Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Темата е заключена, не можете да променяте постове. стр <  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 49  >
 Моторно масло за Субару 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 452
Автомобил: Subaru Outback 2003г. H6 3.0
Рейтинг: 250
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Vami написа:
vizor написа:
Просто като ще се дават китни да тестваме нещо истинско дали е истинско, а не масло, което струва 35лв за 5 литра. Не виждам смисъла.

А защо мислиш така? Аз съм с ENEOS SUSTINA (33лв за 1л) и е единственото досега, което и над 8к км, не го е пипнала колата. Другите масла след 6-7к почва помалко да го хапва. Не съм ползвал добавки. Е има си и недостатъци, ще ръждяса по-бързо генерацията.

Вносителя за България"Омникар бг.",прави отстъпка при закупуване от тях и литъра излиза 27лв.Говоря за "eneos sustina". 5w40.

Сря Сеп 28, 2016 1:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 955
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Аз обаче карам с 0W50, а цената е за 1л туба. При 4 литрова идва по-тънко. Сигурно може и да се намери и по-ефтино, но предпочитам да си го поръчвам от mimo13.

Сря Сеп 28, 2016 3:06 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 219
Автомобил: пробита лейка
Рейтинг: 85
Субару ФеноменСубару Феномен
...

Сря Сеп 28, 2016 3:35 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 422
Автомобил: Subaru B9 Tribeca 2006
Рейтинг: 164
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Вчера подменихме О пръстена на масления охладител и ми направи впечатление, че маслото което изтече беше като кал - пълно с утайки. Иначе на щеката си е жълтичко. Изминал съм с него 5 - 6 000 км в най-неблагоприятния за двг-то режим. При демонтажа на масления охладител малко масълце успя да изтече на пода. В маслото ми имаше от синята добавка на Lubegard и ми направи впечатление, че на определени места от площта на разлятото масло има сини петна. Рекох си, че така ми се струва, защото знам, че добавката която съм налял е синя. След избърсване на маслото от пода на същите места пода си беше оцветен в синьо - само там. Не можа да се изчисти - синеят си петната. Веднага си помислих, че тази добавка трябваше да се е смесила с останалото масло и сместа да се е хомогенизирала. Колата претърпя и други обслужвания и престоя на място 1-2 часа с междинно преместване за по-удобна работа. Да се разслоява, когато изстине? Част от нея да се е свързала с коксови отлагания и нагари? Оцветителя да се е свързал с боклуците? Днес сменихме и маслото, след 1 ч работа с флъш - маслото което изтече беше супер рядко и на пипане доста мазно.
Първо впечатление от новото масло Amsoil SS 0W-40 - колата е доста по-тиха и сякаш върви по-добре, но тепърва ще се разбере.

Сря Окт 05, 2016 2:38 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 18
Рейтинг: 0
Нов фен
Здравейте отново и моля за малко помощ

Значи в момента моят форестер 2.0i 158 к.с на газ, е с масло Red Line Euro-Series 5W30 и съм доволен как работи колата и не го харчи (харчи около 300 мл. на 10 000 км.). Искам следващата смяна да пробвам с Amsoil, но се обърках и неможах от прочетеното да разбера кое да сложа - Amsoil European Car Formula 5W-30 или Amsoil European Car Formula 5W-40?

P.S: Колата се кара смесено, като чели малко повече градско, а по магистралата я понастъпвам малко повече понякога с 140-160 км/ч.

Чет Окт 06, 2016 12:54 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 85
Автомобил: Оutback 2013 2.5 CVT
Рейтинг: 29
Приятел всеки ден
:hello: , в темата вече е писано за разни добавки та ще пиша тук.

Какво ви е мнението за "ДОБАВКА МАСЛО - РУСКА УНИВЕРСАЛЕН МОДИФИКАТОР 2"
http://store.emk-33.com/product/325989/ ... tor-2.html
По описанието - прави чудеса :)
Има ли смисъл да се слага профилактично на двигател който е на 200k + km , но работи добре?

