Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема
 Сервизен бюлетин на Субару 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 954
Автомобил: Impreza 2,0
Рейтинг: 470
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ровейки за инфо относно маслени нано филтри, попаднах на публикация на сайта на Амсойл, за интервала за смяна на двигателното масло съгласно сервизен бюлетин на Субару. От там става ясно, че Субару препоръчват маслото на турбинирани автомобили да се сменя на 6000 км. Ето и публикацията в червено.
https://www.amsoil.com/mygarage/vehicle ... lsius=True

Там има и доста допълнителна информация...

Ще е интересно, ако някой може да намери този сервизен бюлетин и да постне тук, да го прочетем.

Нед Апр 27, 2014 1:45 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 237
Автомобил: WRX Wagon
Рейтинг: 195
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Смяна на 6000км или 4 месеца, което настъпи първо.
Този е от 2007-а: http://store.forcedperformance.net/merchant2/graphics/subaru_oil/02-103-07.pdf
А това е по-новият от 2008-ма: http://store.forcedperformance.net/merchant2/graphics/subaru_oil/02-106-08.pdf

Нед Апр 27, 2014 7:02 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 237
Автомобил: WRX Wagon
Рейтинг: 195
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Хубава статия по тази тема: http://store.forcedperformance.net/merchant2/merchant.mvc?Screen=Info_SubaruOil
Като цяло казват че проблема е при по-големите турбини TD05, TD06 на които им трябва по-голям дебит на масло. Поради рестриктивния ОЕМ банджо болт, който е с много тесен отвор и като се добави и задръстването на филтърчето в банжо болта, маслото което стига до турбината е все по-малко и недостатъчно.
 15

Нед Апр 27, 2014 8:44 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Независимо с какво масло се кара (качество и бранд) смяната трябва да се прави на 6к км или 4 месеца, като се ревизират и филтрите в банджо болтовете.

Аз ли съм изпуснал нещо или никъде никой не споменава този факт тук във форума? Все пак има и хора от представителства на Субару...

Пон Апр 28, 2014 8:45 am
Върнете се в началото
Профил
Изгонен
Аватар

Постове: 3717
Рейтинг: 267
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
В Щатите доста често автомобилите се обслужват с обикновени минерални масла, които се сменяват на 3000км или няколко пъти в годината. Този сервизен бюлетин е най-вече за тях - и важи не само за Субару, а за повечето модерни автомобили, които имат подобни микронни филтри по маслените магистрали - бензинови и дизелови. Обикновено те са поставени на захранващите магистрали на турбината и на VVT системата. От силните нагари тези филтри се запушват, и турбината или VVT sсистемата остават без масло.

Когато се кара с хубави синтетични масла - проблем няма. В България има доста автомобили Субару с километраж над 200 000км, и нямат проблеми със запушване на тези "мехчета". Когато се кара с кофти масла - "мехчетата" са последна грижа, понеже доста по-рано се скапват сегменти и лагери.

Тези микронни филтри са доста често дискутирани и при автърмаркет турбините - за тях се предлагат подобни микронни филтри. Общото мнение на всички специалисти е - просто да не се слагат, или ако ги има, да се махат. Тези микронни филтри предпазват турбината когато лагерите на коляновия вал изтропат - задържат стружките. Но като се запушат, с тях и без тях турбината пак ще се повреди. Затова просто не се слагат или се махат - избира се по-малкото зло. С тях и без тях, ако двигателя бълва много сажди или има стружки от повредени лагери, повреда на турбината или VVT системата пак ще има - но поне няма да е от запушени "мехчета".

0899 612 719 - Венци
https://www.facebook.com/redlineoil.bg

Пон Апр 28, 2014 11:26 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1159
Автомобил: с EWG
Рейтинг: 379
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
:good:

Попадал съм на тези бюлетини и на съответните дискусии в nasioc и iwsti - наистина се оказа че става въпрос за друг клас масла. А разминаването с интервалите го видях 2010 в моята европейска и американската книжка за турбо-та. В САЩ до тогава все още се ползвали минерални с честа смяна. Все пак проверих десетки UOA-та, за да съм сигурен и се оказа че на нашите двигатели синтетиките от висок клас дават много стабилни TBN-и на 10, 12 000 км. От лабораториите дори им препоръчваха да ги покарат още 2,3 000 км преди смяна.

Вто Апр 29, 2014 4:40 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
Аз все пак реших да сменя маслото на 6000 км и да сменя банджо болта с цедката от любопитство да видя в какво състояние е. Все още не съм решил да махна ли цедката, защото си е нож с две остриета. Като извада цедката ще я снимам и ще я покажа тук.
10х за инфото на всички.

Сря Апр 30, 2014 7:35 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Отварям пак темата за да покажа къде и как се сменя този болт при мен. Смяната отне 40 минути с необходимите инструменти: камък 10 за щита, 14 с удължение за скобата, и звездогаечен 17.

Този болт се намира на много кофти място - отзад на дясната (гледано отпред) глава, между турбината и главата. За да се стигне до него се маха задължително щита на турбината и планката между ъппайпа и дясната глава (на първата снимка). След махане на планката болта се развива много лесно. Стягането става на 16 Nm като се слага меден уплътнител (снимка 2). На третата снимка се вижда омасления болт. След като сложих нов, почистик с обезмаслител стария (сникма 4). От вътре не излязоха никакви боклуци, цедката е здрава и може отново да се използва.

Да си кажа мнението относно сервизния бюлетин. Както Павката каза, опасност за болта и цедката в него има само ако се кара с лоши масла и филтър. Аз обаче не съм съгласен с изписаното по чуждите форуми, че отстраняването решава проблема. Всъщност мисля, че ще го направи за кратко, защото ще доведе до по-голям проблем. Отстраняването на цедката ще позволява на нагара, мръсотията и евентоално стужки да минават директно през лагерите на турбината, което ще доведе рано или късно до повреда в турбината. Лично на мен ми е по изгодно да загубя 40 мин от свободното си време и да сменя болт за 21 лв отколкото да сменям турбина за 3000 лв.

Надявам се да съм полезен на колеги радващи се на колите си.

Прикачени файлове:
IMG_1115.JPG
IMG_1115.JPG [ 252.29 KiB | Прегледано 456 пъти ]
IMG_1116.JPG
IMG_1116.JPG [ 292.93 KiB | Прегледано 456 пъти ]
IMG_1117.JPG
IMG_1117.JPG [ 270.81 KiB | Прегледано 456 пъти ]
IMG_1157.JPG
IMG_1157.JPG [ 342.87 KiB | Прегледано 456 пъти ]

Пон Юли 07, 2014 2:13 pm
Върнете се в началото
Профил