Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
| Автор |
Съобщение |
|
ImprezaSTI
звездоброец
Регистриран на: Пон Авг 21, 2006 12:49 pm Постове: 1399 Местоположение: София
Автомобил: 4-цилиндрово сешоарче
Телефон: 0898-695-268
Рейтинг: 292      
|

Ами интересно ми е да разбера, как всеки от вас се е насочил към марката. Вярвам, че и на вас ще ви е приятно да разберете историята на другия
Ето я и моята: Още от ранно детсво се запознах с марката. Бях първи клас и тогава бяха много нашумяли телевизионните игри Плейстейшън. Баща ми имаше парите за скъпото удоволствие и аз бях приятно зарадван. Заедно с конзолата получих и два диска с демо версии на тогавашните нашумяли игри. Едната от тях беше Grand Tourismo 2. Там една от единствените позволени за игра коли, беше Субару Импреза. Наистина харесах поведението на колата. Баща ми, като видя образа на машината в телевизионния екран ми разказа за марката. Той е електро инженер (но да не се отплесвам), но имал среща със Субару Легаси '80-та година. Тогава се занимавал с поставяне на автоаларми, непопулярни в тези години. Та отворил таблото и видял сноп с кабели, с диаметър повече от 5 сантиметра! Това го впечатлило. В последствие с развитието на автоманиака в мен, срещах немалко пъти изявите на някои от моделите на марката. Не съм фен на комерсиалните неща, а Субару, никога нямат да бъдат такива! И така от няколко години съм техен много голям фен! 
_________________ ...защото животът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите които спират дъха!!!
|
|
|
|
| Сря Авг 23, 2006 9:31 pm |
|
|
|
blatimir
Регистриран на: Нед Юни 11, 2006 8:43 pm Постове: 1187 Местоположение: Пловдив Рейтинг: 68 
|
Аз пък си търсех кола....
Имах на разположение 15 000лв. Отначало се бях спрял на BMV, но чета в руските сайтове кофти неща. После Аudi, пак кофти неща. Минах и през VW, Ford, и темподобните Европейски автомобили и реших, че няма нужда да си сменям колата за друга ...... докато един ДЪЖДОВЕН ден отивам със стар приятел за риба със "странна кола", която минаваше от всякъде, то не беше кал, коловози, ОГРОМНИ гьолове и тем подобни изпитания. Няма нужда да ви казвам каква беше .....
Та прибирам се вечерта и веднага в нета при братушките. Общо взето пишеше проблеми НЕТ освен биалетки, 2.5л мотор 150коня и амортисьори с променлив клиренс. Та се почна едно търсене, 3 години всеки ден проверямах всички немски, швейцарски и италиански сайтове. Веднъж даже изгорях за една кола с малка сума в Швейцария. И накрая с някъв супер късмет купих от България на 24.12.05г. нововнесена кола от Италия на смешна цена,
...На коледа стават чудеса... , казваше някой 
_________________ Family Club Legacy 2.2GX 97г. BG7 MT Forester 2.0XT 2004г. АТ Legacy 2.0Gl 98г. МТ Legacy 2.2GX 98г. BG5 MT Forester 2.5X 2003г. AT
|
|
|
|
| Сря Авг 23, 2006 10:07 pm |
|
|
|
simbat
Регистриран на: Съб Юни 24, 2006 9:22 am Постове: 865 Рейтинг: 95  
|

Тази марка ми влезе в полизрението преди 3 години,когато дойдох за пръв път в Аляска.Навсякъде виждах такива коли и ми хареса дизайна.
Като дойдох тази година пак и си търсех кола се обадих в Ауди и ги питах за Ауди А3 куатро,но ми казаха,че А3 с куатро се предлага само 3.2 модела(в САЩ)...нямаше голям избор.Исках нова кола с поне 5 години гаранция,понеже се напатих с употребявани коли в САЩ и цени на ремонти
Така като се разхождахме веднъж попаднахме на някакъв сервиз,на който пишеше "Независим Субару Сервиз" и имаше каубойски надпис: "Ако е Субару,докарайте го живо или мъртво". Тогава жена ми възкликна "Кви са па тиа смешни коли със звездички"(За нея имаше само Ауди и всички останали  )
Та малко след това я заведох в местното представителство и я повозих на новиа Аутбек.Много и хареса и решихме да я купим.След месец преговори за цената си избрахме модел и цвят и стиснахме ръце със дилърите.За отбелязване е,че при избора се съобразих с фактите,че тук в Аляска по статистика около 30% от колите са Субару,като има коли по улиците които са изгнили зверски,но още се движат.Поддръжката на тези коли тук е една от най евтините(Смяна на масло и филтър в сервиз на Субару е 29.90$-два пъти по-евтино от други коли).Застраховката ми също е много по-евтина в сравнение с други коли-заради нивото на безопасност-8 air bag-а и AWD.Плащам 100 $ на месец за пълно каско и гражданска отг.А и 5 години или 100 хил,км.гаранция.
Та причините за избора ми са в няколко групи:
-Надеждност (нова кола-гаранция)
-Сигурност на пътя (AWD,8 air bags)
-Проходимост (Ходя за риба редовно по черни пътища)
-Икономичност (Градско по книжка 11/100,изжунградско-7/100)
|
|
|
|
| Чет Авг 24, 2006 10:44 pm |
|
|
|
Nick
Регистриран на: Съб Юни 10, 2006 1:21 pm Постове: 673 Местоположение: Canada Рейтинг: 84 
|
|
Към Outback - fan : Прав е човека, толкова е смяна масло. И е много лесна операция (погледнато през очите на механик), само с едно неудобство. Масленият филтър е вертикално разположен и винаги тече в ръката на този който го сменя. При хоризонтално разположени филтри това неудобство не съществува. Но пък иначе е сравнително лесно изпълнима смяна на масло, в сравнение с други автомобили.
А глей друг майтап - като влезнаха за първи път Сузуки Верона (което е 6 цил. редови двигател) и още не бяха се отворили наште баровци кое как е........започнаха с $9.99 промоция смяна на масло (??????). Аз бях първия, който ги подсети деликатно, че клиента е на страхотна аванта. Двигателя събира 7 литра масло, сложи и оригинален маслен филтър, дифтунга за пробката и труд за механика .......??
Сещаш се колко би ти излезнала тази смяна масло в България, нали ?
|
|
|
|
| Пет Авг 25, 2006 9:22 am |
|
|
|
simbat
|
|
За маслото на Субару да е специално ?!!!???И аз си задавах въпроса какво точно масло се ползва,защото според мен като се почне с едно масло трябва да се ползва само такова(марка).Във Субару ми казаха"Няма такова нещо".Дори питах в едно друго представителство на Субару(цената за смяна си беше пак 29.90) какво масло ползват и ми казах,че ползват само Toyota motor oil за всички коли(те са представители и на Тойота и Хонда).
Та Nick ти какво мислиш по въпроса-има ли значение ако се ползват различни марки масло?
Аз съм си педант и за Аудито си купувам винаги едно и също масло от приател,който ми гарантира,че е оригинално(така е в Бг).
|
|
|
|
| Пет Авг 25, 2006 10:06 am |
|
|
|
Nick
Регистриран на: Съб Юни 10, 2006 1:21 pm Постове: 673 Местоположение: Canada Рейтинг: 84 
|

simbat написа: За маслото на Субару да е специално ?!!!???И аз си задавах въпроса какво точно масло се ползва,защото според мен като се почне с едно масло трябва да се ползва само такова(марка).Във Субару ми казаха"Няма такова нещо".Дори питах в едно друго представителство на Субару(цената за смяна си беше пак 29.90) какво масло ползват и ми казах,че ползват само Toyota motor oil за всички коли(те са представители и на Тойота и Хонда). Та Nick ти какво мислиш по въпроса-има ли значение ако се ползват различни марки масло? Аз съм си педант и за Аудито си купувам винаги едно и също масло от приател,който ми гарантира,че е оригинално(така е в Бг).
Да ти кажа честно, каквото и да ти кажат в България, си е за замисляне. Всеки продава това, за което са го зарибили и което представя. Ония в Хонда ще ти дадат Хонда масло, другите друго....Аз лично смятам, че ако срещнеш добро масло, опознаеш го, отговаря на очакванията ти, имаш му доверие - е редно да се прудържаш към него. Без абсолютно никакво значение какво име пише на бутилката.
И винаги имай предвид, че маслото, което си купуваш е рециклирано. Поне при нас е така. Но това не е трагедия, колите си вървят, не пушат, не кадят, не им се трошат моторите..........
