| Автор |
Съобщение |
|
demon777
Регистриран на: Пон Юни 08, 2015 6:48 pm Постове: 304 Местоположение: Сливен
Автомобил: Legacy 2,5 - 2004 АТ
Рейтинг: 47 
|
Същото упражнение трябваше да се повтори след 3 дена . Пътят все още си е лед. Дадох колата на приятел бивш собственик на Импреза ръчни скорости за да се качи в 1 село в балкана. КОгато се прибра ми каза нагоре никакви проблеми на слизане задницата ходи където си иска, а някакви опели и ситроени минават покрай него като бърз влак покрай малка гара 
_________________ http://line4auto.ru/subaru/m76.gif
|
|
|
|
| Пет Яну 27, 2017 10:20 am |
|
|
|
legarski
Регистриран на: Пет Фев 23, 2007 12:22 pm Постове: 49 Местоположение: Русе Рейтинг: 3
|
|
С Laufen-а забелязвам доста добро сцепление при спускане на спирачка. При мен не се е случвало да приплъзва по наклона надолу по леда, имал съм единични случаи на моментно сработване на ABS-са. Аз принципно спукам при такива условия на първа ръчна скорост, при което колата се държи доста добре по наклона, ускорението е незначително и при нежно натискане на спирачката се усеща доста добре сцеплението на гумите и намаляването на скоростта. Може би се дължи на особената конструкция на протектора - има доста остри ръбове, които вероятно водят до по-добро сцепление на леда. Те и самите производители описват формата на протектора като Grip claw - Грабливи нокти, което според мен е преимущество точно на лед.
|
|
|
|
| Пет Яну 27, 2017 10:22 am |
|
|
|
legarski
Регистриран на: Пет Фев 23, 2007 12:22 pm Постове: 49 Местоположение: Русе Рейтинг: 3
|
|
При такива ситуации трябва да превключваш на ръчен режим на избор на предавките, а не в спортен. В спортния режим превключването също става автоматично и това може да е причината да ти ускорява по наклона надолу. В ръчен режим на таблото трябва да ти свети предавката на която си включил с лоста.
|
|
|
|
| Пет Яну 27, 2017 10:39 am |
|
|
|
stoychod
Регистриран на: Сря Яну 11, 2012 2:18 pm Постове: 292 Местоположение: София
Автомобил: B12 Outback H6 2003
Рейтинг: 211    
|
|
Аз навремето на опела имах Фулда кристал монтеро 2. След това ги смених с континентал и континентала беше доста по добър. То е малко субективно, защото сравнявам 4 годишна фулда с чисто нов континентал ни мисля че и при нови континентала ще е по добър. Субаруто е с Мишелин алпин 5 стар дот от 2014 и се справят доста добре при спускане. Аз на спускане директно включвам на 1-ва предавка, но наистина си е доста бърза и колата при наклон си вдига 15-20 км в час. Спирачките са ми супер зле - малко да ги пипнеш и почва да рита ABS-a а пък лампата abs не свети на таблото. Не знам дали е нормално. Мисля на Узана да се примоля на някой с подобна кола да ми врътне едно кръгче.
|
|
|
|
| Пет Яну 27, 2017 10:49 am |
|
|
|
demon777
Регистриран на: Пон Юни 08, 2015 6:48 pm Постове: 304 Местоположение: Сливен
Автомобил: Legacy 2,5 - 2004 АТ
Рейтинг: 47 
|
legarski написа: При такива ситуации трябва да превключваш на ръчен режим на избор на предавките, а не в спортен. В спортния режим превключването също става автоматично и това може да е причината да ти ускорява по наклона надолу. В ръчен режим на таблото трябва да ти свети предавката на която си включил с лоста. Е то спортен и ръчен при мен е едно и също. Светва си цифрата 1 в средата на километража ама отсрани пише спорт. Може и гумите да не стават ама са си нови.
_________________ http://line4auto.ru/subaru/m76.gif
|
|
|
|
| Пет Яну 27, 2017 10:51 am |
|
|
|
stoychod
Регистриран на: Сря Яну 11, 2012 2:18 pm Постове: 292 Местоположение: София
Автомобил: B12 Outback H6 2003
Рейтинг: 211    
|
|
Какъвто и режим да е първа предавка си е дълга. Предполагам че ръчните кутии като включиш бавни ще са доста по-добри за спускане. На първо четене се сещам за вериги. Не знам тези платнените дали няма да спират по-добре от гуми. Един колега каза че си е купил някакъв спрей заместващ веригите и за няколко стотин метра вършил добра работа. Не знам abs-a дали не може да се изключи временно. Предполагам че без него, ако шофьора е опитен ще се справи по добре. Ако не е много дълъг наклона си вземи един чувал с пясък и поразхвърляй малко. Смешно звучи но аз 2-3 пъти така съм се спасявал с опела.
|
|
|
|
| Пет Яну 27, 2017 11:01 am |
|
|
|
DDD
Регистриран на: Нед Дек 11, 2011 7:20 pm Постове: 782 Местоположение: София Рейтинг: 223    
|

demon777 написа: Е то спортен и ръчен при мен е едно и също.Светва си цифрата 1 в средата на километража ама отсрани пише спорт.Може и гумите да не стават ама са си нови. Колега и друг път е ставало на въпрос и съм писал, спускането не е силната страна на този автомат ( да не кажа, че е кофти ) точно в такива ситуации-къси стръмни спускания.Просто предавките са дълги и на първа ускорява, това е. Единствения начин е да си помагаш със спирачките, но това е доста тънка работа в конкретни спицифични ситуации. С две думи трябва да не я оставяш колата да се засили, защото след това вече нищо не помага или просто се получава, че на къси стръмни участъци на практика слизаш само на спирачки, което не е оферта. Това обаче е само в такива ситуации, във всички останали си е ок. P.S.Преди две години, точно в такава ситуация, спусках една стръмна улица и едвам крепях колата да не тръгне да се пързаля и пред мен се удариха. Добре, че имаше достатъчно дистанция, но въпрек и това никакъв шанс колата да спре, пъпли надолу, но натиснеш ли спирачките и тръгва да се пързаля и просто минах през тротоара ( добре че беше нисък бордюра ), за да не ги ударя.
|
|
|
|
| Пет Яну 27, 2017 11:13 am |
|
|
|
legarski
|
Моята е с 5АТ и първата в ръчен режим не е толкова дълга. Синът ми има Форестър с 4АТ, но не съм го карал зимата и не мога да направя разлика с неговата първа скорост. Състоянието на спирачките също е много важно според мен. Ако някое колело сработва по-бързо от другото или задържа спирачен апарат блокирането и сработването на ABS е много по-вероятно. При мен предните дискове са на 315 мм и спирачното усилие е доста по-голямо, но не мога да кажа дали е от това или е свързано и с гумите, които търкалям в момента, но определено колата спира много добре по наклон надолу при заледен път. Разбира се, че на лед предпоставките за плъзгане са повече от възможностите на колата за спиране, освен ако няма шипове или вериги. Аз съм си купил вериги Michelin Textil Snow Chains Easy Grip, но не се е налагало да ги ползвам. Прикачени файлове:
81T9aAwJzML._SL1500_.jpg [ 323.88 KiB | Прегледано 2855 пъти ]
|
|
|
|
| Пет Яну 27, 2017 11:56 am |
|
|
|
legarski
|
|
Колега demon777 като дръпнеш лоста в ляво от нормален режим D и светне sport режима на таблото, за да минеш в ръчен режим трябва да бутнеш лоста напред или назад, за да светне само номера на скоростта и червена стрелка до него надолу или две стрелки надолу и нагоре, когато скоростта е достатъчна за смяна на следваща скорост. В този режим индикатора sport на таблото трябва да изгасне. Ако продължава да свети кутията си остава в автоматичен режим sport и сама си сменя предавките, прави го малко по-бързо от нормалния и изцежда мотора до по-високи обороти. На сина ми на Форестъра 4АТ е същото, но има и бутон отстрани на панела до скоростния лост с превключване в зимен режим, при което не знам какво се случва, предполагам намалява оборотите на въртене на колелата като при ръчните кутии с демултипликатор, което при мен на 5АТ го няма.
