Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
|
Страница 1 от 2
|
стр 1, 2 > |
Колко всъщност струва Субару ?
| Автор |
Съобщение |
|
Patilan
|

След като чух десетки мнения за различни коли, и след като никой не каза нищо лошо за Субару, се ориентирах съвсем сериозно към тази марка. Последното и може би най-важно препятствие е разбира се стойността ( да не се бърка с цена ). За какво става въпрос.... Става въпрос за това какво купуваш с тези пари (качество) + степен на амортизация + цена на ликвидиране (препродажба) + разходи и време прекарано в сервизна дейност + цена на алтернативен вариант + цена пътен данък и еко такса.
Пример 1 Този пример трябва да оцени стойността на автомобила сравнен със съпоставима алтернатива Кола_1 - Оутбек 2.5 i, 2005г, 90000 км. Кола_2 - А4 2.0 ТДИ, а останалите параметри са сходни.
Пример 2 Иконономична алтернатива, този пример трябва да оцени стойността на автомобила сравнен с различн клас, и най-вече икономичен автомобил. Кола_1 - Оутбек 2.5 i, 2005г, 90000 км. Кола_2 - Голф - дизел, а останалите параметри са сходни. пс, цената на колите и в двата примера е съпоставима .
Като най-сериозен минус на Субару бих казал, че е високата консумация на бензин, и може би цена на консумативи. Имено за това бих искал да оценя опита ви, особено на хора които са имали повече от една кола. Възможно ли е Субару да се окаже по изгодната покупка в далечно бъдеще (5,10 години) ?
|
|
Последна промяна Patilan на Чет Мар 18, 2010 7:03 pm, променена общо 1 път
|
|
| Чет Мар 18, 2010 5:31 pm |
|
|
|
xektor
Регистриран на: Чет Юни 26, 2008 10:15 am Постове: 356 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Legacy 2.0 '99
Телефон: 0898521767
Рейтинг: 10
|
|
Мога да кажа за здравината на аЛуди. Не от личен опит с тази марка, но съм говорил с хора които се занимават с теглене на развалени коли по пътищата, но не в БГ. Казват, че ако не е ауди ще умрат от глад. А надали това е най масовата кола. В София най-много закъсали коли съм виждал аЛуди. Не, че имам нещо против марката, но това е факт.
_________________ www.pipontuning.com
|
|
|
|
| Чет Мар 18, 2010 7:01 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
Разглеждаш колата като инвестиция. За целта трябва да оцениш Total Cost of Ownership - ремонти и обслужване, застраховки, данък, гориво, обезценяване. Виж тук за пример http://www.edmunds.com/apps/cto/CTOintroControllerИ след като разбереш, че колата е разход, който не може да се оцени, не е инвестиция! Не може да сравняваш Аутбек с А4! Нито пък с Голф! Запитай се какъв клас кола ти трябва и какви са ти ползите от нея - върши ти работа за ежедневно, за разходки, за багаж, за работа /изкарване на пари/, за престиж/показност. Дали имаш изисквания за лукс, комфорт, удоволствие/лекота от шофирането, до колко искаш да разчиташ на колата, колко коли ти трябват... Това неща, които само ти сам можеш да си оцениш!
|
|
|
|
| Чет Мар 18, 2010 7:19 pm |
|
|
|
krass
Регистриран на: Пон Юли 21, 2008 7:45 am Постове: 2211 Местоположение: Варна
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161   
|
|
1. При стар автомобил степента на амортизация не зависи толкова от марката, а от това колко е използван автомобила. 2. Разходите и времето прекарани в сервиз зависят най вече от степента на амортизация. 3. Пътния данък и екотаксата нямат нишо общо с марката на автомобила. 4. Колите в примерите ти нямат нищо общо, различни класове са. 5. Ако си нормален потребител, а не търговец на коли и не използваш познати търговци при купуването на колата, почти е невъзможно да купиш наистина запазена кола на ниска цена. Ако решиш, че искаш колата да е лимка във всяко отношение, просто забравяш за първите 1-2 страници от мобиле.бг, мобиле.де, аутоскаут24 и т.н. Това значи, че по отношение на препродажбата на колата почти винаги си набутан финансово, особено ако бързаш. 6. Като начало реши какво искаш от тази кола, за какво ще я използваш (както казва колегата Александров), защото колите в примерите ти нямат нищо общо.
|
|
|
|
| Чет Мар 18, 2010 10:49 pm |
|
|
|
gechi
Регистриран на: Пон Сеп 15, 2008 2:46 pm Постове: 183 Местоположение: Бургас
Автомобил: Legacy 2.2 95 г.
Телефон: 0899344144
Рейтинг: 14
|
колега ,за да си сигурен за дохода - скачай на облигации, фондовата борса.Ако искаш автомобил който да караш в България (при нашите приказни условия) скачай на Субару и бъди пич 
|
|
|
|
| Чет Мар 18, 2010 11:05 pm |
|
|
|
Kudruv
Регистриран на: Пон Ное 30, 2009 5:32 pm Постове: 380 Местоположение: София
Автомобил: Leone 1800i COUPE , DR BIG 800
Рейтинг: 1
|
Абсолютно е както го описва красс. Ето и един пример-в случая с мен. Аз съм моторист по принцип. Тази зима за първи път Субаруто ми е в ръцете и съм страшно доволен. Да-дава ми 15/100 градско разход,ама ми дреме и няма да и сложа газ,защото това е за около 2 до 3 месеца в годината,а пък и аз не минавам много километри,ама точно когато ти трябва ти е в ръцете-студ,сняг,ужасии... А пък може човек и весело да си направи с нея  като падне сняг! Фен съм на Хонда като лек автомобил,но в случай като този - лятото с мотор,зимата с най-добрия "танк". От тук натам: хора много,нужди също толкова...и марката и класа според мен трябва да са според нуждите,за да се чувства човек доволен.
|
|
|
|
| Чет Мар 18, 2010 11:44 pm |
|
|
|
Kudruv
Регистриран на: Пон Ное 30, 2009 5:32 pm Постове: 380 Местоположение: София
Автомобил: Leone 1800i COUPE , DR BIG 800
Рейтинг: 1
|
И забравих да напиша П.С.-а 1. Искаш лукс и "лице" за нищо - Мерцедес 2. Искаш "нещо за търкаляне изгодно" - ФВ Пассат или нещо такова здраво и евтино за подръжка 3. Искаш така да се каже "перфектната кола" - Хонда (да ме извиняват колегите) 4. Искаш нещо перфектно,ама да е и джип - та и зимата да си номер едно,когато всички страдат най-много - Субару Но води до пристрастяване...щом аз с мойто се "наркоманизирах" така...та затова ми липсва и лаконичност... 
|
|
|
|
| Пет Мар 19, 2010 12:05 am |
|
|
|
Dobs
Регистриран на: Чет Окт 04, 2007 2:21 pm Постове: 176 Местоположение: Бургас Рейтинг: 102  
|
Колега, избрал сте изкл. погрешен подход за закупуване на употребяван автомобил. По вашата скала е трудно да се сравнят две коли от една марка и модел, произведени в една и съща година, какво остава за различни марки, модели, а според дадените от Вас примери, дори различни класове. Малко се получава като да правим спектографски анализ на ябълки и круши за да докажем кое от двете е по-вкусно 
_________________ Subaru Outback 2.5 '00 Subaru Outback Onyx XT '20
|
|
|
|
| Пет Мар 19, 2010 8:19 am |
|
|
|
tonizdravkov
Регистриран на: Сря Окт 18, 2006 7:53 pm Постове: 768 Местоположение: София,България
Автомобил: 5.7 HEMI
Рейтинг: 30
|
Цитат: дава ми 15/100 градско разход,ама ми дреме и няма да и сложа газ,а пък и аз не минавам много километри +1 ако минавах по 3000км на месец със сигурност щях да мисля или за газ или за друга марка(дизел)
_________________ 2002 Subaru Legacy 2.5 GX luxe Sedan
|
|
|
|
| Пет Мар 19, 2010 9:58 am |
|
|
|
Patilan
|

Благодаря ви за отговорите, и най-вече на BAlexandrov . total cost of ownership е терминът които не знаех (до сега).
Общо взето, исках да преценя, колко ще спестя ако предпочета една марка и модел пред друга, за даден период.
При този метод не е нужно да има сходство в моделите, тъй като целта е да се сравни цената на притежаване. Забравих единствено да спомена, че колата ще ми трябва предимно зза извънградско каране (/поправено/ големите коли имат очевидно предимство в този случай).
Доколкото разбирам, хората каращи Субару са малко по-особени, да кажем ексцентрични по непоказен начин. Това което ме интересува, и държа най-вече е: - надеждност, и най-вече минимално на брой 'стълкновения' с автомонтьори. - комфорт - цена на примерно 5 годишно каране. Не че съм крайно чувствителен на тази тема, но предпочитам да спестя 10-на хиляди евро в рамките на 5 годишна еклпоатация. - бих желал и леко разграничаване от останалите , да кажем че имам заченки на ексцентричност.
В крайна сметка, бих искал да имам дилема от рода на: - при нормално ползване (10-15к годишно, извънградско, и от време на време планиснко шофиране), ще спестя 7500 лева ако предпочета пасатор пред Аутбек(Легаси). - ще спестя 11 000 лева ако предпочета голф, пред Аутбек(Легаси), или може би дори и Импреза.
|
|
Последна промяна Patilan на Пет Мар 19, 2010 3:40 pm, променена общо 1 път
|
|
| Пет Мар 19, 2010 10:39 am |
|
|
|
Dobs
Регистриран на: Чет Окт 04, 2007 2:21 pm Постове: 176 Местоположение: Бургас Рейтинг: 102  
|

Колега, както си формулираш въпросите изглежда очакваш някой от нас да направи сметките вместо теб Реално всичката необходима информация я има във форума и при добро желание можеш и сам да си сметнеш. Как може да се сметнат експлотационни разходи на кола втора употреба? Ако купиш запазен екземпляр може за 5 години да не ти се наложи да смениш нищо освен масла, филтри и свещи = 5 х 200 лв=1000 лв. Ако обаче не извадиш късмет може да ти се наложи да смениш скоростна кутия, диференциал и да направиш основен ремонт на двигателя, което ще надхвърли вероятно първоначалната "инвестиция" за колата. Иначе другите разходи се смятат лесно: Разход: Ауди А4 дизел - разход ?/100 х колкото караш на година х 5 = ??? Субару Аутбек - разход 10/100 (среден) х колкото караш х 5 години = ??? Годишен данък: звъниш в общината в която живееш и питаш за точните цифри: Ауди (150 к.с.) цена ??? х 5=??? Аутбек (170 к.с.) цена??? х 5 = ??? Масла Ауди > Масла Аутбек (боксера събира по-малко масло) Гуми Ауди < Гуми Аутбек (16'' или 17'' винаги 4 еднакви) Свещи Ауди (0 щото е дизел) < Аутбек Накладки Ауди автомат = Аутбек автоматик Изобщо всички тези неща са елементарни и не знам защо не си направиш сам сметката. Никой не може да ти каже цените до стотинка. А за нещата, които не могат да се предвидят (виж по-горе) пък съвсем никой не може да ти даде прогноза... Реално избора на кола се свежда до 1-2 изречения: Субару = надеждност, стабилност, удоволствие от шофирането, индивидуалност комфорт, проходимост Ауди = лукс (за всички модели с изкл. на А2, А3, А4), сравн. добро пътно поведение (ако е quattro), представителност (пак същото като лукса - от А6 нагоре). И след всички тези сметки (явно ги обичаш) ще кажа както в една реклама на кредитни карти - удоволствието да караш Субару - "priceless" PS: С Гоуфа изобщо не си струва да сравняваш. Ако се спуснеш по тази плоскост скоро ще сравняваме и с някоя Дачия Логан... PPS: "Забравих единствено да спомена, че колата ще ми трябва предимно зза извънградско каране (малките коли имат очевидно предимство в този случай)." Крайно неправилно схващане според мен. Малката кола е за градско каране. При извънградаско е в пъти по-изморително и некомфортно да пътуваш в такава. За извънградско се купува голям седан с голям двигател за да можеш да изпреварваш спокойно и да пътуваш комфортно. Предимството на малката кола е лесното паркиране и малкия разход в града. Ако караш някоя малолитряжка със 130 на магистралата двигателя и ще работи на 4,500 оборота, ще се износва много бързо и ще гори много. Ако караш Аутбек 2.5 или 3.0 ще работи на 200-2500 оборота и ще гори колкото малолитражката... Изобщо съвета ми е да почетеш още за да можеш да направиш най-добрия избор. Ако те мързи да четеш и да проучваш сам и искаш някой да ти каже какво да купиш - ВЗЕМАЙ АУТБЕКА!!! Поздрави!
