Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
|
Страница 1 от 1
|
|
| Автор |
Съобщение |
|
XTsubaru
Автомобил: Forester 2.5 XT SH 4-AT
Рейтинг: 15
|
|
Някой има ли идеа каква може да е причината да се усеща дисбаланс на предницата след монтаж на чисто нови джанти и гуми, джантите не са оригинални , купени са по каталог за съвместимост, монтирани са с пластмасови втулки, след двукратен баланс на различни машини, проблема си остава на около 120км/ч скорост! Джантите са Марка AEZ, гуми NOKIAN, Z LINE.
|
|
|
|
| Чет Май 23, 2013 9:55 am |
|
|
|
Vmax
|
XTsubaru написа: Някой има ли идеа каква може да е причината да се усеща дисбаланс на предницата след монтаж на чисто нови джанти и гуми, джантите не са оригинални , купени са по каталог за съвместимост, монтирани са с пластмасови втулки, след двукратен баланс на различни машини, проблема си остава на около 120км/ч скорост! Джантите са Марка AEZ, гуми NOKIAN, Z LINE. Като правихте монтажа гледа ли лично на машината дали гумите подскачат при въртенето за баланс? Случва се нови гуми да го правят поради неправилно съхранение - за да се оправи се помпят на повече атм. 2.5-3 и след 1000км обикновенно улягат...
|
|
|
|
| Чет Май 23, 2013 9:59 am |
|
|
|
ivodanov
Регистриран на: Сря Дек 30, 2009 4:29 pm Постове: 512 Местоположение: София
Автомобил: Outback 3.6R B14
Телефон: 0899907501
Рейтинг: 117  
|
|
В какво се изразява дисбаланса - вибрации ли се усещат? При натискане на спирачка или и без натисната се усеща?
|
|
|
|
| Чет Май 23, 2013 10:00 am |
|
|
|
sonda
Напуснал форума
|
|
Само около 120 ли се усещат и изчезват ли с увеличаване на скоростта? Става въпрос за 'биене' във волана, нали?
|
|
|
|
| Чет Май 23, 2013 11:06 am |
|
|
|
XTsubaru
Автомобил: Forester 2.5 XT SH 4-AT
Рейтинг: 15
|
|
Усеща се леко "биене" на волана, при около 120-130км, без да се натиска спирачката, на баланса не се вижда отклонения от геометрията,,последно ходих в сервиза на Фулда в Бургас, хората там казаха че не е направен баланс както трябва , което много ме учуди, защото ходих на два различни, но в края на крайщата нещата се оправиха засега, въпроса е колко дълго ще изкарат така, или на 1000км пак ще трябва да ходя там.
|
|
|
|
| Пет Май 24, 2013 2:07 pm |
|
|
|
bubaru
|
|
Основно е до баланс, какъвто напоследък рядко правят като хората по сервизите. Има малка вероятност и да са криви гумите, но варианта с това да караш прим. 1000 км с гуми на 3 атмосфери го остави последен, ще намразиш и гумите и колата, като накрая не е ясно дали ще се реши проблема. Аз съм правил същата гимнастика и накрая пак баланс оправи положението.
|
|
|
|
| Пет Май 24, 2013 11:59 pm |
|
|
|
Miro1972
Регистриран на: Сря Сеп 01, 2010 7:34 pm Постове: 886 Местоположение: Варна
Автомобил: Subaru Forester 2.0D 2H(Мечо)
Рейтинг: 266     
|
|
Имах подобен проблем с предните гуми- при 120-130 км/ч тресеше волана. Направих наново баланс и се оказа 10гр. дебаланс! Всичко се оправи!
_________________ Отначало момченцата се интересуват от коли , а момиченцата от кукли. По-късно ролите се разменят! It's all we'll drive- Subaru
|
|
|
|
| Съб Май 25, 2013 6:59 am |
|
|
|
patko
|
|
Има едни момчета в Славейков - това е улицата пред бившия учителски институт. Като караш от Събирателна към ВХТИ-то - накрая на улицата вдясно. Това е един гараж - невзрачен, но работят много добре. Веднъж им занесох една от моите гуми за ремонт - имаше пирон. Свалиха я, залепиха и после баланс. Машината показа, че иска 60 гр. Пичът каза "А не така.". Изпусна гумата, разлепи я от джантата и завъртя гумата спрямо джантата. Напомпа я и о чудо - само 10 гр. баланс. Така че следващия път опитай там.