Винаги съм казвал, че по-често се срещам със счупени двигатели поради проблем в мазането, карали със синтетично масло и много рядко с такива, карали с обикновено.
И накрая малко оff
Като си бях в България ходих на една хижа. По пътя девет от десет коли, които ме изпревариха и се разминаха с мен ГОРЯХА МАСЛО, за което си залагам всичката репутация. За какво става въпрос ? За име на масло и цена, или за друго ? Всичката българска бира, която опитах, нямаше нищо общо с представите ми за бира. Всичките кебапчета бяха 'дръвче', киселото мляко (от най-скъпото до най-евтиното) беше дръвче.....за хляба да не говорим...!
|
|
|
|
| Пет Авг 25, 2006 10:22 am |
|
|
|
Nick
|
|
Outback - fan
Мани , 'ми и на труд плащане ша си ОК. И да искаш не можем да те 'треснем' (през кръста). Ще бъдеш таксуван строго по ценоразпис. Говорим за ценоразпис утвърден от правителството, законен. Не за ценоразпис измислен в махленската кръчма.
Дори и да ти работим по няколко дефекта със застъпване, ще ти дадем нужното приспадане за целта. Няма да те таксуваме/сумираме всеки дефект поотделно.
Друг е въпроса, че един час труд ще ти струва около $100.
.........и пак ще си на далавера
|
|
|
|
| Нед Авг 27, 2006 2:59 am |
|
|
|
Dr.Jend
Регистриран на: Нед Юли 30, 2006 11:55 pm Постове: 60 Местоположение: Пловдив Рейтинг: 0
|
Здравейте приятели!
Nick, направо ни караш да плачем!  Недей, човеко! Ще ни докараш някой инфаркт!
Нека да бъдем оптимисти и да се надявме, че правилата на пазара ще позволят във всяка сфера да просперират истинските професионалист! Тези, които работят с ръце, ум и сърце!
_________________ Subaru Libero/Wagon E12 '88
Mitsubishi Pajero II 2.8 TDI GLS '95 LWB
|
|
|
|
| Нед Авг 27, 2006 12:07 pm |
|
|
|
ImprezaSTI
звездоброец
|
Момчета, няма лошо, говорете си, ама не пълнете темата с чат, моля ви, защото не й е това замисъла 
_________________ ...защото животът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите които спират дъха!!!
|
|
|
|
| Пон Авг 28, 2006 9:49 am |
|
|
|
Nick
|
|
И като започнат да режат и да кроят знаеш ли какво ще се получи ? Ще се получи отлив от форума. Точно както стана в АБВ форума.
Не ме разбирайте грешно, не казвам да пишеме кой каквото си пожелае, да грубиянстваме, да чатиме, да се обиждаме.
Но веднаж участника почувства ли че го гледа даскалицата през рамо.......повярвай ми, казал е 'гудбай Чарли'. С днешна дата хората са свободолюбиви, не обичат да чувстват цензура над себе си, и то за всяка дума.
|
|
|
|
| Вто Авг 29, 2006 12:57 am |
|
|
|
Dr.Jend
Регистриран на: Нед Юли 30, 2006 11:55 pm Постове: 60 Местоположение: Пловдив Рейтинг: 0
|
Здравейте приятели!
Май аз така и не съм се изказал конкретно по темата.
"Бари" (така му казват на галено моите момичета) е на жена ми. Тя си го е купила преди 4 години. Защо точно този автомобил? Защото притежва няколко важни характеристики, които са били от значение за нея.
- Достатъчно място за децата и багаж;
- Катери баири, гази локви, стига до места където обикновен автомобил не може. 4х4 все пак;
- Лесно се управлява;
- Малък и компактен, става супер и за градско каране;
- Икономичен (при закупуването е бил дори с монтирана газова уредба);
- Евтин (за кола с такива параметри), купен е за 2600 лева.
_________________ Subaru Libero/Wagon E12 '88
Mitsubishi Pajero II 2.8 TDI GLS '95 LWB
|
|
|
|
| Сря Авг 30, 2006 11:23 am |
|
|
|
Nick
|

Айде и аз да кажа как съм си 'избрал' Субару.
Навремето, в един момент като си търсех работа..........се озовах с 5 оферти в разстояние на една две седмици. Набързо си сметнах нещата, гледани от моята камбанария и казах 'да' на Субару.
За какво става въпрос ? Тук се бачка яко. И автомобилите са в много широка гама. Имах оферти от GM, Toyota, Honda, Subaru. Да, ама те всичките тогава имаха много минивенове, камиончета, пикапчета, камиони и темподобни.........което ще рече доста големи колела. И аз си казах така - отивам на тази компания, която най-малко си има вземане-даване с големи колела, където колите и колелата са по-малки. Щото днес като направя две три големи обслужвания, включващи смяна местата/ротация на колелата, като направя и една две коли за гуми, като балансирам и още десетина гуми ...........и вечерта ще се прибирам на четири крака. И като умножиш всичко по коефициент 'инфинити', щото ще трябва да правя това за да си изкарвам прехраната......и стигаш до много неприятен извод.
Доброто развитие в последствие е, че служебно не съм въвлечен в монтаж и демонтаж гуми.
Неприятното развитие в последствие обаче е, че влезна Трайбека МПС-то и на него колелата му са ужасно тежки. Още на първата поръчка и си гръмнах тендовагенита за доста дълъг период от време. Тези колела вече не ги вдигам на мускул, кола на подемник, височина до гърдите ми. Не се правя на смелчага повече. Качвам ги с щанга, като камионно колело, на 3 сантиметра от пода.
Та, така аз си ибрах Субару. 
|
|
|
|
| Сря Авг 30, 2006 11:53 am |
|
|
|
goshaci
Регистриран на: Вто Юни 13, 2006 5:45 pm Постове: 26 Местоположение: Самоков Рейтинг: 0
|
|
При мен избора се получи преди доста време. През 1991 година в града ни имаше само два автомобила Субару модел 1800 на един и същи собственик. Единия го купи чичо ми, кара го две години и нещо се повреди. Мисля, че беше нещо в рейка или каре, не съм сигурен, но частите бяха даже по-скъпи. Тази кола стоеше две години на открито, без да се пали, без поддръжка. Тогва баща ми имаше струг и реши да купи колата и да я ремонтира. Сложихме акумулатора, врътнахме стартера и колата да не вярваш запали! От тогава друг автомобил освен Субару в нашето семейство не се купува!
_________________'92 Legacy 1.8

|
|
|
|
| Сря Авг 30, 2006 12:18 pm |
|
|
|
Nick
|
Цитат: Nick, да не вземеш сега да смениш работата
Не, няма. Няма да е сменя щото сме достатъчно busy и правим добри часове/пари. Днес имам 14.5 часа. А сутринта минах през GM, щото утре ще карам на жена ми колата за гаранционен проблем.......познай какво правеха механиците ? Приемчиците четяха романа 'Глад', а механиците играеха джобен тенис. Не вярвам да са закърпили повече от 3 часа на човек до края на деня. И толкова и заплата ще получат. Тук се плаща за изработена продукция, не за време прекарано на работното место.
|
|
|
|
| Чет Авг 31, 2006 3:42 am |
|
|
|
simbat
|
|
Nick я кажи ти кво возило караш.И да те битам-като се сменят местата на предните и задните гуми (през 6500 мили пише в книжката миІ,трябва ли всеки път да се прави баланс или мога просто да взема крика и сам да им сменя местата ?
А по въпроса за цените в България-няма фирмена култура и се "дере на парче".Никой не ти мисли за печелене на нови клиенти и за гъдели на старите,камо ли за дългосрочна маркетинг стратегия.На Субару и без тва са им супер ниски продажбите в БГ.А българина супер много си прави сметка за цената като купува нещо.За тва някои представители на други марки,продават и печелят в пъти повече !
|
|
|
|
| Съб Сеп 02, 2006 9:56 am |
|
|
|
blatimir
Регистриран на: Нед Юни 11, 2006 8:43 pm Постове: 1187 Местоположение: Пловдив Рейтинг: 68 
|
|
Дали са отзад гумите или са отпред трябва да са си балансирани, ако не са ще ти тресе колата. Ако не ти тресе няма нужда от баланс.
