| Автор |
Съобщение |
|
nicktodorov
Регистриран на: Нед Яну 29, 2012 5:30 pm Постове: 143 Местоположение: София
Автомобил: Legacy 2.5 AT 98г.
Рейтинг: 40
|
|
От известно време забелязах, че колата ми (Legacy 2.5 98) започна да се държи странно. При рязко потегляне или кикдаун с по-ниска скорост на D, предните ми гуми превъртат. Следва едно рязко "задействане" на задния мост и някакво странно и неперекъснато тресене на колата. Това тресене спира, когато предполагам предните гуми захапят и престане да прехвърля назад. Ако опитам същото със скоростния лост на 1, не мога по никакъв начин да повторя нито тресенето, нито буксуването. Това поне ме успокоява, че явно не всичко е тотално заминало. Чел съм доста за видовете двойно задвижване при Субару и знам, че моя тип е пре-актив. Това буксуване на предните гуми спред мен е абсолютно невъзможно да се усети при здрав автомобил. То така си беше и моята до скоро... Приемам всякакви идеи и съвети какво може да се е повредило, как да процедирам, заслужава ли си финансово и т.н. Благодаря.
|
|
|
|
| Пет Мар 08, 2013 8:20 am |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
И аз имах преди години подобен проблем. Зацепването на задния мост се контролира от едно ел-магнитно клапанче, което регулира налягането на маслото за многодисковия съединител. Самото то беше около 150 лв. Ако не е заминал самият съединител - с това се решава проблема. Трябва да се отвори опашката на кутията и да се види - може и само запушване нещо да има...
|
|
|
|
| Пет Мар 08, 2013 8:44 am |
|
|
|
Vmax
|
nicktodorov написа: Приемам всякакви идеи и съвети какво може да се е повредило, как да процедирам, заслужава ли си финансово и т.н. Благодаря. На първо време избягвай превъртането на гуми, за да си спестиш още щети. Както каза Божидар, най-вероятно е заминал C solenoid, който отговаря за контролирането на AWD рапределение преден-заден мост - едно електромагнитно калпанче, което се уморява с времето и дава фира. Би трябвало да ти изпише грешка, но не е задължително / понякога блокира механично /. При всички положения си за сервиз - провери си и нивото и качеството на маслото - ако е бистро и не мирише на изгоряло има шанс да минеш само с въпросният клапан.
|
|
|
|
| Пет Мар 08, 2013 9:05 am |
|
|
|
nicktodorov
|
|
Супер, не звучи толкова зле, ако е този клапан. Ами това тресене доакто разботи и задния мост може ли да значи проблеми със съединителя, не само клапана?
|
|
|
|
| Пет Мар 08, 2013 9:43 am |
|
|
|
Ickoov
Регистриран на: Нед Окт 30, 2011 1:41 pm Постове: 209 Местоположение: SHUMEN
Автомобил: Forester 2.0 122
Телефон: 0889043252
Рейтинг: 15
|
Тресенето според мен е по-скоро от някой тампон на задния диф.(лично мнение, да не се взима под сериозно внимание  ). Успех!
|
|
|
|
| Пет Мар 08, 2013 10:04 am |
|
|
|
BAlexandrov
|
Тресенето е от превъртане на гумите 
|
|
|
|
| Пет Мар 08, 2013 10:04 am |
|
|
|
Ickoov
|
|
Аз останах с впечатление, че започва да тресе когато се задейства задния мост(или не съм разбрал правилно).
|
|
|
|
| Пет Мар 08, 2013 10:29 am |
|
|
|
nicktodorov
|
Ickoov написа: Аз останах с впечатление, че започва да тресе когато се задейства задния мост(или не съм разбрал правилно). Точно така. Първо се чува свиренето на предните гуми, след това в момента в който се сети да метне и назад малко, спира превъртането отпред, но започва да се чува и усеща това тресене. И то от към задната част на купето. Много специфично и насечено. Все едно нещо постоянно редува превъртане-зацепване-превъртане-зацепване (не говоря за гуми, по-скоро може би дисковете на съединителя или нещо такова). И така докато не се увеличи скоростта/сцеплението и предполагам прекрати използването ан задния мост.
|
|
|
|
| Пет Мар 08, 2013 11:03 am |
|
|
|
Ickoov
|
|
Не ти пречи да огледаш тампоните на задния диф.
|
|
|
|
| Пет Мар 08, 2013 11:43 am |
|
|
|
nicktodorov
|
Днес реших да проверя за грешки на кутията. Следвах препоръките: Цитат: Do 98 Добре е теста да е на загряла кутия
1) Включете на контакт 2) Изключете от контакт 3) Включете на D , включете HOLD 4) Включете на контакт 5) Включете 3, изключете HOLD 6) Включете 2, включете HOLD 7) Включете 1, изключете HOLD 8) Настъпете педала на газта на 2/3. Задръжте 3-4 секунди
Лампата Power показва кодовете за грешка
11 - Duty solеnoid A 12 - Duty solеnoid B 13 - Shift solеnoid 3 14 - Shift solеnoid 2 15 - Shift solеnoid 1 21 - ATF temp sеnsor 22 - Atmospheric sеnsor 23 - Еngine revolutiоn signal 24 - Duty solеnoid C 25 - Еngine torque control signal 31 - Throttle sеnsor 32 - Vehicle speed sеnsor 1 33 - Vehicle speed sеnsor 2 Проблема е, че след последната стъпка Power лампата започва да мига непрекъснато. Без къси и дълги или нещо такова. Абсолютно равномерно и непрекъсканато мигане. Някакви идеи какво значи това?
|
|
|
|
| Сря Апр 10, 2013 3:02 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
Означава, че няма грешка.
|
|
|
|
| Сря Апр 10, 2013 3:15 pm |
|
|
|
nicktodorov
|
|
Минах през сервиз вече и оправих проблема, за съжаление излезе по-скъпо от колкото се надявах. Да предупредя колеги с проблем като моя - не карайте така! При мен от каране с неработещ клапан бяха заминали и дисковете, а маслото за няма и 15000 км беше тотално за смяна.
|
|
|
|
| Вто Апр 30, 2013 10:33 am |
|
|
|
Vmax
|
nicktodorov написа: Минах през сервиз вече и оправих проблема, за съжаление излезе по-скъпо от колкото се надявах. Да предупредя колеги с проблем като моя - не карайте така! При мен от каране с неработещ клапан бяха заминали и дисковете, а маслото за няма и 15000 км беше тотално за смяна. Направихте ли промивка на кутия, клапанно тяло и т.н., че от това прегаряне остават боклуци в системата, които в последствие могат да провредят пак някой соленоид? Не е лошо да помислиш и за допълнителен филтър - външен.
|
|
|
|
| Вто Апр 30, 2013 1:07 pm |
|
|
|
nicktodorov
|
И все пак, май проблема си остана... Вчера намерих една поляна със стръмен черен път за тестове. Колата се качи до някъде и след това започна да върти само предните гуми. Приятел гледаше отзад и двете задни - предните въртят ня място, чак мести предницата настрани, но нито една задна не се видя да превърта. Опитвах и на D, на 1, със и без зимен режим - все същото... Не е нормално това, нали? Прикачени файлове:
ImageUploadedByTapatalk1367490476.573706.jpg [ 311.24 KiB | Прегледано 1539 пъти ]
|
|
|
|
| Чет Май 02, 2013 12:28 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
Теоретично е възможно, ако нямаш среден диференциал, но на практика не съм успявал да го постигна...
|
|
|
|
| Чет Май 02, 2013 12:51 pm |
|
|
|
Двигателист
Регистриран на: Чет Окт 21, 2010 10:55 pm Постове: 159 Местоположение: София
Автомобил: Toyota Avensis , TOYOTA RAV4
Рейтинг: 114  
|
|
Малко наизуст си говоря, но 4ЕАТ имат ли някакви контролни отвори отзад, където е съединителя за подаване на момент назад? В смисъл може ли да се забучи манометър и да се измери управляващото налягане на електро-магнитния клапан или направо работното налягане за съединителя?
_________________ Лудия
|
|
|
|
| Нед Май 05, 2013 8:38 pm |
|
|
|
nicktodorov
|
BAlexandrov написа: И аз имах преди години подобен проблем. Зацепването на задния мост се контролира от едно ел-магнитно клапанче, което регулира налягането на маслото за многодисковия съединител. Самото то беше около 150 лв. Ако не е заминал самият съединител - с това се решава проблема. Трябва да се отвори опашката на кутията и да се види - може и само запушване нещо да има... Колега дали можеш да се сетиш от къде си купил този клапан и дали е същият "duty solenoid C"? По последна информация нямало начин в България да се намери само този клапан. Имало само комплект всичките клапани по кутията на цена някъде над 2000 лева...
|
|
|
|
| Чет Май 09, 2013 7:53 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
Да, същия. От Марин - Mimo в секцията сервизи и магазини.
|
|
|
|
| Чет Май 09, 2013 9:07 pm |
|
|
|
Vmax
|

nicktodorov написа: BAlexandrov написа: И аз имах преди години подобен проблем. Зацепването на задния мост се контролира от едно ел-магнитно клапанче, което регулира налягането на маслото за многодисковия съединител. Самото то беше около 150 лв. Ако не е заминал самият съединител - с това се решава проблема. Трябва да се отвори опашката на кутията и да се види - може и само запушване нещо да има... Колега дали можеш да се сетиш от къде си купил този клапан и дали е същият "duty solenoid C"? По последна информация нямало начин в България да се намери само този клапан. Имало само комплект всичките клапани по кутията на цена някъде над 2000 лева... Опиши по-подробно какво точно ти ремонтираха в сервиза и смениха ли ти въпросният соленоид? Можеш да си го намериш и втора ръка работещ за под 100лв, но ако в сервиза не са наясно какво трябва да се направи ще платиш два пъти за една и съща работа... Освен че се прегарят дискове и масло, турбината страда също - започва да и се лющи покритието и от там замърсява още повече маслото, магистралите и соленоидите - затова се прави задължителна промивка на всичко по системата. Соленоида се проверява елементарно дали работа във всеки сервиз за АТ кутии - за 5 мин става... Въпросният соленоид С е стандартен за всички модели от 1995 до 1998г - АТ фаза 1 / без външен филтър /, можеш да си го намериш и втора ръка за под 100лв. И недей да въртиш гуми, че ще златна тая ремонтна акция
|
|
|
|
| Пет Май 10, 2013 12:15 pm |
|
|
|
nicktodorov
|
|
Ако сложа бушона за предно дали ще е по-добре до отстраняване на проблема?
|
|
|
|
| Пет Май 10, 2013 12:22 pm |
|
|
|