|
|
|
|
| Пет Яну 27, 2017 2:44 pm |
|
|
|
Greg4o
|
demon777 написа: Е то спортен и ръчен при мен е едно и също. Светва си цифрата 1 в средата на километража ама отсрани пише спорт. ABS помага колата да е управляема при спиране. Спрей "течни вериги" 5-6 лв малък флакон(Метро) и помага за няколко метра,особено върху зимни гуми. сега излязоха тези,но има и по евтини. https://www.avto.bim.bg/Techni-verigi-z ... 69497.html
_________________ Продава се 2015 Forester Boxer Diesel Lineartronic
|
|
|
|
| Пет Яну 27, 2017 5:51 pm |
|
|
|
thebrainless
Регистриран на: Съб Окт 24, 2009 10:01 pm Постове: 239 Местоположение: София
Автомобил: OUTBACK 2.5 2001г, OUTBACK 3.0 2002
Рейтинг: 44
|
Да актуализирам темата. Започнах да мисля за зимни гуми (гледам за 205/60 R16 96H XL, най-вече заради цената) и искам да ги взема по-раничко и да не се занимавам после. Четох повечето страници и стигнах до заключение, че NOKIAN WR D4 са добри гуми, но имаше и лоши отзиви и малко се разколебах. В този ценови диапазон (около 170 лв) гледам PIRELLI WINTER SOTTOZERO3. Съвети и предложения са добре дошли. 
_________________ stay hungry, stay foolish
|
|
|
|
| Вто Сеп 19, 2017 11:11 am |
|
|
|
angelmr
Регистриран на: Нед Авг 06, 2017 4:11 pm Постове: 40 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Forester 2gen 2.0, Impreza 3gen 2.0
Рейтинг: 36
|
|
И аз имам питане. Първа зима ще ми е с такава кола, от автосалона я взех с два различни модела зимни гуми, едната двойка в леко не чак толкова перфектна форма, но не видях да имат сериозни проблеми, или голяма разлика в дълбочината на грайферите. Подозирам че автоджамбазина е продал гумите с които е дошла колата и е взел някакви компромисни от гумаджията, за да си вдигне печалбата (автомобила е добре поддържан с оригинални части, не вярвам швейцареца да се е изциганил за гумите). Въпроса ми е дали това че предните и задните гуми са от различен модел и евентуално в различна (макар и близка) степен на износване, би създало проблеми? Карам форестър 2, 2003г. атмосферен двигател, ръчна трансмисия.
|
|
|
|
| Вто Сеп 19, 2017 11:48 am |
|
|
|
legarski
|
|
По въпроса на колегата thebrainless - ако искаш добри зимни гуми - търси такива с възможно най-близки до клас А параметри по евроетикет, особено за мокър път, което е много по-важно от горивната ефективност. Марката според мен има значение по-скоро за ценообразуването, като изключвам някои чисто китайски и изключително евтини гуми.