_________________ Family Club Legacy 2.2GX 97г. BG7 MT Forester 2.0XT 2004г. АТ Legacy 2.0Gl 98г. МТ Legacy 2.2GX 98г. BG5 MT Forester 2.5X 2003г. AT
|
|
|
|
| Съб Сеп 02, 2006 11:01 am |
|
|
|
ImprezaSTI
звездоброец
|

Outback-Fan написа: Цитат: А по въпроса за цените в България-няма фирмена култура и се "дере на парче".Никой не ти мисли за печелене на нови клиенти и за гъдели на старите,камо ли за дългосрочна маркетинг стратегия.На Субару и без тва са им супер ниски продажбите в БГ.А българина супер много си прави сметка за цената като купува нещо.За тва някои представители на други марки,продават и печелят в пъти повече ! Тук, си много прав, за съжаление.
Ъъъ...незнам от кой потребител е цитата, обаче брато, виж цените в Германия на Субару например...и ги сравни с нашите! Не съм много запознат точно как е процедурата, но нека ти кажа накратко: Японските коли се продават много по-скъпо в Европа, за да може Европа да си защити своите производители и т.е икономиката да е по-развита. Та тези коли минават тестове в Япония, после минават на ТЮВ през Европа и чак тогава стигат до нас. Нали се сещаш колко са митата. Те винаги ще са по-високи, защото както ти казах, всяка страна си защитава производителите. Живот и здраве, ако влезнем в ЕС, митата наавтомобили, проиведени в Европа ще паднат, но за японските-няма, дори и колата да е втора ръка и да е карана до момента в Европа. Убедих ли те? 
|
|
|
|
| Нед Сеп 03, 2006 9:30 am |
|
|
|
sluchaen_fen
Регистриран на: Нед Юли 09, 2006 9:06 pm Постове: 1 Местоположение: Sofia Рейтинг: 0
|
|
От тази година карам най-масовата японска кола (Тойота Корола) и е съвсем логично вече да си мечтая за най-добрата японска кола (Субару).
|
|
|
|
| Пон Сеп 04, 2006 12:30 am |
|
|
|
ImprezaSTI
звездоброец
|
sluchaen_fen написа: От тази година карам най-масовата японска кола (Тойота Корола) и е съвсем логично вече да си мечтая за най-добрата японска кола (Субару). Здравей, радваме се за твоя избор!  Пожелавам ти приятно изкарване във форума и дано да срещнеш нова и полезна информация  .
|
|
|
|
| Пон Сеп 04, 2006 9:12 pm |
|
|
|
ico_tech
|

Ето ви и още една история.
Концепцията на Субару ми хареса още през 1998. Търсих си автомобил и бях потресен от цените на моделите тогава.
През 2004 отново смених колата. Бях започнал да се ровя в мобилето и прочетох отново статия за Субару Импреза. Тогава манията в мен пусна дълбоки корени. Така и не открих кола обаче. Купих си Пежо и междувременно започнах да търся. През пролетта бях в Германия решен да купя някой VW и не щеш ли попадам на обява за Субару Импреза. На добра цена. Сън не спах. Ходих да я видя и това беше - нямаше как да не я купя.
Начесах си крастата както се казва. Сега си я карам , но трябва и да си я оправям сам. За щастие имам гараж, инструменти, що годе и познания. Цените за труд в сервизите не ме притесняват. Единствено в част ел ще е по - трудно. Но това прави колата още по - ценна за мен като технологична специфика. Просто ми хареса японската мисъл при направата на детайлите и конструкцията на мотора. Ако човек се замисли едва ли има сруг производител с толкова бедна гама двигатели , но пък ако човек прави само едно нещо може да достигне истинско съвършенство.
Така че на мен невзрачното купенце с ревящото моторче ми допада доста, макар и да не предлага комфорта на Ауди.
Виж с частите проблема е по - скоро изкуствен. Бих посъветвал хората които търсят части пък било то и във фирмени сервизи да проучат марките за начално вграждане и частите after market, които предлагат и някои предимства.
Nick ще каже, какви са. Само като продължение на моята одисея с лагера ще кажа че накрая го намерих от FAG обаче в комплекта лагера е японски (NTN или Koyo).
Иначе части има.....ехееее.
Ще пожелая на всички по - малко грижи. Пък ако човек се грижи добре за колата си контакта му с такива елементи (сервизи и магазини) ще е минимален, което важи с най-голяма сила за Subaru.
_________________ Legacy GT, Subaru Impreza 2.0
|
|
|
|
| Чет Сеп 07, 2006 4:23 pm |
|
|
|