Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Темата е заключена, не можете да променяте постове. стр 1, 2, 3, 4, 5  >
 Нови гуми със стар DOT - за и против 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 517
Автомобил: Outback H6 '01
Рейтинг: 66
Субару ФеноменСубару Феномен
Колата я купих 2012г с Пирели "сноу спорт..нещо си" Дот 2007 грайфера беше добър и преди да видя дот-а мислех , че ще имам гуми за два сезона.Ама нъцки. Да е живо и здраво АВД-то.Снега беше кошмар.
Надявам се да не е при теб така. Поздрави.

Сря Авг 21, 2013 12:09 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 269
Автомобил: Subaru Outback 2.5, `05, TLC `02
Рейтинг: 59
Миташки, в моя случай става въпрос за нови гуми съхранявани в склад за гуми. Разликата между тях и такива запазени, но монтирани на автомобил и подложени все пак на метеорологичните влияния е голяма.
Все си мисля, че едни хубави гуми даже и със стар ДОТ са с по-добри качества от нови бюджетни. Аз карам и един фирмен Ситроен които е с нови гуми "Спортива" които в сравнение с оригиналните, но вече стари и захабени "Мишлен" се оказаха пълен боклук, шумни, нестабилни както на мокро така и на сухо зимният им вариант е същата трагедия. От опита които имам с различни гуми съм стигнал до извода, че бюджетните такива са единствено по-добър вариант от гумите втора ръка.
 2

Сря Авг 21, 2013 7:49 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1340
Рейтинг: 426
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
BLUE 1 написа:
В тези горещи летни дни реших да пусна тема за зимни гуми, но решението трябва да го взема максимално бързо. Тъй като нямам зимни гуми реших да проверя какво се предлага на промоция при мой познат работещ в един от големите вносители на гуми в Пловдив, та покрай всички марки ми предложи и Pirelli W210 http://www.naievtinitegumi.bg/bg/pneuma ... osxpszfmcn
и Dunlop Winter M3 http://www.gumi1.bg/Tyre/Dunlop%20SP%20 ... 0005511403 на цена от 100 лева на бройка, проблема е , че гумите са с ДОТ 2006~7 г. чисто нови са, със стандартна гаранция и са съхранявани по изискванията. Цената е такава защото комплектите са само два и защото съм аз :D !
Много съм изкушен да ги грабна, особено пирелито, но все пак бих искал да чуя и други мнения?

Колега, не съм спец по гумите, но това което съм прочел и са ми споделяли разбиращите от гуми, тези които си дал за пример са "стари". Ако гумите са съхранявани правилно през този период, качествата им се запазват значително, понеже не са експоатирани през този период. Според BRV (Федералния съюз за търговия на гуми и вулканизация) гумите се считат до 3 години за съвсем нови и до 5 за нови при съответното им съхранение. Описаните от теб са на 6-7 години. Само че не се споменава за кои тип гуми (летни, зимни или всесезони). Според мен, зимната гума е по взискателна от другите. Каучука е по-мек и т.н. За това срока на годност трябва да е по-кратък. Също и цената. Тя трябва да е поне с 50%, в сръвнение с новите.
Мога само да те посъветвам следното. Ако си решил да ги купиш, спазвай точно правилата на експоатация. Температури от 10 и надолу и максимум до края на март. Смятам че няма да имаш проблем за 2-3 сезона.

Последна промяна tony на Сря Авг 21, 2013 9:28 am, променена общо 1 път

Сря Авг 21, 2013 9:23 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2527
Автомобил: Forester Boxer Diesel Lineartronic
Рейтинг: 428
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
На тази цена вземай Пирели пък ако не стават продаваш и вземаш други.
Все пак 7 години са доста време където и да са съхранявани.
А едва ли са съхранявани в климатизирано помещение с абсолютна липса на UV лъчи.
Но за 400 лева .....
Освен това сегашните технологии са доста напреднали....
В най-лошия случай на зима ще ги продадеш.
А може просто да ги караш по-малко сезони.
Сега може и някой от колегите професионалисти да напише нещо ;)