|
|
|
|
| Вто Сеп 19, 2017 12:14 pm |
|
|
|
nikentce
|

thebrainless написа: Да актуализирам темата. Започнах да мисля за зимни гуми (гледам за 205/60 R16 96H XL, най-вече заради цената) и искам да ги взема по-раничко и да не се занимавам после. Четох повечето страници и стигнах до заключение, че NOKIAN WR D4 са добри гуми, но имаше и лоши отзиви и малко се разколебах. В този ценови диапазон (около 170 лв) гледам PIRELLI WINTER SOTTOZERO3. Съвети и предложения са добре дошли.  Колега - веднъж само съм карал Pirelli Sottozero(2009-2011 г.), и мога да ти кажа, че никога повече няма да направя тази грешка. Не е разумен избор да бързаш предварително със зимните гуми - ще купиш най-вероятно стар DOT, а за нов DOT цената ще е висока. Аз винаги изчаквам да мине "лавината" от масовата смяна(към средата и края на Ноември) и тогава пускат останалите по-скъпи гуми на склад(Dunlop, Conti и др.) на разпродажба. Така хем са нов DOT, хем са на добра цена. Миналият Ноември купих Dunlop Winter5 205/70/R16 на 195 лв. бр. Прекрасна и безкомпромисна гума за зимата. Съветвам те да не бързаш със смяната в началото на сезона, ако ти е възможно разбира се, и да доплатиш едни 50-60 лв. към бюджета си.
|
|
|
|
| Вто Сеп 19, 2017 12:23 pm |
|
|
|
legarski
|
|
По въпроса на колегата angelmr - ако гумите са с еднакъв диаметър и ширина няма да има проблеми с движението на колата като цяло. Но за зимно време бих сложил две по две различни гуми с еднакви диаметър и ширина само, ако нямам възможност да си сложа четири еднакви гуми. До сега съм имал три автомобила Субару, синът ми два и никога не сме ги карали с различни гуми на двете оси. Зимата различните гуми имат различно сцепление и това ще натоварва повече или по-малко едната или другата ос, което не е препоръчително. Синът ми има същия Форестър, но е 4АТ и сложи това лято четири гуми GOODYEAR WRL AT/SA+, водят ги летни, но са меки и имат кевлар вместо плат и е почти невъзможно да се спукат откъм протектора, предназначени са и за офроуд. Ще ги кара и през зимата.
Прикачени файлове:
GOODYEAR.jpg [ 11.94 KiB | Прегледано 1720 пъти ]
|
|
|
|
| Вто Сеп 19, 2017 12:33 pm |
|
|
|
legarski
|
|
Подкрепям колегата nikentce, като в добавка мога да кажа, че по-нагоре в темата са писал какви гуми съм търкалял на моите коли и какво ми е мнението за тях. Аз не бих направил компромис с гуми, особено през зимата, дори и до са по-скъпи бих сложил проверени на пътя марки и модели, а не компромисни по-евтини варианти. За мен фаворит си остава Continental ContiWinterContact TS 850, защото в една здрава крайдунавска зима с четири такива гуми на изцяло заледен път и силен страничен вятър колата се движеше като "залепена" на пътя. Тук при нас зимата никога не се шегува и който не е шофирал в такива условия, той не знае какви изненади може да му се струпат на главата. Гумата е едната от най-важните предпоставки за сигурно и безопасно шофиране, особено през зимата.
|
|
|
|
| Вто Сеп 19, 2017 12:46 pm |
|
|
|
thebrainless
Регистриран на: Съб Окт 24, 2009 10:01 pm Постове: 239 Местоположение: София
Автомобил: OUTBACK 2.5 2001г, OUTBACK 3.0 2002
Рейтинг: 44
|
|
T.e. NOKIAN WR D4 не стават?
_________________ stay hungry, stay foolish
|
|
|
|
| Вто Сеп 19, 2017 2:48 pm |
|
|
|
legarski
|
|
| Вто Сеп 19, 2017 3:18 pm |
|
|
|
ski_person
Автомобил: 2002 Outback sedan 3.0 H6
Телефон: 0884793503
Рейтинг: 83 
|
|
| Вто Сеп 19, 2017 3:22 pm |
|
|
|
legarski
|
Нокиан са най-северния производител на зимни гуми, но не са най-добрите сред най-добрите 
|
|
|
|
| Вто Сеп 19, 2017 3:29 pm |
|
|
|