Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
|
Страница 1 от 1
|
|
Неработещ Круиз контрол и грешка за Ламбда1
| Автор |
Съобщение |
|
Shider
Регистриран на: Съб Фев 28, 2015 11:13 am Постове: 201 Местоположение: Варна 03 Аспарухово
Автомобил: Jeep Cherokee 2.5CRD
Телефон: 0889525074
Рейтинг: 83 
|

Привет колеги! Имам проблем с неработещ Круиз контрол. Колата е Аутбек 2000г, автомат, с газ. До скоро си работеше безгрижно, но след около месец само градско каране (т.е. не ми се е налагало да го включвам) открих, че не иска да сработва. Лампата на бутона си светва, чува се че релето в модула зад жабката цъква, но няма реакция на команди от лоста... При самодиагностика с буксите под волана, ми беше ми записала грешка 32 (Ламбда сонда 1), а си спомням, че бях чел някъде за връзка между проблем с нея и темпомата (а и рових за подобни проблеми тук, но може би не търся както трябва, защото не намерих еднозначни отговори)... Казах си: ОК, ще я сменям, обаче изтрих грешката с буксите и вече над седмица не се появява (не съм сменил още сондата). Разлика във поведението на двигателя не забелязвам. А и лампата за Чек енджин не е светвала... Проверих и стоп машинката - коректно си работи. Та въпросите ми са: Щом не записва отново грешка, защо аджеба круиза не иска да сработи?!? Всъщност, когато ми направи впечатление че имам проблем, започнах да го пробвам почти непрекъснато, а се включи на два пъти на случаен принцип за два дена, но това беше преди да чета и трия грешките. Оттогава вече десетина дена ни вопъл, ни стон, а поне привидно при натискане на бутона всичко е ок - светва и се чува щракване от модула... Дали трябва да се закачи и с апаратура за триене на грешки, или пък откачане на акумулатора за няколко минути? Или трябва да си сменя сондата и тогава ще тръгне всичко както трябва? А дали има нужда да се сменя, щом не записва отново такава грешка (може да е било нещо временно/случайно)? Или въобще не търся на правилното място - защото при въртене на волана се чува съвсем лек шум от лентовия кабел, но е така откакто колата е в мен, а не съм имал проблеми с круиза, нито е светвал еърбега, нито с клаксона имам грижи... Благодаря предварително!
_________________ Never say never
|
|
|
|
| Сря Апр 29, 2015 9:48 pm |
|
|
|
Buryan
Регистриран на: Пет Апр 06, 2007 10:00 pm Постове: 128 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Forester 2,5 XT
Телефон: 0888712625
Рейтинг: 11
|
|
Круиза свтва следствие на открита грешка в случая, с ламбдата, и затова системата е просто спряна не , че има проблем там, ако стабилизация и тя ще светне , както е при други модели. Въпроса с лямбдата е сложен......иска диагностика на нея , на маф датчила или дебитомера, за наличие на вакум, леко издухана гарнитура.......все родни причини на субару....най общоогледай всичко свързяно с качество на на горивната смес, и после сменяй ламбда сондТа, а тя може и да не съвсем спряла, а станала т.н. мързелива....но пак е за смяна , ако всико друго е ок
_________________ Subaru Forester 1999, 2.0 GL
|
|
|
|
| Пет Май 01, 2015 9:01 pm |
|
|
|
Shider
Регистриран на: Съб Фев 28, 2015 11:13 am Постове: 201 Местоположение: Варна 03 Аспарухово
|
Ами то всъщност бутонът на круиза си светва, когато го натисна. Така и трябва да е. Проблемът е че не искаше да се задейства след това от лоста под волана... Но пък днес имам напредък. Всичко си тръгна както трябва. Разглобих си бутона да го разгледам и сякаш имам проблем там - пластините вътре са така закривени, че контактуват при натискане и продулжават да контактуват при отпускане. Трябва да се почука/разтресе/напуне в някаква посока бутона, та да прекъсне контакта вътре. Не съм на 100% сигурен дали това е бил проблема, защото разкачих и акумулатора, докато рових по инсталацията и може и да се е ресетнало нещо в компютъра, или модула на круиза. Обаче аз бързо взех решение този бутон да се ползва за изключване на VDC, а да си търся друг за темпомата. Иначе си свързах просто незадържащо бутонче за активиране на круиза и сега всичко си заработи. А грешка за ламбда сондата не се е появявала отново... 
|
|
|
|
| Пет Май 01, 2015 10:54 pm |
|
|
|
Buryan
Регистриран на: Пет Апр 06, 2007 10:00 pm Постове: 128 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Forester 2,5 XT
Телефон: 0888712625
Рейтинг: 11
|
|
Откачането на батерията изтрива грешката и затова всичко е наред сега......за известновреме обаче до новата грешка.....тогава я прочети и действай.... Лично аз сега чакам не палещо суби да тругне точно по този път минах
_________________ Subaru Forester 1999, 2.0 GL
|
|
|
|
| Нед Май 03, 2015 4:40 pm |
|
|
|
Shider
|
|
Е хубаво де! Може и така да е, ама нали и с буксите чета и изтривам грешките?!? Търся логика каква е разликата? И защо тогава дават възможност да се трие с буксите, а не се казва направо да откачаш акумулатора за десетина минути??? Освен това не се е появявала грешка отново вече немалко километри и на газ, и на бензин. Продължавам да си я проверявам редовно, де... Ако (или когато) пак се появи - сменям ламбдата с нова! Но аз продължавам да мисля, че проблемът ми е бил в бутона - сега си сработва всеки път с просто копче за стотинки. Тези дни ще взема друг фабричен бутон.
|
|
|
|
| Нед Май 03, 2015 9:40 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 1
|