_________________ Subaru Outback 2.5 '00 Subaru Outback Onyx XT '20
|
|
|
|
| Пет Мар 19, 2010 11:19 am |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
Полза от такива сметки няма, защото грешката им е в пъти повече от самата стойност. Колегата ми си води сметките за Голф 2 от няколко години всички направени разходи в spritmonitor.de, излиза около 30 ст на километър. Аутбек 98, който си взе наскоро за сега е 1.30 на километър, защото имаше скъп ремонт... и какво от това? Може ли да се сравнят? За разликите в поддръжката на дизел и бензин също става страшна работа... дизела няма свещи, но трябва да провериш колко струва една дюза или пукната глава за двигател - типичните им проблеми.
Иди в онзи сайт по-горе, сравни някакви модели, дори и от други години да са и ще получиш някакви цифри, които да ти носят някакво морално оправдание... струва ми се това търсиш?
|
|
|
|
| Пет Мар 19, 2010 11:51 am |
|
|
|
iviv67
Регистриран на: Пон Дек 14, 2009 11:22 am Постове: 119 Местоположение: София
Автомобил: Legacy,Tribeca
Рейтинг: 0
|
Колега моят съвет е купи си Субару по-големичко и по- запазено щом ти е за дълги пътувания, покарай го година две ,после ще говорим. Ако изобщо ти се говори за пари  Кеф цена няма 
|
|
|
|
| Пет Мар 19, 2010 12:17 pm |
|
|
|
Vmax
|

В крайна сметка, бих искал да имам дилема от рода на: - при нормално ползване (10-15к годишно, извънградско, и от време на време планиснко шофиране), ще спестя 7500 лева ако предпочета пасатор пред Аутбек(Легаси). - ще спестя 11 000 лева ако предпочета голф, пред Аутбек(Легаси), или може би дори и Импреза.[/quote] Колега, В момента в който си купиш кола, каквато и да е, почваш да губиш пари. Това е най-смотаната "инвестиция". За тая работа си има фондова борса. Колата е средство, екстра, и се избира според нуждите, пътя и портфейла. Ако ще караш по 15к км не виждам какво те притеснява разхода на гориво. По-скоро данъците и каското са по-страшни. Предполагам че повечето от нас са си купили Субару, заради сигурността във всички сезони и заради качеството. Едва ли някой е много хепи от дизайна. Приятелката като вида Импрезата ми първо каза: Как можа да купиш толкова грозна кола?. След първото ходене на Мальовица, каза " Ама каква е тая кола??? "...Една година по-късно и тя кара Субару. Това в което бъркаш е, че се опитваш да сметнеш разходи, но не можеш да сметнеш добавеното удоволствие, сигурност на пътя, а и пред блока, защотото това не е кола която влиза в бюлетина за кражби за разлика от Пасат или БМВ или Ауди. Бих те посъветвал да си избереш от гамата на марката модел за твоите нужди и възможности, направи си тест драйв с такъв по-възможност на сняг и ще разбереш, защо е такъв форума ПС: Вече съм с 600 000км на Голф2, Мазда 323Ф, Пежо 106, Пежо 307, Меган патица и сега Ипреза 2002г, и 100% следващата ми кола ще е пак Субару, независимо колко грозна Поздрави
|
|
6
|
|
| Пет Мар 19, 2010 1:56 pm |
|
|
|
Patilan
|
|
@ Dobs Съжалявам за грешката. Имах впредвид, че големите коли имат предимство в извънградско каране.....
|
|
|
|
| Пет Мар 19, 2010 3:42 pm |
|
|
|
shoni
Пресен - пресен
|
|
Субару увлича като автомобил.Който го кара казва "кефи".А удоволствието и парите са винаги обратнопропорционални! Определено не е най-изгодната кола финансово,но за удоволствие вероятно е,за сигурността ми вероятно е! Всеки сам решава според вкуса ,приоритетите и възможностите си. Евиното понякога излиза скъпо,сметките грешни.... Това е моето мнение колега. Успех!
|
|
|
|
| Пет Мар 19, 2010 6:18 pm |
|
|
|
plaskom
|
Акъл не давам, само споделям че карам коли от 30 години. Първата ми кола беше Москвич 408И, след това Жигули,Лада,Форд, Ровър, Опел, БМВ,Тойота Рав4, Тойота Ланд Круисер, НО след като преди 6 години се качих на Субару Аутбак карам само Субару (изключвам служебния Тойота Прадо) и в момента имам Аутбак и Импреза и следващия автомобил определено пак ще е Субару. 
_________________ www.plaskom.com
|
|
|
|
| Пет Мар 19, 2010 6:28 pm |
|
|
|
suncho009
Регистриран на: Пон Сеп 17, 2007 11:02 am Постове: 175 Местоположение: Spain
Автомобил: Импреса 2,0R,2007
Телефон: 0897342858
Рейтинг: 0
|

Patilan написа: Благодаря ви за отговорите, и най-вече на BAlexandrov . total cost of ownership е терминът които не знаех (до сега).
Общо взето, исках да преценя, колко ще спестя ако предпочета една марка и модел пред друга, за даден период.
При този метод не е нужно да има сходство в моделите, тъй като целта е да се сравни цената на притежаване. Забравих единствено да спомена, че колата ще ми трябва предимно зза извънградско каране (/поправено/ големите коли имат очевидно предимство в този случай).
Доколкото разбирам, хората каращи Субару са малко по-особени, да кажем ексцентрични по непоказен начин. Това което ме интересува, и държа най-вече е: - надеждност, и най-вече минимално на брой 'стълкновения' с автомонтьори. - комфорт - цена на примерно 5 годишно каране. Не че съм крайно чувствителен на тази тема, но предпочитам да спестя 10-на хиляди евро в рамките на 5 годишна еклпоатация. - бих желал и леко разграничаване от останалите , да кажем че имам заченки на ексцентричност.
В крайна сметка, бих искал да имам дилема от рода на: - при нормално ползване (10-15к годишно, извънградско, и от време на време планиснко шофиране), ще спестя 7500 лева ако предпочета пасатор пред Аутбек(Легаси). - ще спестя 11 000 лева ако предпочета голф, пред Аутбек(Легаси), или може би дори и Импреза. Ако те вълнуват толкова разходите колега,моят съвет е да забравиш за Субару.Тази кола е удоволствие,сигурност,страст,религия...,но не и икономии! Да по-особени сме каращите Субару,някои даже употребляват и други думи да ни охарактеризират особено след като споменеш ,че колата ти харчи 12 на 100 от скъпия,а пък неговото Ауди А6 TDI например 5 на 100 градско! С две думи:двоумиш ли се между Субару и друга марка по-добре го забрави! П.С. Можеш да не вземаш насериозно по горните редове,защото мнението ми не е съвсем обективно.Пристрастен съм и обсебен и за мен друга марка не съществува. Поздрави и късмет!
_________________ Някой ден и аз ш'зема да напиша една умност тука!
|
|
|
|
| Нед Мар 21, 2010 11:07 am |
|
|
|
mitoko
Регистриран на: Сря Юли 02, 2008 11:41 pm Постове: 1800 Местоположение: Sofia
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91  
|
и аз сам обсебен признавам си ... бохер + АВД + автомат = кеф ... с 200 км/ няма икономия , единственото чувство което изпитваш е истинска радост примесена с нерафинирания звук двигателя 
_________________ METHANE LIMITED EDITION (CNG)
|
|
|
|
| Нед Мар 21, 2010 12:26 pm |
|
|
|
krass
Регистриран на: Пон Юли 21, 2008 7:45 am Постове: 2211 Местоположение: Варна
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161   
|
|
Като цяло не мисля, че си струва да купуваш Субару ако гледаш само да ти излезе по-евтино. Субару не излиза по-евтино. Ако ти трябва или ти харесва да имаш кола с постоянно задвижване на четирите колела - кефа цена няма. Колкото по-масова кола си вземеш - толкова по-евтина ще ти излезе поддръжката. Освен това, пак казвам, че при старите коли - нямаш никаква гаранция колко ще стоиш в сервиз. Няма значение дали е Субару, Мерцедс или Дачия, сервиза е въпрос на късмет.
|
|
|
|
| Пон Мар 22, 2010 11:02 am |
|
|
|
|
Страница 1 от 2
|
стр 1, 2 > |