Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема
 TPS - Throttle Position Sensor 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 1880
Автомобил: Forester 2.0
Рейтинг: 133
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Реших днес да се спра TPS (Throttle Position Sensor) - променлив резистор или потенциометър, както искате го наречете. При почистване на дросела преди доста време го свалих от любопитство и при поставянето изненада..., колата е глъхне и в ниските и във средните обороти, казах си, бачо тази работа без "Библията" няма да стане а захранването беше 0,2V в крайно положение при натиск от пружината от оста на дросела. Та отворих ръководството и разбрах за, какво става реч.
Та ето ви рецепта за регулиране без OBD. ;)
Взех от мои стари захранвания на компютър (едни бели щекери за HD или CD) разрязах ги и взех две кабелчета. Женските букси влизат в сензора от другата страна го прерязах след 3 см (мъжки) влизат в щекера на сензора, като съм оставил оголен кабел за мерене с мултицет.
Първия кабел се поставя на най-горното краче, там захранването трябва да бъде 4.5 — 5.5 V, при мен беше 5,1V
Втория кабел е следващия по-надолу и от него се чете и волтажа към ECU-то и на контакт трябва да бъде 0.5V (или от 0.45V до 0.55V)
При Forester SG за, който пиша се регулира от двете винтчета, чрез затягане и отпускане на TPS, който е на пружина и се затягат винтовете при постигане на необходимия волтаж.
Разликата няма в показанията между мултицета и ECU-то на автомобила предполагам, че точността се дължи на еднакъв 8 битов A/D конвертор, на мултицета съм сигурен, а на ECU-то предполагам, че е толкова.
Интересното е това, че при настройване от мен на 0.53V на контакт, при запалване и на тихи обороти ми дава през OBD- 0,48V или 0.00% отвор на дросела.
Можете да проверите коректността на TPS - сензора, чрез проверка на съпротивлението му-естествено по данни от ръководството. ;)

Прикачени файлове:
TRS1.JPG
TRS1.JPG [ 10.95 KiB | Прегледано 2937 пъти ]

Последна промяна Yco на Пет Дек 17, 2010 1:45 pm, променена общо 2 пъти

Чет Дек 16, 2010 7:35 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 58
Автомобил: Subaru Forester 2.0x
Рейтинг: 17
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
там засега не ми се пипа . бая време св чудих дали да не го извадя ама му се размина засега :-D

Чет Дек 16, 2010 7:50 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1555
Автомобил: Forester 2.0 sf5 ,Outback 2.5 b13
Телефон: 0888 8едно7 81две
Рейтинг: 571
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз не го пропуснах де и монтажа беше на око -златната среда :smt129
Незнам дали съм му умерил старото място ама колата си остана по същия начин....
Може пък някой любознателен като мен да ме е изпреварил,знае ли човек :-D
Значи ако съм разбрал правилно на втория извод волтажа трябва да е около 0,5V,при затворен дросел и на контакт,така ли е ?

Чет Дек 16, 2010 10:41 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1880
Автомобил: Forester 2.0
Рейтинг: 133
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Valio написа:
Значи ако съм разбрал правилно на втория извод волтажа трябва да е около 0,5V,при затворен дросел и на контакт,така ли е ?

Точно така, ако е повече от 0,55V дава сигнал, че дросела е отворен и ще ти гори повече :smt023

Пет Дек 17, 2010 10:25 am
Върнете се в началото
Профил
Изгонен
Аватар

Постове: 3717
Рейтинг: 267
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
ЕКУ-то получава сигнал, по-нисък от този с мултицета - има лек пад на напрежение. затова с мултицет калибрирането на тпс-а не винаги е точно, трябва да е през ОБД. и след калибрирането ЕКУ-то трябва да се ресетне, за да си намери наново стойността при затворен дросел.

0899 612 719 - Венци
https://www.facebook.com/redlineoil.bg

Пет Дек 17, 2010 8:29 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1555
Автомобил: Forester 2.0 sf5 ,Outback 2.5 b13
Телефон: 0888 8едно7 81две
Рейтинг: 571
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Проверих за какво иде реч,значи при мен първия кабел беше 0,65V а втория с 5V
Не може да се завърти отворите не позволяват,като мръдна дросела волтажа се вдига.
Дали е проблем че е 0,65V? прилагам и снимка

Прикачени файлове:
PIC_0001 [320x200].JPG
PIC_0001 [320x200].JPG [ 18.8 KiB | Прегледано 2811 пъти ]
Нед Дек 19, 2010 11:14 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 197
Автомобил: Subaru Forester SF STurbo 2001 АТ
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Да изтупам прахоляка:
вчера ходих на диагностика и се установи следното-показанията на TPS-а не се променят веднага при рязко отваряне на дросела,около секунда по-късно тръгват нагоре.На празен ход показва 0,5...нещо си V,при рязко подаване на газ реакция няма и след малко, заедно с изфорсирването волтажа тръгва нагоре.Прави впечатление,че като се подава плавно газ,стойностите също плавно се променят, но при рязкото...нъц, няма я мигновената реакция и има леко замисляне преди да се вдигнат и оборотите.За смяна ли е въпросният датчик?

Нед Юли 06, 2014 9:33 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5904
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Отговори с цитат
Странно е такова поведение, но щом при плавно натискане се променя плавно значи е добре. Забавянето може да е от нещо друго - обд четеца например.

Нед Юли 06, 2014 1:51 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
Подобни симптоми има при пробила бобина...Тества с пръскане на вода от пулверизатор - ако стане по зле, значи си е тръгнала.

Нед Юли 06, 2014 5:24 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 197
Автомобил: Subaru Forester SF STurbo 2001 АТ
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
И майстора,който прави диагностиката изрази съмнение в бобината, по-точно в ''начало на вътрешен пробив",...каквото и да означава това.Трябва ми бобина за проба...

Нед Юли 06, 2014 8:06 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема