Здравейте колеги.От скоро съм горд собственик на Subaru Impreza GF 2000г. 1994cc 125 hp,та въпросът мие възможно ли е смяна в движение на бързи и бавни скорости.
Здравейте колеги.От скоро съм горд собственик на Subaru Impreza GF 2000г. 1994cc 125 hp,та въпросът мие възможно ли е смяна в движение на бързи и бавни скорости.
Да възможно е, аз си ги включвам в движение от години на лов когато съм редовно е на бавните, та няма проблеми за сега, но нека някой по компетентен да каже дали е вредно за колата.
_________________ На колата ти ако не пише Made in Japan, СМЕНИ Я!
Здрасти, Прочетох при колегите от Америка (Субару Форестър Форум), че не е проблем смяната при движение (стига скоростта да не е много висока) и разбира се при натиснат съединител... Предполагам, че има резон? Поздрави
Пон Дек 29, 2014 11:25 am
lelemale13
Автомобил: Forester
Рейтинг: -23
Само да не забравите че съединителя е задължителен . Бавните имат смисъл на 1-ва и може би на 2-ра всичко друго си е игра за която ако прекалявате може да платите с скъп ремонт. Валчето на бавните с своите малки лагерчета едва ли има голям ресурс.
Не съм съгласен. На предходния ми Форестър и сега на Легаси-то си ползвам бавните редовно. Използвам ги не само при нужда на черен път, но също при изкачване на големи наклони (изход от подземен гараж) и в задръстване ( често ползвам 2-ра и 3-та бавна). Форестъра по черен път редовно се е движил и на 5-та бавна. Преминаването от бързи на бавни (и обратно) в движние е толкова нормална процедура, колкото да смениш от 1-ва бърза на 2-ра бърза. Разбира се максималната скорост на 5-та бавна е значително по-ниска от тази на 5-та бърза.
Ресурса на демултипликатора въобще не мисля, че е за подценяване.
Ползвайте си го бе хора ... след авд-то това е най-хубавата екстра (и огромно предимство пред другите марки) на нашите коли. Дори повечето джипки от по-старите модели не могат да превключват в движение от бързи на бавни и обратно, така че Субаруто има предимство в това отношение.
_________________ Странно защо на всички новини не пише "платен репортаж".
Пон Дек 29, 2014 8:17 pm
lelemale13
Сменях си лагер на скоростната кутия, лагерчетата на вала на бавните са в пъти по малки от всички други. Знам един които след поредния тормоз в гъста кал му се появил шум на бавните. За 125/122к.с. двигателя 3 бавна е същата като 2 и 4 бавна е като 3 и 5 бавна е като 4-та. така че няма реална причина да се ползват бавните освен на 1-ва скорост. И аз ползвам 1 бавна на много стръмни места и пред блока в снега особено докато е студена и по някой път когато трябва да се изнеса възможно най бързо. Би било добре да се изкаже някой с сериозни знания и опит. Бавните са преди основните скорости и може би натоварването е по малко, но все пак не се знае предишния собственик по какви чукари е въртял гуми. Не те съдя че се забавляваш с бавните то в карането си има голяма доза удоволствие а по някой път са си просто необходими.
Някъде в форума твърдяха че има ограничения за всяка предавка каква е максималната скорост на бавни и максималната допустима скорост май беше 90km/h
Не съм съгласен с изказването за съотношението на скоростите, че 3-та бавна е като втора, 4-та бавна като трета и 5-та бавна като 4, защото максималната скорост може да е близка, но въртящия момент не е! Отдолу съм снимал страничката която показва максималната скорост на всяка една предавка за Легаси и Аутбек 2000г., като по мой наблюдения максималната скорост на бавни се постига някъде към 6000 оборота, или малко отгоре
Прикачени файлове:
bavni.jpg [ 47.19 KiB | Прегледано 1739 пъти ]
Пон Дек 29, 2014 10:31 pm
bobeck
Регистриран на: Вто Юли 01, 2008 2:07 pm Постове: 628 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Opel Frontera V6
Рейтинг: 41
Дори повечето джипки от по-старите модели не могат да превключват в движение от бързи на бавни и обратно, така че Субаруто има предимство в това отношение.
Всъщност и новите джипки спират , за да минат от бързи на бавни и обратно. Просто Субито е друга бира. Аз 4 години на бека с МТ си ги ползвах и нямах проблем. Даже някои познати ползват бавните за изпреварване вместо да връщат една предавка назад. Изобщо дъвкана е темата вече. За мен изводът е ясен - никакъв проблем не е превключването в движение за Субито.
