Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр 1, 2  >
 Хайде пак Ламбда сондите 
Автор Съобщение

Постове: 105
Автомобил: Outback EJ25 MT
Рейтинг: 32
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Рових доста из форума и нета, из търсачките, но вече ми се събра много и затова питам тук.

Преди време смених предна Л-сонда с нова, купена от Субару. Тогава чека и круз контрола, които преди това светеха, си угаснаха сами и аз бях супер доволен. Оказа се, обаче, че при загряла кола и особено като се кара с повечко газ, отново светват чека + круз контрола мига. Проверявам с буксата и виждам две грешки PO139 и PO420. Разбирам, че и двете индикират задна Л-сонда за смяна, освен други по-леки варианти, но аз се съмнявам и двете ми сонди да са изгорели толкова едновременно и ми се струва, че проблемът е в махнатите катализатори. Трих грешките, но при следващото каране с повече газ отново светнаха. При кого да отида, и какво да направя за да се провери тази работа и евентуално да ми се "обучат" сондите.

Сря Мар 05, 2014 2:42 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 654
Автомобил: Subaru Outback H6
Телефон: 0898612194
Рейтинг: 194
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
То няма какво да им се обучава на сондите,при махане на катализаторите на задните сонди се поставя дистанционна втулка.

Сря Мар 05, 2014 3:04 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 954
Автомобил: Impreza 2,0
Рейтинг: 470
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега, на газ ли караш или на бензин? Кога си махал катализатори? Веднага след махане на катализаторите ли започна проблема или не? Има ли дистанцираща втулка за О2 сензора след като си махнал катализаторите или не?

Сря Мар 05, 2014 4:01 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 105
Автомобил: Outback EJ25 MT
Рейтинг: 32
От звездите одобрен
Отговори с цитат
deadman написа:
Колега, на газ ли караш или на бензин? Кога си махал катализатори? Веднага след махане на катализаторите ли започна проблема или не? Има ли дистанцираща втулка за О2 сензора след като си махнал катализаторите или не?

Колата няма газ. Катализаторите са махнати отдавна, и рабатеше без проблеми, докато не изгоря предната Л-сонда, която смених с нова. Не знам дали има такава втулка, но по-рано нямаше проблеми и не светеше чека.

Нед Мар 09, 2014 5:53 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 344
Автомобил: Subaru Outback MY15, 3.6 R
Рейтинг: 23
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Колеги ще пиша тук за моят проблем, за да не отварям нова тема. От около месец и половина започна да ми светва CHECK ENGINE колата е Фори 99 г. 125 к.с. САМО на бензин е. Светва почти веднага след като запаля колата ( и то не винаги) и свети в период от 5 сек. до няколко минути (не мига, а свети постоянно) и след това спира да свети. Светва също и когато колата е в движение и по същият начин от няколко секунди до няколко минути. Ходих сутринта на сервиз да я закачат на компютър, но няма ли такъв кабел да я закачат и ми казаха да потърся специализиран сервиз #-o . Момчето каза, че е почти сигурен, че е ламбда сонда. Също така ми каза да пробвам да карам колата 1 седмица със 100 октанов бензин и да видя дали ще има проблем. Ще съм ви много благодарен ако споделите опита си с мен, за да ме посъветвате какво да направя :)

Пон Юни 02, 2014 2:45 pm
Върнете се в началото
Профил
Think. Feel. Drive.

Постове: 1849
Автомобил: Outback H6
Рейтинг: 253
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
SuBaRu_FoReSteR, направи си самодиагностика: https://docs.google.com/document/d/1HQ9 ... LkjA8/edit

Пон Юни 02, 2014 3:13 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 356
Автомобил: Outback B13,H6
Рейтинг: 105
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Кви са тия майстори бе,сигурен бил,че е ламбда сонда :shock: ,добре,че не е сигурен,че двигателя е за основен ремонт :facepalm: .Както колегата ти е написал си направи самодиагностика,пък виж какво е.Може и с кнок сензор да се разминеш.

Вто Юни 03, 2014 9:01 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
fenix написа:
Кви са тия майстори бе,сигурен бил,че е ламбда сонда :shock: ,добре,че не е сигурен,че двигателя е за основен ремонт :facepalm: .Както колегата ти е написал си направи самодиагностика,пък виж какво е.Може и с кнок сензор да се разминеш.

Има огромна разлика между сигурен и почти сигурен, а аз съм написал второто :good: . Момчето просто си изрази мнението не е казал нищо конкретно, че е ламбда сондата. Благодаря ви за отговорите, ще видя някой близък ден да направя тази процедура :good:

Сря Юни 04, 2014 9:11 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 161
Автомобил: Forester
Рейтинг: -23
Кофти...
Отговори с цитат
Да, не може да светва почти веднага и да е от ламбда сондата. И аз залагам на детонациония датчик(личен опит). За човека по горе може да е свършила и задната ламбда сонда, има електроника която взима сигнал от предната и го праща преработен на буксата на задната сонда(и задната се ползва за тапа).

