Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
От утре - 1 ноември всички автомобили с включени фарове!!!
| Автор |
Съобщение |
|
jafaar
Регистриран на: Пет Ное 06, 2009 9:53 pm Постове: 1162 Местоположение: СОФ
Автомобил: Impreza 2.0GRR!
Рейтинг: 71 
|

six_stars написа: А халогенире ви изключват ли се сами? Не? Защо? Защо като тооооооолкова много пречат, производителите не са съобразили, че е редно да ги направят така Не не ама да - изключват се. Айде стига си философствал, и престани да наричаш фаровете за мъгла халогени. Те са фарове за мъгла и се ползват при мъгла. Отвори си инструкциите на колата и прочети. Там ще видиш изрична препоръка да не се ползват фаровете за мъгла в ясно време. Те пречат и това е факт. Бас държа, че като заговори за производител, просто много ти се иска да е така и си подреждаш нещата около своята теза. Моите фарове за мъгла обаче гаснат, а в книжката ми пише да не ги ползвам ако времето е ясно. В закона също го пише. Какво повече искаш да ти се каже? А ти от 9 кладенеца вода донесе, за да наречеш черното бяло. Успокой се и приеми че не си прав. А ако искаш да продължиш със сагата, пусни една анкета, за да приключиш темата и да видиш цифрово изражение на обществената нагласа. Щото друго не остана - и закона и инструкциите ти казват да не караш така. Прочети и уикипедия преди да продължиш да се излагаш с анкетата: Use of the front fog lamps when visibility is not seriously reduced is often prohibited (for example in the United Kingdom), as they can cause increased glare to other drivers, particularly in wet pavement conditions, as well as harming the driver's own vision due to excessive foreground illumination. Studies have shown that in North America more people inappropriately use their fog lamps in dry weather.
|
|
|
|
| Вто Ное 15, 2011 8:15 pm |
|
|
|
six_stars
Регистриран на: Пон Апр 02, 2007 10:26 am Постове: 1254 Местоположение: София
Автомобил: 2010 Mercedes E350 CDI 4Matic
Телефон: 0887999499
Рейтинг: 162   
|
|
Е твоята е единствената кола на която и гаснат фаровете на мъгла, или поне първата, която съм виждал, а коли съм виждал доста. Както и да е.
_________________ Всички видове застраховки. Отстъпки за членовете на форума и пълно съдействие за завеждане на щети.
|
|
|
|
| Вто Ное 15, 2011 10:16 pm |
|
|
|
ender
Perfect Stranger
Регистриран на: Вто Сеп 11, 2007 11:59 am Постове: 1285 Местоположение: Planet Earth
Автомобил: двойката
Телефон: 0888 831783
Рейтинг: 109  
|

six_stars написа: Е твоята е единствената кола на която и гаснат фаровете на мъгла, или поне първата, която съм виждал, а коли съм виждал доста. Както и да е. Мисля, че колегата имаше предвид гаснене при изключване на двигателя. Като цяло автомобилите с изнесено встрани управление на светлините остават на положението, на което са изключени. Такива са най-често автомобили немско производство. Тези обаче, които имат управление от лост под волана обикновено гасят всички светлини и най-много да върнат късите (респ.дневните) при старт на двигателя. N.B. Предните фарове за мъгла се различават от нормалните светлини. Светлината им е по-жълтеникава, защото прониква по-добре през мъгла. Разпръскват в много широк радиус светлината, което води до ефект на заслепяване при ясно време, а на мокър асфалт става още по-лошо защото се прибавя и ефекта на отражението. Мисля, че на по-стари автомобили нарочно са насочени да светят леко нагоре. Това е и причината за забрана в ясно време. Друга тема на разговор е, че нощем подобряват видимостта на водача в надупчените родни пътища, а и обхващат по-широка част от пътя.
_________________ https://www.catalogmachine.com/treasure-bulgaria/catalogs
|
|
|
|
| Вто Ное 15, 2011 11:23 pm |
|
|
|
six_stars
|

Имах в предвид, че всички коли, които са с лост и които аз съм карал, имат и едно като пръстен с 2 степени - едната за предните фарове за мъгла, другата за задната. При гасене на фаровете от лоста който е за габарит/къси-дълги, втората степен(за отзад) автоматично се изключва, докато първата - за предните - не и при повторно включване на габарити/къси светлини, предните фарове ща мъгла, или халогени, както сме свикнали в БГ, се включват с тях. Ако пречеха толкова много, щяха и те да се изключват като задната светлина. Това ми беше мисълта. И при положение, че 50% от колите са с неизправни и нерегулирани фарове, за мен, фаровете за мъгла, или халогени, както сме свикнали да ги наричаме в БГ, пречат пренебрежително малко, сравнено с масата заслепяващи "законосъобразни къси светлини". И при нашите условия на пътя, помагат в много по-голяма степен, отколкото пречат. За толкова години каране с включени фарове за мъгла, или халогени, както сме свикнали да ги наричаме в БГ, пренебрежително малко пъти (не повече от 10-20 пъти) съм получил сигнали от отсрещни водачи, че им преча. А са ми помагали доста. Нямам и нито един написан акт, фиш или каквото и да било.