_________________ LEXUS GX 460, V8, 4.6, 2014 TOYOTA CHR HYBRID GR SPORT, 2.0, 2023 LEXUS LBX 2026
|
|
|
|
| Съб Май 25, 2013 9:24 pm |
|
|
|
ATANAS1111
Регистриран на: Съб Мар 21, 2009 11:11 pm Постове: 50 Местоположение: sofia
Автомобил: Subaru Outback H6 2003 г.
Рейтинг: -32
|
|
Нова се казва оптимизация!
|
|
|
|
| Нед Май 26, 2013 5:32 pm |
|
|
|
mitoko
Регистриран на: Сря Юли 02, 2008 11:41 pm Постове: 1800 Местоположение: Sofia
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91  
|
Новите гуми имат определена позиция за монтиране спрямо винтила на джантата ,обозначена с точка на борда на гумата ама сега точно не мога да спомня жълтата или червената беше може от това да се бъгва . успех
_________________ METHANE LIMITED EDITION (CNG)
|
|
|
|
| Нед Май 26, 2013 7:13 pm |
|
|
|
patko
|
|
Да, имат - едно жълто кръгче. Когата купувах другата кола от подписа ми, купих и алуминиеви джанти. В Мазда Бургас ги поставиха на джантите както им дойде. Тези същите момчета ремонтираха веднъж една от тези гуми и я поставиха точно с това кръгче срещу вентила и случайно или не тази гума има най-малко тежести за баланс.
_________________ LEXUS GX 460, V8, 4.6, 2014 TOYOTA CHR HYBRID GR SPORT, 2.0, 2023 LEXUS LBX 2026
|
|
|
|
| Пон Май 27, 2013 5:18 am |
|
|
|
eddy
Автомобил: Spec B
Рейтинг: 103  
|

За да се направи хубав баланс трябва да се въведат първо правилните параметри, като цолаж, ширина на джанта и точното място на което ще се лепят тежестите (обикновено има 4 позиции на които се лепят или коват тежестите), след което хубавите машини имат и един бутон за фин баланс, който при 0/0 показва реално до грам колко още тежести иска за да е реално 0/0, примерно показва стойности 4/1. Когато там където показва 4 се сложи още една тежест от 5 гр на фин се показва 1/1, демек за идеалното балансиране трябват на двете места по 1 грам. Тези процедури почти навсякъде се претупват, или не се мери ширина на джанта, или мястото на което ще се лепят тежестите остава стандартното, което е настроено от преди 2г, а пък за финия баланс копчето с изключение на мястото където си ги правя другаде не съм виждал да се ползва, а той човека ми е личен приятел и не знам дали не го прави защото винаги съм му до главата. Да не говорим, че нормалните машини, мисля балансираха до 100км/ч, за точната скорост не съм 100% сигурен, но за прецизен баланс с висока скорост има машини за динамичен баланс, там реално се гледа колелото на колата какво отклонение дава при висока скорост. В Сф знам само на едно място такъв и баланса е от сорта на 100лв или поне беше толкова. Динамичният баланс още балансира реално гумата към купето с всичките му луфтове и тн. Най-често там баланс правят мотористи.
|
|
|
|
| Чет Май 30, 2013 7:05 am |
|
|
|
Vmax
|

eddy написа: За да се направи хубав баланс трябва да се въведат първо правилните параметри, като цолаж, ширина на джанта и точното място на което ще се лепят тежестите (обикновено има 4 позиции на които се лепят или коват тежестите), след което хубавите машини имат и един бутон за фин баланс, който при 0/0 показва реално до грам колко още тежести иска за да е реално 0/0, примерно показва стойности 4/1. Когато там където показва 4 се сложи още една тежест от 5 гр на фин се показва 1/1, демек за идеалното балансиране трябват на двете места по 1 грам. Тези процедури почти навсякъде се претупват, или не се мери ширина на джанта, или мястото на което ще се лепят тежестите остава стандартното, което е настроено от преди 2г, а пък за финия баланс копчето с изключение на мястото където си ги правя другаде не съм виждал да се ползва, а той човека ми е личен приятел и не знам дали не го прави защото винаги съм му до главата. Да не говорим, че нормалните машини, мисля балансираха до 100км/ч, за точната скорост не съм 100% сигурен, но за прецизен баланс с висока скорост има машини за динамичен баланс, там реално се гледа колелото на колата какво отклонение дава при висока скорост. В Сф знам само на едно място такъв и баланса е от сорта на 100лв или поне беше толкова. Динамичният баланс още балансира реално гумата към купето с всичките му луфтове и тн. Най-често там баланс правят мотористи. Този баланс се прави на ботевградско шосе - сервиза на Опел, доколкото знам, като колелетата се балансират докато са на колата. Отделно Еди е много прав че машините имат допуск за точност и почти никой не работи на перфектни настройки - все пак 95% от колите са с криви джанти, и няма как да излезе читав баланс.
|
|
|
|
| Чет Май 30, 2013 8:34 am |
|
|
|
eddy
Автомобил: Spec B
Рейтинг: 103  
|
|
Да точно на Ботевградско сервиза на София Ауто, той човека там прави и много добре моторджийски джанти, защото те за да се изправят се пукат в повечето случаи и след това се заваряват, а и при моторите е много по-лесно да се прави баланс без да се свалят джантите.
|
|
|
|
| Чет Май 30, 2013 12:00 pm |
|
|
|
Иван Шопов
|

Бих искал да внеса някои пояснения и размисли.  1. Нека обясня, че принципа на баланса се състои в поставянето на противотежест срещу най-тежкото място на колелото (джанта и гума). Обикновено това се прави от вътрешната и външната страна с цел по-добра прецизност. Това ще рече, че и най-кривата джанта с гума могат да бъдат балансирани, но това няма да промени общата кривина на колелото и респективно проблема ще остане нерешен. 2. Процеса "оптимизация" се извършва, когато дебаланса е с твърде висока стойност и най-общо се състои в завъртане на гумата спрямо джантата. Това се прави, защото не само гумата има "най-тежко място", но и джантата. Основната цел е те двете да бъдат на срещуположни едно за друго места, като по този начин дебаланса намалява до минимум. 3. Повечето сервизи работят с точност до 5 грама при баланс и това обикновено е достатъчно. Близо 20 годишният ми опит показва, че и най-капризните автомобили усещат неточен баланс при 10 грама и нагоре. Балансирането с точност до 1 грам не е лошо нещо и не го отричам, но честно казано ефекта е повече психологически отколкото реално видим в поведението на автомобила. Замислете се, че дори едно камъче, заклещено на ръба на протектора (чудесно място за баланс) тежи поне 3-4 грама. 4. Лоши машини отдавна няма. Има немарливи собственици и тук е момента да отбележа, че съществува и процеса "калибровка". Най-общо и често това се състои в настройване на машината чрез калибриране с право колело (джанта и гума) и конкретно зададена от производителя, а и често включена в окомплектовката на машината тежест. Иначе казано - при добре настроена машина и достатъчно разбиращ работник - проблем не би трябвало да има. Тук е момента да припомня, че и най-кривото колело може да бъде балансирано перфектно, но това няма да промени формата му, а респективно и проблема с него. 5. Точката за вентила също не е определяща винаги. Както споменах по-горе - джантата също има своя дебаланс и често се налага да бъде извършена оптимизация в разрез с указаното от производителя място за вентила. За да не досаждам с още подробности ще спомена само нещо, което вероятно ще Ви бъде полезно. В случай, че в диапазона 80-90 км/ ч и 120-130 км/ч усещате вибрации на волана, а в останалото време няма такива, то на 99.9% имате нужда от прецизен баланс. Стойностите, които споменах са най-чести и това не значи, че ако диапазоните са изместени с 10-20 км/ч решението на проблема няма да е същото. 
_________________ Когато на готин човек му е кофти - това е блус. Когато на кофти човек му е гот - това е чалга!
|
|
12
|
|
| Чет Май 30, 2013 5:48 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 1
|