Сря Авг 21, 2013 9:28 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2780
Автомобил: ForesterS'02,Baja'03,Nissan EV
Рейтинг: 555
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Пет зими карам с Pirelli W210 Sotto Zero с ДОТ 2806 и съм много доволен от тях. Там където живея последния километър никой не чисти пътя от сняг и е наклон с 90 градусови завои които се взимат и лятото на първа скорост и никога не съм имал проблеми зимата с тези гуми. Единствения и най-голям проблем ми е, че моите са 17" и са ниско профилни и вече 2 бр. прецаках по нашите прекрасни пътища. Първия път успях да купя още една нова гума, тъй като и другите бяха все още почти нови. Но миналата зима скочих в дупка и още една направи балон отстрани и вече този модел първо го няма на пазара, а и не става да купя една нова гума при 3 стари, затова ще ги сменям тази зима.

Сря Авг 21, 2013 9:39 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Капарирах пирелито! Бях да ги видя, склада е огромен и гумите всъщност не виждат слънчева светлина, просто няма прозорци. На вид и на допир нямат разлика от тези с нов ДОТ, в крайна сметка за 400 лева и аз реших, че стават. Сега ще чакам "хубавото" време и ще дам отзиви. На предната ми кола бях с чисто нови Нокиан WR3 и бях много доволен, сега вярно автомобила е корено различен, но сигурно ще мога да направя някакво сравнение. Благодаря на всички дали мнението си в темата и на ЛС. :bow:

Сря Авг 21, 2013 12:48 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 517
Автомобил: Outback H6 '01
Рейтинг: 66
:good:

Сря Авг 21, 2013 12:58 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
BLUE 1 написа:
Капарирах пирелито! Бях да ги видя, склада е огромен и гумите всъщност не виждат слънчева светлина, просто няма прозорци. На вид и на допир нямат разлика от тези с нов ДОТ, в крайна сметка за 400 лева и аз реших, че стават. Сега ще чакам "хубавото" време и ще дам отзиви. На предната ми кола бях с чисто нови Нокиан WR3 и бях много доволен, сега вярно автомобила е корено различен, но сигурно ще мога да направя някакво сравнение. Благодаря на всички дали мнението си в темата и на ЛС. :bow:

Не знам как се навивате да купувате гуми на 7 години, при положение че масово се препоръчва да не са по-стари от 5 и то от самите производители. Независимо каква е цената, подобна покупка крие много рискове и то не само по отношение на качеството на каучука и това дали са виждали светлина и т.н.

Като си ги вземеш искай да ти направят монтаж на място и гледай внимателно дали гумите изписват идеална окръжност при въртене, защото дори и при 3-месечно неправилно съхранение се кривят и после няма баланс и се почват ядовете. За гума дето е седяла 7 години - не знам...дано всичко е ОК, но аз лично не бих се навил.
Досега съм купувал 3 чифта нови гуми с ДОТ макс на 1 година от производството и от всичките имаше винаги по една която биеше леко...Просто при нас не влизат гуми 1-во качество, заради ценовите нива. Поне така си мисля - Пацонето е спец и той може най-точно да се изкаже.