_________________ Всички видове застраховки. Отстъпки за членовете на форума и пълно съдействие за завеждане на щети.
|
|
|
|
| Вто Ное 15, 2011 11:44 pm |
|
|
|
Yco
Регистриран на: Вто Мар 30, 2010 10:14 am Постове: 1880 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Forester 2.0
Рейтинг: 133  
|
Yco написа: Не мога да намеря в закона, къде пише, че трябва да се движим задължително на къси светлини през деня? 2. от 1 ноември до 1 март задължително се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини." А за ксеноновите системи (макар, че съм против тях), няма споменато в закона, не виждам на какво основание ще глобяват освен за не регулирани фарове, видимата светлина се движи по едни и същи закони с лупи или без. Раздел XVII. Използване на светлините........................................ http://www.kat.mvr.bg/zdp.txtТаман си търсих в ЗДП, за протектора на гумите, колко е минималния по закон и установих, че МВР си е изтрило от сайта закона, който беше до скоро активен и го бях посочил http://www.kat.mvr.bg/zdp.txt . Голяма излагация си направиха по медиите, резил..., но явно четат форума. 
_________________ FSG - Alexander doesn't tested, but Yco did it! Нека вън да веят бури, ...а ний до дъбовото бури!
|
|
|
|
| Сря Ное 16, 2011 6:34 pm |
|
|
|
6traka
Изгонен
Регистриран на: Сря Мар 02, 2011 3:11 pm Постове: 349 Местоположение: sevlievo
Автомобил: Subaru Justy-Corsa-UAZ-452-Trabant
Телефон: 0884652407
Рейтинг: -49 
|
незнам за видовете фарове ама като ги пуснем забравяме да ги угасим,след това ни тикат да запалим(пресен случаи с жена ми) 
_________________ авто тенекеджииски,бояджииски услуги на ниски цени
|
|
|
|
| Сря Ное 16, 2011 6:38 pm |
|
|
|
alchemist_AZ
Регистриран на: Нед Мар 21, 2010 2:11 am Постове: 257 Местоположение: Варна/София
Автомобил: Forester '08 2.0
Рейтинг: 0
|
Задължават ни караме с включени фарове през зимата - добре! Не, че не карам целогодишно на фарове... Щели да глобяват за заслепяващи, ненастроени светлини, или каквото там си измислят на момента - и това ще го преживея (моите са си ОК). Днес обаче една полицейска кола караше след мен и не само, че ме заслепи, ами направо ми извади очите!  Изкочи от някаква квартална уличка и направо ме шашана. Едни ми ти светлини, цели прожектори! В първия момент реших, че ми светка, после се усетих, че е от неравностите по пътя. Попремигах и се осмелих да погледна крадешком в огледалото. Е, няма такива фарове! Единия надолу, другия нагоре... Нямаше никаква идея за нормални фарове, просто едно зарево пред патрулката и толкоз. Чудя се има ли кой да следи за това дали полицейските коли отговарят на всички изисквания на закона. Всички правила, които важат за нас дали важат и за тях? С какво право полицай от такава кола би могъл да проверява светлините на друг автомобил? 
|
|
|
|
| Чет Ное 17, 2011 12:14 am |
|
|
|
LordDread
Регистриран на: Съб Окт 29, 2011 9:55 pm Постове: 178 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Forester 2008 2.0 TD
Рейтинг: 22
|
Напълно съгласен 
|
|
|
|
| Чет Ное 17, 2011 12:52 am |
|
|
|
мъро
Регистриран на: Сря Окт 19, 2011 3:58 pm Постове: 171 Местоположение: Шумен
Автомобил: subaru outback 2.5 AT 2000 г.