Сря Окт 12, 2016 3:20 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 422
Автомобил: Subaru B9 Tribeca 2006
Рейтинг: 164
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Масло от "ширпотребата" + добавка като цена е съизмеримо с премиум клас масло. Слагай от второто и не се занимавай с добавки. Несъмнено ще има някакъв ефект от него, но ще е и налице и другата страна - конкуренция с останалите адитиви в маслото по отношение отлагането им върху металната повърхност, което и без това е много затруднено от съдържащите се в маслото детергенти. Не знаем какво съдържа и как добавката ще се спогажда с останалите добавки в маслото. Ако вече си сменил маслото с бюджетно - наливай, няма да стане по-зле, но ако си избрал качествен продукт - никой не може да ме убеди, че производителя на добавката е тествал съвместимоста с всички масла на пазара. Amsoil пишат, че маслото им е съвместимо с всякакви други, но запитани по и-мейла категорично не са съгласни да се смесват различните серии от техните масла.

Трябва, ставайки въпрос за добавки, да се замислиш върху няколко неща и отговорът на въпросите сам ще ти подскаже правилното решение. Например:
Какво целя слагайки тази добавка? - По-дълъг пробег на маслото или по-добра защита на двигателя за същия пробег? Или и двете?
Ако е първото - по-добре си купи някое от премиум маслата, защото са с по-добра база и ще издържат по-дълго на температурното натоварване, т.е. ще запазят свойствата си по-дълго във времето. Не вярвам да разчиташ само на някакво покритие при условие, че маслото вече не е това което трябва да е. Ако е второто - да, тогава може да експериментираш и да наблюдаваш как се държи мотора преди и след добавката, но за целта трябва да знаеш температурата и налягането на маслото, т.е. да осъществяваш мониторинг. Иначе на мен ми се вижда безсмислено - не знаеш за какво си даваш парите и дали наистина работи. Аз съм против дългия пробег с каквото и да е масло на боксеровия двигател. Тук и в другата тема постоянно се обясняваше, как при тези двигатели маслото не се оттича изцяло в картера, т.е. част от маслото с все онечиствания в него контактува с отделни детайли. Охлаждайки се абсорбира влага, която заедно с всички продукти на горенето измити от маслото, барабар с тези молекули от него, които са претърпели термично разлагане, окисление и са встъпили в някакви реакции с продуктите на горене, и помежду си, а после и с кислорода от абсорбираната вода се отлагат върху повърхноста на метала. Това едва ли е най-добрия маслен филм, който бихме предпочели. За избягване на тези отлагания в маслата има детергенти, дисперсанти, киселинни буфери и всякакви други идеи под формата на работещи формули, които производителите навират в маслата, но истината е, че те си имат някакъв период на действие - встъпват в реакции, претърпяват термични разлагания и окисления, изчерпват се.
Като видях за 5 000 км какво изтече от моя двигател, хем каран основно на пропан-бутан, се замислям за бюджетно масло и по-честа смяна. Затова се и включих в идеята за тест на маслата.

ПП Сега се сетих за нещо елементарно, но не съм го срещал никъде - кокса (саждите) са адсорбент. Разтворени в маслото, те от своя страна дали не адсорбират металсъдържащите добавки в него. В някаква степен разбира се.
Технологията ПоларПлус на Бардал не съм виждал да се продава като добавка. Дали не е подходящо да се смесва с други присадки?
Синята добавка на Любгард - никакъв проблем нямало да се прибавя към кое да е масло. Защо? Естерна база, малко детергенти и воала.
Да си направим присадка с името СубаруФенКлуб, специално за боксерови двигатели, но не какви да е, а на Субару. Е, с уговорки и на поршета ще може да я слагат! Ще си поръчаме хубава естерна база, но не от най-скъпата, детергент и най-често използваната противоизносна добавка, която използват почти всички. Слагаме добра цена, но да не е много скъпа - малко над средната цена за такъв продукт и започваме луда реклама от първо лице в Субару фен форумите по света. Няма да умрем гладни!
Поздрави!
 21

Сря Окт 12, 2016 8:55 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 81
Автомобил: subaru legacy outback 2007
Рейтинг: 30
От звездите одобрен
Здравейте,
Кола: 2007 аутбек 173кс, на газ.