Сря Авг 21, 2013 1:23 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Vmax в нашата мила татковина масово се карат гуми втора употреба с ДОТ от миналият век, направих си труда да разгледам повечето гуми на служебните ни автомобили и се оказа, че са произведени масово преди повече от 6 години, но за разлика от тези които капарирах са евтини бюджетни гуми експлоатирани ежедневно по най-душмански начин и досега проблеми не е имало. Относно вносителя от които ги взимам през годините съм си изградил отлично мнение, гумите винаги са с гаранция и винаги се монтират от тях. Преди две години когато от тях купих нови летни гуми, съвсем не от евтините, ми се обадиха на следващият ден с молба да се върна в сервиза им защото монтажника бил отбелязал на работната карта, че задна лява гума има лека вдлъбнатина на вътрешният кант. Отидох демонтираха я, лично на мен ми трябваха 5 минути за да открия разликата в канта, но въпреки всеобщото мнение на повечето служители, че това е козметичен дефект- гумата беше сменена. Другото което наклони везните в избора ми е, че човека които ми ги предлага е баща на мой приятел с които се познавам отлично от 15 години и нямам никаква причина да не му се доверя, още повече, че всичките нови гуми които до сега съм купувал са били основно от него. В никакъв случай не подценявам мнението на колегите от форума в т.ч. и твоето, но при по-задълбочено проучване става ясно, че при гумите основният проблем с времето се отразява на намаляващото ниво на пластификатори в сместа. Мишлен препоръчват да се правят редовно основни прегледи на гумите след 5 годишна ЕКСПЛОАТАЦИЯ независимо от износването, а задължителната им замяна да става след 10 годишна такава. В крайна сметка стареенето при автомобилните гуми се отразява най-вече на износоустойчивостта им. Една нова но лепена гума е по-опасна от нова гума със стар ДОТ, а що се отнася до модела на пирели на които съм се спрял то той е с достатъчно висок клас на износване и на стабилност за да ме притеснява спада им с времето. Различните производители давата различен срок на годност на гумите си, но категорично правило за това колко стара може да е една гума- няма!

Сря Авг 21, 2013 2:00 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Мнението ми не е критика нито към теб, нито към който и да решил да купи гуми с ДОТ по стар от 5години, просто изказвам сериозни съмнения, относно качественото складиране.
Дано в твоя случай да си ОК, но лично според мен гуми с ДОТ над 5 години трябва да се продава с много - много сериозна отстъпка.

Преди 3 месеца купих Бриджстоун Потенца 001 Адреналин за СТИ-ката с ДОТ края на 2012г, градски семи-слик, трябваше да правя 3 баланса след първите 1000км докато се слегнат, или по-точно едната гума...Може и да заради самата гума, но все пак...

Затова имам притеснения че гуми които са седяли 7 години ще се балансират трудно и ще улегнат трудно - ще споделиш като му дойде времето.

Относно качеството - все повече производители намаляват каучука в гумите и го заместват с разни силикати и на 3-тата година гумата почва да се рони като изсъхнал хляб и се одървят на кокал. Естествено премиум марките трябва да са в друга лига, но в БГ гаранция Франция...

Затова е хубаво всеки да споделя мнения за различни марки и модели, за да избираме оптималното съотношение цена-качество.

Поздрави и безаварийни км на всички.

Сря Авг 21, 2013 2:18 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Vmax Пирелито с нов ДОТ е минимум на 240 лева бройката пък аз го взимам за 100... сори за офтопика.

Сря Авг 21, 2013 2:29 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 256
Автомобил: Subaru Forester 2.0 Diesel MY2009
Рейтинг: 120
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
BLUE 1 написа:
Vmax Пирелито с нов ДОТ е минимум на 240 лева бройката пък аз го взимам за 100... сори за офтопика.

Mи то можеш да си вземеш и мляко от магазина с отдавна изтекъл срок на годност на 10% от цената му, ама това не го прави хубаво...

Имаше един случай преди години - нашенски гастербайтер събрал някое Евро и си купил БМВ 5-ца втора ръка, ама толкова всичко похарчил, че тръгнал със старите гуми на връщане със семейството към България.
Резултатът - само той останал жив и инвалид за цял живот.

Скъпи на триците и евтини на брашното...му се казва това.

Но всеки сам си решава.

:-?

Сря Авг 21, 2013 9:01 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Jores написа:
BLUE 1 написа:

Mи то можеш да си вземеш и мляко от магазина с отдавна изтекъл срок на годност на 10% от цената му, ама това не го прави хубаво...

Имаше един случай преди години - нашенски гастербайтер събрал някое Евро и си купил БМВ 5-ца втора ръка, ама толкова всичко похарчил, че тръгнал със старите гуми на връщане със семейството към България.
Резултатът - само той останал жив и инвалид за цял живот.

Скъпи на триците и евтини на брашното...му се казва това.

Но всеки сам си решава.

:-?

Примера с млякото е меко казано неадекватен, ако имаш конкретна информация за това колко е максималният живот на една неизползвана нова гума, моля да го предоставиш...иначе приказката за дребните пари, м..... п...... и общите приказки го знаеш :beer: Както дадох пример с Мишлен, ще добавя и Континентал, също така Националната пътна асоциация по безопасност на САЩ (NHTSA), Британската асоциация на производителите на автомобилни гуми (BRMA), Японската асоциация на производителите на автомобилни гуми (JATMA) препоръчват автомобилни гуми с живот до 10 години независимо дали са експлоатирани или не да бъдат заменяни с нови. Като (BRMA) уточняват, че нова гума независимо от начина и на съхранение има живот до 10 години........Надявам се разбираш, че решението ми не е продиктувано от икономия на брашното, а от достатъчно информация.

Сря Авг 21, 2013 9:05 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Примера с млякото е абсолютно адекватен, както и пример с всяка стока с изтекъл срок на годност.

Преоценени стоки, като тия гуми, са преоценени поради една проста причина - нямат същите качества както когато са нови.
Неслучайно струват 40% от първоначалната си цена.

Има една истина - хубаво евтино НЯМА.

:)

Сря Авг 21, 2013 9:26 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Спор основаващ се на неверни и необосновани твърдения за мен е безсмислен! Гуми с дата на производство преди 6 години се продават и в далеч по-европейски държави от нашата, да разбира се те имат по-кратък живот и вероятно по-лоши характеристики от същите, но ново произведени. Тези гуми са годни за употреба при определени условия, докато разваленото мляко не е годно по никакъв начин!

Сря Авг 21, 2013 9:31 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Да, европейците направо се скъсват да карат със 7 годишни гуми...сигурно даже ги чакат да отлежат първо...

:lipseal:

А относно млякото - в много случаи след като е изтекъл срока на годност, то все още е годно за пиене.

Но аз НЕ бих го дал на семейстовото си (или возил семейството си в кола със 7 годишни гуми, за които някой ми се е заклел, че били супер складирани - явно под личното му зорко наблюдение в последните 7 години).

Въпрос на приоритет.

Не желая да спорим, всеки си има гледна точка.
Успех с гумите и приятна вечер.

:)

Сря Авг 21, 2013 9:37 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Въпроса не е на гледна точка! А на какво казват повечето производители на автомобилни гуми, а то е че експлоатацията на една гума е не повече от 10 години. Това е факта, а иначе благодаря за личното ти мнение :bow:

Сря Авг 21, 2013 9:43 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 654
Автомобил: Subaru Outback H6
Телефон: 0898612194
Рейтинг: 194
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Със седем годишна ЗИМНА гума ако изкараш първата зима без проблем си на почерпка.За втора или трета зима е абсурдно и рисковано да ги ползваш. :idea:

Чет Авг 22, 2013 2:24 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

dragoveli написа:
Със седем годишна ЗИМНА гума ако изкараш първата зима без проблем си на почерпка.За втора или трета зима е абсурдно и рисковано да ги ползваш. :idea:

Готово, къде ще е почерпката? На Ситроена са с ДОТ 05 и миналата зима нямах проблем, макар, че не са нови, а им беше поредната зима, е те още от чистак нови си бяха шумни и не особено стабилни, обаче пък са смотана марка, пък и като гледам колегата plaskom също може да го включиш в почерпката....почти се вмества в условията ти! :beer:

Чет Авг 22, 2013 2:47 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 654
Автомобил: Subaru Outback H6
Телефон: 0898612194
Рейтинг: 194
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
BLUE 1 написа:
dragoveli написа:

Готово, къде ще е почерпката? На Ситроена са с ДОТ 05 и миналата зима нямах проблем, макар, че не са нови, а им беше поредната зима, е те още от чистак нови си бяха шумни и не особено стабилни, обаче пък са смотана марка, пък и като гледам колегата plaskom също може да го включиш в почерпката....почти се вмества в условията ти! :beer:
Не си ме разбрал.Имам в предвид да почерпиш себе си и семейството си че сте живи и здрави... :D
 1

Чет Авг 22, 2013 9:27 pm
Върнете се в началото
Профил
Темата е заключена, не можете да променяте постове.  стр 1, 2, 3, 4, 5  >