Lyubo написа:
Добър вечер,
имам принципна идея да сложа печка в бензинов форестър. Бегло съм запознат с принципа на работа на този тип автономно подгряване, знам, че едни топлят антифриза, други само купето, мокри/сухи и.т.н.
Лично мен ме вълнува печка, която подгрява антифриза и е с таймер или с дистанционн. Ако някой има опит и му се споделя с какво, кого и колко се е сблъсквал, предполагам ще е интересно не само за мен. Дървата за зимата се цепят през лятото, дет се вика

Ами Вебасто правят и сухи печки и мокри, А това пък печка да се слага в електромобил до сега не съм виждал - от къде ще и идва горивото ? Или пък просот е като сешоар с реотани !
Най -добре е печката да ти е мокра ( водна) т.е. да ти топли антифриза - по този начин двигателя винаги преди старт зимата е топъл от което се знае какви са икономиите по нататък. Освен това Мократа печка може да ти топли и купето т.е. ако си си настроил при включването на печката да тръгне и вентилацията то стъклата и купето са ти топли сутрин рано.
Най добрият вариант е да има таймер т.е. едно малко часовниче от което се задава в колко часа да ти пали печката , също така може и да имаш функция дистанционно или пък функция през ГСМ - то .
Сухите печки топлят само купето .
Печките работят около 30 минути на макс с оглед да не ти съборят акумулатора ! Доста са по икономични от двигателя.
Термотоп е твоята серия - слагат ги на мерцедесите масово . Особенно ако ходиш на лов и дебнеш някъде в шумките - печките са доста по тихи от двигателя имат си и ауспухова система .
Другото което е много важно щом скаш да си слагаш водна печка е тя да е със собствена помпичка за антифриза - има такива които са без такава и единствоно почва да се върти антифриза когато се завърти двигателя т.е . водят се доотоплители и има повече дизелови такива тъй като новите дизели трудно достистигат работна температура тези отоплители им помагат да влизат бързо в оптимална температура зимно време.
Друга марка много добра също е EBERSHPREHER.
Долу на картинката е твоя модел а онова цилиндричноточерното е водната помпа - този модел е от поновите и е по добър тъй като точно тази водна помпа е външна и при евентуален проблем може да се рециклира , при старите е много скъпо тъй като са вътрешни в самата печка и не могат да се шунтират.
Друг вариант за водна помпа - може да гепиш помата за парното на старите мерцедеси Е класата , работят на 12 волта.
http://rheamp.bg/avtonomni-otopliteli.phpЦената на нов воден отоплител е около 2000 лева и не си струва.
Най добре е да търсиш по моргите - за около 200 -400 лева с таймер разбира се ! Има и такива които им искат 600 - 800 лева което е безумно скъпо.
Основно ги има в Мерцедесите Е класа. От БМВ не си вземай !!! Тъй като часовника т.е. управлението е вградено в климатроника на колата.
Като ти продават печка тя трябва да е комплект с часовник-управление и да речем дистанционо също ауспухова система с гърне и разбира се проводници с мини ел. блок с реленца.