Чет Юни 05, 2014 5:11 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 517
Автомобил: Outback H6 '01
Рейтинг: 66
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
SuBaRu_FoReSteR написа:
Колеги ще пиша тук за моят проблем, за да не отварям нова тема. От около месец и половина започна да ми светва CHECK ENGINE колата е Фори 99 г. 125 к.с. САМО на бензин е. Светва почти веднага след като запаля колата ( и то не винаги) и свети в период от 5 сек. до няколко минути (не мига, а свети постоянно) и след това спира да свети. Светва също и когато колата е в движение и по същият начин от няколко секунди до няколко минути. Ходих сутринта на сервиз да я закачат на компютър, но няма ли такъв кабел да я закачат и ми казаха да потърся специализиран сервиз #-o . Момчето каза, че е почти сигурен, че е ламбда сонда. Също така ми каза да пробвам да карам колата 1 седмица със 100 октанов бензин и да видя дали ще има проблем. Ще съм ви много благодарен ако споделите опита си с мен, за да ме посъветвате какво да направя :)

Сега видях ,че си от Стара Загора.Имам приятел с кабел и комп ,който ми изчисти грешките.Форито с каква букса е?
Ако става ,предполагам, за бира ще се навие да погледне. :beer:

Чет Юни 05, 2014 5:25 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Благодаря много на колегата mitashki35 за обърнатото внимание. Днес той ми помогна да открием грешката и се оказа кнок сензора за моя радост, защото все пак можеше да е нещо много по-сложничко. Колегата свърза черните букси и от там разбрахме за тази грешка, а преди това се опитахме да я закачим на компютър, но нещо не се получи. Важното е, че проблема е открит :) :beer:

Съб Юни 14, 2014 9:42 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 356
Автомобил: Outback B13,H6
Рейтинг: 105
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
fenix написа:

От днес нататък и аз на себе си майстор започвам да викам :D :D :D (то в повечето случаи май вече е обида).Важното е, че си открил проблема и си видял как да си правиш самодиагностика,а не разни там полу-сигурни да ти сменят части на принципа проба-грешка.

Нед Юни 15, 2014 7:05 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 114
Автомобил: legacy 07 2.0R forester98 2.0
Телефон: 0899938118
Рейтинг: 15
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Здравейте колеги. Да питам и аз нещо за ламбда сондите. Имах същи проблем като колегата с мигането и круз контрол и светене постоянно на чека. Ходих в сервиз казаха ми че грешката е Р030 и до там. да съм търсил специализиран сервиз. нещо от рода на подгряване на датчика било проблем ама не се заемат. Свети два дена .. после изгася.. после пак светва и така... сега в момента не свети.. ама като си реши ... Легаси 2006 2.0R на бензин с катализатори

Пон Дек 21, 2015 1:35 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 4380
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Р030 няма. Или е Р0030 или е Р0300.
Първата е прекъсване/изгаряне на подгрева в предната сонда и се лекува със смяна.
Вторият код е постоянни прекъсвания на запалването във всички цилиндри(мултипъл мисфайър). Обикновенно е от несменяни свещи или дефектирала бобина/и. Възможни са и други причини.

Понеже казваш ту свети, ту не свети - разкачи и почисти буксата към предната сонда, може да ти прави номера от лош контакт.

Пон Дек 21, 2015 2:22 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Много ти благодаря.. първата грешка е.

Пон Дек 21, 2015 2:25 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 654
Автомобил: Subaru Outback H6
Телефон: 0898612194
Рейтинг: 194
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Със сигурност става въпрос за подгрева на предната сонда.Провери буксите и бушона за окислена или не добра връзка,ако всичко е наред остава самата сонда.Святка от време на време защото компютъра следи след колко време започва да дава адекватни данни,ако се забави -святка.

Пон Дек 21, 2015 2:29 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4380
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Всъщност, подгревът се включва на празен ход и много ниски обороти за да държи сондата на работна температура. Ако забележиш цикъл на светене от типа, градско свети/извънградско или продължително каране в обороти - гасне, почти сигурно е изгорял и не е от букси.

Пон Дек 21, 2015 2:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
разбрах... ще отделя време след коледата да почистя буксите основно.. ако пак има проблем.. смяната е неизбежна. Благодаря още веднъж :beer: :beer: :beer:

Вто Дек 22, 2015 11:17 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 3
Автомобил: Outback'04 2500cc
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте колеги. И аз имам проблем с О2 сензора. Чека свети постоянно, круиза мига. При диагностика показва грешка Р0131 /PO131 02 SENSOR B1 S1 LOW VOLTAGE Датчик О2 В1 S1 имеет низкий уровень сигнала/. Пак ли е ламдата?
Благодаря
П.С. Не са махнати катализаторите и съм на бензин

Вто Апр 12, 2016 11:05 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 3
Автомобил: Outback'04 2500cc
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Проблемът се реши с подмяна на предната ламбда сонда. Използвах denso