Рейтинг: 29
|
|
С пълното и неуспоримо право на властимащите.Ако те спрат и си сам в колата такива работи могат да ти напишат после ако искаш и при папата ходи.
|
|
|
|
| Чет Ное 17, 2011 1:16 am |
|
|
|
six_stars
|
|
Аз затова си ги освирквам, осветквам, засичам, когато ми отнемат предимството и прочие. Трябва повече хора да им напомнят, че докато не са с включени сигнали за специален режим на движение - сирени или буркани, са си най-обикновени участници в пътното движение като всички нас. Навсякъде по света, полицаите пораждат чувство за сигурност и респект у гражданите, само в нашата идиотска татковина са синоним на рекетьор и пораждат неприязън и смях. Ходят ми едни разгащени, разпасани, наслагали тъмни очила до 10 ч вечерта, по сто кила и люпят семки и въртят палката в очаквне на поредната жертва, която да измуфтят с 20 лв. Българската полиция е по-голям паразит и от ромското население...
|
|
|
|
| Чет Ное 17, 2011 4:08 am |
|
|
|
Mladen99
Регистриран на: Пет Дек 21, 2007 8:57 pm Постове: 2200 Местоположение: Бургас
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263     
|
|
Мисля че им забраниха да носят тъмни очила. Но ми прави впечатление че всяка година когато са в акция Светлина на половината патрулки не само че фаровете не са им рехулирани, ами изобщо не светят. И сега за 2 дни съм видял 2-е различни патрулни с неизправни светлини. Ама.... българска работа, ще глобяваме другите пък тях няма кои да ги глоби.
_________________ Outback 2001 3.0 H6 - продаден Outback 2001 2.5 AT VDC - продаден Subaru Baja МТ - продадена first Love Leone '84 1.8 АТ Facebook: Medovo Bee Farm
|
|
|
|
| Чет Ное 17, 2011 8:15 pm |
|
|
|
ender
Perfect Stranger
Регистриран на: Вто Сеп 11, 2007 11:59 am Постове: 1285 Местоположение: Planet Earth
Автомобил: двойката
Телефон: 0888 831783
Рейтинг: 109  
|
|
Тия дали имат право без да са в "специален режим" да спират на забранени места? Например в бус-лента или непосредствено преди завой?
_________________ https://www.catalogmachine.com/treasure-bulgaria/catalogs
|
|
|
|
| Чет Ное 17, 2011 10:09 pm |
|
|
|
jafaar
|
ender написа: Тия дали имат право без да са в "специален режим" да спират на забранени места? Например в бус-лента или непосредствено преди завой? Ако не са в специален режим следва да се държат като всеки нормален автомобил/водач.
|
|
|
|
| Чет Ное 17, 2011 10:24 pm |
|
|
|
six_stars
|
|
За очилата - те им забраниха, само, че с устна заповед, която, както всички се досещаме, никой не спазва...Изключително противни са 99% от тях, пък не знам...
|
|
|
|
| Чет Ное 17, 2011 10:29 pm |
|
|
|
мъро
Регистриран на: Сря Окт 19, 2011 3:58 pm Постове: 171 Местоположение: Шумен
Автомобил: subaru outback 2.5 AT 2000 г.
Рейтинг: 29
|
|
Нямат никакви права като са в нормален режим на движение но няма кой да ги глобява тях.Тука в Шумен един яко ги е метнал праща снимки на шефовете им но ако го спипат горко му.Ако някой реши да се заяжда с тях трябва да праща хартиени снимки или електронни от някой зала защото по аипито могат да разберат кой си и каква кола караш и тогава лошо
|
|
|
|
| Пет Ное 18, 2011 12:15 am |
|
|
|
jafaar
|

мъро написа: Нямат никакви права като са в нормален режим на движение но няма кой да ги глобява тях.Тука в Шумен един яко ги е метнал праща снимки на шефовете им но ако го спипат горко му.Ако някой реши да се заяжда с тях трябва да праща хартиени снимки или електронни от някой зала защото по аипито могат да разберат кой си и каква кола караш и тогава лошо Представям си средностатистическия дебилен катаджия, който не може да изпрати един SMS как ти разбира IP адреса, траква те кой си, разбира каква кола караш, а после те дебне пред входа да тръгнеш без колан от паркинга и доволно потрива ръка в шублера, за да ти мери грайфера  Много съм си мислел как да сложа някаква уебкамера в колата си, за да правя тъкмо това - да пращам кадри на властите, как техните служители газят закона с около 20 нарушения в минута, някои от които откворено опасни за околните. Често се опитвам да ги снимам с телефона, но те са бая бързи и не успявам  А един ден бях опънал на статив фотоапарата с телеобектив и снимах как взимат пари, но пак не се получи, защото стъклата на колите прецакваха снимките - нямах полярен филтър.
|
|
|
|
| Пет Ное 18, 2011 10:59 am |
|
|
|