Днес сложих Amsoil signature series 5w30, като колата е карана с 10w40(в Германия).
Ще видим дали ще го изяде. Уж си я купих директно и нямаше нищо съмнително в сервизната книжка.
Иначе с Motul 6100, 10w40, за 15500км, 9месеца, дълги карания не е имало никаква липса. Иначе съм наясно, че малко в повече са и дошли тези км.

Личният ми моньор иначе препоръча Fuchs Titan gt1 pro c-3 5w 30. Та сега малко им е съмнителен този Amsoil.

Пет Окт 14, 2016 7:10 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4377
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Амс не е съмнителен, обаче и монтьорът ти не е балък ;) С отстъпките в Авто+, Титан-ът идва доста по-изгодно от Амс-а. И двете си коли карам с такова.
П.С. Голяма грешка! Не слагай С3! Маслото за Суби е GT1 Pro Flex XTL или Pro C2!

Нед Окт 16, 2016 10:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 218
Автомобил: Subaru Outback 2.5 AT 2002
Рейтинг: 245
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Ако ще е Fuchs нека да е Titan race pro S .Карал съм с такова и съм доволен. Маслото е естерно и съм много доволен.

Пон Окт 17, 2016 9:27 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 81
Автомобил: subaru legacy outback 2007
Рейтинг: 30
От звездите одобрен
Alxx написа:
Амс не е съмнителен, обаче и монтьорът ти не е балък ;) С отстъпките в Авто+, Титан-ът идва доста по-изгодно от Амс-а. И двете си коли карам с такова.
П.С. Голяма грешка! Не слагай С3! Маслото за Суби е GT1 Pro Flex XTL или Pro C2!

Да, и аз се бях информирал, че трябва да е: GT1 Pro Flex XTL

Вто Окт 18, 2016 3:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 73
Автомобил: Outback H6 2008.
Рейтинг: 19
Приятел всеки ден
petko 69 написа:
Когато преминах от Мотул 5-30 към Ред Лайн 5-40 по съвет на Алекс сложих добавка в старото масло и колата работи 1.30ч на място.После източих и сложих новото масло.Преминах на 5-40 защото колата е с газова уредба, а отделно и Мотула го харчеше 2л. на 9000км.Сега Ред Лайн пак го лапа , но ЗА 10000км. съм долял 1.5л.Според Павлин се дължи на тежкия ми крак ,но това е друга тема.За РедЛайн мога да кажа :good: че мотора се чувства много по лек и оборотен с него.

Здрасти колега, още не съм стигнал до края на темата ама да те питам още ли караш с Ред Лайн и доволен ли си?
Кой модел точно слагаш и на колко го сменяш?
Поздрави. :beer:

Чет Ное 03, 2016 10:21 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 90
Автомобил: Outback H6 2008
Рейтинг: 6
Разчитай на мен
Здравейте,
В момента карам субару аутбек Н6, 2001г с двигателно масло Fuchs TITAN GT1 PRO FLEX 5W-30 XTL. Нямам оплаквания, но се чудя дали да сложа TITAN GT1 PRO GAS 5W-30, защото карам колата на газ?
Някой има ли мнение за това масло?
Дали ще е по-добро от предишното масло?
Поздрави

Чет Ное 03, 2016 11:46 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 15
Автомобил: Forester 2.0X MT 2005
Нов фен
Здравейте колеги! Моля за съвет относно подходящ избор на моторно масло за Forester 2.0X, 2005 год. на 250 000 реални км? Колата е "италианка" Bi-fuel с газова уредба BRC. Преди 7-8 месеца беше последната смяна на масло и тогава се спрях на Ravenol VSI 5W-40, което в момента е на около 7000 км и при последната ми проверка на нивото беше съвсем леко под максимума, долях около 200-300 мл.
Та наближава време за смяна на маслото и логично както повечето от вас съм се насочил към маслата на Amsoil. Кое масло от тяхната гама е подходящо за конкретния автомобил според вас? :)

