Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема
 Гумени топчета в гумите 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 1880
Автомобил: Forester 2.0
Рейтинг: 133
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Преди няколко дена една от гумите взе да ми спада и хайде пак на гумаджия, при отварянето видях една чаена лъжичка гумени топчета да се въргалят из гумата, доста еластични и меки, покрити с талк и с различен размер от 0.5-2 мм. Попитах гумаджията за тях, ама не беше на ясно явно, тогава предположих, че може да запушват дупки от спукване по време на движение - поне временно. Два пъти съм пукал гума на "Суба", но след престой 1-2 дена си проличава, но на собствен ход си отивах за лепене. Интересното е че за 40К не бяха отваряни двете гуми, които съм лепил и нямаха лепенки, но и в двете имаше тези мистериозни топчета. Та този тарикатски номер използва ли се от нашите продавачи на гуми или е само плод на моето въображение. :smt129

Сря Май 11, 2011 4:08 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 953
Рейтинг: 96
Отговори с цитат
Образуват се в гумите при движение, явно не си обръщал внимание преди.. Аз също имах при преминаването от зимни на летни ;)

Сря Май 11, 2011 4:37 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 676
Автомобил: Субару Форестер 2003 мт
Рейтинг: 15
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Ице,ти да не си седнал до дъбовото буре рано-рано :drunk:

Сря Май 11, 2011 4:42 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
votolom написа:
Образуват се в гумите при движение, явно не си обръщал внимание преди.. Аз също имах при преминаването от зимни на летни ;)

С това изречение, току що спаси живота на следващия гумаджия, че този искаше да ги маха, но му казах много внимателно да не пипа, че са "контрабандна стока". :smt129

Сря Май 11, 2011 4:46 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Krasimir_65 написа:
Ице,ти да не си седнал до дъбовото буре рано-рано :drunk:

Ти пък, кога се втъкна, почти не забелязах, имам и хвойново и...акациево. но дъбът си е дъб. :drunk:

Сря Май 11, 2011 7:09 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1155
Автомобил: R.I.P. Justy, Honda Innova 125i '10
Рейтинг: 206
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
votolom написа:

така е, потвърждавам

Сря Май 11, 2011 11:11 pm
Върнете се в началото
Профил
Confidence in Motion
Аватар

Постове: 6482
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
btw, тази тема ми напомни за понятието "прахов баланс", мисля че така се казваше. Някой има ли по-подробна информация ? До колкото аз знам това е един вид активен баланс на гумата-вътре в гумата.

Чет Май 12, 2011 5:06 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
Impreza94 написа:
btw, тази тема ми напомни за понятието "прахов баланс", мисля че така се казваше. Някой има ли по-подробна информация ? До колкото аз знам това е един вид активен баланс на гумата-вътре в гумата.

М..да, тука намерих скромна информация.

"Как работи праховия баланс?

Праховия баланс представлява, свободно-движещи се частици, създадени за балансиране на лекотоварни и всички средно големи без-камерни товарни гуми.

Теорията за балансиране на гуми със свободно-движещи се елементи се основава на две сили. Първата произхожда от физичния закон,че "всяка сила създава равна и противоположна такава"’. Докато гумата и колелото се въртят, тежките места създават сила с посока на вън от гумата, но понеже колелото е закрепено, друга, противоположна сила е създадена във вътрешността на гумата. Това притегля достатъчно количество от балансната смес в посока на силата, докато тежкото място бъде неутрализирано. Излишните частици от сместа се разпростират в гумата и стоят неподвижни, докато превозното средство спре. В същото време инерцията, създадена от движението напред, помага сместа да стои на място,подтискайки вибрациите, причинени от пътната настилка и осигуряват гладкост при шофиране. Когато превозното средство потегли, процеса се повтаря и гумата се пребалансира отново.
Какви са предимствата?

Предимствата на праховия баланс, пред фиксираните тежести са значителни. Когато тежките места на гумата се променят, поради износване на протектора или полепнали камъчета и други чужди частици, праховия баланс автоматично компенсира позицията на тежките места. Спестява се време за пребалансирване. Праховия баланс се състои от хиляди малки частици с кръгла форма, търкаляйки се по вътрешността на основата на гумата. Тези частици притежават специална обвивка, което ги прави изключително гладни :smt082 , намалявайки триенето до минимум. Това доставя чувствителност и позволява динамично регулиране при промените на извън-баланс силите в самата гума. Праховия баланс, може да трае до края на живота на гумата."

инфо: http://www.primex-bg.com/site/?page=useful11

P.S. Според мен гумите пак се балансират, за да компенсират грубо, но тези топчета компенсират единствено във високите скорости. Може да се сметне, колко тежи 0,5 g при определена центробежна сила. Като гледам, че две от гумите са без баланс, а на последната сложи най-малката тежест, която намери.....възможно е и за това да стават освен за запушване на дупки.

Чет Май 12, 2011 7:35 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема