността на стъклата по ал. 2 се допуска само в границите на стойностите, определени в Правило № 43 на Икономическата комисия за Европа на Организацията на обединените нации." Това последното не съм го чел, много е дълго. Който иска: http://publications.europa.eu/bg/public ... anguage-bgКолега topzizitop към онзи момент Мар 22, 2016 когато съм писал поста изобщо не се споменава в чл.105 за задното стъкло  Сега е дописано като текст! Искам само да направя един цитат от сайта на СБА явно преди промените в текста: "... Според Чл. 105 в Закона за движение по пътищата: (1) Забранява се ограничаване на видимостта през челното стъкло и през страничните стъкла на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на прозрачността им. (2) Ограничаване на видимостта през стъклата на задните врати на леките автомобили, както и намаляване на прозрачността им, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила. От цитираните по-горе алинеи става категорично ясно, че задните странични стъкла няма проблем да бъдат затъмнявани. Остават челното стъкло, задното панорамно и предните странични стъкла. Относно задното панорамно стъкло никъде не се упоменава, че е забранено затъмняването му, следователно няма член в закона, на базата на който да бъдем глобявани, следователно и то отпада от притеснения. За челното стъкло е ясно, че дори до на е забранено, то не е редно...."
|
|
|
|
| Съб Яну 07, 2017 8:28 pm |
|
|
|
Tisho09
Регистриран на: Съб Окт 12, 2013 1:04 pm Постове: 394 Местоположение: Варна
Автомобил: STI
Рейтинг: 300      
|
topzizitop написа: Но го има и следното, а доколкото разбрах точка 2.23.2 касае стъкла различни от предно. Работата е там че в това правило се говори само за стъкла. Затъмняването с фолио не се третира, защото тези символи V и др, ги слага производителя на стъкла. Това ми звучи, че се отнася за фабрично затъмнените стъкла на Милен Цветков и индекса за които постоянно говореше господина с очилата и катинарчето.
|
|
|
|
| Съб Яну 07, 2017 8:31 pm |
|
|
|
topzizitop
|
до Brymbrym Чл. 105. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) Забранява се ограничаване на видимостта през челното, задното и през страничните стъкла на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на прозрачността им. Изрично се цитира задното (както ти го наричаш панорамно). Демек остават само страничните задни - на задните врати и багажното отделение. Аз така си го тълкувам. А и мисля, че повечето от нас ги дразни, когато не можеш да видиш през автомобила пред теб по-предните автомобили. Като зад някоя баничарка или камионче 
|
|
|
|
| Съб Яну 07, 2017 9:43 pm |
|
|
|
brymbrym
|
Колега topzizitop аз не мога да разбера защо не можеш да разбереш стария вариант на чл.105 преди (Изм. и доп. - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) не се упоменава задното стъкло чак в новия чл.105 влиза текста "... задното и през страничните стъкла на автомобила ...." Дявола е в детайлите  п.с. А и мисля, че повечето от нас са направили затъмнение на задните и странични стъкла за да е по комфортно за пътуване (най-вече на деца ), а не да дразнят някой 
|
|
|
|
| Съб Яну 07, 2017 10:22 pm |
|
|
|
ico_tech
|
|
Тоя новият член е смущаващ, но след няколко дела ще се добави друго определение. Защото много производители фабрично затъмняват задните стъкла. Моята Импреза е затъмнена в Германия и с документите върви TUV сертфикат. Ако АНО в лицето на КАТ състави АУАН аз ще се съдя до дупка, защото не може да се прилага новото правило в минало време. Това е поредната недомислица, която ще стане медийна бомба.
_________________ Legacy GT, Subaru Impreza 2.0
|
|
|
|
| Нед Яну 08, 2017 6:48 pm |
|
|
|
melhaer
Автомобил: Subaru Outback, H6, 2005
Рейтинг: 117  
|
|
И кво, сега ще трябва ли да сваляме фолиото:) За мен е голям комфорт - т.е. за жена ми, която се вози отзад с хлапето.
А относно това, дали този за мен вижда колата пред мен...вече ми се струва абсурдно - ако багажника ми е пълен с някви багажерии, кво ще ми забранят да са натъпкани до тавана, че да може някой да вижда какво се случва напред ли?
|
|
|
|
| Пон Яну 09, 2017 11:15 am |
|
|
|