Чет Ное 03, 2016 11:58 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 261
Автомобил: Forester 2.0X,MT,158hp
Рейтинг: 36
От звездите одобрен
dedo petko написа:
Здравейте колеги! Моля за съвет относно подходящ избор на моторно масло за Forester 2.0X, 2005 год. на 250 000 реални км? Колата е "италианка" Bi-fuel с газова уредба BRC. Преди 7-8 месеца беше последната смяна на масло и тогава се спрях на Ravenol VSI 5W-40, което в момента е на около 7000 км и при последната ми проверка на нивото беше съвсем леко под максимума, долях около 200-300 мл.
Та наближава време за смяна на маслото и логично както повечето от вас съм се насочил към маслата на Amsoil. Кое масло от тяхната гама е подходящо за конкретния автомобил според вас? :)

Моят съвет е щом не ти го хапва много при тия км си продължавай със същото масло,но пък щом си решил-има много писано за амс ойла

Sent from my V370 using Tapatalk

Чет Ное 03, 2016 12:08 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
harrryb написа:
Здравейте,
В момента карам субару аутбек Н6, 2001г с двигателно масло Fuchs TITAN GT1 PRO FLEX 5W-30 XTL. Нямам оплаквания, но се чудя дали да сложа TITAN GT1 PRO GAS 5W-30, защото карам колата на газ?
Някой има ли мнение за това масло?
Дали ще е по-добро от предишното масло?
Поздрави

В ПроГас има повече добавки против износване и различен тип детергенти, друга разлика няма. Ако ти е изгодно...

П.С. Лятото няма да карам с GT1 Pro, в жегите не е оферта. Syn Pro MC 10W40 ще се налива напролет, наесен обратно на GT1 Pro 5W30.
Между другото, от скромните ми познания до момента смея да твърдя, че комбинацията от 5W30 с кола над 150к км(и преди 2006-та), постоянен зор по магистрала(140+) и високи температури е изключително лоша идея. И не, не съм навит на спор - само споделям лични изводи.

Чет Ное 03, 2016 12:49 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
5/40 е за нашите жеги, за да не го хапва толкова
10/40 ако е полусинтетика ще го хапва повече от 5/40 или 5/30

Чет Ное 03, 2016 1:10 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 90
Автомобил: Outback H6 2008
Рейтинг: 6
Разчитай на мен
Alxx благодаря за отговора, ще пробвам маслото за ДВГ на газ.
Иначе на магистрала не карам с повече от 115 км/ч. Рядко успявам да карам в по-високите обороти и не знам дали си внушавам, но тогава имам малко по-голям разход на масло. В момнта за 15 000км имам разход 1.6 л., което приемам за нормално за стар двигател на повече от 300к км.

Чет Ное 03, 2016 1:16 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 15
Автомобил: Forester 2.0X MT 2005
Нов фен
По отношение на климатичните условия в България и за хора като мен, които не минават повече от 10 000-12 000 км на година с колите си, е интересен въпросът за избора на "универсално" масло. Ясно е при такъв годишен пробег няма как зимата да се кара с 5W-30, а лятото примерно с 5W-40. Особено тук при нас в Източна България, където за цяла зима има не повече от 4-5 дни, в които температурата пада под -10 градуса...
Та в този ред на мисли правилна ли е логиката при гореизброените условия да се кара целогодишно с 5W-40, a изборът на марка масло за мен поне не е особено труден благодарение на изключително изчерпателната информация тук във форума. :bow:

Чет Ное 03, 2016 1:38 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

По-скоро бих заложил на 10W30 за стар мотор и целогодишно каране. Ако е с кратки растояния обаче(под 15км на старт), бих послушал Станислав.
Колегата с 15-те хиляди и разхода: не прескачай 7-8к к, с едно масло, остави Фукс какво пишат в брошурите - това би било изпълнимо ако караш основно извън града в икономичен режим.

Vmax написа:
10/40 ако е полусинтетика ще го хапва повече от 5/40 или 5/30

При ниски температури е абсолютно вярно(заради налягането и PCV клапана), но за лятото може да се поспори. Зависи от много неща - състояние на мотора, дистанции, маниер на каране...

Чет Ное 03, 2016 3:21 pm
Върнете се в началото
Профил
Темата е заключена, не можете да променяте постове.  стр <  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 49  >