Пон Дек 29, 2014 10:34 pm
lelemale13
Бавни е силно казано но мултиплексор да на джипките бавните са с по голям коефициент и изобщо там нещата са различни и с различни цели. Коефициента е различен при различните двигатели. Бавните дават толкова колкото е необходимо за да се катери колата по стръмни баири(за да компенсира недостатъчната мощност/въртящ момент). При мен е така като съм написал(или почти с много малко приближение). По лесно е да превключиш от бързи на бавни от колкото от 2 на 1 това си е конструктивна особеност. Единствено се притеснявам че бавните не са с достатъчно ресурс за да ги ползвам без основателна причина. Ако искам да ускоря максимално бързо включвам на 1 бавна после на 1 бърза и нататък само на нормални. Според мен е малко вероятно да се счупи нещо но предпочитам да не подритвам дявола. Като изпреварваш вместо да си играя с бавните си връщам от 5 на 4 ако се налага и на 3-та, бавните са си за когато не достига мощност.
Е то като съответстват скоростите без демултипликатор на една горна със демултипликатор (5 на 4, 4 на 3 и т.н.) защо са сложили бавни???
Доколкото си спомням въртящия момент се променя с демултипликатора, т.е. се бавните са за по-ниски обороти и по-висок момент за да се измъкне колата от кал, сняг и т.н.
ПП: На Тойота Хилукс демултипликатора, според книжката от фабриката, може да се включи при скорост не по-висока от 40 км/ч. Практически при скорост над 30 км/ч трябва мноого здрава ръка за да включиш демултипликатора. При Субару не знам как е, но ако усилието е по голямо от превключването от 2-ра на 1-ва с ниска скорост (20 км/ч да речем) не е разумно. Шофирането на бавни на коя да е предавка обаче на никой автомобил не е проблем, ако не се надвишава лимита на оборотите - не се влиза в кетчупа.
_________________ Не ми казвай колко си учил, кажи ми колко си пътувал
Колеги, не пишете глупости! Всичко, което трябва да направите, ако ви интересува въртящия момент към колелата е да държите двигателя на обороти, на които той (въртящият момент) е най-голям. А дали това ще стане на бързи, бавни, 3-та, 5-та... няма никакво значение. В този смисъл колегата lelemale13 е прав - няма никакъв смисъл да карате на 5-та "бавна" при положение, че можете да карате на 4-та "бърза". Бавните скорости имат специфично предназначение и заради това ограничено приложение и ресурс.
_________________ Никога не забравяй, че истинността на казаното, няма отношение към компетентността на говорещия!
Карайте си спокойно на бързи и на бавни колкото си искате.На асфалта ги ползвам като половинки-много помага на баирите и като изпреварвам.А на първа и втора в калта са безценни.От три години имам Субару и си ги ползвам по този начин,все още не съм счупил нищо. Хора ползвайте си екстрите на колите спокойно-нали за това са сложени !
_________________ Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
Карайте си спокойно на бързи и на бавни колкото си искате.На асфалта ги ползвам като половинки-много помага на баирите и като изпреварвам.А на първа и втора в калта са безценни.От три години имам Субару и си ги ползвам по този начин,все още не съм счупил нищо. Хора ползвайте си екстрите на колите спокойно-нали за това са сложени !
Ма много си прав японците щом са ги сложили значи всичко е преценено и изпипано до последния детайл все пак говорим за СУБАРУ произведено и проектирано в ЯПОНИЯ не е немски опел или френско рено или некъф европейски кръшляк, за мен са безценни тези бавни или каквито и да са по лов ги ползвам редовно в кал и по черните пътища, наскоро бях в балкана на лов и колата видя зор дори на 1-ва бавна в един баир ма пък и баир ли беше ако нещо станеше щях да се въргалям чак до Благоевград ползвам ги редовно, ползвайте си ги с здраве и не мислите много много те японците са помислили за всичко в тази кола!
_________________ На колата ти ако не пише Made in Japan, СМЕНИ Я!
Защо субаро имат бавни? Компенсират слабите мотори
Субару, а не Субаро! Малко правопис никога не е излишен
Low Range is usually only on a manual transmission vehicle, it's a means of lowering the overall gearing of the car for off road work, steep hills etc. If your car normally does 15 MPH at 3000 RPM in first gear, in Low Range same gear and RPM might only be 7MPH.
Т.е бавните са за офроуд, тежък терен и т.н. На който му е слаб атмосферният мотор си купува турбо или Н6