Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема
 Има ли EZ30 маслен сепаратор 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 422
Автомобил: Subaru B9 Tribeca 2006
Рейтинг: 164
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Точно преди по-малко от 1000 км нямаше абсолютно никакъв теч на масло! Вчера ходих в сервиза на Ланди-Ренцо за подмяна на зареждачката за ПБ - още си бях с тази от стария ГИ, а при зареждане последните няколко пъти пистолета се измъква и това на различни бензиностанции. Вдигнаха колата, защото зареждачката е отдолу на задната броня и аз се възползвах веднага да огледам отдолу. Забелязах омасляване в задната част на картера и помолих за фенерче - оказа се, че идва отгоре - между ДВГ-то и АСК. Попрочетох из форума и се оказа, че по-малките двигатели имат маслен сепаратор - капачка през чието уплътнение се случва да протича масло. На схемите за моя двигател обаче не видях такова нещо. Изглежда, че единствения набеден за момента е семеринга на коляновия вал. Затова и питам. Апропо - зареждаката ми я смениха без пари за норматив. Страшни люде! Отвън, в двора на сервиза, имаше една натокана Импреза STI и се оказа, че е на момчето което ме сервизираше! От 3 години бил на газ. Щях да я поснимам, ама ме досрамя :bow: :)

Дали Амсойл-а изми боклуците или последното каране на заварка е причината? Или и двете? Скоро, ако не стане по-сериозен теча няма да се докопаме до О-пръстена...Маслата на двигателя и автомата са без промяна в нивата. Ми ся ще си ги гледкам често :(

Ето я снимката на 2,5 мотора - вижда се, че освен семеринга (№36) ина и капачка/притискател - №37:
Прикачени файлове:
2.5 rear main seal retainer.jpg
2.5 rear main seal retainer.jpg [ 72.84 KiB | Прегледано 469 пъти ]

Прикачени файлове:
2.5 oil separator.jpg
2.5 oil separator.jpg [ 155.84 KiB | Прегледано 464 пъти ]

И на H6 - там има само семеринг - №3:
Прикачени файлове:
EZ30 rear main seal.jpg
EZ30 rear main seal.jpg [ 85.13 KiB | Прегледано 469 пъти ]

Само че, така са го сложили, че да се чудиш какво е и защо е. Ето и изглед на EZ30 отзад:
Прикачени файлове:
EZ30 rear seal.jpg
EZ30 rear seal.jpg [ 171.54 KiB | Прегледано 460 пъти ]

Последна промяна petroff на Пон Дек 19, 2016 12:24 am, променена общо 2 пъти

Нед Дек 18, 2016 11:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 167
Автомобил: SUBARU LEGACY SPEC B
Телефон: 0889213119
Рейтинг: 28
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Хм.... че няма маслен сепаратор -няма, но че го играх това упражнение преди месец -два,играх го. На нов семеринг. Помислих си, че така съм го купил без маслогонна резба. После четох в Хонда форума нещо за ПОА или естери, че не се спогаждат съвсем със семеринги и други уплътнения от подобен тип. Смяната ми отне седем часа , следващия път надявам се да е по-бързо ха ха. Продължавам на това масло за да се убедя, че хондаджиите лъжат. При теб смяната ще отнеме повече време вероятно заради газаджиите, дето си мислят, че този двигател никога няма да се сваля. Препоръчвам ти да си купиш влагозащитени конектори(от викиват например) и да си направиш окабеляването на газовата така,че да може лесно да се разделя двг от купето. Това е от мен, надявам се да съм бил полезен. Поздрави!

Изпратено от моят D5803 с помощта на Tapatalk

Пон Дек 19, 2016 12:03 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Благодаря за инфото! Поздрави и скоро да не я повтаряш тази процедура!

Сря Дек 21, 2016 11:16 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 42
Рейтинг: 195
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Привет,

Само по себе си ПАО може да доведе до свиване на някои еластомери, като нитрил или полиакрилат, от които често са създадени уплътнения и семеринги. Но това е било проблем в първите години на изпозлване на ПАО основи. С развитието на синтетичните масла, проблемът със съвместимостта с уплътненията е решен напълно от производителите. Затова и всички синтетични масла са смес от няколко бази. Естерите, например, имат обратния ефект - те разширяват определени материали, от които се правят уплътнения. Затова база от ПАО и естери е може би най-добрата комбинация.

Повечето течове появяващи се при преминаване към ПАО/естер масло са заради натрупването на замърсители и нагари върху уплътненията, които биват отмити. Тези нагари могат да доведат до свиване и втвърдяване на уплътенията, защото предотвратяват контакта им с маслото. А този контакт е важен за поддържането на уплътненията в добро състояние

Реално преминаването към масло използващо ПАО/естер база може да доведе течове, които не биха се появи с група 3 масла. Но проблемът не е в самите масла, а в съвкупност от фактори в дадена ситуация.

Аз лично притежавам две коли с Audi 2.2 turbo мотор. Той е произвеждан 1991-1995 година. От както ги имам са карани само със синтетични масла изполващи ПАО/естер бази. Titan Pro S, Millers CFS и в момента с AMSOIL 4-Stroke Power Sports и никога не съм имал проблем с течове от семеринги и уплътнения.

Поздрави
Александър Иванов

Чет Дек 22, 2016 5:49 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Аз точно това имам впредвид - маслото изми отлаганията и старият семеринг текна. Па и аз се погрижих да има условия за идеално почистване :) Засега теча не се е увеличил.

Поздрави!

Чет Дек 22, 2016 6:00 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 179
Автомобил: Outback 3.0 H6 2004 + Vialle LPi
Рейтинг: 68
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
По спомен и на моята кола при първото обслужване й откриха теч от същото място, доколкото помня казаха, че се уплътнявало с някакъв силикон (може и да се бъркам) и се случвало да протича малко от там. Гледам си нивото отвреме навреме, вече 4000+ километра и маслото си е на max, така че явно не е голям проблем - казаха ми просто да си наглеждам нивото на маслото и да си карам така за момента.

Вто Дек 27, 2016 12:07 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема